Connect with us
Novosti

Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ od 26. oktobra

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Grin fest“ (Green Fest) održaće se od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom „Kakvu budućnost želim?“, a svi sadržaji će biti besplatni, objavili su organizatori.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra, navedeno je u današnjem saopštenju.

„Grin fest“ je, kako je saopšteno, pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će pored ostalog biti dostupni filmovi poput: „Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?“ o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, zatim „Raundap na optuženičkoj klupi“ koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, „Harmonija sa deponije“ – priču o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije.

U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji osvetljavaju budućnost hrane i često neodgovoran odnos prema njoj.

Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“.

Filmovi kratkog i srednjeg metra su u 70 odsto iz ovogodišnje produkcije i raspoređeni su u šest kategorija.

Prvi put na „Grin festu“, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena.

Za najmlađe posetioce pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Svi nosimo odeću – a da li razmišljamo kakve posledice ta odeća ima po životnu sredinu?

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa najvećim domaćim stručnjacima na različite teme, a serija razgovora počinje 28. oktobra, temom „Da li naša odeća uništava Planetu?“, gde će moći više da se čuje o najnovijim istraživanjima najpoznatijeg genetičara Srbije Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa Vladimira Đurđevića.

 

Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa

U diskusiji „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“, 29. oktobar, moćiće da se sazna kako se susedne zemlje bore sa zagađenjem, šta može da se očekuje iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama.

 

EU Zeleni dogovor, priroda i klimatske promene

Panel „EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene“, 2. novembar, će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000, koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs.

Ovogodišnje izdanje „Grin festa“ su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, „Hajnrih Bel“ fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa.