Connect with us
Materijali

5 razloga zašto je pluta odličan materijal

Objavljeno

:

Pluta je prirodni materijal drvenog porekla

Pluta je prirodni materijal drvenog porekla koji se dobija od kore plutinog hrasta. Ljuštenje kore vrše profesionalci preciznim ručnim sečenjem vodeći računa da se ne oštete vitalni delovi drveta. Ova vrsta hrasta živi do 200 godina, a njegovo ljuštenje obavlja se na svakih 14 godina. Kako je u pitanju retka vrsta koja raste u jugoistočnoj Evropi i severnoj Africi, veoma je bitan odgovoran pristup i održiv razvoj ove biljne vrste kao sirovine građevinskog materijala čija se ekspanzija tek očekuje. Danas najveći proizvođači su Španija i Portugalija, a najveća upotreba je u zapadnim zemljama i Skandinaviji.

1. PLUTA JE ODLIČAN IZOLATOR

Pluta je odličan zvučni izolator. Budući da se sastoji od malih vazdušastih ćelija, nešto slično sunđeru, pluta u odnosu na druge vrste podnih i zidnih obloga izuzetno dobro apsorbuje zvuke. Sa druge strane, ne samo da apsorbuje, nego, ukoliko se koristi kao podna obloga, šetnjom po njoj nema grubih zvukova i buke. Naprotiv, veoma je elastična, udobna i prijatna, posebno za osobe koje imaju problema sa nogama, kičmom i dugim stajanjem. Kako je poznato, buka se prenosi preko poda, ali daleko veća količina dolazi putem betonske konstrukciije, odnosno zidova. Tu pluta ponovo dobija na svom značaju, budući da se koristi i kao zidna obloga. Ovaj podatak je veoma bitan, jer pored zvučne izolacije, pluta je i toplotni izolator. Ona pripada grupi tzv. toplih podova, ali je i odlični izolator zidnih površina.

Pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistatična podna obloga

2. ZDRAVSTVENO PREPORUČLJIVA

Pored izolacije, pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju. Naime, pluta je antibakterijska, antialergijska i antistatična podna obloga. Drugim rečima, na njoj se ne zadržavaju bakterije, idealno je čista, nema alergijskih reakcija i kod najosteljivije populacije, kao što su deca i plućni bolesnici i pluta je podna obloga koja ne privlači i na kojoj se ne zadržava prašina. Ako mogu da primetim, podna obloga za poželeti u svakom prostoru, a posebno tamo gde su deca.

3. ECO FRIENDLY

Za plutu kažu da je najzelenija podna obloga. To bi zapravo značilo, kao da ste deo prirode preselili u svoje okruženje. Ustajete u prirodi i ležete u prirodi. Poimajući današnje uslove života, kada se borimo za svaki kvadrat prirode, svaki udah čistog vazduha, ova tvrdnja nam zvuči više nego idilično. A, zapravo sve je istina. Pluta je pravi ekološki, prirodni proizvod, koji nema niti jedan delić, koji bi mogao eventualno negativno uticati na zdravlje. Pluta se uzima iz prirode, tri do šest meseci suši u matičnoj šumi, a potom prenosi u fabrike gde se obrađuje i dalje distribuira u vidu pločica ili daski.

Može vam pasti na pamet da smo deo prirode uzeli, zapravo je otrgnuli iz matične sredine i ubacili u naš prostor. Misao je na mestu, ali ne i u ovom slučaju. Pluta se planski i ekološki odgovorno skida sa drveća i dalje koristi. Na taj način priroda nije ni najmanje ugrožena, a vi ste privilegovani životom u ekološkoj sredini.

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistatična podna obloga

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistatična podna obloga

4. DUGOTRAJNOST PLUTE

Iako elastičan i mek materijal, pluta ostavlja utisak osetljive obloge koja je sklona brzom propadanju. Međutim, kako izgled često zna da prevari, takav je slučaj i sa plutom. Ona je zapravo, zahvaljujući svojoj jezgrastoj strukturi ispunjenoj vazduhom, elastična, otporna na habanje i pritiske. Mada, pomeranje kabastog i teškog nameštaja, kao i šetnja u visokim, tankim štiklama nije preporučljiva za ovu vrstu podloge. Pored elastičnosti, pluta je vodonepropusna, otporna na vatru, protivklizna i plutajuća. Upravo sve ove osobine, učinile su je otpornim materijalom, što je rezultiralo dugim vekom trajanja i osećaju sigurnosti u prostoru u kome se ona nalazi.

Pluta se postavlja klik sistemom

Pluta koja se postavlja klik sistemom

5. ESTETIKA

Danas se pluta u prodaji najviše pojavljuje u vidu pločica, daski i mozaika. Kao takva idealna je za postavljanje u gotovo svim prostorijama. Pločice su standardnih dimenzija, postavljaju se lepljenjem, dok su daske namenjene za veće površine i mogu se lepiti ili se postavljaju u vidu plivajućeg poda. Pored prirodnog izgleda, koji se najlakše uklapa u sve enetrijere, plutana podna obloga se može bojiti u željenu boju ili postavljati u vidu mrlja ili šara. Posebno zanimljivu vrstu čine tzv. mozaik pluta, koja nastaje od recikliranih vinskih čepova i kao takva savršena je za sve one prostore i ljude koji imaju mogućnost da na još jedan način izraze svoju umetničku dušu i stil.

Sama činjenica da se koristi i kao podna i zidna obloga, govori koliko je pluta već po svojoj prirodi visoko estetki materijal koji može zadovoljiti potrebe na dva različita fronta.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno