Connect with us
Energetska efikasnost

Zelene prestonice Evrope – Budu─çi razvoj evropskih gradova

Od kada je Evropska komisija prepoznala va┼żnost i ulogu koju ima lokalna zajednica u razvoju i progresu urbanih sredina ustanovljena je godi┼ínja nagrada za Zelenu prestonicu Evrope (European Green Capital Aword). Inicijativa je zami┼íljena tako da promovi┼íe dobre primere prakse, da se zajednica obave┼że na dalje akcije i da se podstakne razmena najboljih praksi me─Ĺu evropskim gradovima.

Nagrada Evropske zelene prestonice (European Green Capital Aword) je doga─Ĺaj koji ima za cilj da ohrabri gradove da pobolj┼íaju kvalitet ┼żivota i za┼ítitu ┼żivotne sredine u urbanim sredinama. Su┼ítina nagrade je da se gradovi podstaknu da postanu prijatna mesta za boravak, ┼żivot i rad.

// Nagrada se dodeljuje evropskim gradovima koji dr┼że rekord po dostizanju visokih ekolo┼íkih standarda, koji su posve─çeni ostvarenju ambicioznih ciljeva za pobolj┼íanje ┼żivotne sredine i odr┼żivi razvoj, a koji mogu biti uzor i inspiracija drugim gradovima da slede njihov primer.

Nagradu je osmislio Jurij Ratas biv┼íi gradona─Źelnik Talina (Estonija) 2006. g. kao inicijativu za promociju razmene dobre prakse me─Ĺu gradovima. Kroz inicijativu je bilo uklju─Źeno 15 evropskih gradova i asocijacija gradova Estonije.

Njihova zelena vizija je rezurtirala ÔÇ×Memorandumom o razumevanjuÔÇť sa ciljem da promovi┼íu/prepoznaju gradove koji streme razvoju urbanog ┼żivota. Inicijativa je predstavljena Evropskoj komisiji 2008. g. ,a po─Źev┼íi od 2010.g nagrada je ustanovljena i gradovi po─Źinju da se kandiduju i selektuju.

Dominantna poruka nagrade je da gradovi po─Źnu da komuniciraju na lokalnom nivou, kako bi pobolj┼íali ┼żivot svojih gra─Ĺana i smanjili negativan uticaj na globalno okru┼żenje.

Finalisti i dobitnici nagrade daju dragocene primere iz svakodnevnog ┼żivota o tome kako se kvalitet ┼żivota, po┼ítovanje ┼żivotne sredine i ekonomski rast mogu kvalitetno kombinovati. Svaki grad i nakon progla┼íenja konstantno ula┼że u odr┼żivi razvoj, za┼ítitu ┼żivotne sredine i aktivno uklju─Źivanje gra─Ĺana u realizaciju ciljeva zajednice.

// Njihova zajedni─Źka poruka je…. Ne propustite priliku da budete slede─ça Evropska zelena prestonica.

Gradovi – dobitnici nagrade

2010.g ÔÇô Prva nagrada dodeljena je gradu Stockholm (┼ávetska) iz razloga ┼íto je ve─ç imao efikasne mere ka smanjenju izlo┼żenosti stanovnika efektima buke, postavljeni su novi standardi za ─Źistiju vodu i inovativan integrisan sistem odlaganja otpada.

Stokholm - zelene prestonice Evrope

Stokholm – zelene prestonice Evrope

Ne manje va┼żan je i postignut standard da 95% stanovni┼ítva ┼żivi na manje od 300m udaljenosti od zelenog pojasa. Tradicionalno poznat kao ÔÇ×Venecija severaÔÇť Stokholm dodaje jo┼í jednu pozitivnu dimenziju ovom nagradom, inspiri┼íe i druge gradove u za┼ítiti ┼żivotne sredine i odr┼żivog razvoja putem konferencija, seminara i izlo┼żbi.

Detaljnije o prestonicama na slede─çem linku >>> http://arhingreen.rs/zelene-prestonice-evrope-23/

2011.g ÔÇô Zelena prestonica za ovu godinu je Hamburg (Nema─Źka) na obali reke Elbe, drugi po veli─Źini grad u Nema─Źkoj, koji se suo─Źava sa brojnim izazovima. Ima izuzetno ambicioznu politiku, kvalitet vazduha je na visokom nivou (odr┼żivi javni prevoz), rezultat je smanjenje emisije ┼ítetnih gasova CO2 za 15% u odnosu na 1990.g i ambiciozne ciljeve smanjenja emisije CO2 za 40% do 2020.g i smanjenje emisije CO2 za 80% do 2050.g.

Hamburg - zelene prestonice Evrope

Hamburg – zelene prestonice Evrope

2012.g ÔÇô ┼ápanski grad Vitorija-Gasties je zelena prestonica koja se nalazi na severu ┼ápanije formiran u obliku koncentri─Źnih krugova, dok je u samom centru ÔÇ×zeleni pojasÔÇť. Rubni delovi grada ─Źine ┼íume i planine, izuzetno visok procenat zelenih javnih povr┼íina. Grad obiluje rekreativnim sadr┼żajima, prirodnim stani┼ítima biljnog i ┼żivotinjskog sveta.

2013.g ÔÇô Zelena prestonica Francuske je grad Nantes koji je fokusiran na razvoj odr┼żivog javnog prevoza i razvijenoj biciklisti─Źkoj infrastrukturi. Minimiziran je prevoz automobilom u centru grada, a indikatori zaga─Ĺenja CO2 su ispod grani─Źnih vrednosti.

2014.g ÔÇô Glavni grad Danske, prema odluci ┼żirija, izdvaja se u domenu urbanisti─Źkog planiranja. U Kopenhagenu osnova fukcionisanja bazira se na javno-privatnim partnerstvima, odr┼żivom zapo┼íljavanju i eko-inovacijama. Njegov projekat ÔÇ×Zelena lukaÔÇť uklju─Źuje zelenu laboratoriju koja se bavi eko-tehnologijama. Grad ima ambiciozan plan da 50% stanovni┼ítva do 2025.g bude CO2 neutralno. Gra─Ĺani aktivno u─Źestvuju u gradskim procesima jer imaju razvijenu svest da i oni ─Źine deo re┼íenja.

Kopenhagen - zelene prestonice Evrope

Kopenhagen – zelene prestonice Evrope

2015.g ÔÇô Bristol, kao evropska zelena prestonica Engleske, je impresionirao ┼żiri svojim investicionim planovima za transport i energiju. Grad je izdvojio zna─Źajna sredstva za saobra─çaj, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Od 2005. g emisija ┼ítetnih gasova se konstantno smanjuje uprkos rastu─çoj ekonomiji. A Bristol ima ambiciozan cilj… 17.000 radnih mesta do 2030.g u kreativnoÔÇôdigitalnim industrijama.

Zelena prestonica iz okru┼żenja

S obzirom da dolazi iz na┼íeg regiona, Zelenoj prestonici za 2016.g posveti─çemo malo vi┼íe vremena. Dakle, Ljubljana kao primer iz okru┼żenja koji mo┼że biti inspiracija i podstrek na┼íim gradovima je se, po mi┼íljenju ┼żirija, izdvaja po svojim naporima poslednjih 15 godina u transformaciji grada u svojoj odr┼żivosti, gradskom prevozu i izme┼ítanju motornih vozila iz centra grada. Tako─Ĺe zna─Źajan je napredak u pogledu tretmana otpadnih voda, naro─Źito je zna─Źajno njeno iskustvo u re┼íavanju i upravljanju prirodnim katastrofama (zna─Źajno za balkanski region koji je zahvatila poplavna kriza). Realizovane su brojne urbane zelene mere (sadnja 2.000 stabala, izgradnja novih parkova, revitalizacija nasipa reke Save, zelena oaza drvoreda 7.000 stabala)

Ljubljana - zelene prestonice Evrope

Ljubljana – zelene prestonice Evrope

Ljubljana - zelene prestonice Evrope

Ljubljana – zelene prestonice Evrope

// Ljubljana je jedan od prvih gradova u svetu koja na autobuskim stajali┼ítima ima e-papir (elektronski papir) koji pru┼ża bolju vidljivost od obi─Źne signalizacije, tro┼íi vrlo malo energije, a displeji koriste solarno napajanje.

Displej jo┼í pokazuje vreme polaska autobusa, kao i putni─Źke i turisti─Źke informacije.

Va┼żno je napomenuti da je pre dvadeset godina grad bio izuzetno auto-zavistan, ali se poslednjih godina sistematski radi na konceptu odr┼żivog saobra─çaja (usmeravanje ka javnom prevozu, biciklisti─Źkom saobra─çaju i ┼íetnji).

Detaljnije o Ljubljani na slede─çem linku >>> http://arhingreen.rs/zelene-prestonice-evrope-uticaj-znacaj/

Da nagrada zelene prestonice nije samo neki vid protokolarnog dodeljivanja nagrada govori u prilog i ─Źinjenica da je Ljubljana nagradu dobila jo┼í 2014.g i u┼íla u pripremu za progla┼íenje 2016.g tako ┼íto je imala ambiciozan zadatak da pokrene mno┼ítvo razli─Źitih aktivnosti u koje ─çe uklju─Źiti i gra─Ĺane, privrednike i turiste. Rezultate toga sumirao je gradona─Źelnik ovog grada: ÔÇ×…Gra─Ĺani koji su anga┼żovani i odgovorni prema svom gradu, stanovnici koji cene svoj grad, vole ┼żivotnu sredinu i spremni su da se anga┼żuju za dobrobit kvaliteta ┼żivota u graduÔÇť.

Pro┼íle godine grad-dobitnik ponovo je do┼íao iz Nema─Źke, ┼íto ne ─Źudi jer je ova zemlja davno postala neko ko po─Źinje i zavr┼íava ekolo┼íke ÔÇ×pri─ŹeÔÇť.

Evropski zeleni gradovi

Evropski zeleni gradovi

2017.g ÔÇô Grad Esen je deveti po veli─Źini grad u Nema─Źkoj sa blizu 600.000 stanovnika i ima industrijsku istoriju koja je vezana za eksploataciju uglja i datira jo┼í iz 19 veka. Grad ─Źini dodatne napore u transformaciji kako bi prevazi┼íao industrijsku istoriju i uspostavio koncept ÔÇ×zelenog gradaÔÇť i dao primer gradovima sa sli─Źnom istorijom. Ula┼żu se zna─Źajna sredstva u zelenu infrastrukturu, sprovodi se niz praksi za unapre─Ĺenje i za┼ítitu ┼żivotne sredine kao i promociju i o─Źuvanje biodiverziteta u novim zelenim povr┼íinama.

2018. godina

Ove godine ─Źestitke za ÔÇ×zelenu pri─ŹuÔÇť odlaze u Nijmegen, grad na istoku Holandije koji je specifi─Źan po tome ┼íto su radni i rekreativni prostori bili odvojeni i trenutno se transformi┼íe u moderan zeleni grad koji ima ambiciozan plan da do 2045.g postane energetski neutralan. Gra─Ĺani su uzeli u─Źe┼í─çe u razvoju zelene i plave infrastrukture i o─Źuvanje biodiverziteta. Pokrenut je i projekat o─Źuvanja i pro┼íirenja parka u centru grada.

2019.g – Slede─çe godine ovu nagradu dobi─çe Oslo, glavni grad Norve┼íke. Ovaj grad posve─çen je o─Źuvanju prirodnih podru─Źja i o─Źuvanju i unapre─Ĺenju plovnih puteva. Vodeni putevi grada sada imaju novu revolucionarnu strategiju, otvaraju se pristupi kako bi bili dostupni ljudima, efikasno se upravlja olujnim vodama i olak┼íava se razvoj i obnova stani┼íta. U re┼íavanju klimatskih promena Oslo ima visoko zacrtan cilj smanjenje emisije do 50% do 2020.g. U saobra─çaju se promovi┼íe biciklisti─Źki saobra─çaj kao i upotreba elektri─Źnih vozila.

Detaljnije na slede─çem linku >>> http://arhingreen.rs/zelene-prestonice-evrope-10-godina-posle/

Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.
Arhitektonski studio ÔÇ×ArhInGreenÔÇť
21000 Novi Sad, ul. Pasterova br.6
T +381 63 580 469
Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog