Connect with us
Budu─çnost

Da li elektro punja─Źi postaju standard u stambenoj gradnji?

Za ─Źasopis ÔÇ×GRENEF ÔÇô Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ govori Dejan De┼íi─ç, rukovodilac segmenta infrastrukture, zgradarstva i transporta u kompaniji ÔÇ×ABB SrbijaÔÇŁ. Razgovarali smo o smart home sistemima koji sada ve─ç ─Źine na┼íu svakodnevnicu, kao i o bliskoj budu─çnosti u kojoj se sve vi┼íe posve─çuje pa┼żnja instalaciji elektro punja─Źa za elektri─Źne automobile u okviru savremenih i urbanih kompleksa.

Projekti na kojima u─Źestvuje ABB prvenstveno zna─Źajno uti─Źu i unapre─Ĺuju kvalitet ┼żivota svojih korisnika. ABB je razvio sopstveni sistem ABB-free@home┬« koji se uspe┼íno promovi┼íe u Srbiji poslednjih 5 godina. U tom periodu realizovane su i zna─Źajne reference. Prva pametna zgrada u Beogradu jeste objekat B2 na Terazijskoj terasi ispod hotela Moskva, a nakon toga su investitori shvatili da je biti u korak sa savremenim tehnolo┼íkim re┼íenjima ne┼íto ┼íto njima direktno donosi prednost na tr┼żi┼ítu i ve─çu profitabilnost. Danas se smart home koncept menja, sa inicijalnih primena u luksuznim vilama i visokih startnih tro┼íkova ugradnje ovih sistema do┼íli smo u eru interesovanja investitora koji grade komplekse sa po 200 i 300 stanova.

Stambeni objekat na Novom Dor─çolu

Stambeni objekat na Novom Dor─çolu / foto: ABB

Sigurna budu─çnost

Sa korisnicima delimo iskustvo proisteklo iz tradicije od 100 i vi┼íe godina. ABB nije mali lokalni proizvo─Ĺa─Ź ve─ç ima globalnu prisutnost u preko 100 zemalja sa preko 100.000 zaposlenih koji korisniku daju sigurnost. Uz na┼íu lokalnu podr┼íku, korisnik mo┼że biti siguran da ima sistem o kom ne─çe morati da brine narednih 20 i vi┼íe godina. Pomo─çu ovog sistema mo┼żete upravljati svim vratima u zgradi, kako ulaznim, gara┼żnim tako i svim pojedina─Źnim vratima svakog stana. Interfon i nadzor koji je povezan sa ABB-free@home┬« sistemom omogu─çava vrlo jednostavnu kontrolu. Mo┼żemo da vidimo ko nam zvoni na vrata bilo gde da se nalazimo jer nam sti┼że video poziv na telefon. Onog trenutka kada prilazite zgradi i pri─Ĺete interfonu sistem ─çe prepoznati vlasnika stana, automatski ─çe otklju─Źati ulazna vrata i poslati lift na prizemlje koji ─çe Vas dalje odvesti na sprat na kom se nalazi Va┼í stan. Kakva dobrodo┼ílica, zar ne?

┼áta ka┼żu investitori?

Poslednjih par godina investitori su prepoznali smart home segment kao ne┼íto ┼íto ─çe ih izdvojiti u ovoj velikoj gra─Ĺevinskoj ekspanziji. Instalacija smart home sistema ─çe doprineti njihovom razdvajanju od konkurencije. Do sada imamo informacije o veoma pozitivnim iskustvima svih korisnika dosada┼ínjih izgra─Ĺenih objekata i sve je ve─çi upit investitora koji ─Źak grade u manjim gradovima u kojima ┼żele da budu prvi koji su izgradili ovakav tip objekata.

Novi nacrt zakona

U oblasti energetske efikasnosti koje prepoznaje zakonodavac do sada je uglavnom bilo re─Źi o sistemima koji se nisu ticali elektro instalacija, bilo je re─Źi o termoizolaciji, gra─Ĺevinskim materijalima, fasadi, prozorimaÔÇŽ u su┼ítini gra─Ĺevinskim elementima koji ─Źine fasadni omota─Ź. Ovo ─Źime se mi bavimo spada u elektro segment koji znatno doprinosi u┼ítedama zbog efikasnog upravljanja sistemima grejanja, hla─Ĺenja, rasvetom itd. Neki pomak u nacrtu se vidi i zakonodavac je sada na┼íao prostor u regulisanju instalacije elektro punja─Źa.

U predlogu nacrta se spominje da ─çe svaki novi objekat koji se bude gradio morati da ima odre─Ĺen broj parking mesta obezbe─Ĺen za elektri─Źne automobile i elektro punja─Źe. Uveliko na tr┼żi┼ítu imamo situaciju da investitori koji grade predvi─Ĺaju odre─Ĺen broj parking mesta za postavku elektro punja─Źa sve iz razloga koje smo i malopre spominjali. Ali to zna─Źi da je investitor u najboljem slu─Źaju predvideo 10% parking mesta koji ─çe imati mogu─çnost instalacije elektro punja─Źa. Korak napred koji pohvaljujemo u svakom slu─Źaju.

Trenutne okolnosti su takve da na odre─Ĺenim objektima u Beogradu, stanari koji su se uselili i videli da kod kom┼íija postoje elektro punja─Źi ┼żele isto to i na svojim parking mestima. Dosta upita imamo od predsednika saveta stanara, ali susre─çemo se sa problemom izvla─Źenja dodatne instalacije i kapaciteta dovoda energije iz trafo stanice koja je ve─ç izgra─Ĺena i predvi─Ĺenog kapaciteta za propisane potrebe. U nekim slu─Źajevima nam je odobrena rekonstrukcija postoje─çe trafo stanice kako bi svi stanari imali punja─Źe u svojoj zajednici.

Elektri─Źni autobus

foto: ABB

Do 2035. godineÔÇŽ.

Evropska Unija je zabranila proizvodnju automobila sa unutra┼ínjim sagorevanjem nakon 2035. godine. ┼áto zna─Źi da imamo jo┼í samo sedam godina da prilagodimo kompletnu infrastrukturu kako bismo odgovorili na savremene zakone. Verujem da ─çemo za 10-15 godina svi voziti neki vid hibridnog ili pak potpuno elektri─Źnog automobila ┼íto dalje upu─çuje na to da ─çe nam svima biti potrebni elektro punja─Źi. Baterije savremenih automobila su kapaciteta od 60-70 kilovat─Źasova.

Delimo i sabiramo

Osnovna podela punja─Źa je na spore i brze. Spori (AC) punja─Źi su manjih dimenzija i mogu da se instaliraju na zid ili na neko postolje snage 7, 11 ili 22 kilovata i sa njima se automobil puni 4 – 10 ─Źasova. Njihova namena je da se instaliraju u gara┼żi ili na parkingu gde se automobili zadr┼żavaju du┼że vreme. Ako biste automobil punili punja─Źem od 7 kilovata, ┼íto je standardni punja─Ź za ku─çne potrebe, Vama treba 10 sati da se on napuni. Ne zato ┼íto oni sporo pune bateriju ve─ç zato ┼íto je tehnologija punjenja baterije takva da ispravlja─Ź u automobilu mora da ÔÇ×ispraviÔÇť napon kojim ga naizmeni─Źni AC punja─Ź napaja.

U ovom trenutku onaj ko vozi elektri─Źni automobil, vozi ga 4-5 puta jeftinije u pore─Ĺenju sa cenom ko┼ítanja benzina ili dizela. Ukoliko se taj automobil puni na brzim punja─Źima, koji se ve─ç nalaze na razli─Źitim lokacijama u Srbiji, cena ko┼ítanja je otprilike u pola cene vo┼żnje dizel ili benzinskog automobila. Infrastruktura elektro punja─Źa je tek na po─Źetku razvoja u Srbiji.
Brzi tj. DC punja─Źi su oni koji jednosmernim naponom napajaju automobil i tu je ABB pionir na tr┼żi┼ítu sa vi┼íe od 10 godina iskustva. Njihova snaga je od 25 pa do 360 kilovata. Premium automobili sa svojim baterijama u ovom trenutku mogu da prime snagu od maksimum 260 kilovata, sto zna─Źi da ABB trenutno ima najsavremeniju tehnologiju koja je spremna za dalji razvoj tehnologije proizvodnje baterija.

Zakonska regulativa kod uslu┼żnog punjenja elektri─Źnih automobila treba da se izmeni, jer se trenutno napla─çuju minuti zadr┼żavanja na parking mestu, a ne potro┼íena energija kWh (kilovat─Źasovi) jer zakonom jo┼í uvek nije druga─Źije regulisano. I tu se nadamo skora┼ínjoj promeni. ABB je u ovom segmentu najdu┼że od svih konkurenata i mi smo jedina globalno prisutna korporacija koja se bavi proizvodnjom elektro punja─Źa ve─ç 10 godina, kako sporih tako i brzih. Trenutno imamo instalirano preko 40.000 brzih, a preko milion sporih punja─Źa na svetu.

Punja─Ź za punjenje elektri─Źnog automobila

foto: ABB

Analiza punja─Źa u Evropi kao nama relevantnog tr┼żi┼íta

Do 2018. godine postavljeno je oko 300.000 elektro punja─Źa svih kategorija, a do 2030. godine se planira instalacija od oko 6,8 miliona punja─Źa. ┼áto se ti─Źe punja─Źa za rezidencijalni sektor, AC su dominantna kategorija. Ovaj podatak nam sa sigurno┼í─çu govori da je instalacija AC punja─Źa na gara┼żnim mestima plan za budu─çnost i dalje unapre─Ĺenje stanogradnje i kvaliteta ┼żivota korisnika.
┼áto se ti─Źe proizvodnje elektri─Źnih automobila, broj prodatih automobila u 2022. godini je 1,9 miliona dok su predvi─Ĺanja da ─çe za 6-7 godina biti 7 miliona, ┼íto je skoro ─Źetiri puta vi┼íe. Hrvatska trenutno ima oko 2.000 elektropunja─Źa, ali za razliku od nas na stotine brzih.

Biznis plan današnjice

Svi koji imaju dostavna vozila polako shvataju dodatnu vrednost i prelaze na elektri─Źni vozni park jer su uvideli benefite i u┼ítede. Preko no─çi se pune automobili a preko dana mogu da pre─Ĺu oko 100 Km da dostavljaju robu ┼íirom grada. Putevi Srbije kao jedni od ve─çih investitora postavljaju punja─Źe ┼íirom Srbije. ABB je proizveo najbr┼żi punja─Ź na svetu, u ovom trenutku, od 360 kilovata koji mo┼że da puni ─Źetiri automobila istovremeno. Ovaj punja─Ź raspore─Ĺuje snagu spram broja potro┼ía─Źa u datom trenutku. Svim ABB punja─Źima mo┼że daljinski da se upravlja i vr┼íi servis u bilo kom trenutku.

Punja─Ź za punjenje elektri─Źnog automobila

foto: ABB

Arhitekte i projektanti ─Źujte i po─Źujte

Instalacijom smart sistema prvenstveno se unapre─Ĺuje komfor i kvalitet ┼żivota korisnika. Arhitekte bi ovde trebali da imaju vode─çu ulogu, ali mislim da to trenutno nije takva situacija. Kod nas postoji inercija te se nove stvari te┼że implementiraju, potrebno je dosta energije da se ne┼íto novo uvrsti u svakodnevni rad. Zbog brzine i kratkih rokova arhitekte se vi┼íe odlu─Źuju za projektovanje po ustaljenim ┼íemama. Mislim da treba da bude mnogo ve─çe interesovanje od strane arhitekata s obzirom da ovi sistemi umnogome doprinose komforu korisnika u budu─çnosti. Uloga arhitekata u razvoju je vrlo bitna.

ABB ima sna┼żnu tehni─Źku podr┼íku za sve arhitekte i projektante. Stoji otvoren poziv za sve zainteresovane da posete savremen showroom, gde je mogu─çe uprili─Źiti prezentaciju ili obuku za kori┼í─çenje i uvere se u jednostavnost upravljanja na┼íim ABB-free@home┬« sistemom.

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dap─Źevi─ça 13, 11010 Beograd
T +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs