Connect with us
Energetska efikasnost

Sada je momenat da se net-zero gradnja postavi kao prioritet

SVETSKA NEDELJA ZELENE GRADNJE 2020
Za časopis “GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost”
govori Dragana Korica, izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije

Foto: Dragana Korica, mast.inž.arh. izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije

Foto: Dragana Korica, mast.inž.arh. izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije

Naš uticaj na životnu sredinu i prirodne resurse daleko prevazilazi ono što vidimo. Svaki pojedinačni komad otpada zapravo je samo simbol velikog lanca eksploatacije, proizvodnje i transporta. Samo neki od problema jesu povećanje potražnje za energijom, neracionalna eksploatacija sirovina, širenje gradova i izgradnja infrastrukture na račun prirodnog i obradivog zemljišta, zagađenje svih vrsta, itd.

Zgrade u kojima živimo i radimo i dostupna infrastruktura imaju ogroman uticaj na kvalitet našeg života i životnu sredinu. Svetska statistika ukazuje da se taj uticaj manifestuje kroz korišćenje više od 40 % energije, a do 2050, se čak očekuje da će biti više i od 50 %, 35 % prirodnih resursa, 14% vode za piće i emisije gasova su 39 % globalne.

Upravo zato su zelene zgrade naša održiva budućnost.

Svetski savet zelene gradnje tradicionalno jednom godišnje organizuje Svetsku nedelju zelene gradnje. Tokom ove mreža nacionalnih Saveta zelene gradnje i partneri Svetskog saveta zelene gradnje predstavljaju primere klimatskih neutralnih zgrada, kako bi podigli svest o smanjenju proizvodnje CO2, predstavljaju mere i pozivaju građevinski sektor i donosioce odluka na akciju sada! Deseti put za redom, Savet zelene gradnje Srbije bio je promoter Svetske nedelje zelene gradnje koja se ove godine održala od 21. do 25. septembra i imala moto #ActOnClimate.

O ovogodišnjem događaju koji zbog globalne pandemije virusa Covid-19 bio održan online i kampanji „Vreme je za akciju“ koja je ove godine posvećena klimatski neutralnoj gradnji, razgovarali smo sa Draganom Koricom, izvršnom direktorkom Saveta zelene gradnje Srbije.

SAVET ZELENE GRADNJE SRBIJE, KAO NACIONALNI ČLAN SVETSKOG SAVETA ZELENE GRADNJE (WORLDGBC) I DEO REGIONALNE MREŽE EVROPE (ERN) OBELEŽIO JE SVETSKU NEDELJU ZELENE GRADNJE 2020 KOJA JE OVE GODINE IMALA MOTO #ACTONCLIMATE I BILA JE POSVEĆENA KLIMATSKI NEUTRALNOJ GRADNJI. ŠTA JE PO VAMA OBELEŽILO SVETSKU NEDELJU ZELENE GRADNJE 2020?

DK: Kampanja #ActOnClimate sa inicijativom ka net zero zgradama bila je pod sloganom: „Za našu zajednicu, za planetu i za ekomnomiju“. Povod tome su klimatske promene koje sve više i sve češće uzimaju danak i to ne samo ljudskim zajednicama, zato nikada nije bilo važnije ulagati u našu zajedničku, planetarnu i pre svega dugoročnu održivost. Klimatska neutralnost je ono što se u svetu prepoznaje i nudi kao mogući doprinos toj održivosti. Otuda i potreba da se građevinski sektor, kao jedan od najuticajnijih, prebaci na neutralan mod (režim), na neutralisanje tog negativnog uticaja. Možda neutralna gradnja nije baš najsrećnije izabran termin, ali je cilj sektora globalni – dostizanje klimatske neutralnosti, odnosno smanjenje zagađenja emisijama GHG i time ograničenje rasta temperature tačnije direktnog zagrevanja atmosfere.

#WGBW2020 obeležilo je isto ono što će ostati kao istorijska činjenica koja je obeležila 2020. godinu, pandemija Covid – 19 i prelazak na online komunikaciju i poslovanje. 11. Svetska nedelja zelene gradnje obeležena je sa 198 registrovanih online događaja na Svetskoj mapi aktivnosti (Global Activity Map) u 40 zemalja sa 415 sati sadržaja koji su organizovani sa zajedničkim ciljem: borba protiv klimatskih promena. Nazivi nekih od njih dovoljno ukazuju na tu opredeljenost: Strategije za dekarbonizaciju izgrađene sredine; #ActingOnClimate – Poboljšanje ljudskog zdravlja sa net-zero zgradama; Doprinos zelenih zgrada / razvoj u borbi protiv klimatskih promena; Ugljen neutralna rešenja za izgrađenu sredinu; Održiva izgradnja i infrastruktura – nacionalna iskustva; Ubrzavanje transformacije izgrađene sredine – kako će neutralnost ugljenika transformisati izgrađenu sredinu…

ŠTA ZNAČI TERMIN KLIMATSKI NEUTRALNE ZGRADE?

DK: Ako se vratimo na to da ne možemo zanemariti ogroman uticaj koji naš sektor ima na klimu (39 % globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte potiče od zgrada), onda je pravi momenat je da se kao prioritet postavi rešenje u obliku gradnje net-zero (nulto) zgrada, koje ne emituju ugljen-dioksid i ne sadrže ga (nemaju u sebi zarobljen ugljenik) i time se dostigne neophodna neutralnost.

Prebacivanje na net-zero zgrade, u kontekstu šire razmere, mogu se dramatično i istovremeno ekonomski opravdano smanjiti uticaji i time izbeći najgori scenario klimatskih promena. Građevinska industrija je spremna da isporuči rešenja, ali bez ambicioznih propisa koji bi omogućili neophodan prelazak na net-zero zgrade, svet će propustiti šanse za klimatskom neutralnošću.

Kuća olimpijskog saveza - net-zero objekat

Kuća olimpijskog saveza – net-zero objekat

KAO DEO PROGRAMA SVETSKE NEDELJE ZELENE GRADNJE 2020 I KAMPANJE VREME ZA AKCIJU BIO JE I ONLINE PANEL THE NET ZERO CARBON BUILDINGS COMMITMEN. ŠTA JE NET ZERO CARBON BUILDINGS COMMITMENT I KAKO ON PODSTIČE KLIMATSKI ODGOVORNU AKCIJU?

DK: Motiv da tema panela bude The Net Zero Carbon Buildings Commitment potekla je iz ugla da je građevinarstvo jedna od najrazvijenijih grana naše privrede, koja i pored pandemije beleži rast i time je upravo ona ta koja može imati i najveći pozitivan uticaj u smislu dovođenja do neutralnosti klime; da je Srbija na putu ka EU i da se očekuje skoro otvaranje Poglavlja 27 (životna sredina), kao i najaktuelnijih regulatornih inicijativa Evropske komisije ka klimatskoj neutralnosti.

„Klimatski zakon je pravni oblik našeg političkog opredeljenja i nepovratno nas postavlja na put ka održivijoj budućnosti.“ – rekla je Ursula von der Leien, Predsednica EU Komisije, 4. mart 2020. u Briselu. Već 16. septembra nastupila je sa mnogo ambicioznijim planom kojim predlaže da se cilj za 2030. godinu u vidu smanjenja emisija za 40 % pojača i da preraste u najmanje 55 %.

Pozvala je na zajedničko stvaranje arhitekte, inženjere i dizajnere da pokrenu novi stil našeg doba koji treba da se manifestuje kao podrška težnji Evrope da postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.
Iako neki mogu nalaziti opravdanja u smislu toga da smo mi mala zemlja, time i malog uticaja, da smo nedovoljno razvijeni da bi dostigli ovakve ciljeve, Savet je želeo da iznese na svetlost dana mogućnost da se i pored svega navedenog, ciljevi mogu postići. Hteli smo da ukažemo na globalni poduhvat koji doprinosi novom normalu oblikovanja gradova i organizacija.

Panelisti

Panelisti

Postavljanjem ambicioznih „apsolutnih“ ciljeva, The Net Zero Carbon Buildings Commitment teži da maksimalno uveća šanse za ograničavanje globalnog zagrevanja ispod 2 stepena celzijusa (optimalno do 1,5 ºC) drastičnim smanjenjem operativnog ugljenika u zgradama. Commitment pruža okvir za države, regione, gradove i organizacije da razviju globalno ambiciozna, ali lokalno primenjiva, fleksibilna i univerzalno održiva rešenja za svoj portfolio; kako da smanje potražnju za energijom i postignu nultu emisiju ugljenika. To je alatka koja kroz pet komponenti okvira za obaveze: OBAVEZATI SE; OTKRITI; DELOVATI; PROVERITI; ZASTUPATI, podržava portfolije. Predanost obavezi na net-zero zgrade do 2030. godine i zalaganje da već postojeće zgrade u vlasništvu pretrpe transformaciju u neutralne do 2050. osigurava svim potpisnicima da mogu postići svoje ciljeve, istovremeno beležeći stvarna i opipljiva smanjenja.

Dovođenjem predstavnika WorldGBC g. Matthew Adamsa, vođe ANZ projkta pod čijim patronatom je Commitment, kao govornika, obezbedili smo našem tržištu informacije iz prve ruke. Istovremeno omogućili smo uvid u već ostvarene, kroz učešće predstavnika Ambasade Danske g. Nenada Mitoševića, koji je predstavio Commitment iz perspektive grada Kopenhagena, a g. Dušan Savković, predstavnik kompanije Mot MacDonald, pokrio je perspektivu poslovnog sagledavanja. Poziv na akciju odmah prelazi u stalan poziv koji, kroz naše aktivnosti, upućujemo svima, o čemu više možete naći na sajtu SrbGBC.

U ORGANIZACIJI SAVETA ZELENE GRADNJE SRBIJE TOKOM SVETSKE NEDELJE ZELENE GRADNJE ODRŽANA JE I PANEL DISKUSIJA POSVEĆENA ZELENOJ GRADNJI, ZELENIM KARIJERAMA U SEKTORU ZGRADARSTVA I INOVACIJAMA. KOJI JE BIO VAŠ CILJ OVE DISKUSIJE?

DK: Centar za razvoj karijere Univerziteta Beograd i Savet zelene gradnje Srbije su u saradnji organizovali, takođe globalno vidljiv tokom #WGBW2020, događaj sa motom: zelena gradnja / zeleni poslovi / inovacije. Povod je bio da mlade u svim sektorima upoznamo sa zelenom i održivom gradnjom i potrebom za njom. Pozvali smo ih da na građevinski sektor gledaju kao multidisciplinaran, jer je direktno ili indirektno povezan sa gotovo svim sektorima. Informisali smo ih o razlozima i potrebi za promenama u svim sektorima, koje prizilaze iz uvida u stanje na globalnom i nacionalnom nivou. Ukazali smo im na značajne transformacije koje su pred nama, koja čeka i građevinarstvo kao jednu od najuticajnijh grana naše privrede, kako bi smo i mi bili deo budućeg „normala”.

Takođe, zašto će te promene zahtevati i promene već postojećih struka; inovativna rešenja su neophodna, ali ih moraju pratiti veštine i znanja prilagođena konceptu održivog razvoja naše države. Cilj nam je bio da im skrenemo pažnju da je multidisciplinarnost odskočna daska, metod koji pruža priliku da obogate svoju struku i usmere karijeru u tom pravcu; da oblikuju nove tipologije poslovanja koje će sve biti pod kapom zelenog i održivog i da će rezultat ovakvog pristupa biti put ka novim karijerama.

Bulevar Mihajla Pupina 165g
11070 Novi Beograd
TEL/FAX: + 381 11 220 5 809
TEL: +381 63 470570
Info@serbiagbc.rs
www.serbiagbc.rs