Connect with us
Materijali

Chrome free plastifikacija u kompaniji Tehnomarket

Metalurgija je grana industrije koja se mo┼żda i naj─Źe┼í─çe susre─çe sa problemom za┼ítite ┼żivotne sredine tokom procesa proizvodnje. Aluminijum, ironi─Źno, ima mogu─çnost potpune recikla┼że, a po istra┼żivanjima ─Źak 90% aluminijumskih proizvoda se reciklira posle upotrebe.

Metalurgija - obrada aluminijuma

Chrome free plastifikacija u kompaniji Tehnomarket

Ponekad, me─Ĺutim, nije dovoljno da stanemo samo tu. Kao logi─Źan sled ekstruzije aluminijuma, javlja se potreba da se i pri plastifikaciji, kao procesu obrade, povede ra─Źuna o za┼ítiti sredine i ljudi. Jedan od na─Źina za to predstavlja savremena ÔÇťchrome freeÔÇŁ priprema plastifikacije, koja ne ┼íteti ┼żivotnoj sredini.

Kvalitetna za┼ítita zagarantovana je procesom ove ekolo┼íki ─Źiste tehnologije, jedinstvene u Tehnomarketu i daleko zastupljenije u zemljama Zapadne Evrope.

Pri ÔÇťHenkel chrome freeÔÇŁ tretmanu pripreme za plastifikaciju, koju koristi Tehnomarket, eliminisani su te┼íki i toksi─Źni┬á metali koji su ┼ítetni po ┼żivotnu sredinu, dok je sam proces sertifikovan Qualicoat sertfikatom A003. Priprema profila radi se u sedam faza, u kadama ispunjenim rastvorima koji omogu─çuju ─Źi┼í─çenje i ispravno vezivanje praha za povr┼íinu aluminijumskih profila.

Metalurgija - obrada aluminijuma

Chrome free plastifikacija u kompaniji Tehnomarket

U skladu sa tehni─Źkim mogu─çnostima proces plastifikacije mogu─ç je na svim profilima od minimalnih 2m do ─Źak 6,9m du┼żine. Nakon zavr┼íene pripreme profila i njihovog su┼íenja sledi potpuno automatsko nano┼íenje praha koji nakon finalne polimerizacije u posebnoj pe─çi formira za┼ítitni sloj debljine 60 do 80 mikrona na povr┼íini profila.

Dr┼żave Evropske Unije ustanovile su definitivne prednosti ovog ekolo┼íkog procesa i propisale upravo ovaj tip pripreme za objekte poput klini─Źkih centara, ┼íkola i javnih ustanova. Ne samo to, ve─ç je i po regulativi European Regulation on Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) izdatom od strane Evropske komisije ÔÇťchrome freeÔÇŁ tehnologija, kao jedina ekolo┼íka opcija, po standardu ISO 12206 obavezna na svim arhitektonskim objektima i za njenu implementaciju dat je rok do 2021. godine. U Srbiji ─çe ovaj zakon, u skladu sa pribli┼żavanjem Evropskoj Uniji, sasvim sigurno biti prihva─çen.

Ekolo┼íka svest kompanije Tehnomarket ne zavr┼íava tu, ve─ç se nastavlja i u proizvodnji energetski efikasne stolarije i ostakljenih fasada, po─Źev od samog aluminijuma kao najrecikliranijeg metala na svetu, preko ekolo┼íkog ÔÇťchrome freeÔÇŁ procesa povr┼íinske za┼ítite do izuzetnih toplotnih performansi gotovih elemenata koje uti─Źu na smanjenje utro┼íka energije ─Źak do 25% u odnosu na standardnu stolariju, poput LINEAL W-THERM 104 prozora pogodnog za ugradnju u pasivne ku─çe.

Tehnomarket logo

Tehnomarket d.o.o
Skadarska 73, 26101 Pan─Źevo, Srbija
+381 13 307 700
+381 13 307 799
profil@tehnomarket.com
www.tehnomarket.com