Connect with us
Arhitektura

Konkurs završen, Španci sređuju Savski trg

Posle svih najava i čekanja, završen je konkurs za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice. Prva nagrada u iznosu od 50.000 evra dodeljena je radu autorskog tima iz Madrida koga čine Mark Fenvik i Havijer Iribaren.

Drugu nagradu i to u iznosu od 15.000 evra dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, treću vrednu 10.000 evra tim iz Kalifornije, dok su dva otkupa u iznosima od po 5.000 evra dodeljena radovima domaćeg i tima iz Abu Dabija.

Gradski arhitekta je istakao da se očekuje da uređenje Savskog trga bude završeno na jesen kada je, kako je dodao, planirano i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji. O ovom spomeniku se ovih dana dosta pričalo jer gradski čelnici su naumili da zaista od njega naprave atrakciju. Tačnije, atrakciju će napraviti, po onome što za sada znamo, ruski vajar . U pitanju je vajar profesor Aleksandar Rukavišnjikov iz Moskve i arhitekta profesor Petar Arsić autori su pobedničkog vajarskog predloga za spomen-obeležje Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.