Connect with us
Energetska efikasnost

TOP 8- SAJMOVI KOJE MORATE DOŽIVETI

Sajmovi su oduvek bili mesta razmena ideja i bližeg upoznavanja poslovnog sveta iz određene sfere. Tako je i u građevinartsvu.

Štaviše, ovi sajmovi sve više zauzimaju primat i postaju prava BUSSINESS TO BUSSINESS smotra najboljih proizvođača, njihovih klijenata i inovativnih kompanija koje tek treba da se predstave i pozicioniraju na mapi poslovnog sveta. I ne samo to. Neki od ovih svetskih sajmova su toliko posećeni da odmah po završetku dobijaju prijave za sledeći, tako da je samo izlaganje na ovakvim mestima za proizvođače postalo “trka sa vremenom”. Zbog svega pomenutog redakcija časopisa GRENEF bude prisutna na većini ovih sajmova, kao kredibilan medij i kao neko čiji se rad sastoji iz praćenja inovacija iz raznih oblasti građevinarstva. U ovom broju, iako je bilo teško napraviti odabir, predstavljamo TOP 8 najposećenijih i najpopularnijih građevinskih sajmova sveta.

DOMOTEX – FASCINANTNI svet podova na jednom mestu

DOMOTEX je internacionalni Sajam podnih obloga. Ovogodišnje izdanje istog održano je u periodu od 11. do 14. januara, a imao je za cilj da naglasi njegovu reputaciju kao najvećeg i najvažnijeg iz ovog sektora – čvorišta poslovanja, inovacija i trendova. Preko 1.400 izlagača iz više od 60 zemalja došlo je u Hanover kako bi započelo uspešnu godinu poslovanja. Prema istraživanju sajma koje se radi svake godine situacija sa brojem izlagača ostala je konstantna, dok se obim kupovine po posetiocu povećavao. Oko 70 odsto svih DOMOTEX učesnika ponovo je došlo iz inostranstva – što je jasan znak međunarodne privlačnosti ovog sajma. Što se tiče profila posetilaca, prisustvo je značajno bilo na strani stručnjaka za veleprodaju i maloprodaju. Brojke su, takođe, otkrile povećanje prisustva arhitekata, dizajnera enterijera i profesionalaca iz struke. Pored toga, DOMOTEX 2019 je zabeležio povećanje prodaje prodatog prostora.

DOMOTEX

Sajam DOMOTEX

Internacionalni Sajam građevinarstva i arhitekture BUDMA

I ovaj, internacionalni Sajam građevinarstva i arhitekture održava se na samom početku godine, kao najava građevinske sezone koja dolazi, a domaćin je Poljska. BUDMA je najvažniji događaj građevinarstva u Centralnoj i Istočnoj Evropi gde se predstavljaju proizvođači iz više desetina zemalja. Sajam je koncipiran tako da najviše okupi četiri velike grupe: arhitekte, izvođače, trgovce i proizvođače industrije građevinarstva. Svake godine, više od 800 izlagača se sretne sa preko 45000 profesionalaca ove industrije. TEMATSKI SKLOP: prozori i vrata, zidovi i fasade, kapije, ograde, plafoni, izolacija, kamen kao materijal za izgrasnju, različiti materijali, beton, stepeništa, podovi, hardver, premazi i lakovi, sistemi z azavršnu obradu, keramika, pasiva i energetski efikasna gradnja, alati, metal, okovi i bravarija, čelik, drvene konstrukcije, sistemi za sklapanje, krovovi i propratni materijali kao i IT pri projektovanju.
TUYAP – Mesto gde se sreću najbolji!

O već tradicionalno velikoj popularnosti ovog sajma govore brojke o poseti i broju izlagača koji se sa svakim novim sajmom, povećavaju. Sajam Tüyap, kojem smo prisustvovali i mi iz redakcije časopisa “GRENEF”, privukao je interesovanje posetioca iz inostranstva u jednakom broju kao i domaće, i oborio dotadašnje rekorde. Stavljajući svoj pečat na 585 kompanija iz 24 zemlje sveta, na području od 110.000 metara kvadratnih, Sajam o vratima i prozorima svakog marta uradi veliki posao povezujući ljude iz ovih sektora sa kupcima iz 30 zemalja. Ono što smo mi primetili, kao neko ko se bavi strukom kao takvom, je da je ovaj sajam još jednom dokazao da je najbolji u povezivanju ljudi koji, ne samo izlažu svoje proizvode i o njima diskutuju razmenjujući iskustva u tom smislu, već i na licu mesta, sklapaju poslove i ostvaruju saradnju koja je, u najavi, dobra i efikasna. Naišli smo, kao stručan časopis, i na podršku od strane Turaka koji smatraju da je edukacija u oblasti prozora i vrata, veoma korisna svim ljudima koji se bave ili praniraju da se bave ovom delatnošću.
BAU – Domaćini koji podižu lestvicu visoko

Vodeći svetski sajma arhitekture, građevinskih materijala i sistema BAU održava se svake godine u Minhenu već početkom godine kako bi glavni igrači iz polja građevinarstva razmenili iskustva i sklopili poslove pre početka sezone. Na sajamskom prostoru od 200.000 m2 predstavljaju se izlagači iz oblasti arhitekture, materijala i sistema za privredne i stambene namene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata. Deo redakcije časopisa “Grenef” bio je prisutan na ovoj manifestaciji i ove godine i ono što smo mi primetili je svakako odlična organizacija domaćina. Uvek nas iznova fascinira njihova sposobnost da misle na svaki detalj. Sasvim nam je jasno zbog čekaju se ovaj Sajam pominje kao jedan od primarnih na svetu i zbog čega su brojke o njegovoj posećenosti svakim održavanjem veći nego na prethodnom. Mi na ovom impresivnom događaju iskoristimo priliku da posetimo naše uspešne klijente, učestvujemo na njihovim konferencijama i na prezentacijama novih ili unapređenih proizvoda, kao i da se informišemo o novim tehnologijama kako bismo iste preneli našim čitaocima i na taj način opravdali njihovo ukazano poverenje. Ono što nam je jasno svakim novim dolaskom je da ćemo se, zbog svega pomenutog, ponovo vratiti.

45. Međunarodni Sajam građevinarstva

Sajam građevinarstva Beograd

HANOVER MESSE – vodeći SAJAM INDUSTRIJE

Vodeći svetski sajam industrijskih tehnologija Hannover Messe održava se u aprilu, u mesecu koji se u građevinskom svetu označava kao početak velikih projekata I početaka gradnje. Prati trendove, pa će ove godine fokus staviti na pitanje veštačke inteligencije. Organizator sajma je zato za vodeću temu godine odabrao “Integrated Industry – Industrial Intelligence” (Integrisana industrija – Industrijska inteligencija) koja podrazumeva digitalno povezivanje ljudi, mašina i podataka kroz zajedničke digitalne platforme, čime se umnožava znanje i optimizuju proizvodni procesi.

Ova tema ukazuje na sve veći značaj veštačke inteligencije i mašinskog učenja u industriji i u energetskom sektoru. Na dnevnom redu industrijskog sajma sve više se ističu teme efikasnog korišćenja energije i autonomnih proizvodnih procesa, kao i izazovi u pogledu interfejsa, protokola i bez- bednosti. Najznačajniji svetski sajam industrijskih tehno- logija Hanover Messe 2020 održaće se od 20. do 24. aprila 2020. godine.

CERSAIE – diktira trendove u svetu keramike i kupatilskog nameštaja

Kao i svake godine, decenijama unazad, kraj septembra je najinteresantniji period u svetu keramike. U to doba se u italijanskom gradu Bolonja održava CERSAIE, svetski sajam keramike kojem prisustvuju svi renomirani svetski proizvođači . Održava se u više od 40 hala, traje pet dana i okuplja više od 1000 izlagača iz celog sveta. To je mesto na kojem se kultura i navike raznih nacija prepliću kroz primenjeni dizajn sveta keramike. Sam sajam nema neke velike potrebe opisivati jer staje u jednu reč – grandiozno. Ipak, ono što najviše pažnje odvlači svakom posetiocu je upravo pažnja posvećena i najmanjem detalju na štandu svakog proizvođača. Upravo ta italijanska majstorija vladanja detaljima je i učinila da se ovaj sajam u kontinuitetu održava baš u Bolonji istim žarom kroz decenije.

CERSAIE

CERSAIE, Sajam

BATIMAT – Najveći građevinski igrači u gradu svetlosti

BATIMAT je najveći međunarodni sajam ovakve vrste. Tokom pet dana, 350.000 izlagača i građevinskih stručnjaka dolaze U Pariz da kupuju, prikupljaju inspiraciju i traže inovacije za svoju proizvodnju. Idealna prilika da direktno kontaktirate proizvođače iz celog sveta I na taj način ostvarite bližu saradnju ili partnerstvo. Na ovom mestu se mogu naći odgovori na sva pitanja o regulatornim i tehnološkim promenama, kao i videti materijale, tehnologije, alate i rešenja za bolje poslovanje, u sektorima kao što su: energetska efikasnost, udobnost i pogodnosti, smanjenje troškova i pove- zivanja. Postoji jaka usmerenost na obuku, demonstracije i razmenu iskustava, koja daje svim posetiocima i izlagačima priliku da razviju svoje poslovanje. Sajam obuhvata sledeće sektore: građevinski materijal i oprema, oprema i alati, oprema za građevinarstvo, arhitektonska rasveta i elektrika, podne obloge, prozori i fasade, vrata, a početak je zakazan za 4. novembar.

SEEBE – NAŠ i SVE BOLJI Sajam građevinarstva

Ne možemo, a da se ne osvrnemo i na Sajam koji svake godine, barem u jednom danu za vreme njegovog održavanja u aprilu svake godine, obiđu predstavnici svih relevantnih kompanija iz sveta građevinarstva iz naše zemlje. I naravno, bićemo realni kao što smo uvek bili, pa tako i u sudu koji dajemo o ovoj manifestaciji, a osvrnuvši se na sajmove na globalnom novou. Kao i svi koji obilaze sajmove u svetu, jasno nam je da je Srbija samo neko ko još uvek teži ovakvoj popularnosti i posećenosti kakve imaju gore pomenuti događaji. I to, istina, nije krivica organizatora Sajma već celokupnog poslovanja u našoj zemlji koje ima uslovno rečeno “još mnogo toga da nauči” od velikih svetskih igrača. Ipak, mišljenja smo da Sajam građevinartsva treba da postoji, da se iz godine u godinu oseća pomak kao i profil posetioca istog. Zbog toga i zbog činjenice da se sa nekim saradnicima iz ove branše ne biste, da nije ove manifestacije, ni sreli niti započeli saradnju, bilo u formalnom ili neformalnom ambijentu. Sajam građevinarstva je, dakle, mesto, skupa pravnih lica iz ove, zaista uspešne sfere, koja iz godine u godinu, koliko to naši uslovi dozvoljavaju, doživljava preporod. U skladu sa tim, preporod doživljava i sama manifestacija.