Connect with us
Budu─çnost

Svet sutra ulazi u ekološki dug

Sutra 1. avgusta, svet ulazi u ekolo┼íki dug, najavljuje Mre┼ża za globalni ekolo┼íki otisak (Global Footprint Network, GFN), a prenosi energetskiportal.rs.

Dan ekolo┼íkog duga je onaj dan u kalendarskoj godini kada potrebe ─Źove─Źanstva prema prirodi prema┼íe ono ┼íto ekosistemi planete Zemlje mogu u toj godini obnoviti. Taj dan, koji se ove godine obele┼żava najranije otkako se vr┼íe merenja (1997. godine bio je krajem septembra), simboli─Źno prikazuje uticaj ljudskih aktivnosti na prirodu i njene resurse.

Prema GFN-u, za trenutne potrebe ─Źove─Źanstva koristimo prirodne resurse 1,7 puta br┼że nego ┼íto ekosistemi mogu da se regeneri┼íu. Dakle, globalno koristimo 1,7 planeta, a imamo samo jednu.

ÔÇô ─îinjenica da se ovaj dan svake godine pomera unapred govori nam da se i dalje prema planeti ne pona┼íamo odgovorno! ┼Żivimo od sve ve─çe pozajmice koju uzimamo s ra─Źuna bolje budu─çnosti svoje dece, isti─Źe Deni Porej, direktor WWF Adrie i dodaje da prema WWF-ovom Izve┼ítaju o ┼żivoj planeti, sve zemlje u na┼íoj regiji ┼żive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci GFN-a o ekolo┼íkom otisku, koji se mere u globalnim hektarima. To je jedinica za merenje na┼íih zahteva prema Zemlji (ekolo┼íki otisak) i sposobnosti Zemlje da udovolji na┼íim zahtevima (biokapacitet). ÔÇô Prema tim podacima Slovenija predvodi u na┼íoj regiji s najve─çim ekolo┼íkim otiskom i prva ulazi u ekolo┼íki dug 12. maja. Slede je Hrvatska (19. juna), Crna Gora (29. juna), Bosna i Hercegovina (6. jula), Makedonija (19. jula) i Srbija (30. jula), ka┼że Porej, dodaju─çi da najkasnije u dug ulazi Albanija, 14. oktobra.

Budu─çi da na┼íe potrebe sve vi┼íe prevazilaze mogu─çnosti planete da se regeneri┼íe, na ┼íta dodatno uti─Źu posledice klimatskih promena, Dan ekolo┼íkog duga je sna┼żan podsetnik na hitne akcije koje pojedinci i zemlje moraju preduzeti kako bi za┼ítitili ┼íume, okeane, slatkovodne resurse, biljni i ┼żivotinjski svet, i na taj na─Źin pomo─çi u ostvarivanju odr┼żivog razvoja. Ideje kako promeniti svoj otisak mogu se prona─çi na stranici GFN-a i WWF Adrie. Do 2020. godine moramo definisati klju─Źne obaveze i akcije kojima ─çemo u narednoj deceniji preokrenuti trend gubitka prirode i pomo─çi u osiguravanju zdravlja i dobrobiti ljudi i na┼íe planete.