Connect with us
Materijali

Testiranje zvu─Źne izolacije u Kraljevim ─îardacima na Kopaoniku

Zvu─Źna za┼ítita kao tema u akustici nastala je iz potrebe ─Źoveka da se za┼ítiti od zvukova koji se defini┼íu kao buka, ┼íto je po definiciji svaki ne┼żeljeni zvuk. Da li ─çe se neki zvuk smatrati bukom ili ne nije pitanje nivoa zvu─Źnog pritiska koji se mo┼że izmeriti, nego ─Źinjenice da on svojom pojavom nekog ometa.

Buka je jedan od osnovnih uzroka kompleksnog o┼íte─çenja zdravlja i nepovoljno deluje na ceo organizam. U pore─Ĺenju sa drugim aspektima u ┼żivotnoj sredini, za kontrolu buke veoma ─Źesto nema razumevanja, pre svega zbog nedovoljnog poznavanja (ÔÇťskrivenihÔÇŁ) efekata koje buka mo┼że da izazove na ─Źoveka.

Akustik Term E700

stru─Źnjaci sa Instituta IMS su nedavno merili vrednost udarne buke u novom objektu Kraljevih ─îardaka na Kopaoniku

Za za┼ítitu od buke u spolja┼ínjoj sredini odgovorna je takozvana ÔÇťdru┼ítvena zajednicaÔÇŁ (dr┼żava, gradovi, op┼ítine). Kada govorimo o za┼ítiti od buke u unutra┼ínjosti zgrada i akusti─Źnog komfora u njima, za ostvarenje tog zadatka odgovorni su svi u─Źesnici u izgradnji zgrade ÔÇô investitor, projektanti i graditelji. Stoga je neophodno da se mere za┼ítite od buke dosledno planiraju i pravilno sprovode, kako prilikom izgradnje novih, tako i prilikom modernizacije ili adaptacije postojec╠üih objekata. Zbog stalnih ┼żalbi kontrola zvu─Źne za┼ítite objekata postaje sve va┼żnija.

Nivo udarnog zvuka

Akustik Term E700

Koraci, padanje raznih predmeta, vibracije raznih ure─Ĺaja i sl. stvaraju buku u susednim prostorijama, a posebno u prostorijama ispod. Kako bi se smanjila buka izazvana udarnim zvukom na mestu njenog nastanka u podove se postavlja jedan elasti─Źni sloj i dodatna masa oslonjena na taj sloj i takva konstrukcija se naziva plivaju─çi pod. Izme─Ĺu izvora buke i gra─Ĺevinske konstrukcije mora se postaviti odgovaraju─çi elasti─Źni materijal ispod ko┼íuljice.

Presek slojeva podne konstrukcije sa plivaju─çim podom i spoj sa zidom

Presek slojeva podne konstrukcije sa plivaju─çim podom i spoj sa zidom

Na me─Ĺuspratnu konstrukciju ili sloj betona na tlu se postavlja AKUSTIK TERM E700, a zatim se postavlja parna brana. Po obodu zidova se postavljaju rubne trake, a preko parne brane se nanosi sloj te─Źnog estriha minimalne debljine 40-80mm koji treba da bude armiran (armirana cementna ko┼íuljica). Na kraju se postavlja zavr┼ína podna obloga (laminat, parket, kerami─Źke plo─Źice i sl).

Kako se meri vrednost udarne buke?

Radi dokazivanja akusti─Źkih karakteristika, stru─Źnjaci sa Instituta IMS su nedavno merili vrednost udarne buke u novom objektu Kraljevih ─îardaka na Kopaoniku gde je ugra─Ĺen Akustik Term E700 debljine 3 cm.

Ispitivanje pokazuje da je Akustik Term E700 odli─Źno re┼íenje

Ispitivanje pokazuje da je Akustik Term E700 odli─Źno re┼íenje

Merenje je ra─Ĺeno taping ma┼íinom. Tokom merenja pet tegova mase 0,5 kg padaju u ravnomernom ritmu svaki po dva puta u sekundi. Nivo udarnog zvuka dobija se merenjem nivoa zvuka u donjoj prostoriji, kada se u gornjoj prostoriji me─Ĺuspratna konstrukcija pobu─Ĺuje takozvanom taping ma┼íinom. Ispitivanje pokazuje da je Akustik Term E700 odli─Źno re┼íenje za ispunjavanje uskla─Ĺenosti sa vrednostima predvi─Ĺenim va┼że─çim propisima.

Pogledajte testiranje zvu─Źne izolacije u narednom videu: AKUSTIK TERM – testiranje zvu─Źne izolacije – YouTube

Jo┼í jednom je dokazano da vam Akustik Term E700 omogu─çava da u┼żivate u ti┼íini!

tritonex

TRITONEX d.o.o.
Srete Mladenovi─ça 2, 34000 Kragujevac
T. +381 34 301 565
office@tritonex.rs
www.tritonex.rs