Connect with us
Novosti

Me─Ĺunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ od 26. oktobra

Jedanaesti Me─Ĺunarodni festival zelene kulture ÔÇ×Grin festÔÇť (Green Fest) odr┼ża─çe se od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom ÔÇ×Kakvu budu─çnost ┼żelim?ÔÇť, a svi sadr┼żaji ─çe biti besplatni, objavili su organizatori.

Svi zainteresovani za ┼żivotnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, odr┼żivi razvoj, kao i srodne teme, mo─çi ─çe da pogledaju sedam dugometra┼żnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra, navedeno je u dana┼ínjem saop┼ítenju.

ÔÇ×Grin festÔÇť je, kako je saop┼íteno, pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu ─çe pored ostalog biti dostupni filmovi poput: ÔÇ×Riverblue: Da li moda mo┼że da spase Planetu?ÔÇť o zaga─Ĺenju koje dolazi iz modne industrije, zatim ÔÇ×Raundap na optu┼żeni─Źkoj klupiÔÇť koji ulazi u sr┼ż skandala o upotrebi glifosata i prati formiranje i rad Ha┼íkog Tribunala protiv Monsanta, ÔÇ×Harmonija sa deponijeÔÇť ÔÇô pri─Źu o uspehu paragvajskog de─Źijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije.

U selekciji se nalaze i dva filma o hrani ÔÇô ÔÇ×Seme: Neispri─Źana pri─ŹaÔÇť i ÔÇ×Samo ti jedi: Pri─Źa o bacanju hraneÔÇť koji osvetljavaju budu─çnost hrane i ─Źesto neodgovoran odnos prema njoj.

Upotreba resursa je tako─Ĺe u fokusu ovogodi┼ínjeg filmskog programa kroz filmove ÔÇ×Rat za pesakÔÇť i ÔÇ×Utovareni: Prava cena transportaÔÇť.

Filmovi kratkog i srednjeg metra su u 70 odsto iz ovogodi┼ínje produkcije i raspore─Ĺeni su u ┼íest kategorija.

Prvi put na ÔÇ×Grin festuÔÇť, jedan film ─çe imati svetsku premijeru ÔÇô ÔÇ×Riba na suvomÔÇť, nema─Źkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena.

Za najmla─Ĺe posetioce pripremljen izbor animiranih filmova koji ─çe ih nau─Źiti kako da razumeju zna─Źaj o─Źuvanja prirode i odgovornost prema ┼żivotnoj sredini.

Svi nosimo ode─çu ÔÇô a da li razmi┼íljamo kakve posledice ta ode─ça ima po ┼żivotnu sredinu?

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa najve─çim doma─çim stru─Źnjacima na razli─Źite teme, a serija razgovora po─Źinje 28. oktobra, temom ÔÇ×Da li na┼ía ode─ça uni┼ítava Planetu?ÔÇť, gde ─çe mo─çi vi┼íe da se ─Źuje o najnovijim istra┼żivanjima najpoznatijeg geneti─Źara Srbije Miodraga Stojkovi─ça i najpoznatijeg klimatologa Vladimira ─Éur─Ĺevi─ça.

 

Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa

U diskusiji ÔÇ×Kvalitet vazduha ÔÇô od evropskog do lokalnog nivoaÔÇť, 29. oktobar, mo─çi─çe da se sazna kako se susedne zemlje bore sa zaga─Ĺenjem, ┼íta mo┼że da se o─Źekuje iz novih EU paketa pomo─çi zapadnom Balkanu, podacima o zaga─Ĺenju u Srbiji i borbi za ─Źist vazduh u lokalnim zajednicama.

 

EU Zeleni dogovor, priroda i klimatske promene

Panel ÔÇ×EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promeneÔÇť, 2. novembar, ─çe objediniti teme o na─Źinima i potrebi za┼ítite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mre┼żi prirodnih dobara Natura 2000, koja je jedan od zna─Źajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena.

Dodatni deo obrazovnog programa ─Źine i filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Svi filmovi ─çe mo─çi da se pogledaju na zvani─Źnoj stranici festivala www.greenfest.rs.

Ovogodi┼ínje izdanje ÔÇ×Grin festaÔÇť su podr┼żali Sekretarijat za za┼ítitu ┼żivotne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, ÔÇ×Hajnrih BelÔÇť fondacija i Mre┼ża za klimatske akcije ÔÇô Evropa.