Connect with us

Građevina

Posetite B2B poslovni portal Međunarodnog sajma građevinarstva

Objavljeno

:

45. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE

45. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE
Gradimo budućnost sada

Najveći sajamski događaj u građevinskoj industriji u jugoistočnoj Evropi, Sajam građevinarstva u Beogradu, održaće se od 17. do 20. aprila 2019. godine na Beogradskom sajmu, uz slogan “Gradimo budućnost sada”.

Ova specijalizovana međunarodna manifestacija obuhvata sve segmente građevinske industrije – od istraživanja i projektovanja, izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata.

Svim učesnicima i poslovnim posetiocima 45. Međunarodnog sajma građevinarstva na raspolaganju je B2B poslovni portal, koji je sa ciljem umrežavanja uspešno implementiran poslednjih godina na najvećim manifestacijama Beogradskog sajma.

Po uzoru na velike svetske sajmove, Beogradski sajam je uložio napore da biznis segment podigne na viši nivo i ponudi učesnicima sajma mogućnost da lakše i brže dođu do potencijalnih poslovnih partnera te, pre samog događaja, zakažu poslovne sastanke sa učesnicima sajma, a sa ciljem podsticaja privrede, povećanja izvoza domaćih i proizvoda iz regiona i osvajanja novih tržišta.

Beogradski sajam kreirao je specijalne pakete za poslovne posetioce i goste na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva, kojima je moguće ostvariti sledeće pogodnosti: ulaznicu za sva četiri dana sajma, registraciju i kreiranje poslovnog profila za pristup bazi izlagača i online zakazivanje sastanaka (B2B Talk), pristup u Business Lounge koji podrazumeva besplatan wi-fi, toplo i hladno osveženje, mesto za kratke poslovne sastanke, pomoć oko ugovaranja sastanaka, informacije o izlagačima (vodič), korišćenje računara i štampača, i još niz pogodnosti.

Prema procenama manifestaciju će posetiti više od 40 hiljada ljudi, među kojima će biti stručni posetioci, ali i brojna široka publika, zainteresovana za građevinske radove, renoviranja i opremanje kuća i stanova.

Više informacija o B2B portalu Sajma građevinarstva na: http://seebbe.talkb2b.net/

SEEBBE Beogradski sajam

BEOGRADSKI SAJAM
Bulevar vojvode Mišića 14
11000 Beograd, Srbija
T. +381 11 2655 899
T. +381 11 2655 248
E. seebbe@sajam.rs
W. www.sajamgradjevine.rs

Advertisement

Građevina

Za kvalitet stanovanja sa pet zvezdica

Objavljeno

:

Od

Porodica u stanu zdrava i ugodna životna sredina

Savremena klimatizacija i ventilacija

Grejanje, hlađenje i provetravanje prostora čine „sveto trojstvo“ komfornog modernog življenja dostojnog 21. veka. Iako je generalno zagrevanje stana svima nama prioritet i ono ključno pitanje koje svake godine moramo rešiti pre početka sezone, izmenjena klimatska karta ovog dela Evrope koja se naročito u poslednjih desetak godina ispoljava kroz sve toplija (gotovo tropska) leta i nepodnošljivost boravka u prostoriji, jasno nam je stavila do znanja da se tokom ovog godišnjeg doba itekako moramo baviti njegovim rashlađivanjem, a preko cele godine snabdevanjem svežim vazduhom, odnosno provetravanjem.

// Klimatizacija je pojam koji se najčešće usko tumači kao hlađenje objekta za koje su se nekada koristili portabl ventilatori, a u novije vreme „klima” uređaji, ali zapravo podrazumeva objedinjeno grejno-rashladno i ventilaciono delovanje izabranog aparata ili sistema, koje treba da bude neometano, efikasno i energetski štedljivo. //

Mada su na našim prostorima za potrebe stambenih jedinica i objekata u većini slučajeva još uvek u upotrebi klasični „klima” uređaji koji hlade ili eventualno imaju dodatnu opciju grejanja, svoje mesto u rezidencijalnoj sferi postepeno nalaze savremeni klimatizacioni aparati visoke klase energetske efikasnosti bazirani na inovativnoj tehnologiji i obnovljivim izvorima energije, parametrima koji pružaju maksimalan komfor stanovanja i ubrzavaju povraćaj investicije.

Klima za grejanje i hlađenje

Klima uređaj u stanu

Reč je o toplotnim pumpama vazduh-voda koje se zasnivaju na rekuperatoru toplote (uređaju za iskorišćenje otpadne toplote vazduha), prečišćavanju otpadnog vazduha (proizvedenog procesom disanja i fizičkih aktivnosti ljudi, i radom kućnih električnih aparata) i inverteru koji na adekvatan način upravlja radom kompresora u cilju smanjenja potrošnje električne energije (može se smanjiti na ovaj način potrošnja električne energije i do 30 %).

Kod individualnih stambenih kuća, kao izvor toplote može se koristiti zemljište. Cevne zmije se mogu polagati u zemljište na dubinu od oko 1,5 m, ili se mogu koristiti geosonde ili bunari. Najveća efikasnost se postiže ukoliko se koriste bunari (voda ima stabilnu temperaturu tokom cele godine. Njihovom primenom se mogu postići stepeni grejanja i do 6. Ukoliko se kao izvor toplote koristi vazduh (ima promenljivu temperaturu tokom vremena) i stepeni grejanja su dosta promenljivi. Zagrejana voda iz kondenzatorskog dela može se koristiti za sanitarne potrebe. Osnovni princip toplotne pumpe je dobijanje mnogo više toplotne energije od uložene električne. Princip održivosti je još karakterističniji ako se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora.

// Toplotne pumpe prema mestu instalacije mogu biti unutrašnje i spoljašnje, a prave se u vidu pojedinačnog klima uređaja za jednu prostoriju (monoblok pumpa iliti split sistem); u vidu multi-split sistema koji pored grejanja i hlađenja snabdeva objekat toplom vodom, pokriva veći broj prostorija i ima opciju individualne kontrole svake sobe. //

Na jedan spoljni deo (kondenzatorski) može se priključiti veći broj unutrašnjih jedinica (isparivač). Promenom rada regulacionog ventila se menja uloga unutrašnje i spoljne jedinice, zavisno od potreba hlađenja ili grejanja. Današnje toplotne pumpe predstavljaju već četvrtu generaciju kod koje su, sudeći prema tvrdnjama proizvođača, otklonjene uočene manjkavosti od kojih su “patile” prethodne serije. Glavna mana odnosila se na situaciono paljenje i gašenje kompresora komutatora toplote čim se dostigne zadata temperatura. To je regulisano pomoću već pomenute inverter tehnologije, gde kompresorom upravlja izmenjivač toplote sa regulatorom zahvaljujući kome je sistem konstantno aktivan i štedi energiju koju bi inače trošio pri svakom pokretanju, a režim rada se usklađuje sa trenutnom temperaturom prostora i spoljnim vremenskim uslovima. Takođe, senzoru temperature na prednjoj ploči dodat je senzor pritiska radi obezbeđivanja stabilnog rada na niskim temperaturama, pa se najnoviji modeli mogu “pohvaliti” operativnim temperaturnim opsegom od +48 do -20 stepeni.

// Inverter tehnologija je značajno uticala na smanjenje potrošnje energije i povećanje primene klimatizacionih postrojenja. //

Ukoliko se vaše trenutne potrebe odnose na određenu prostoriju u kući ili jednu kancelariju, sada već kupovinom split sistema dobijate uređaj koji će leti hladiti, zimi zagrevati, obavljati ventilaciju uz podešavanje optimalnog protoka vazduha pomoću funkcije “inteligentno oko”, vršiti prečišćavanje i odvlaživanje vazduha koje eliminiše plesni i alergene, i povrh svega uređaj koji će se bojom i dizajnom savršeno uklapati u bilo koji enterijer.

Osnovna mana split (razdvojenog) sistema je neprekidno cirkulisanje unutrašnjeg vazduha. Kao zamena koriste se i prozorski sistemi koji imaju problem velike buke u prostoru, jer isparivački i kondenzatorski deo nisu razdvojeni. Nikako ne smemo zaboraviti uštedu energije.

Popravka i održavanje klima uređaja, montaza klime

Klima uređaj

Na prvi pogled deluje da sve ove funkcije iziskuju mnogo električne energije i da povlače za sobom vrlo visoke račune za struju, ali tu će vas demantovati specifikacija: toplotne pumpe vazduh-voda funkcionišu kombinujući 75% energije iz obnovljivih izvora (vazduh i sunce) i svega 25% električne energije, pritom ostvarujući maksimalni stepen grejanja ili hlađenja od 4,1.

Ova brojna vrednost govori o tome koliko kilovat sati toplotne energije sistem daje objektu angažovanjem 1kWh električne energije, a učinak 4,1 znači da dati uređaj na potrošen 1kWh struje proizvodi više od 4kWh toplote. Primera radi, klasični klima uređaji po efikasnosti i štedljivosti spadaju u A ili maksimalno A+ energetski razred, dok digitalne inverterske toplotne pumpe IV generacije pripadaju A+++ razredu, a njihov stepen grejanja je skoro 6. Ne treba zaboraviti ni to da za razliku od svojih preteča za hlađenje koriste ekološki freon R410 koji znatno manje oštećuje ozonski omotač, a dvostruki turbo ventilator omogućava gotovo bešuman rad.

Porodica u stanu zdrava i ugodna životna sredina

Zdravo stanovanje, savremena klimatizacija i ventilacija

Konstruktori inverterskih klimatizacionih sistema ništa nisu prepustili slučaju, a to se itekako odnosi i na tipove uređaja i njihov dizajn. Sem osnovne forme uređaja sa zidnom unutrašnjom jedinicom koju najčešće viđamo u kućama i stanovima, na raspolaganju su još i podno-plafonski, kasetni i kanalni (duktalni) model, koji svoju primenu nalaze u oblasti maloprodaje, ugostiteljstva i usluga (restorani, hoteli, spa i fitnes centri), te kao deo složenih sistema sa i do 64 jedinice kakvi su sistemi za industrijsko hlađenje u fabrikama, sistemi za hlađenje infrastrukture i računarskih centara, te oni u velikim poslovnim objektima.

// Odabir konkretnog modela najviše će zavisiti od koncepta objekta odnosno rasporeda prostorija, i eventualne potrebe za dodatnim prostorom gde se najčešće instaliraju skrivene jedinice integrisane u pod ili plafon. //

Savremene klimatizaciono-ventilacione sisteme zaista karakteriše veliki diverzitet primene pa valja istaći da je jedan od njihovih najznačajnijih aduta fino podešavanje temperature i drugih parametara čistog i kvalitetnog vazduha koje upravo nedostaje običnim klimama, gde se temperaturna vrednost može povećavati ili smanjivati samo za po čitav stepen i neretko se dešava da je baš zato za mrvicu neadekvatna (izaziva blagi osećaj nelagode jer je nedovoljno ili previše toplo/hladno), a uz to je potrebno provetravanje i nabavka odvlaživača vazduha jer kroz uređaj stalno kruži jedan te isti vazduh koji se u datom momentu zatekao u prostoru.

Klima uređaj na zidu grejanje i hlađenje klimatizacija prostora

Klima uređaj u stanu, klimatizacija prostora

Benefiti nijansiranja temperature i optimizacije protoka vazduha posebno su jasno vidljivi u maloprodaji, uslužnoj delatnosti i oblasti skladištenja hrane: mnogi preduzetnici su izjavili da se klijenti duže zadržavaju u objektu u kom im je prijatno i da samim tim više potroše, a da namirnice duže zadržavaju savršenu svežinu.

U ovakve objekte najčešće se ugrađuje multi-split sistem (ako su veće kvadrature sistem sa direktnom ekspanzijom) sa kojim se na ulazu zahvaljujući vazdušnoj zavesi energetski gubitak smanjuje za 72%.

// Odabirom podno-plafonskog ili kasetnog modela koji se nenametljivio uklapaju u enterijer zidovi se oslobađaju za postavljanje polica i vitrina, a posredstvom tehnologije automatskog čišćenja kaseta skuplja se prašina iz izmenjivača toplote čime se za 50% povećava operativna efikasnost i značajno smanjuju troškovi održavanja. //

Autor: Jelena Mitrović. diplomirani novinar

Nastavi sa čitanjem

Arhitektura

Energetski efikasne fasade – Odelo čini zgradu

Objavljeno

:

Od

Kontaktna fasada - aluminijum - poslovni objekat

Ako ranije i nije bila, težnja ka što boljem grejanju i ujedno što većoj uštedi danas je neupitno svačiji cilj. Iskustvo poslednjih nekoliko zima koje su bile vanredno hladne, sa polarnim talasima iz Sibira i Severne Evrope koji su donosili jaku vejavicu, mnogo ledenih dana u sezoni, i vrlo niske temperature koje nisu odlika naše umereno-kontinentalne klime i na koje nismo navikli, podstaklo je potrebu da nam u kući i na poslu uvek bude dovoljno toplo i prijatno za boravak, ali da ta pogodnost ne bude astronomski skupa.

Kako, međutim, zbog starosti objekata koji se teško zagrevaju i zastarelosti primenjenih materijala sa malom moći zadržavanja toplote Srbija spada u neke od energetski najneefikasnijih zemalja Evrope kada su u pitanju stambeni i javni objekti, nije za čuđenje bojazan potrošača da je to finansijski neizvodljivo. Ako se još uzme u obzir dotrajalost grejnih sistema koji uz to koriste skupe energente poput mazuta, želja da se zimi dobro ugrejete, a da na to isto grejanje ne potrošite malo bogatstvo, pretvara se u pravu utopiju. Pošto je jasno da rešenje za topliji životni i radni prostor ne leži u eksploataciji ovog resursa, treba ga potražiti na drugoj strani, u poboljšavanju termoizolacionih karakteristika objekta.

Energetski efikasna gradnja

Energetski efikasna gradnja

// Klasično zidane zgrade sa spoljnom malteracijom preko koje je rađena samo dekorativna fasada, i dalje tipične za veći deo naše zemlje, odlikuje slab toplotni učinak koji se, osim zamene stolarije, da popraviti jedino postavljanjem izolacionog fasadnog omotača. //

Kontaktna fasada

Jedan od načina izvođenja fasadne izolacije je postavljanje kontaktne spoljne izolacije, odnosno kontaktne fasade. Kontaktna fasada radi se lepljenjem ploča stiropora ili kamene vune direktno na zid lepkom na bazi cementa, nakon čega se izolacioni paneli dodatno pričvršćuju za zid pvc ili metalnim tiplovima sa šrafom i premazuju tanjim slojem lepka na koji se postavlja armaturna mrežica, sledi malterisanje drugim debljim nanosom lepka koji se, kada se potpuno osuši, premazuje prajmerom (tečnom pripremom za dekorativni sloj), i na kraju akrilnim ili silikonskim dekorativnim malterom odabrane boje, granulacije i u željenoj šari. Iako nije jedini, kontaktna fasada (i to ona sa stiroporom) je na domaćem tržištu najčešće ugrađivani tip termoizolacionog sistema sa kojim se postiže izuzetno dobra zaštita od hladnoće, toplote i buke, s tim da je njena delotvornost direktno povezana sa debljinom osnovnog izolacionog materijala i kvalitetom izvođenja radova.

Fasadni stiropor debljine 5cm dugo je važio za standard, ali kako su merenja učinka i projekcije vremenskog perioda za koji će se sukcesivno kroz ostvarenu uštedu iskazati isplativost investicije pokazali da to nije dovoljno, preporučeni broj centimetara se iz godine u godinu postepeno povećavao i od 2014. godine imamo odredbu Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada u Srbiji, po kojoj bi za našu zemlju minimalna debljina ploča izolacionog materijala (belog fasadnog stiropora ili kamene vune) trebalo da bude 12cm kako koeficijent prolaska toplote kroz zidove ne bi prelazio 0,4W/m2K za renovirane objekte, odnosno 0,3Wm2K za novosagrađene.

Termoizolacija, sivi stiropor

Termoizolacija, sivi stiropor

// Osim belog danas postoji i sivi stiropor sa dodatkom grafita, koji zahvaljujući ovom sastojku za oko 20% bolje smanjuje energetske gubitke (12cm belog stiropora = 10cm sivog). //

On nažalost, kao ni kamena vuna, još uvek nije dovoljno poznat običnim kupcima, pa zato nikako da uđe u masovnu upotrebu za izolaciju privatnih kuća i naknadno renoviranje stambenih zgrada tamo gde su o tome postigli dogovor i radove finansirali sami stanari.

Drugi razlog za slabiju zastupljenost kamene tj. mineralne vune je vidno viša cena u odnosu na stiropor. Ta razlika, doduše, ima svoje opravdanje u činjenici da je kamena vuna bolji apsorber buke i zvučni izolator, a osim toga je odlikuje visoka paropropusnost što znači da propuštanjem viška vodene pare koja se redovno stvara u unutrašnjosti objekta omogućava zgradi da “diše”, i time u velikoj meri otklanja glavni nedostatak kontaktne fasade – odsustvo parne brane.

Zaštita od vlage i cirkulisanje vazduha kao ključ stabilizacije temperature prostora glavni su faktori na kojima počiva drugi, noviji tip izvedbe termoizolacije, a to je ventilirajuća fasada. Ventilirajuća fasada je sistem zasnovan na principu sendvič-zida, gde se objekat sa spoljne strane takođe obavija slojem termoizolacije, ali je taj sloj od završne obrade odvojen vazdušnom barijerom koja ima izolaciono-ventilacionu ulogu. Naime, direktno na zidove se montiraju ploče polutvrdo presovane mineralne vune debljine 6-15cm koje se pričvršćuju pomoću posebnih nerđajućih tiplova – ankera, preko njih se postavlja parna brana u vidu paropropusne a vodonepropusne NT folije na koju se zatim, sa razmakom od minimum 30mm postavlja aluminijumska potkonstrukcija, i na nju završno pomoću posebnog elastičnog adheziva lepe dekorativni paneli po želji. Debljina ploča mineralne vune bira se u skladu sa termičkim proračunom u okviru izvođačkog projekta, izrađenim imajući u vidu klimatske uslove podneblja, zahteve investitora i lokalne propise o energetskoj efikasnosti.

Kamena vuna - termoizolacija

Kamena vuna – termoizolacija

Zanimljivo je da je ventilirajuća fasada inicijalno osmišljena u primorskim i uopšte toplijim krajevima, gde je predviđeno da pre svega sprečava pregrevanje objekta i doprinosi njegovom rashlađivanju u letnjim mesecima, kada maksimalna dnevna temperatura zna i da prelazi 40 stepeni, a da istovremeno vrši stalno provetravanje prostora kreirajući prijatan ambijent za stanovanje i rad. Tamo se zbog manjih temperaturnih razlika između godišnjih doba koriste nešto tanji paneli nego u zemljama sa umereno-kontinentalnom i kontinentalnom klimom, ali se taj običaj ne mora nužno poštovati, već se po potrebi mogu postaviti i dva sloja izolacije, samo unakrsno radi izbegavanja formiranja termičkih mostova.

// NT folija je materijal dvojakog dejstva koji propušta vodenu paru i time omogućava isparavanje iz unutrašnjosti objekta, dok istovremeno sa spoljne strane sprečava eventualno kvašenje kamene vune, a budući da podnosi temperature od -40 do +80°C predstavlja postojanu i trajnu zaštitu. //

Potkonstrukcija se zavisno od vrste i načina kačenja panela završne obloge formira od T profila, L profila, aluminijumskih kotvi ili kutijastih profila. Na montiranu konstrukciju lepe se dekorativni paneli adhezivom koji se nakon 48 sati skameni bez mogućnosti odlepljivanja, gde je demontaža moguća samo fizičkim lomljenjem. Ploče se lepe sa fugnom između 1mm i 3mm, a vrsta materijala, njihove dimenzije i boja/dezen su stvar izbora projektanta ili investitora. Ponuda je izuzetno bogata, a među najtraženijim opcijama su granit, mermer i druge vrste prirodnog kamena, kaljeno emajlirano staklo u boji po RAL karti ili sa štampom, ploče vlaknastog cementa, HPL kompakt ploče (High Pressure Laminate) tj. tvrdo presovane laminatne ploče velike gustine od celuloznih vlakana, i kao novina keramo-granitne ploče. Keramika-granit je panelna oplata dimenzija do 1 x 3 m i debljine svega 3mm koju odlikuje veća otpornost od granita, fleksibilnost, lakoća obrade metodama za obradu stakla i prirodnog kamena i manja masa od aluminijuma.

Kontaktna fasada stambena zgrada stanovi

Kontaktna fasada

Ovaj inovativni proizvod je otporan na organske i neorganske rastvore, deterdžente i sredstva za dezinfekciju, na UV zračenje i mraz, vatrootporan je, a u slučaju požara ne ispušta dim i otrovna isparenja. Ima podjednako široku primenu u oblaganju enterijera i eksterijera, a kao obloga za ventilirajuće fasade je posebno zanimljiv i atraktivan u kombinaciji sa staklom.

Tehnomarket, ventilirajuća fasada - aluminijum

Foto: Tehnomarket, ventilirajuća fasada – aluminijum

Tehnomarket, ventilirajuća fasada - aluminijum

Foto: Tehnomarket, ventilirajuća fasada – aluminijum

Ventilirajuća fasada kao termoizolaciono rešenje ima brojne prednosti u odnosu na neka druga, od toga da ostvareno umanjenje troškova za grejanje i hlađenje u roku od nekoliko godina potpuno nadomešćuje investiciju, da njen dugi vek trajanja i zaštitna svojstva produžavaju vek trajanja objekta i samim tim njegovu osnovnu vrednost, da predstavlja bolju zaštitu zidova od smrzavanja i odleđivanja čime se eliminiše mogućnost pojave pukotina na spojevima i otpadanje maltera, da pruža zahtevani nivo otpora prolasku toplote za sve tipove građevina, da za razliku od unutrašnje izolacije ne smanjuje kvadraturu prostora, te da prekrivanjem kompletne površine zida efikasnije otklanja pojavu termo mostova.

  • Pored toga, zbog načina postavljanja skraćuje vreme trajanja radova jer ne zahteva temeljnu pripremu zidova u smislu čišćenja, obijanja maltera i ravnanja;
  • omogućava korišćenje izolacionih materijala većeg formata (koji su jeftiniji) bez posebne zaštite;
  • podrazumeva manje radnih koraka od kontaktne fasade, a pošto je reč o “suvoj” instalaciji može se raditi u svim klimatskim uslovima i tokom svih godišnjih doba nezavisno od temperature;
  • odbija 90 odsto vode koju zadržavaju spoljni paneli dok preostala vlaga unutar zidova ubrzano isparava sistemom ventilacije, a kako pored vode zadržava druge produkte padavina poput soli
  • sprečava koroziju armature, uništavanje betona i razvoj plesni i gljivica na površini zidova;
  • redukuje deformacije nosećih zidova uzrokovane dnevnim i sezonskim temperaturnim promenama i time eliminiše njihovo naprezanje i pucanje;
  • zbog vazdušne barijere pruža znatno bolju zvučnu izolaciju od drugih sistema.

Nikako ne treba zaboraviti ni to da ventilirajuća fasada pruža mogućnost jednostavne demontaže nekih njenih delova u slučaju oštećenja pojedinačnih elemenata, ili demontaže celog sistema ukoliko se namerava zameniti novim panelima drugačijeg izgleda.

Autor: Jelena Mitrović. diplomirani novinar

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Prijavite se na newsletter

Izdvajamo

Popularno