Connect with us
Energetska efikasnost

Sada je momenat da se net-zero gradnja postavi kao prioritet

SVETSKA NEDELJA ZELENE GRADNJE 2020
Za ─Źasopis ÔÇťGRENEF – Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ
govori Dragana Korica, izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije

Foto: Dragana Korica, mast.in┼ż.arh. izvr┼ína direktorka Saveta zelene gradnje Srbije

Foto: Dragana Korica, mast.in┼ż.arh. izvr┼ína direktorka Saveta zelene gradnje Srbije

Na┼í uticaj na ┼żivotnu sredinu i prirodne resurse daleko prevazilazi ono ┼íto vidimo. Svaki pojedina─Źni komad otpada zapravo je samo simbol velikog lanca eksploatacije, proizvodnje i transporta. Samo neki od problema jesu pove─çanje potra┼żnje za energijom, neracionalna eksploatacija sirovina, ┼íirenje gradova i izgradnja infrastrukture na ra─Źun prirodnog i obradivog zemlji┼íta, zaga─Ĺenje svih vrsta, itd.

Zgrade u kojima ┼żivimo i radimo i dostupna infrastruktura imaju ogroman uticaj na kvalitet na┼íeg ┼żivota i ┼żivotnu sredinu. Svetska statistika ukazuje da se taj uticaj manifestuje kroz kori┼í─çenje vi┼íe od 40 % energije, a do 2050, se ─Źak o─Źekuje da ─çe biti vi┼íe i od 50 %, 35 % prirodnih resursa, 14% vode za pi─çe i emisije gasova su 39 % globalne.

Upravo zato su zelene zgrade na┼ía odr┼żiva budu─çnost.

Svetski savet zelene gradnje tradicionalno jednom godi┼ínje organizuje Svetsku nedelju zelene gradnje. Tokom ove mre┼ża nacionalnih Saveta zelene gradnje i partneri Svetskog saveta zelene gradnje predstavljaju primere klimatskih neutralnih zgrada, kako bi podigli svest o smanjenju proizvodnje CO2, predstavljaju mere i pozivaju gra─Ĺevinski sektor i donosioce odluka na akciju sada! Deseti put za redom, Savet zelene gradnje Srbije bio je promoter Svetske nedelje zelene gradnje koja se ove godine odr┼żala od 21. do 25. septembra i imala moto #ActOnClimate.

O ovogodi┼ínjem doga─Ĺaju koji zbog globalne pandemije virusa Covid-19 bio odr┼żan online i kampanji ÔÇ×Vreme je za akcijuÔÇť koja je ove godine posve─çena klimatski neutralnoj gradnji, razgovarali smo sa Draganom Koricom, izvr┼ínom direktorkom Saveta zelene gradnje Srbije.

SAVET ZELENE GRADNJE SRBIJE, KAO NACIONALNI ─îLAN SVETSKOG SAVETA ZELENE GRADNJE (WORLDGBC) I DEO REGIONALNE MRE┼ŻE EVROPE (ERN) OBELE┼ŻIO JE SVETSKU NEDELJU ZELENE GRADNJE 2020 KOJA JE OVE GODINE IMALA MOTO #ACTONCLIMATE I BILA JE POSVE─ćENA KLIMATSKI NEUTRALNOJ GRADNJI. ┼áTA JE PO VAMA OBELE┼ŻILO SVETSKU NEDELJU ZELENE GRADNJE 2020?

DK: Kampanja #ActOnClimate sa inicijativom ka net zero zgradama bila je pod sloganom: ÔÇ×Za na┼íu zajednicu, za planetu i za ekomnomijuÔÇť. Povod tome su klimatske promene koje sve vi┼íe i sve ─Źe┼í─çe uzimaju danak i to ne samo ljudskim zajednicama, zato nikada nije bilo va┼żnije ulagati u na┼íu zajedni─Źku, planetarnu i pre svega dugoro─Źnu odr┼żivost. Klimatska neutralnost je ono ┼íto se u svetu prepoznaje i nudi kao mogu─çi doprinos toj odr┼żivosti. Otuda i potreba da se gra─Ĺevinski sektor, kao jedan od najuticajnijih, prebaci na neutralan mod (re┼żim), na neutralisanje tog negativnog uticaja. Mo┼żda neutralna gradnja nije ba┼í najsre─çnije izabran termin, ali je cilj sektora globalni ÔÇô dostizanje klimatske neutralnosti, odnosno smanjenje zaga─Ĺenja emisijama GHG i time ograni─Źenje rasta temperature ta─Źnije direktnog zagrevanja atmosfere.

#WGBW2020 obele┼żilo je isto ono ┼íto ─çe ostati kao istorijska ─Źinjenica koja je obele┼żila 2020. godinu, pandemija Covid – 19 i prelazak na online komunikaciju i poslovanje. 11. Svetska nedelja zelene gradnje obele┼żena je sa 198 registrovanih online doga─Ĺaja na Svetskoj mapi aktivnosti (Global Activity Map) u 40 zemalja sa 415 sati sadr┼żaja koji su organizovani sa zajedni─Źkim ciljem: borba protiv klimatskih promena. Nazivi nekih od njih dovoljno ukazuju na tu opredeljenost: Strategije za dekarbonizaciju izgra─Ĺene sredine; #ActingOnClimate – Pobolj┼íanje ljudskog zdravlja sa net-zero zgradama; Doprinos zelenih zgrada / razvoj u borbi protiv klimatskih promena; Ugljen neutralna re┼íenja za izgra─Ĺenu sredinu; Odr┼żiva izgradnja i infrastruktura – nacionalna iskustva; Ubrzavanje transformacije izgra─Ĺene sredine – kako ─çe neutralnost ugljenika transformisati izgra─Ĺenu sredinu…

ŠTA ZNAČI TERMIN KLIMATSKI NEUTRALNE ZGRADE?

DK: Ako se vratimo na to da ne mo┼żemo zanemariti ogroman uticaj koji na┼í sektor ima na klimu (39 % globalnih emisija gasova sa efektom staklene ba┼íte poti─Źe od zgrada), onda je pravi momenat je da se kao prioritet postavi re┼íenje u obliku gradnje net-zero (nulto) zgrada, koje ne emituju ugljen-dioksid i ne sadr┼że ga (nemaju u sebi zarobljen ugljenik) i time se dostigne neophodna neutralnost.

Prebacivanje na net-zero zgrade, u kontekstu ┼íire razmere, mogu se dramati─Źno i istovremeno ekonomski opravdano smanjiti uticaji i time izbe─çi najgori scenario klimatskih promena. Gra─Ĺevinska industrija je spremna da isporu─Źi re┼íenja, ali bez ambicioznih propisa koji bi omogu─çili neophodan prelazak na net-zero zgrade, svet ─çe propustiti ┼íanse za klimatskom neutralno┼í─çu.

Ku─ça olimpijskog saveza - net-zero objekat

Ku─ça olimpijskog saveza – net-zero objekat

KAO DEO PROGRAMA SVETSKE NEDELJE ZELENE GRADNJE 2020 I KAMPANJE VREME ZA AKCIJU BIO JE I ONLINE PANEL THE NET ZERO CARBON BUILDINGS COMMITMEN. ŠTA JE NET ZERO CARBON BUILDINGS COMMITMENT I KAKO ON PODSTIČE KLIMATSKI ODGOVORNU AKCIJU?

DK: Motiv da tema panela bude The Net Zero Carbon Buildings Commitment potekla je iz ugla da je gra─Ĺevinarstvo jedna od najrazvijenijih grana na┼íe privrede, koja i pored pandemije bele┼żi rast i time je upravo ona ta koja mo┼że imati i najve─çi pozitivan uticaj u smislu dovo─Ĺenja do neutralnosti klime; da je Srbija na putu ka EU i da se o─Źekuje skoro otvaranje Poglavlja 27 (┼żivotna sredina), kao i najaktuelnijih regulatornih inicijativa Evropske komisije ka klimatskoj neutralnosti.

ÔÇ×Klimatski zakon je pravni oblik na┼íeg politi─Źkog opredeljenja i nepovratno nas postavlja na put ka odr┼żivijoj budu─çnosti.ÔÇť ÔÇô rekla je Ursula von der Leien, Predsednica EU Komisije, 4. mart 2020. u Briselu. Ve─ç 16. septembra nastupila je sa mnogo ambicioznijim planom kojim predla┼że da se cilj za 2030. godinu u vidu smanjenja emisija za 40 % poja─Źa i da preraste u najmanje 55 %.

Pozvala je na zajedni─Źko stvaranje arhitekte, in┼żenjere i dizajnere da pokrenu novi stil na┼íeg doba koji treba da se manifestuje kao podr┼íka te┼żnji Evrope da postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.
Iako neki mogu nalaziti opravdanja u smislu toga da smo mi mala zemlja, time i malog uticaja, da smo nedovoljno razvijeni da bi dostigli ovakve ciljeve, Savet je ┼żeleo da iznese na svetlost dana mogu─çnost da se i pored svega navedenog, ciljevi mogu posti─çi. Hteli smo da uka┼żemo na globalni poduhvat koji doprinosi novom normalu oblikovanja gradova i organizacija.

Panelisti

Panelisti

Postavljanjem ambicioznih ÔÇ×apsolutnihÔÇť ciljeva, The Net Zero Carbon Buildings Commitment te┼żi da maksimalno uve─ça ┼íanse za ograni─Źavanje globalnog zagrevanja ispod 2 stepena celzijusa (optimalno do 1,5 ┬║C) drasti─Źnim smanjenjem operativnog ugljenika u zgradama. Commitment pru┼ża okvir za dr┼żave, regione, gradove i organizacije da razviju globalno ambiciozna, ali lokalno primenjiva, fleksibilna i univerzalno odr┼żiva re┼íenja za svoj portfolio; kako da smanje potra┼żnju za energijom i postignu nultu emisiju ugljenika. To je alatka koja kroz pet komponenti okvira za obaveze: OBAVEZATI SE; OTKRITI; DELOVATI; PROVERITI; ZASTUPATI, podr┼żava portfolije. Predanost obavezi na net-zero zgrade do 2030. godine i zalaganje da ve─ç postoje─çe zgrade u vlasni┼ítvu pretrpe transformaciju u neutralne do 2050. osigurava svim potpisnicima da mogu posti─çi svoje ciljeve, istovremeno bele┼że─çi stvarna i opipljiva smanjenja.

Dovo─Ĺenjem predstavnika WorldGBC g. Matthew Adamsa, vo─Ĺe ANZ projkta pod ─Źijim patronatom je Commitment, kao govornika, obezbedili smo na┼íem tr┼żi┼ítu informacije iz prve ruke. Istovremeno omogu─çili smo uvid u ve─ç ostvarene, kroz u─Źe┼í─çe predstavnika Ambasade Danske g. Nenada Mito┼íevi─ça, koji je predstavio Commitment iz perspektive grada Kopenhagena, a g. Du┼ían Savkovi─ç, predstavnik kompanije Mot MacDonald, pokrio je perspektivu poslovnog sagledavanja. Poziv na akciju odmah prelazi u stalan poziv koji, kroz na┼íe aktivnosti, upu─çujemo svima, o ─Źemu vi┼íe mo┼żete na─çi na sajtu SrbGBC.

U ORGANIZACIJI SAVETA ZELENE GRADNJE SRBIJE TOKOM SVETSKE NEDELJE ZELENE GRADNJE ODR┼ŻANA JE I PANEL DISKUSIJA POSVE─ćENA ZELENOJ GRADNJI, ZELENIM KARIJERAMA U SEKTORU ZGRADARSTVA I INOVACIJAMA. KOJI JE BIO VA┼á CILJ OVE DISKUSIJE?

DK: Centar za razvoj karijere Univerziteta Beograd i Savet zelene gradnje Srbije su u saradnji organizovali, tako─Ĺe globalno vidljiv tokom #WGBW2020, doga─Ĺaj sa motom: zelena gradnja / zeleni poslovi / inovacije. Povod je bio da mlade u svim sektorima upoznamo sa zelenom i odr┼żivom gradnjom i potrebom za njom. Pozvali smo ih da na gra─Ĺevinski sektor gledaju kao multidisciplinaran, jer je direktno ili indirektno povezan sa gotovo svim sektorima. Informisali smo ih o razlozima i potrebi za promenama u svim sektorima, koje prizilaze iz uvida u stanje na globalnom i nacionalnom nivou. Ukazali smo im na zna─Źajne transformacije koje su pred nama, koja ─Źeka i gra─Ĺevinarstvo kao jednu od najuticajnijh grana na┼íe privrede, kako bi smo i mi bili deo budu─çeg ÔÇ×normalaÔÇŁ.

Tako─Ĺe, za┼íto ─çe te promene zahtevati i promene ve─ç postoje─çih struka; inovativna re┼íenja su neophodna, ali ih moraju pratiti ve┼ítine i znanja prilago─Ĺena konceptu odr┼żivog razvoja na┼íe dr┼żave. Cilj nam je bio da im skrenemo pa┼żnju da je multidisciplinarnost odsko─Źna daska, metod koji pru┼ża priliku da obogate svoju struku i usmere karijeru u tom pravcu; da oblikuju nove tipologije poslovanja koje ─çe sve biti pod kapom zelenog i odr┼żivog i da ─çe rezultat ovakvog pristupa biti put ka novim karijerama.

Bulevar Mihajla Pupina 165g
11070 Novi Beograd
TEL/FAX: + 381 11 220 5 809
TEL: +381 63 470570
Info@serbiagbc.rs
www.serbiagbc.rs