Connect with us
Enterijer

DIZAJNERSKA boja godine-kako izgleda ULTRA LJUBIČASTA U ENTERIJERU?

Kada smo se obreli u decembru mesecu 2017. i kada je doÅ”ao trenutak za proglaÅ”enje boje godine za nastupajuću 2018, svi pogledi, već po običaju, bili su uprti u Pantone institut. A onda je usledila informacija koja je jedne oduÅ”evila, druge sablaznula i koju, sve u svemu, niko nije očekivao: boja godine za 2018. je ultra ljubičasta! Prema obrazloženju predstavnika Pantone instituta za boje, na ovaj korak odlučili su se u znak sećanja na legendarnog američkog pop pevača Princa i njegov veliki hit ā€žPurple rainā€œ (eng. ljubičasta kiÅ”a). IzvrÅ”na direktorka ove ustanove Lori Presman tom prilikom je rekla: ā€œÅ½ivimo u trenutku koji zahteva inventivnost i maÅ”tu, a ultra violet podseća na misterije univerzuma i beskrajno prostranstvo noćnog neba, ali istovremeno budi kreativnost, osećaj za lepo i inovacije u umetničkom stvaralaÅ”tvu.ā€œ

Ultraljubičasta boja godine 2018.

Boja godine ukratko je definisana kao kompleksna, dramatično provokativna, a istovremeno nežna
nijansa purpurne, i dodeljena joj je Å”ifra PANTONEĀ  ULTRA VIOLET 18-3838.

Ultra violet vrlo lako se primila u modnoj i kozmetičkoj industriji, gde su odmah nakon proglaÅ”enja sve najpoznatije modne blogerke i autorke make-up tutorijala istupile sa gomilom objava o tome kako osmisliti idealnu odevnu kombinaciju ili Å”minku u ljubičastim tonovima. Ubrzo zatim, priliku da ovaj trend mudro iskoriste za osveženje svog vizuelnog identiteta ugrabile su i neke medijske kuće i tehnoloÅ”ke kompanije, poput NBC Universal-a i Twich-a, svesne toga da je, na primer, logo urađen u ultra ljubičastoj efektan i pamtljiv i da se jako dobro ā€žslikaā€œ.
Princ Rodžers Nelson rođen je 7. juna 1958. u Mineapolisu, a preminuo je 21. aprila 2016. u svom domu u rodnoj Minesoti, u 57-oj godini života. Zahvaljujući nesvakidaÅ”njim, ali raskoÅ”nim vokalnim sposobnostima, s punim pravom je stekao status svetske pop ikone čiju su karijeru obeležili nebrojeni hitovi i platinasta izdanja albuma. Ipak, mnogi će se složiti da je pečat čitavoj njegovoj karijeri dala upravo pesma koju je komponovao za film ā€žPurple rainā€œ iz 1984, koja je za poznavaoce muzičke scene 80-ih jedna od prvih asocijacija kada se spomene ljubičasta boja. Osim po originalnoj, besmrtnoj muzici, Princ je nadaleko bio poznat i po vrlo specifičnim i ekstravagantnim odevnim kombinacijama, u kojima je, budući da je bio izrazito niskog rasta, prosto delovao kao ekscentrični dečak. Ljubičasta nije bila samo deo njegovog stvaralaÅ”tva, već se, poput Džimija Hendriksa i Dejvida Bouvija, vrlo rado služio njenom enigmatičnoŔću kako bi čak i svojim koncertnim kostimima dao onu dozu originalnosti i inventivnosti koja briÅ”e granice mogućeg.

Pantone Ultra Violet

No, ono o čemu je malo ko razmiÅ”ljao odnosi se na oblast u kojoj, za razliku od mode, u startu nije bilo baÅ” mnogo ideja kako na najbolji način iskoristiti ultra violet, a koja Pantoneove preporuke, itekako, uzima za ozbiljno: uređenje enterijera.

A možda je zapravo odluka da se tokom ove godine baÅ” ona stavi u centar pažnje produkt detaljnog i pažljivog promi- Å”ljanja? Počev od 1999. Pantone institut redovno svakog decembra proglaÅ”ava boju koja će obeležiti sledeću sezonu na osnovu analize trendova. Već sa gradijentom plave i ā€žprljavoā€œ pink 2016. bilo je očito da se događa neko pomeranje sa namerom da se, barem privremeno, stavi van snage trend belo na belo – beli zidovi u kombinaciji sa belim nameÅ”tajem i drugim dekorativnim elementima.

Kada je 2017. na red doŔla Greenery zelena, time je svim zainteresovanim činiocima poručeno da treba da iskorače u optimizam i radost bujanja života koji predstavljaju njenu suŔtinu, ali se jednim delom i dalje ostalo u bezbednoj estetskoj zoni, u kojoj se ton ne pojačava do kraja. Aktuelni izbor je koreniti iskorak u pravom smislu reči.

Lila je smerna, suptilna i druÅ”tveno prihvatljiva ā€žna prvu loptuā€œ, a ultra violet je hrabra, drska i simbolizuje ā€žÅ”amarā€œ konvencijama i svemu etabliranom Å”to ste do sada poznavali i čega ste se uporno držali, boja kojom do kraja uspeÅ”no mogu manipulisati samo neki. Ako je cilj bio da se pred sve nas stavi izazov preispitivanja okvira u kojima živimo i funkcioniÅ”emo i vidi kakav će biti svaki pojedinačni odgovor na njega ā€“ misija je nesumnjivo uspela.

Pantone- Ultra Violet

Ljubičasta je moćna boja koja zaustavlja poglede, vrlo prodorna i atraktivna, ali nimalo laka za primenu u unutraÅ”njoj dekoraciji.Ā  Generalno kada se radi o intenzivnim bojama treba biti obazriv sa doziranjem. Ultra violet je takva da, ako je ima posvuda i previÅ”e, preti da vizuelno ā€žprogutaā€œ prostor i učini da deluje turobno. Dizajneri takođe upozoravaju da nikako ne posežete za tim da čitave sobe dekoriÅ”ete u ovoj boji, jer rizikujete da postanu oličenje neukusa. Ali ako nađete pravu meru, njena dominirajuća energija će uneti svežinu u vaÅ” dom i učiniti ga upečatljivim i jedinstvenim. Purpurna je u proÅ”lim vekovima pored grimizno crvene i vizantijsko plave važila za kraljevsku boju u kojoj su se, kombinovano sa zlatnim opÅ”ivom i vezenim ukrasima, izrađivale svečane odore i ogrtači za monarhe i njihove supruge, kao i zastori za kraljevsku postelju. To je dokaz da u određenim varijantama i enterijeru može dati luksuznu notu, naročito ako se primeni u spavaćoj sobi ili prostranoj trpezariji. Preporuka je da jednu ovako odvažnu nijansu u kućni dekor uključite odabirom pojedinačnih elemenata – bili to zidovi, delovi nameÅ”taja ili efektni detalji.

Ultraljubičasta boja godine

Ukoliko ste dovoljno hrabri, započnite kreiranje akcentnog zida. U bilo kojoj prostoriji u kući jedan ili najviÅ”e dva zida možete obojiti u ultra ljubičastu i time na nju staviti lep naglasak. U spavaćoj sobi Pantone ultra violet bi bila idealna za zid na kom je uzglavlje kreveta, dok je u kupatilu najbolje izabrati zid koji se nalazi iza umivaonika, čime ćete malo razbiti stereotip plavih nijansi ili kombinaciju crnih i belih pločica, tipične za ovu prostoriju. U dnevnom boravku i spavaćoj sobi akcentni zid bilo bi dobro upotpuniti krevetom, kaučem ili foteljom presvučenim ultra violet meblom, zavesama ili tepihom, kako biste time zaokružili jednu tematsku celinu. Kada se radi o kućnoj kancelariji, prava stvar je kombinovanje ljubičastih plutajućih polica sa radnim stolom u istom tonu. Ako vam se ultra ljubičasta dopada, ali ipak niste spremni da pravite kardinalne promene, rezervna opcija je nabavka akcentnog komada nameÅ”taja. Dizajneri su u prethodnih par meseci predstavili linije prefinjenih trpezarijskih stolica, sofa, kreveta, polica za knjige koje na dopadljiv način ističu omiljeno Å”tivo, i noćnih komoda na kojima kao da piÅ”e vaÅ”e ime. Å to se tiče kuhinje, savetuje se da se tu zadržite na ljubičastim detaljima u vidu pribora za jelo, tanjira, činije za voće, ili elegantnog satenskog stonjaka koji ćete koristiti u posebnim prilikama. Za akcentni komad nameÅ”taja najbolje je da okolni prostor bude Å”to neutralniji, kako bi taj element u njemu doÅ”ao do izražaja.

Moderne predmete ljubičaste boje možete kombinovati sa različitim nijansama roze, crvene ili recimo smaragd zelenom, ali to je tek jedan od predloga. Spoj ultra violetne sa njoj suplementarnom žutom, narandžastom i plavom u konceptu blok kolorita, ili pak sa srebrno sivom (ova kombinacija nije rezervisana samo za praznike), biće dobitna kombinacija za kreiranje ambijenta koji nema kopiju.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar