Connect with us
Arhitektura

TOP 8 arhitekata modernog doba

Objavljeno

:

Uloga arhitekture u našem svakodnevnom životu je velika. Od „hladnih“ kuća do istorijskih i ikoničnih zgrada koje odmah prepoznajemo, arhitektura nas svakodnevno okružuje. Arhitekte koje stoje iza svih zgrada i domova su ustvari ono što volimo, a sledećih 8 arhitekata utrlo je put do genijalnog dizajna, najnovijih inovacija i postalo pioniri našeg izgrađenog okruženja. Pogledajte u nastavku ko su 8 najvećih arhitekata modernog doba.

Frenk Geri

1. Frenk Geri
Nema greške u pogledu Gerijevih dela, jer su ona najizrazitiji i najinovativniji arhitektonski fenomeni. Njegove dekonstruktivne forme su ikonične i njegova arhitektura karakteriše se prepoznatlljivim formama koje stvara. Geri je poznat po svojim odvažnim i neobičnim arhitektonskim rešenjima – njegove građevine prevazišle su arhitekturu i postale umetnička dela. Najistaknutiji projekti su: Koncertna dvorana Walt Disney u Los Anđelesu, Muzej Gugenhejm u Bilbau, Fondacija „Luj Viton“ u Parizu, “Plešuća kuća“ u Pragu i „Novi svetski centar“ u Majamiju.

Foto: wikimedia.org-Solomon_R._Guggenheim_Museum / Frenk Lojd Rajt

2. Frenk Lojd Rajt
Frenk Lojd Rajt jedan od najvećih arhitekata svih vremena, verovao je u dizajniranje struktura koje su u skladu sa ljudskom prirodom i okruženjem, i ovaj način filozofskog razmišljanja nazivao je “organska arhitektura”. U skladu sa ovom idejom, 1935. godine izgradio je čuvenu kuću „Falling water“ koju sam smatra remek-delom američke arhitekture. Njegovi inovativni detalji i dalje se smatraju najboljim građevinskim i dizajnerskim konceptima, čak i nakon gotovo 150 godina. Najznačajniji projekti još su i: Gugenhajm muzej u Njujorku, porodični dom Taliesen u Viskonsinu.

foto: fortune.com

3. Jo Ming Pej
Kinesko-američki arhitekta Jo Ming Pej, koji važi za jednog od najvećih arhitekata moderne arhitekture poznat je po jedinstvenoj upotrebi geometrijskih oblika i kinsekih obeležja u svojim delima širom sveta. Njegov rad krasi neke od najprestižnijih vladinih i hvaljenih lokacija širom sveta. Najistaknutiji projekti su: staklena piramida u Luvru, Predsednička biblioteka i muzej JFK u Bostonu, Nacionalna umetnička galerija u Vašingtonu, kula Banke Kine u Hong Kongu.

foto: wikimedia.org

4. Zaha Hadid
Zaha Hadid, britansko-irački arhitekta, je prva žena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu ali i prva žena u istoriji nagrađena Kraljevskom zlatnom medaljom. Njene forme okarakterisane su kao futurističke, nekonvencionalne, odvažne i umetničke. Najzapaženiji projekti Zahe Hadid su: MAXXI – Italijanski nacionalni muzej moderne umetnosti u Rimu, Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu 2012. kao i Heydar Aliyev Centre u Bakuu u fluidnim formama koje su postale prepoznatljive za njena dela.

 

5. Filip Džonson
Zapažen kao američki arhitekta koji je osnovao Odsek za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Džonsonova arhitektonska dela lako se prepoznaju.

Photo by David McLane / NY Daily News / Getty

Njegova staklena kuća u Konektikatu jedna je od najpoznatijih rezidencija sa svojim minimalnim enterijerom i prostranim staklenim vidicima. U početku zapanjujući, kule od stakla i čelika su 1960-ih postali uobičajena stvar što ga je nateralo da se posveti još impresivnijoj gradnji spektakularnih, kristalnih zgrada, obloženih isključivo staklom. Najznačajnija dela su: zgrada Seagram u Njujorku, Kristalna katedrala u Kaliforniji, AT&T Building na Menhetnu, danas Sony Building.

foto: pinimg.com / Tom Rajt

6. Tom Rajt
Da li je moguće postati jedan od najvećih modernih arhitekata našeg doba ako ste poznati samo po jednoj zgradi? Kada je zgrada najprepoznatljiviji hotel u Dubaiju, da. Britanski arhitekta Tom Rajt odgovoran je za Burdž el Arab u Dubaiju. Hvaljen po svojim luksuznim sadržajima kao hotel i takođe jedan od najprepoznatljivijih zgrada u modernoj arhitekturi. Zabeležen sa najvišim atrijumom na svetu i opremljen sopstvenim helidromom i najvišim teniskim terenom na vrhu, Tom Vrajt definitivno zaslužuje da se pridruži listi velikih modernih arhitekata.

 

Photo by Hans Namuth/Photo Researchers History

7. Ludvig Mies van der Rohe
Izgovorena u 18. veku od strane engleskog pesnika, poznata izreka „Manje je više“ prolazila je relativno nezapaženo skoro dva veka pre nego što je pronašla svoj put do slavnog nemačkog arhitekte i dizajnera Ludviga Mis van der Roa. On je pronašao novo značenje u ovom izrazu. Jedan je od najuticajnijih arhitekata 20. veka, poznat po svojoj ulozi u razvoju najtrajnijeg arhitektonskog stila: modernizma. Njegovi najznačajniji projekti su Barselonski paviljon, Čikaška kraljevska sala, Tehnološki institut u Ilinoisu, Konvencijska sala u Čikagu i Nova nacionalna galerija u Berlinu.

 

foto: wikimedia.org / Žan Novel

8. Žan Novel
Francuski arhitekta Žan Novel koji je osvojio brojne nagrade i počasti za svoje projekte, uključujući i Prickerovu nagradu 2008. godine. Novelova najcenjenija slava došla je pobedom na konkursu za dizajn za Arapski institut u Parizu koji mu je doneo međonarodnu slavu. Njegova dela poznata su širom sveta i njegova upotreba inovativnih arhitektonskih koncepata izdvojila ga je od mnogih savremenih arhitekata danas. Najznačajniji projekti su: Institut arapskog sveta u Parizu, Toranj Agbar u Barseloni, Muzej na keju Branli, Pariska filharmonija i Miuej Luvr u Abu Dabiju.

 

foto: pinimg.com/Arapski institut u Parizu

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno