Connect with us
Novosti

Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ od 26. oktobra

Objavljeno

:

green fest

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Grin fest“ (Green Fest) održaće se od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom „Kakvu budućnost želim?“, a svi sadržaji će biti besplatni, objavili su organizatori.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra, navedeno je u današnjem saopštenju.

„Grin fest“ je, kako je saopšteno, pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će pored ostalog biti dostupni filmovi poput: „Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?“ o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, zatim „Raundap na optuženičkoj klupi“ koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, „Harmonija sa deponije“ – priču o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije.

U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji osvetljavaju budućnost hrane i često neodgovoran odnos prema njoj.

Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“.

Filmovi kratkog i srednjeg metra su u 70 odsto iz ovogodišnje produkcije i raspoređeni su u šest kategorija.

Prvi put na „Grin festu“, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena.

Za najmlađe posetioce pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Svi nosimo odeću – a da li razmišljamo kakve posledice ta odeća ima po životnu sredinu?

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa najvećim domaćim stručnjacima na različite teme, a serija razgovora počinje 28. oktobra, temom „Da li naša odeća uništava Planetu?“, gde će moći više da se čuje o najnovijim istraživanjima najpoznatijeg genetičara Srbije Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa Vladimira Đurđevića.

 

Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa

U diskusiji „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“, 29. oktobar, moćiće da se sazna kako se susedne zemlje bore sa zagađenjem, šta može da se očekuje iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama.

 

EU Zeleni dogovor, priroda i klimatske promene

Panel „EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene“, 2. novembar, će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000, koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs.

Ovogodišnje izdanje „Grin festa“ su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, „Hajnrih Bel“ fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno