Connect with us
Arhitektura

TOP 8 arhitekata modernog doba

Uloga arhitekture u našem svakodnevnom životu je velika. Od „hladnih“ kuća do istorijskih i ikoničnih zgrada koje odmah prepoznajemo, arhitektura nas svakodnevno okružuje. Arhitekte koje stoje iza svih zgrada i domova su ustvari ono što volimo, a sledećih 8 arhitekata utrlo je put do genijalnog dizajna, najnovijih inovacija i postalo pioniri našeg izgrađenog okruženja. Pogledajte u nastavku ko su 8 najvećih arhitekata modernog doba.

Frenk Geri

1. Frenk Geri
Nema greške u pogledu Gerijevih dela, jer su ona najizrazitiji i najinovativniji arhitektonski fenomeni. Njegove dekonstruktivne forme su ikonične i njegova arhitektura karakteriše se prepoznatlljivim formama koje stvara. Geri je poznat po svojim odvažnim i neobičnim arhitektonskim rešenjima – njegove građevine prevazišle su arhitekturu i postale umetnička dela. Najistaknutiji projekti su: Koncertna dvorana Walt Disney u Los Anđelesu, Muzej Gugenhejm u Bilbau, Fondacija „Luj Viton“ u Parizu, “Plešuća kuća“ u Pragu i „Novi svetski centar“ u Majamiju.

Foto: wikimedia.org-Solomon_R._Guggenheim_Museum / Frenk Lojd Rajt

2. Frenk Lojd Rajt
Frenk Lojd Rajt jedan od najvećih arhitekata svih vremena, verovao je u dizajniranje struktura koje su u skladu sa ljudskom prirodom i okruženjem, i ovaj način filozofskog razmišljanja nazivao je “organska arhitektura”. U skladu sa ovom idejom, 1935. godine izgradio je čuvenu kuću „Falling water“ koju sam smatra remek-delom američke arhitekture. Njegovi inovativni detalji i dalje se smatraju najboljim građevinskim i dizajnerskim konceptima, čak i nakon gotovo 150 godina. Najznačajniji projekti još su i: Gugenhajm muzej u Njujorku, porodični dom Taliesen u Viskonsinu.

foto: fortune.com

3. Jo Ming Pej
Kinesko-američki arhitekta Jo Ming Pej, koji važi za jednog od najvećih arhitekata moderne arhitekture poznat je po jedinstvenoj upotrebi geometrijskih oblika i kinsekih obeležja u svojim delima širom sveta. Njegov rad krasi neke od najprestižnijih vladinih i hvaljenih lokacija širom sveta. Najistaknutiji projekti su: staklena piramida u Luvru, Predsednička biblioteka i muzej JFK u Bostonu, Nacionalna umetnička galerija u Vašingtonu, kula Banke Kine u Hong Kongu.

foto: wikimedia.org

4. Zaha Hadid
Zaha Hadid, britansko-irački arhitekta, je prva žena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu ali i prva žena u istoriji nagrađena Kraljevskom zlatnom medaljom. Njene forme okarakterisane su kao futurističke, nekonvencionalne, odvažne i umetničke. Najzapaženiji projekti Zahe Hadid su: MAXXI – Italijanski nacionalni muzej moderne umetnosti u Rimu, Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu 2012. kao i Heydar Aliyev Centre u Bakuu u fluidnim formama koje su postale prepoznatljive za njena dela.

 

5. Filip Džonson
Zapažen kao američki arhitekta koji je osnovao Odsek za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Džonsonova arhitektonska dela lako se prepoznaju.

Photo by David McLane / NY Daily News / Getty

Njegova staklena kuća u Konektikatu jedna je od najpoznatijih rezidencija sa svojim minimalnim enterijerom i prostranim staklenim vidicima. U početku zapanjujući, kule od stakla i čelika su 1960-ih postali uobičajena stvar što ga je nateralo da se posveti još impresivnijoj gradnji spektakularnih, kristalnih zgrada, obloženih isključivo staklom. Najznačajnija dela su: zgrada Seagram u Njujorku, Kristalna katedrala u Kaliforniji, AT&T Building na Menhetnu, danas Sony Building.

foto: pinimg.com / Tom Rajt

6. Tom Rajt
Da li je moguće postati jedan od najvećih modernih arhitekata našeg doba ako ste poznati samo po jednoj zgradi? Kada je zgrada najprepoznatljiviji hotel u Dubaiju, da. Britanski arhitekta Tom Rajt odgovoran je za Burdž el Arab u Dubaiju. Hvaljen po svojim luksuznim sadržajima kao hotel i takođe jedan od najprepoznatljivijih zgrada u modernoj arhitekturi. Zabeležen sa najvišim atrijumom na svetu i opremljen sopstvenim helidromom i najvišim teniskim terenom na vrhu, Tom Vrajt definitivno zaslužuje da se pridruži listi velikih modernih arhitekata.

 

Photo by Hans Namuth/Photo Researchers History

7. Ludvig Mies van der Rohe
Izgovorena u 18. veku od strane engleskog pesnika, poznata izreka „Manje je više“ prolazila je relativno nezapaženo skoro dva veka pre nego što je pronašla svoj put do slavnog nemačkog arhitekte i dizajnera Ludviga Mis van der Roa. On je pronašao novo značenje u ovom izrazu. Jedan je od najuticajnijih arhitekata 20. veka, poznat po svojoj ulozi u razvoju najtrajnijeg arhitektonskog stila: modernizma. Njegovi najznačajniji projekti su Barselonski paviljon, Čikaška kraljevska sala, Tehnološki institut u Ilinoisu, Konvencijska sala u Čikagu i Nova nacionalna galerija u Berlinu.

 

foto: wikimedia.org / Žan Novel

8. Žan Novel
Francuski arhitekta Žan Novel koji je osvojio brojne nagrade i počasti za svoje projekte, uključujući i Prickerovu nagradu 2008. godine. Novelova najcenjenija slava došla je pobedom na konkursu za dizajn za Arapski institut u Parizu koji mu je doneo međonarodnu slavu. Njegova dela poznata su širom sveta i njegova upotreba inovativnih arhitektonskih koncepata izdvojila ga je od mnogih savremenih arhitekata danas. Najznačajniji projekti su: Institut arapskog sveta u Parizu, Toranj Agbar u Barseloni, Muzej na keju Branli, Pariska filharmonija i Miuej Luvr u Abu Dabiju.

 

foto: pinimg.com/Arapski institut u Parizu