Connect with us
Energetska efikasnost

Aluminijum ┼ítedi elektri─Źnu energiju

Ledena zima koja je pred nama mo┼że da bude malo toplija, ako iskoristite pametan i jednostavan trik sa folijom u koji se kunu milioni ljudi. Postupak je vrlo jednostavan – obi─Źnu aluminijumsku foliju stavite iza radijatora, kako bi ona reflektovala toplotu i u─Źinila stan ili ku─çu jo┼í toplijom. Ovo je posebno dobar trik za sve ljude koji se greju na struju, jer na ovaj na─Źin mogu da smanje potro┼ínju elektri─Źne energije, a da se pritom ne smrzavaju.

Radijator u stanu

Sve ┼íto treba da uradite jeste da uzmete jedno par─Źe debljeg kartona, dovoljno veliko da pokrije celu povr┼íinu iza radijatora. Karton zatim dobro zamotajte u aluminijumsku foliju i to nekoliko puta, pa tako zamotan karton stavite direktno iza radijatora (mo┼żete i da ga zaka─Źite za zid).

Poznato je da aluminijumska folija reflektuje svetlost i toplotu pa ─çe na ovaj na─Źin stan da vam bude topliji, jer deo energije koji ina─Źe tro┼íite na bespotrebno grejanje zida na ovaj na─Źin prelazi u stan. Ba┼í kao ┼íto folija u cipelama ─Źuva toplotu stopala, folija iza radijatora ─Źuva toplotu stana!

Aluminijumska folija koju bukvalno svi imamo u stanu

Iako u pojedinim „uradi sam“ radnjama mogu da se nabave ve─ç spremljene plo─Źe sa folijom, oni koji su isprobali trik ka┼żu da nema potrebe da se na to baca novac, jer i na┼ía obi─Źna, kuhinjska folija sasvim dobro radi posao.

Najveće koristi od ovoga će osetiti ljudi koji nemaju najbolju izolaciju u spoljašnjim zidovima, pa su zidovi stalno hladni. Grejanje pomoću folije funkcioniše sa svim vrstama radijatora.

Izvor: www.noizz.rs