Connect with us
Budućnost

Da li elektro punjači postaju standard u stambenoj gradnji?

Za časopis „GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost” govori Dejan Dešić, rukovodilac segmenta infrastrukture, zgradarstva i transporta u kompaniji „ABB Srbija”. Razgovarali smo o smart home sistemima koji sada već čine našu svakodnevnicu, kao i o bliskoj budućnosti u kojoj se sve više posvećuje pažnja instalaciji elektro punjača za električne automobile u okviru savremenih i urbanih kompleksa.

Projekti na kojima učestvuje ABB prvenstveno značajno utiču i unapređuju kvalitet života svojih korisnika. ABB je razvio sopstveni sistem ABB-free@home® koji se uspešno promoviše u Srbiji poslednjih 5 godina. U tom periodu realizovane su i značajne reference. Prva pametna zgrada u Beogradu jeste objekat B2 na Terazijskoj terasi ispod hotela Moskva, a nakon toga su investitori shvatili da je biti u korak sa savremenim tehnološkim rešenjima nešto što njima direktno donosi prednost na tržištu i veću profitabilnost. Danas se smart home koncept menja, sa inicijalnih primena u luksuznim vilama i visokih startnih troškova ugradnje ovih sistema došli smo u eru interesovanja investitora koji grade komplekse sa po 200 i 300 stanova.

Stambeni objekat na Novom Dorćolu

Stambeni objekat na Novom Dorćolu / foto: ABB

Sigurna budućnost

Sa korisnicima delimo iskustvo proisteklo iz tradicije od 100 i više godina. ABB nije mali lokalni proizvođač već ima globalnu prisutnost u preko 100 zemalja sa preko 100.000 zaposlenih koji korisniku daju sigurnost. Uz našu lokalnu podršku, korisnik može biti siguran da ima sistem o kom neće morati da brine narednih 20 i više godina. Pomoću ovog sistema možete upravljati svim vratima u zgradi, kako ulaznim, garažnim tako i svim pojedinačnim vratima svakog stana. Interfon i nadzor koji je povezan sa ABB-free@home® sistemom omogućava vrlo jednostavnu kontrolu. Možemo da vidimo ko nam zvoni na vrata bilo gde da se nalazimo jer nam stiže video poziv na telefon. Onog trenutka kada prilazite zgradi i priđete interfonu sistem će prepoznati vlasnika stana, automatski će otključati ulazna vrata i poslati lift na prizemlje koji će Vas dalje odvesti na sprat na kom se nalazi Vaš stan. Kakva dobrodošlica, zar ne?

Šta kažu investitori?

Poslednjih par godina investitori su prepoznali smart home segment kao nešto što će ih izdvojiti u ovoj velikoj građevinskoj ekspanziji. Instalacija smart home sistema će doprineti njihovom razdvajanju od konkurencije. Do sada imamo informacije o veoma pozitivnim iskustvima svih korisnika dosadašnjih izgrađenih objekata i sve je veći upit investitora koji čak grade u manjim gradovima u kojima žele da budu prvi koji su izgradili ovakav tip objekata.

Novi nacrt zakona

U oblasti energetske efikasnosti koje prepoznaje zakonodavac do sada je uglavnom bilo reči o sistemima koji se nisu ticali elektro instalacija, bilo je reči o termoizolaciji, građevinskim materijalima, fasadi, prozorima… u suštini građevinskim elementima koji čine fasadni omotač. Ovo čime se mi bavimo spada u elektro segment koji znatno doprinosi uštedama zbog efikasnog upravljanja sistemima grejanja, hlađenja, rasvetom itd. Neki pomak u nacrtu se vidi i zakonodavac je sada našao prostor u regulisanju instalacije elektro punjača.

U predlogu nacrta se spominje da će svaki novi objekat koji se bude gradio morati da ima određen broj parking mesta obezbeđen za električne automobile i elektro punjače. Uveliko na tržištu imamo situaciju da investitori koji grade predviđaju određen broj parking mesta za postavku elektro punjača sve iz razloga koje smo i malopre spominjali. Ali to znači da je investitor u najboljem slučaju predvideo 10% parking mesta koji će imati mogućnost instalacije elektro punjača. Korak napred koji pohvaljujemo u svakom slučaju.

Trenutne okolnosti su takve da na određenim objektima u Beogradu, stanari koji su se uselili i videli da kod komšija postoje elektro punjači žele isto to i na svojim parking mestima. Dosta upita imamo od predsednika saveta stanara, ali susrećemo se sa problemom izvlačenja dodatne instalacije i kapaciteta dovoda energije iz trafo stanice koja je već izgrađena i predviđenog kapaciteta za propisane potrebe. U nekim slučajevima nam je odobrena rekonstrukcija postojeće trafo stanice kako bi svi stanari imali punjače u svojoj zajednici.

Električni autobus

foto: ABB

Do 2035. godine….

Evropska Unija je zabranila proizvodnju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem nakon 2035. godine. Što znači da imamo još samo sedam godina da prilagodimo kompletnu infrastrukturu kako bismo odgovorili na savremene zakone. Verujem da ćemo za 10-15 godina svi voziti neki vid hibridnog ili pak potpuno električnog automobila što dalje upućuje na to da će nam svima biti potrebni elektro punjači. Baterije savremenih automobila su kapaciteta od 60-70 kilovatčasova.

Delimo i sabiramo

Osnovna podela punjača je na spore i brze. Spori (AC) punjači su manjih dimenzija i mogu da se instaliraju na zid ili na neko postolje snage 7, 11 ili 22 kilovata i sa njima se automobil puni 4 – 10 časova. Njihova namena je da se instaliraju u garaži ili na parkingu gde se automobili zadržavaju duže vreme. Ako biste automobil punili punjačem od 7 kilovata, što je standardni punjač za kućne potrebe, Vama treba 10 sati da se on napuni. Ne zato što oni sporo pune bateriju već zato što je tehnologija punjenja baterije takva da ispravljač u automobilu mora da „ispravi“ napon kojim ga naizmenični AC punjač napaja.

U ovom trenutku onaj ko vozi električni automobil, vozi ga 4-5 puta jeftinije u poređenju sa cenom koštanja benzina ili dizela. Ukoliko se taj automobil puni na brzim punjačima, koji se već nalaze na različitim lokacijama u Srbiji, cena koštanja je otprilike u pola cene vožnje dizel ili benzinskog automobila. Infrastruktura elektro punjača je tek na početku razvoja u Srbiji.
Brzi tj. DC punjači su oni koji jednosmernim naponom napajaju automobil i tu je ABB pionir na tržištu sa više od 10 godina iskustva. Njihova snaga je od 25 pa do 360 kilovata. Premium automobili sa svojim baterijama u ovom trenutku mogu da prime snagu od maksimum 260 kilovata, sto znači da ABB trenutno ima najsavremeniju tehnologiju koja je spremna za dalji razvoj tehnologije proizvodnje baterija.

Zakonska regulativa kod uslužnog punjenja električnih automobila treba da se izmeni, jer se trenutno naplaćuju minuti zadržavanja na parking mestu, a ne potrošena energija kWh (kilovatčasovi) jer zakonom još uvek nije drugačije regulisano. I tu se nadamo skorašnjoj promeni. ABB je u ovom segmentu najduže od svih konkurenata i mi smo jedina globalno prisutna korporacija koja se bavi proizvodnjom elektro punjača već 10 godina, kako sporih tako i brzih. Trenutno imamo instalirano preko 40.000 brzih, a preko milion sporih punjača na svetu.

Punjač za punjenje električnog automobila

foto: ABB

Analiza punjača u Evropi kao nama relevantnog tržišta

Do 2018. godine postavljeno je oko 300.000 elektro punjača svih kategorija, a do 2030. godine se planira instalacija od oko 6,8 miliona punjača. Što se tiče punjača za rezidencijalni sektor, AC su dominantna kategorija. Ovaj podatak nam sa sigurnošću govori da je instalacija AC punjača na garažnim mestima plan za budućnost i dalje unapređenje stanogradnje i kvaliteta života korisnika.
Što se tiče proizvodnje električnih automobila, broj prodatih automobila u 2022. godini je 1,9 miliona dok su predviđanja da će za 6-7 godina biti 7 miliona, što je skoro četiri puta više. Hrvatska trenutno ima oko 2.000 elektropunjača, ali za razliku od nas na stotine brzih.

Biznis plan današnjice

Svi koji imaju dostavna vozila polako shvataju dodatnu vrednost i prelaze na električni vozni park jer su uvideli benefite i uštede. Preko noći se pune automobili a preko dana mogu da pređu oko 100 Km da dostavljaju robu širom grada. Putevi Srbije kao jedni od većih investitora postavljaju punjače širom Srbije. ABB je proizveo najbrži punjač na svetu, u ovom trenutku, od 360 kilovata koji može da puni četiri automobila istovremeno. Ovaj punjač raspoređuje snagu spram broja potrošača u datom trenutku. Svim ABB punjačima može daljinski da se upravlja i vrši servis u bilo kom trenutku.

Punjač za punjenje električnog automobila

foto: ABB

Arhitekte i projektanti čujte i počujte

Instalacijom smart sistema prvenstveno se unapređuje komfor i kvalitet života korisnika. Arhitekte bi ovde trebali da imaju vodeću ulogu, ali mislim da to trenutno nije takva situacija. Kod nas postoji inercija te se nove stvari teže implementiraju, potrebno je dosta energije da se nešto novo uvrsti u svakodnevni rad. Zbog brzine i kratkih rokova arhitekte se više odlučuju za projektovanje po ustaljenim šemama. Mislim da treba da bude mnogo veće interesovanje od strane arhitekata s obzirom da ovi sistemi umnogome doprinose komforu korisnika u budućnosti. Uloga arhitekata u razvoju je vrlo bitna.

ABB ima snažnu tehničku podršku za sve arhitekte i projektante. Stoji otvoren poziv za sve zainteresovane da posete savremen showroom, gde je moguće upriličiti prezentaciju ili obuku za korišćenje i uvere se u jednostavnost upravljanja našim ABB-free@home® sistemom.

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dapčevića 13, 11010 Beograd
T +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs