Connect with us

Arhitektura

Ovo će biti najpametnije naselje na svetu (VIDEO)

Objavljeno

:

UNSense, arhitektonsko-tehnološka kompanija koju je osnovao UNStudio, korak je bliže realizaciji projekta „100 Homes“ nakon uspešne studije izvodljivosti. Ovaj projekat koji bi trebalo da se realizuje  u distriktu Brainport Smart u Helmondu je naručila Brainport Smart District fondacija kao saradnja između mnogo različitih aktera.

Projekat 100 domova

Zelenilo i poslovni park na 12 hektara

Ovaj plan podrazumeva 1.500 stalnih i 500 privremenih domova, zelenilo i poslovni park na 12 hektara. Želeći da postane „najpametnije naselje na svetu“, inovativni okrug sa mešovitom upotrebom koristi „najnovije tehnologije i usluge kako bi postigao održiv, energetski neutralan, kružni i društveni kraj, gde stanovnici igraju aktivnu ulogu u razvoju svog sopstvenog prostora.

Projekat 100 domova

Ovaj plan podrazumeva 1.500 stalnih i 500 privremenih domova

Jedinstvena holandska inicijativa za budući život zasniva se na 4 glavne smernice: samodovoljnost kroz zajedničku proizvodnju energije i lokalnu proizvodnju hrane, upravljanje vodama u budućnosti, zajedničko upravljanje podacima i revolucionarne usluge mobilnosti.

Stvarajući entitet koji „nudi rešenja za hitna pitanja“, projekat će integrisati tehnologiju u svoje izgrađeno okruženje. Kako bi se povećala korist stanovnika i poboljšao život u okviru ovog kvarta biće razvijena urbanistička platforma (Urban Data Platform) koja će sadržati podatke vezane za stanovanje, energiju, mobilnost i zdravlje. U stvari, korišćenjem podataka, okrug postaje kružni, energetski efikasan i zelen. Nadalje, da bi se stvorio inkluzivan i atraktivan prostor, kuće će poprimiti inteligentan i adaptivan dizajn koji smanjuje troškove i osigurava lak pristup.

prototip

Projekat „100 Homes“ u Helmondu ima potencijal da bude međunarodni model pametnog i budućeg urbanog razvoja koji će koristiti i ljudima i planeti

Privatnost podataka je s pravom vrlo osetljiva tema i zbog toga će se najveći prioritet dati upravo ovome i biće uspostavljeno Etičko veće, koje će se sastojati od naučnika i nezavisnih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Radiće kao objektivno savetodavno telo koje će se baviti temama kao što su vlasništvo podataka, privatnost, regulacija i finansijski dobitak za krajnjeg korisnika.

U izgradnji u Brandevoortu između 2019. i 2029. godine, Brainport Smart District biće pametno područje života i rada, gde stanovnici igraju važnu ulogu u razvoju sopstvenog životnog okruženja. Naselje je poligon za testiranjerazvoja novih sistema, procesa i usluga u stvarnom životu, koji pronalaze svoju primenu u preuređivanju postojećih kvartova.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno