Connect with us
Arhitektura

Restoran italijanskog ┼ímeka u Beogradu – The pijaca

THE PIJACA
Autor: A4 STUDIO
Lokacija: Vojvode Dovezenskog 4, Beograd
Površina: 220m2
Godina: 2019.
Fotografije: Miloš Martinović

Restoran bi trebalo da bude oaza, iliti mirno mesto na koje smo do┼íli da pobegnemo od hladnih i formalnih prostorija u kojima zbog posla obitavamo i vi┼íe nego ┼íto bismo ┼żeleli. U skladu sa ovim postulatom A4 studio je projektovao jedno takvo mesto u glavnom gradu koje odgovara na potrebe savremenog poslovnog ─Źoveka koji ┼żeli da bude okru┼żen prirodnim materijalima uz raznolikost pojedinih delova restorana.

Sam restoran se sastoji iz dve eta┼że – suterena i visokog prizemlja. Dok su u suterenu sme┼íteni kuhinja, toaleti i tehni─Źke prostorije, visoko prizemlje mesto je na kojem se nalazi restoran.

Prostor restorana sastoji se iz dva segmenta koji su funkcionalno objedinjeni. Ipak, u nameri da ┼íto bolje iskoriste prostor koji im je bio na raspolaganju, tim A4 studija uneo je odre─Ĺene promene koje su dodale jo┼í jedan prostor za goste restorana koji bi im bi na raspolaganju tokom cele godine. Naime, u zate─Źenom stanju, prvi manji deo bio je predvi─Ĺen za restoran, dok je drugi bio samo delimi─Źno natkrivena ba┼íta. Upravo taj prostor predvi─Ĺen za ba┼ítu bio je veoma insprativan i kvalitetan pa je uz pomoc investitora pomenuti tim odlu─Źio da i tu napravi prostor koji ─çe funkcionisati preko cele godine, a ne samo u sezonskom periodu.

Sam projekat imao je u startu odre─Ĺene limite u smislu zate─Źenog stanja – obradom zidova, plafona, elektroinstalacijama i podom (liveni teraco) koji je zadr┼żan jer se uklapao u samu ideju. Ostali segmenti enterijera su ÔÇťupakovaniÔÇŁ u ÔÇťscenografijuÔÇŁ koju je zamislio tim A4 studija s tim da je osmi┼íljeno tako da u svakom trenutku investitor mo┼że da vrati prvobitno stanje.

Restoran italijanskog šmeka u Beogradu - The pijaca

Restoran italijanskog ┼ímeka u Beogradu – The pijaca / foto: Milo┼í Martinovi─ç

Enterijer je moderan, sa elementima industrijskog dizajna i le┼żernog ┼ímeka italijanskih restorana. Velika visina, puno svetlosti i zelenila u drugom delu restorana daje ose─çaj velike staklene ba┼íte, dok kru┼żni kamin, na kojem se mo┼że sedeti dodatno doprinosi atraktivnosti celokupnog prostora. Sve ovo zajedno – vi┼íe tipova sedenja, razli─Źiti ambijenti, kao i razli─Źiti nivoi rasvete omogu─çavaju da restoran bude i dnevnog i no─çnog tipa.

Povr┼íina zatvorenog prostora restorana je 205m2 (cela eta┼ża u visokom prizemlju), povr┼íina kuhinje, tehni─Źkih prostorija i sanitarnih ─Źvorova je 205m2 (cela eta┼ża u suterenu) i povr┼íina otvorene ba┼íte je 40m2. Materijali koji su kori┼íteni su drvo i ─Źelik u najve─çem procentu, a ima i dosta stakla.

Prilikom projektovanja tim A4 studija ┼żeleo je da ostvari fluidnost prostora, kao i mogu─çnost da stvori jedinstven enterijer kroz razli─Źite ambijente uz mogu─çnost da se u svakom trenutku i na svakoj poziciji gost ose─ça prijatno. Svi upotrebljeni materijali su visoko kvalitetni, zanatski vrhunski obra─Ĺeni, a sve tekstilne povr┼íine napravljene isklju─Źivo od prirodnih materijala.

A4 studio logo

A4 Studio
Njegoševa 8/3, 11000 Beograd
T. +381 11 1364 0262
M. +381 63 830 8088
info@a4studio.rs
www.a4studio.rs