Connect with us
Arhitektura

TOP 8 arhitekata modernog doba

Uloga arhitekture u na┼íem svakodnevnom ┼żivotu je velika. Od ÔÇ×hladnihÔÇť kuc╠üa do istorijskih i ikoni─Źnih zgrada koje odmah prepoznajemo, arhitektura nas svakodnevno okru┼żuje. Arhitekte koje stoje iza svih zgrada i domova su ustvari ono ┼íto volimo, a sledec╠üih 8 arhitekata utrlo je put do genijalnog dizajna, najnovijih inovacija i postalo pioniri na┼íeg izgra─Ĺenog okru┼żenja. Pogledajte u nastavku ko su 8 najvec╠üih arhitekata modernog doba.

Frenk Geri

1. Frenk Geri
Nema gre┼íke u pogledu Gerijevih dela, jer su ona najizrazitiji i najinovativniji arhitektonski fenomeni. Njegove dekonstruktivne forme su ikoni─Źne i njegova arhitektura karakteri┼íe se prepoznatlljivim formama koje stvara. Geri je poznat po svojim odva┼żnim i neobi─Źnim arhitektonskim re┼íenjima ÔÇô njegove gra─Ĺevine prevazi┼íle su arhitekturu i postale umetni─Źka dela. Najistaknutiji projekti su: Koncertna dvorana Walt Disney u Los An─Ĺelesu, Muzej Gugenhejm u Bilbau, Fondacija ÔÇ×Luj VitonÔÇť u Parizu, ÔÇťPle┼íu─ça ku─çaÔÇť u Pragu i ÔÇ×Novi svetski centarÔÇť u Majamiju.

Foto: wikimedia.org-Solomon_R._Guggenheim_Museum / Frenk Lojd Rajt

2. Frenk Lojd Rajt
Frenk Lojd Rajt jedan od najve─çih arhitekata svih vremena, verovao je u dizajniranje struktura koje su u skladu sa ljudskom prirodom i okru┼żenjem, i ovaj na─Źin filozofskog razmi┼íljanja nazivao je ÔÇťorganska arhitekturaÔÇŁ. U skladu sa ovom idejom, 1935. godine izgradio je ─Źuvenu ku─çu ÔÇ×Falling waterÔÇť koju sam smatra remek-delom ameri─Źke arhitekture. Njegovi inovativni detalji i dalje se smatraju najboljim gra─Ĺevinskim i dizajnerskim konceptima, ─Źak i nakon gotovo 150 godina. Najzna─Źajniji projekti jo┼í su i: Gugenhajm muzej u Njujorku, porodi─Źni dom Taliesen u Viskonsinu.

foto: fortune.com

3. Jo Ming Pej
Kinesko-ameri─Źki arhitekta Jo Ming Pej, koji va┼żi za jednog od najve─çih arhitekata moderne arhitekture poznat je po jedinstvenoj upotrebi geometrijskih oblika i kinsekih obele┼żja u svojim delima ┼íirom sveta. Njegov rad krasi neke od najpresti┼żnijih vladinih i hvaljenih lokacija ┼íirom sveta. Najistaknutiji projekti su: staklena piramida u Luvru, Predsedni─Źka biblioteka i muzej JFK u Bostonu, Nacionalna umetni─Źka galerija u Va┼íingtonu, kula Banke Kine u Hong Kongu.

foto: wikimedia.org

4. Zaha Hadid
Zaha Hadid, britansko-ira─Źki arhitekta, je prva ┼żena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu ali i prva ┼żena u istoriji nagra─Ĺena Kraljevskom zlatnom medaljom. Njene forme okarakterisane su kao futuristi─Źke, nekonvencionalne, odva┼żne i umetni─Źke. Najzapa┼żeniji projekti Zahe Hadid su: MAXXI – Italijanski nacionalni muzej moderne umetnosti u Rimu, Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu 2012. kao i Heydar Aliyev Centre u Bakuu u fluidnim formama koje su postale prepoznatljive za njena dela.

 

5. Filip D┼żonson
Zapa┼żen kao ameri─Źki arhitekta koji je osnovao Odsek za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, D┼żonsonova arhitektonska dela lako se prepoznaju.

Photo by David McLane / NY Daily News / Getty

Njegova staklena ku─ça u Konektikatu jedna je od najpoznatijih rezidencija sa svojim minimalnim enterijerom i prostranim staklenim vidicima. U po─Źetku zapanjuju─çi, kule od stakla i ─Źelika su 1960-ih postali uobi─Źajena stvar ┼íto ga je nateralo da se posveti jo┼í impresivnijoj gradnji spektakularnih, kristalnih zgrada, oblo┼żenih isklju─Źivo staklom. Najzna─Źajnija dela su: zgrada Seagram u Njujorku, Kristalna katedrala u Kaliforniji, AT&T Building na Menhetnu, danas Sony Building.

foto: pinimg.com / Tom Rajt

6. Tom Rajt
Da li je mogu─çe postati jedan od najve─çih modernih arhitekata na┼íeg doba ako ste poznati samo po jednoj zgradi? Kada je zgrada najprepoznatljiviji hotel u Dubaiju, da. Britanski arhitekta Tom Rajt odgovoran je za Burd┼ż el Arab u Dubaiju. Hvaljen po svojim luksuznim sadr┼żajima kao hotel i tako─Ĺe jedan od najprepoznatljivijih zgrada u modernoj arhitekturi. Zabele┼żen sa najvi┼íim atrijumom na svetu i opremljen sopstvenim helidromom i najvi┼íim teniskim terenom na vrhu, Tom Vrajt definitivno zaslu┼żuje da se pridru┼żi listi velikih modernih arhitekata.

 

Photo by Hans Namuth/Photo Researchers History

7. Ludvig Mies van der Rohe
Izgovorena u 18. veku od strane engleskog pesnika, poznata izreka ÔÇ×Manje je vi┼íeÔÇť prolazila je relativno nezapa┼żeno skoro dva veka pre nego ┼íto je prona┼íla svoj put do slavnog nema─Źkog arhitekte i dizajnera Ludviga Mis van der Roa. On je prona┼íao novo zna─Źenje u ovom izrazu. Jedan je od najuticajnijih arhitekata 20. veka, poznat po svojoj ulozi u razvoju najtrajnijeg arhitektonskog stila: modernizma. Njegovi najzna─Źajniji projekti su Barselonski paviljon, ─îika┼íka kraljevska sala, Tehnolo┼íki institut u Ilinoisu, Konvencijska sala u ─îikagu i Nova nacionalna galerija u Berlinu.

 

foto: wikimedia.org / ┼Żan Novel

8. ┼Żan Novel
Francuski arhitekta ┼Żan Novel koji je osvojio brojne nagrade i po─Źasti za svoje projekte, uklju─Źuju─çi i Prickerovu nagradu 2008. godine. Novelova najcenjenija slava do┼íla je pobedom na konkursu za dizajn za Arapski institut u Parizu koji mu je doneo me─Ĺonarodnu slavu. Njegova dela poznata su ┼íirom sveta i njegova upotreba inovativnih arhitektonskih koncepata izdvojila ga je od mnogih savremenih arhitekata danas. Najzna─Źajniji projekti su: Institut arapskog sveta u Parizu, Toranj Agbar u Barseloni, Muzej na keju Branli, Pariska filharmonija i Miuej Luvr u Abu Dabiju.

 

foto: pinimg.com/Arapski institut u Parizu