Connect with us
Materijali

5 razloga za┼íto je pluta odli─Źan materijal

Pluta je prirodni materijal drvenog porekla koji se dobija od kore plutinog hrasta. Lju┼ítenje kore vr┼íe profesionalci preciznim ru─Źnim se─Źenjem vode─çi ra─Źuna da se ne o┼ítete vitalni delovi drveta. Ova vrsta hrasta ┼żivi do 200 godina, a njegovo lju┼ítenje obavlja se na svakih 14 godina. Kako je u pitanju retka vrsta koja raste u jugoisto─Źnoj Evropi i severnoj Africi, veoma je bitan odgovoran pristup i odr┼żiv razvoj ove biljne vrste kao sirovine gra─Ĺevinskog materijala ─Źija se ekspanzija tek o─Źekuje. Danas najve─çi proizvo─Ĺa─Źi su ┼ápanija i Portugalija, a najve─ça upotreba je u zapadnim zemljama i Skandinaviji.

1. PLUTA JE ODLI─îAN IZOLATOR

Pluta je odli─Źan zvu─Źni izolator. Budu─çi da se sastoji od malih vazdu┼íastih ─çelija, ne┼íto sli─Źno sun─Ĺeru, pluta u odnosu na druge vrste podnih i zidnih obloga izuzetno dobro apsorbuje zvuke. Sa druge strane, ne samo da apsorbuje, nego, ukoliko se koristi kao podna obloga, ┼íetnjom po njoj nema grubih zvukova i buke. Naprotiv, veoma je elasti─Źna, udobna i prijatna, posebno za osobe koje imaju problema sa nogama, ki─Źmom i dugim stajanjem. Kako je poznato, buka se prenosi preko poda, ali daleko ve─ça koli─Źina dolazi putem betonske konstrukciije, odnosno zidova. Tu pluta ponovo dobija na svom zna─Źaju, budu─çi da se koristi i kao zidna obloga. Ovaj podatak je veoma bitan, jer pored zvu─Źne izolacije, pluta je i toplotni izolator. Ona pripada grupi tzv. toplih podova, ali je i odli─Źni izolator zidnih povr┼íina.

Pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistati─Źna podna obloga

2. ZDRAVSTVENO PREPORU─îLJIVA

Pored izolacije, pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju. Naime, pluta je antibakterijska, antialergijska i antistati─Źna podna obloga. Drugim re─Źima, na njoj se ne zadr┼żavaju bakterije, idealno je ─Źista, nema alergijskih reakcija i kod najosteljivije populacije, kao ┼íto su deca i plu─çni bolesnici i pluta je podna obloga koja ne privla─Źi i na kojoj se ne zadr┼żava pra┼íina. Ako mogu da primetim, podna obloga za po┼żeleti u svakom prostoru, a posebno tamo gde su deca.

3. ECO FRIENDLY

Za plutu ka┼żu da je najzelenija podna obloga. To bi zapravo zna─Źilo, kao da ste deo prirode preselili u svoje okru┼żenje. Ustajete u prirodi i le┼żete u prirodi. Poimaju─çi dana┼ínje uslove ┼żivota, kada se borimo za svaki kvadrat prirode, svaki udah ─Źistog vazduha, ova tvrdnja nam zvu─Źi vi┼íe nego idili─Źno. A, zapravo sve je istina. Pluta je pravi ekolo┼íki, prirodni proizvod, koji nema niti jedan deli─ç, koji bi mogao eventualno negativno uticati na zdravlje. Pluta se uzima iz prirode, tri do ┼íest meseci su┼íi u mati─Źnoj ┼íumi, a potom prenosi u fabrike gde se obra─Ĺuje i dalje distribuira u vidu plo─Źica ili daski.

Mo┼że vam pasti na pamet da smo deo prirode uzeli, zapravo je otrgnuli iz mati─Źne sredine i ubacili u na┼í prostor. Misao je na mestu, ali ne i u ovom slu─Źaju. Pluta se planski i ekolo┼íki odgovorno skida sa drve─ça i dalje koristi. Na taj na─Źin priroda nije ni najmanje ugro┼żena, a vi ste privilegovani ┼żivotom u ekolo┼íkoj sredini.

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistati─Źna podna obloga

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistati─Źna podna obloga

4. DUGOTRAJNOST PLUTE

Iako elasti─Źan i mek materijal, pluta ostavlja utisak osetljive obloge koja je sklona brzom propadanju. Me─Ĺutim, kako izgled ─Źesto zna da prevari, takav je slu─Źaj i sa plutom. Ona je zapravo, zahvaljuju─çi svojoj jezgrastoj strukturi ispunjenoj vazduhom, elasti─Źna, otporna na habanje i pritiske. Mada, pomeranje kabastog i te┼íkog name┼ítaja, kao i ┼íetnja u visokim, tankim ┼ítiklama nije preporu─Źljiva za ovu vrstu podloge. Pored elasti─Źnosti, pluta je vodonepropusna, otporna na vatru, protivklizna i plutaju─ça. Upravo sve ove osobine, u─Źinile su je otpornim materijalom, ┼íto je rezultiralo dugim vekom trajanja i ose─çaju sigurnosti u prostoru u kome se ona nalazi.

Pluta se postavlja klik sistemom

Pluta koja se postavlja klik sistemom

5. ESTETIKA

Danas se pluta u prodaji najvi┼íe pojavljuje u vidu plo─Źica, daski i mozaika. Kao takva idealna je za postavljanje u gotovo svim prostorijama. Plo─Źice su standardnih dimenzija, postavljaju se lepljenjem, dok su daske namenjene za ve─çe povr┼íine i mogu se lepiti ili se postavljaju u vidu plivaju─çeg poda. Pored prirodnog izgleda, koji se najlak┼íe uklapa u sve enetrijere, plutana podna obloga se mo┼że bojiti u ┼żeljenu boju ili postavljati u vidu mrlja ili ┼íara. Posebno zanimljivu vrstu ─Źine tzv. mozaik pluta, koja nastaje od recikliranih vinskih ─Źepova i kao takva savr┼íena je za sve one prostore i ljude koji imaju mogu─çnost da na jo┼í jedan na─Źin izraze svoju umetni─Źku du┼íu i stil.

Sama ─Źinjenica da se koristi i kao podna i zidna obloga, govori koliko je pluta ve─ç po svojoj prirodi visoko estetki materijal koji mo┼że zadovoljiti potrebe na dva razli─Źita fronta.

Autor teksta: Sne┼żana Trtica Graovac, novinar