Connect with us
Energetska efikasnost

TOP 8- SAJMOVI KOJE MORATE DO┼ŻIVETI

Sajmovi su oduvek bili mesta razmena ideja i bli┼żeg upoznavanja poslovnog sveta iz odre─Ĺene sfere. Tako je i u gra─Ĺevinartsvu.

┼átavi┼íe, ovi sajmovi sve vi┼íe zauzimaju primat i postaju prava BUSSINESS TO BUSSINESS smotra najboljih proizvo─Ĺa─Źa, njihovih klijenata i inovativnih kompanija koje tek treba da se predstave i pozicioniraju na mapi poslovnog sveta. I ne samo to. Neki od ovih svetskih sajmova su toliko pose─çeni da odmah po zavr┼íetku dobijaju prijave za slede─çi, tako da je samo izlaganje na ovakvim mestima za proizvo─Ĺa─Źe postalo ÔÇťtrka sa vremenomÔÇŁ. Zbog svega pomenutog redakcija ─Źasopisa GRENEF bude prisutna na ve─çini ovih sajmova, kao kredibilan medij i kao neko ─Źiji se rad sastoji iz pra─çenja inovacija iz raznih oblasti gra─Ĺevinarstva. U ovom broju, iako je bilo te┼íko napraviti odabir, predstavljamo TOP 8 najpose─çenijih i najpopularnijih gra─Ĺevinskih sajmova sveta.

DOMOTEX – FASCINANTNI svet podova na jednom mestu

DOMOTEX je internacionalni Sajam podnih obloga. Ovogodi┼ínje izdanje istog odr┼żano je u periodu od 11. do 14. januara, a imao je za cilj da naglasi njegovu reputaciju kao najve─çeg i najva┼żnijeg iz ovog sektora ÔÇô ─Źvori┼íta poslovanja, inovacija i trendova. Preko 1.400 izlaga─Źa iz vi┼íe od 60 zemalja do┼ílo je u Hanover kako bi zapo─Źelo uspe┼ínu godinu poslovanja. Prema istra┼żivanju sajma koje se radi svake godine situacija sa brojem izlaga─Źa ostala je konstantna, dok se obim kupovine po posetiocu pove─çavao. Oko 70 odsto svih DOMOTEX u─Źesnika ponovo je do┼ílo iz inostranstva ÔÇô ┼íto je jasan znak me─Ĺunarodne privla─Źnosti ovog sajma. ┼áto se ti─Źe profila posetilaca, prisustvo je zna─Źajno bilo na strani stru─Źnjaka za veleprodaju i maloprodaju. Brojke su, tako─Ĺe, otkrile pove─çanje prisustva arhitekata, dizajnera enterijera i profesionalaca iz struke. Pored toga, DOMOTEX 2019 je zabele┼żio pove─çanje prodaje prodatog prostora.

DOMOTEX

Sajam DOMOTEX

Internacionalni Sajam gra─Ĺevinarstva i arhitekture BUDMA

I ovaj, internacionalni Sajam gra─Ĺevinarstva i arhitekture odr┼żava se na samom po─Źetku godine, kao najava gra─Ĺevinske sezone koja dolazi, a doma─çin je Poljska. BUDMA je najva┼żniji doga─Ĺaj gra─Ĺevinarstva u Centralnoj i Isto─Źnoj Evropi gde se predstavljaju proizvo─Ĺa─Źi iz vi┼íe desetina zemalja. Sajam je koncipiran tako da najvi┼íe okupi ─Źetiri velike grupe: arhitekte, izvo─Ĺa─Źe, trgovce i proizvo─Ĺa─Źe industrije gra─Ĺevinarstva. Svake godine, vi┼íe od 800 izlaga─Źa se sretne sa preko 45000 profesionalaca ove industrije. TEMATSKI SKLOP: prozori i vrata, zidovi i fasade, kapije, ograde, plafoni, izolacija, kamen kao materijal za izgrasnju, razli─Źiti materijali, beton, stepeni┼íta, podovi, hardver, premazi i lakovi, sistemi z azavr┼ínu obradu, keramika, pasiva i energetski efikasna gradnja, alati, metal, okovi i bravarija, ─Źelik, drvene konstrukcije, sistemi za sklapanje, krovovi i propratni materijali kao i IT pri projektovanju.
TUYAP – Mesto gde se sre─çu najbolji!

O ve─ç tradicionalno velikoj popularnosti ovog sajma govore brojke o poseti i broju izlaga─Źa koji se sa svakim novim sajmom, pove─çavaju. Sajam T├╝yap, kojem smo prisustvovali i mi iz redakcije ─Źasopisa ÔÇťGRENEFÔÇŁ, privukao je interesovanje posetioca iz inostranstva u jednakom broju kao i doma─çe, i oborio dotada┼ínje rekorde. Stavljaju─çi svoj pe─Źat na 585 kompanija iz 24 zemlje sveta, na podru─Źju od 110.000 metara kvadratnih, Sajam o vratima i prozorima svakog marta uradi veliki posao povezuju─çi ljude iz ovih sektora sa kupcima iz 30 zemalja. Ono ┼íto smo mi primetili, kao neko ko se bavi strukom kao takvom, je da je ovaj sajam jo┼í jednom dokazao da je najbolji u povezivanju ljudi koji, ne samo izla┼żu svoje proizvode i o njima diskutuju razmenjuju─çi iskustva u tom smislu, ve─ç i na licu mesta, sklapaju poslove i ostvaruju saradnju koja je, u najavi, dobra i efikasna. Nai┼íli smo, kao stru─Źan ─Źasopis, i na podr┼íku od strane Turaka koji smatraju da je edukacija u oblasti prozora i vrata, veoma korisna svim ljudima koji se bave ili praniraju da se bave ovom delatno┼í─çu.
BAU – Doma─çini koji podi┼żu lestvicu visoko

Vode─çi svetski sajma arhitekture, gra─Ĺevinskih materijala i sistema BAU odr┼żava se svake godine u Minhenu ve─ç po─Źetkom godine kako bi glavni igra─Źi iz polja gra─Ĺevinarstva razmenili iskustva i sklopili poslove pre po─Źetka sezone. Na sajamskom prostoru od 200.000 m2 predstavljaju se izlaga─Źi iz oblasti arhitekture, materijala i sistema za privredne i stambene namene i unutra┼ínje ure─Ĺenje u oblasti novogradnje i ure─Ĺenja postoje─çih objekata. Deo redakcije ─Źasopisa ÔÇťGrenefÔÇŁ bio je prisutan na ovoj manifestaciji i ove godine i ono ┼íto smo mi primetili je svakako odli─Źna organizacija doma─çina. Uvek nas iznova fascinira njihova sposobnost da misle na svaki detalj. Sasvim nam je jasno zbog ─Źekaju se ovaj Sajam pominje kao jedan od primarnih na svetu i zbog ─Źega su brojke o njegovoj pose─çenosti svakim odr┼żavanjem ve─çi nego na prethodnom. Mi na ovom impresivnom doga─Ĺaju iskoristimo priliku da posetimo na┼íe uspe┼íne klijente, u─Źestvujemo na njihovim konferencijama i na prezentacijama novih ili unapre─Ĺenih proizvoda, kao i da se informi┼íemo o novim tehnologijama kako bismo iste preneli na┼íim ─Źitaocima i na taj na─Źin opravdali njihovo ukazano poverenje. Ono ┼íto nam je jasno svakim novim dolaskom je da ─çemo se, zbog svega pomenutog, ponovo vratiti.

45. Me─Ĺunarodni Sajam gra─Ĺevinarstva

Sajam gra─Ĺevinarstva Beograd

HANOVER MESSE – vode─çi SAJAM INDUSTRIJE

Vode─çi svetski sajam industrijskih tehnologija Hannover Messe odr┼żava se u aprilu, u mesecu koji se u gra─Ĺevinskom svetu ozna─Źava kao po─Źetak velikih projekata I po─Źetaka gradnje. Prati trendove, pa ─çe ove godine fokus staviti na pitanje ve┼íta─Źke inteligencije. Organizator sajma je zato za vode─çu temu godine odabrao ÔÇťIntegrated Industry ÔÇô Industrial IntelligenceÔÇŁ (Integrisana industrija ÔÇô Industrijska inteligencija) koja podrazumeva digitalno povezivanje ljudi, ma┼íina i podataka kroz zajedni─Źke digitalne platforme, ─Źime se umno┼żava znanje i optimizuju proizvodni procesi.

Ova tema ukazuje na sve ve─çi zna─Źaj ve┼íta─Źke inteligencije i ma┼íinskog u─Źenja u industriji i u energetskom sektoru. Na dnevnom redu industrijskog sajma sve vi┼íe se isti─Źu teme efikasnog kori┼í─çenja energije i autonomnih proizvodnih procesa, kao i izazovi u pogledu interfejsa, protokola i bez- bednosti. Najzna─Źajniji svetski sajam industrijskih tehno- logija Hanover Messe 2020 odr┼ża─çe se od 20. do 24. aprila 2020. godine.

CERSAIE – diktira trendove u svetu keramike i kupatilskog name┼ítaja

Kao i svake godine, decenijama unazad, kraj septembra je najinteresantniji period u svetu keramike. U to doba se u italijanskom gradu Bolonja odr┼żava CERSAIE, svetski sajam keramike kojem prisustvuju svi renomirani svetski proizvo─Ĺa─Źi . Odr┼żava se u vi┼íe od 40 hala, traje pet dana i okuplja vi┼íe od 1000 izlaga─Źa iz celog sveta. To je mesto na kojem se kultura i navike raznih nacija prepli─çu kroz primenjeni dizajn sveta keramike. Sam sajam nema neke velike potrebe opisivati jer staje u jednu re─Ź ÔÇô grandiozno. Ipak, ono ┼íto najvi┼íe pa┼żnje odvla─Źi svakom posetiocu je upravo pa┼żnja posve─çena i najmanjem detalju na ┼ítandu svakog proizvo─Ĺa─Źa. Upravo ta italijanska majstorija vladanja detaljima je i u─Źinila da se ovaj sajam u kontinuitetu odr┼żava ba┼í u Bolonji istim ┼żarom kroz decenije.

CERSAIE

CERSAIE, Sajam

BATIMAT – Najve─çi gra─Ĺevinski igra─Źi u gradu svetlosti

BATIMAT je najve─çi me─Ĺunarodni sajam ovakve vrste. Tokom pet dana, 350.000 izlaga─Źa i gra─Ĺevinskih stru─Źnjaka dolaze U Pariz da kupuju, prikupljaju inspiraciju i tra┼że inovacije za svoju proizvodnju. Idealna prilika da direktno kontaktirate proizvo─Ĺa─Źe iz celog sveta I na taj na─Źin ostvarite bli┼żu saradnju ili partnerstvo. Na ovom mestu se mogu na─çi odgovori na sva pitanja o regulatornim i tehnolo┼íkim promenama, kao i videti materijale, tehnologije, alate i re┼íenja za bolje poslovanje, u sektorima kao ┼íto su: energetska efikasnost, udobnost i pogodnosti, smanjenje tro┼íkova i pove- zivanja. Postoji jaka usmerenost na obuku, demonstracije i razmenu iskustava, koja daje svim posetiocima i izlaga─Źima priliku da razviju svoje poslovanje. Sajam obuhvata slede─çe sektore: gra─Ĺevinski materijal i oprema, oprema i alati, oprema za gra─Ĺevinarstvo, arhitektonska rasveta i elektrika, podne obloge, prozori i fasade, vrata, a po─Źetak je zakazan za 4. novembar.

SEEBE ÔÇô NA┼á i SVE BOLJI Sajam gra─Ĺevinarstva

Ne mo┼żemo, a da se ne osvrnemo i na Sajam koji svake godine, barem u jednom danu za vreme njegovog odr┼żavanja u aprilu svake godine, obi─Ĺu predstavnici svih relevantnih kompanija iz sveta gra─Ĺevinarstva iz na┼íe zemlje. I naravno, bi─çemo realni kao ┼íto smo uvek bili, pa tako i u sudu koji dajemo o ovoj manifestaciji, a osvrnuv┼íi se na sajmove na globalnom novou. Kao i svi koji obilaze sajmove u svetu, jasno nam je da je Srbija samo neko ko jo┼í uvek te┼żi ovakvoj popularnosti i pose─çenosti kakve imaju gore pomenuti doga─Ĺaji. I to, istina, nije krivica organizatora Sajma ve─ç celokupnog poslovanja u na┼íoj zemlji koje ima uslovno re─Źeno ÔÇťjo┼í mnogo toga da nau─ŹiÔÇŁ od velikih svetskih igra─Źa. Ipak, mi┼íljenja smo da Sajam gra─Ĺevinartsva treba da postoji, da se iz godine u godinu ose─ça pomak kao i profil posetioca istog. Zbog toga i zbog ─Źinjenice da se sa nekim saradnicima iz ove bran┼íe ne biste, da nije ove manifestacije, ni sreli niti zapo─Źeli saradnju, bilo u formalnom ili neformalnom ambijentu. Sajam gra─Ĺevinarstva je, dakle, mesto, skupa pravnih lica iz ove, zaista uspe┼íne sfere, koja iz godine u godinu, koliko to na┼íi uslovi dozvoljavaju, do┼żivljava preporod. U skladu sa tim, preporod do┼żivljava i sama manifestacija.