Connect with us
Novosti

Konkurs za izradu logotipa za Evropsku energetsku nagradu u Srbiji (EEAS)

Ohrabrujemo studente sa umetni─Źkih, dizajnerskih i arhitektonskih fakulteta, kao i sve ostale studente kreativnog duha da se prijave na dizajnerski konkurs. Na ovom konkursu je neophodno dostaviti odgovaraju─çe samostalno razvijene i dizajnirane logotipe za Evropsku energetsku nagradu u Srbiji (EEAS). EEAS predstavlja sistem upravljanja energijom i sertifikaciju zasnovanu na me─Ĺunarodno primenjenoj Evropskoj energetskoj nagradi (EEA). Ovaj konkurs je nastao kao inicijativa MEEMP-a, putem kojeg ┼ávajcarska vlada u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije podr┼żava ─Źetiri srpske op┼ítine u cilju pobolj┼íanja energetske efikasnosti (dodatne informacije mo┼żete prona─çi u nastavku).

Pobednik konkursa ─çe biti nagra─Ĺen nov─Źanom nagradom u iznosu od 500 ┼ívajcarskih franaka (CHF). Pobednik ─çe tako─Ĺe dodeliti ekskluzivna prava kori┼í─çenja razvijenog logotipa Evropskoj energetskoj nagradi u Srbiji i MEEMP-U. Proces izrade i odabira bi─çe podeljen u dva kruga. Prvi krug je otvoren za sve zainteresovane studente da podnesu svoje predloge, dok ─çe drugi krug biti otvoren za odabrane finaliste da dorade svoje nacrte na osnovu povratnih informacija od strane ┼żirija.

Ko sve mo┼że da u─Źestvuje?

Studenti sa umetni─Źkih, dizajnerskih i arhitektonskih fakulteta, kao i svi kreativni i talentovani studenti ostalih fakulteta. Na ovom konkursu mogu u─Źestvovati samo studenti fakulteta i vi┼íih ┼íkola u Srbiji, uklju─Źuju─çi studente osnovnih, master i doktorskih studijskih programa.

Prvi krug takmi─Źenja

Svi predlozi se moraju dostaviti do 31. oktobra 2020. godine u formi PDF fajla na mejl COMPETITION@MEEMP-SERBIA.COM, zajedno sa li─Źnim podacima (ime i prezime, naziv fakulteta/vi┼íe ┼íkole i godina osnovnih/master/doktorskih studija).

Uslovi u─Źe┼í─ça na konkursu (prva faza)

  • Logotipi bi trebalo da budu dostavljeni u elektronskoj formi grubog nacrta i da uklju─Źuje koncept i predlog kolorne ┼íeme
  • Trebalo bi da funkcioni┼íu pozitivno i negativno
  • Ne smeju sadr┼żati gradijente
  • Ne smeju sadr┼żati piksele
  • Trebalo bi da sadr┼że logotip imena (Evropska energetska nagrada u Srbiji ÔÇô EEAS) na latinici
  • Pored EEAS logotipa, trebalo bi da sadr┼że i ime European Energy Award (primere postoje─çih logoa drugih zemalja mo┼żete videti OVDE, na dnu stranice)
  • Poslati odabrane reference prethodno dizajniranih logotipa, ukoliko postoje

Drugi krug takmi─Źenja

Od svih pristiglih predloga bi─çe izabrano 2-5 najboljih za drugu fazu konkursa najkasnije do 15. novembra 2020. godine. Svi kandidati koji u─Ĺu u u┼żi izbor ─çe imati dve nedelje za izradu kona─Źnih predloga logotipa na osnovu povratnih informacija ┼żirija.

┼Żiri

─îlanove ┼żirija ─çe sa─Źinjavati predstavnici MEEMP-a, Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, kao i ┼ávajcarskog dr┼żavnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Pobednik konkursa

Pobednik ─çe biti izabran do 7. decembra 2020. godine od strane ┼żirija i nagra─Ĺen nov─Źanom nagradom u vrednosti od 500 CHF. Nagra─Ĺeni logotip ─çe se koristiti isklju─Źivo u svrhe predstavljanja Evropske energetske nagrade u Srbiji (EEAS). Dizajner ─çe tako─Ĺe dodeliti ekskluzivna prava kori┼í─çenja Evropskoj energetskoj nagradi u Srbiji i MEEMP-u.

Ostali u─Źesnici druge faze (maksimalno ─Źetvoro) bi─çe nagra─Ĺeni nov─Źanom nagradom u iznosu od po 100 CHF. Oni ─çe MEEMP-u dati pravo kori┼í─çenja predloga svojih logotipa u svrhu dokumentovanja konkursa, npr. na MEEMP zvani─Źnom sajtu, na zvani─Źnim MEEMP profilima na dru┼ítvenim mre┼żama i u izve┼ítajima koji se odnose na sprovo─Ĺenje MEEMP projekta.

Kontekst logotipa ÔÇô o ─Źemu se radi?

Evropska energetska nagrada (EEA) je me─Ĺunarodno primenjen i priznat sistem energetskog upravljanja i ozna─Źavanja za op┼ítine i gradove. Podr┼żava lokalne vlasti u planiranju, sprovo─Ĺenju i pra─çenju odr┼żive energetske i klimatske politike na lokalnom nivou i na taj na─Źin ubla┼żava posledice klimatskih promena. Od prostornog planiranja do snabdevanja energijom, od mobilnosti do komunikacije i saradnje ÔÇô EEA pokriva ─Źitav spektar proverenih energetskih i klimatskih mera koje op┼ítine mogu da preduzmu.

Vi┼íe od 1.500 op┼ítina ┼íirom Evrope trenutno u─Źestvuje u EEA-u, od ─Źega je vi┼íe od 800 nagra─Ĺeno sa EEA. Evropska energetska nagrada javno prepoznaje i priznaje posve─çenost op┼ítine kada ona dostigne odre─Ĺeni nivo svog delovanja u navedenim oblastima.

Vi┼íe informacija mo┼żete na─çi ovde:

www.european-energy-award.org

www.meemp-serbia.com

www.energiestadt.ch

EEA u Srbiji

Od januara 2018. godine, srpski gradovi Kru┼íevac i U┼żice i op┼ítine Para─çin i Vrbas sprovode Evropsku energetsku nagradu (EEA) u okviru Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u op┼ítinama u Srbiji (MEEMP), koje podr┼żavaju vlada ┼ávajcarske i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije. Sva ─Źetiri grada i op┼ítine sprovodi─çe odr┼żive energetske i klimatske aktivnosti tokom trajanja projekta MEEMP i na taj na─Źin ─çe zna─Źajno pobolj┼íati svoje energetske preformanse, ┼íto potencijalno dovodi do prvih sertifikata sa srpskom Evropskom energetskom nagradom.

Logotip koji ─çe biti razvijen u okviru ovog konkursa bi─çe logotip srpske Evropske energetske nagrade i bi─çe pozicioniran zajedno sa drugim nacionalnim logotipima EEA (npr. Austrije, Nema─Źke, ┼ávajcarske, Francuske, Italije, Luksemburga itd.) Izme─Ĺu ostalog, to ─çe biti sastavni deo sertifikacionih dokumenata koji ─çe se dodeljivati srpskim lokalnim vlastima za zna─Źajna dostignu─ça u njihovoj energetskoj i klimatskoj politici.

Izvor: arh.bg.ac.rs