Connect with us

Energetska efikasnost

TOP 8- SAJMOVI KOJE MORATE DOŽIVETI

Objavljeno

:

Sajam, BUDMA

Sajmovi su oduvek bili mesta razmena ideja i bližeg upoznavanja poslovnog sveta iz određene sfere. Tako je i u građevinartsvu.

Štaviše, ovi sajmovi sve više zauzimaju primat i postaju prava BUSSINESS TO BUSSINESS smotra najboljih proizvođača, njihovih klijenata i inovativnih kompanija koje tek treba da se predstave i pozicioniraju na mapi poslovnog sveta. I ne samo to. Neki od ovih svetskih sajmova su toliko posećeni da odmah po završetku dobijaju prijave za sledeći, tako da je samo izlaganje na ovakvim mestima za proizvođače postalo “trka sa vremenom”. Zbog svega pomenutog redakcija časopisa GRENEF bude prisutna na većini ovih sajmova, kao kredibilan medij i kao neko čiji se rad sastoji iz praćenja inovacija iz raznih oblasti građevinarstva. U ovom broju, iako je bilo teško napraviti odabir, predstavljamo TOP 8 najposećenijih i najpopularnijih građevinskih sajmova sveta.

DOMOTEX – FASCINANTNI svet podova na jednom mestu

DOMOTEX je internacionalni Sajam podnih obloga. Ovogodišnje izdanje istog održano je u periodu od 11. do 14. januara, a imao je za cilj da naglasi njegovu reputaciju kao najvećeg i najvažnijeg iz ovog sektora – čvorišta poslovanja, inovacija i trendova. Preko 1.400 izlagača iz više od 60 zemalja došlo je u Hanover kako bi započelo uspešnu godinu poslovanja. Prema istraživanju sajma koje se radi svake godine situacija sa brojem izlagača ostala je konstantna, dok se obim kupovine po posetiocu povećavao. Oko 70 odsto svih DOMOTEX učesnika ponovo je došlo iz inostranstva – što je jasan znak međunarodne privlačnosti ovog sajma. Što se tiče profila posetilaca, prisustvo je značajno bilo na strani stručnjaka za veleprodaju i maloprodaju. Brojke su, takođe, otkrile povećanje prisustva arhitekata, dizajnera enterijera i profesionalaca iz struke. Pored toga, DOMOTEX 2019 je zabeležio povećanje prodaje prodatog prostora.

DOMOTEX

Sajam DOMOTEX

Internacionalni Sajam građevinarstva i arhitekture BUDMA

I ovaj, internacionalni Sajam građevinarstva i arhitekture održava se na samom početku godine, kao najava građevinske sezone koja dolazi, a domaćin je Poljska. BUDMA je najvažniji događaj građevinarstva u Centralnoj i Istočnoj Evropi gde se predstavljaju proizvođači iz više desetina zemalja. Sajam je koncipiran tako da najviše okupi četiri velike grupe: arhitekte, izvođače, trgovce i proizvođače industrije građevinarstva. Svake godine, više od 800 izlagača se sretne sa preko 45000 profesionalaca ove industrije. TEMATSKI SKLOP: prozori i vrata, zidovi i fasade, kapije, ograde, plafoni, izolacija, kamen kao materijal za izgrasnju, različiti materijali, beton, stepeništa, podovi, hardver, premazi i lakovi, sistemi z azavršnu obradu, keramika, pasiva i energetski efikasna gradnja, alati, metal, okovi i bravarija, čelik, drvene konstrukcije, sistemi za sklapanje, krovovi i propratni materijali kao i IT pri projektovanju.
TUYAP – Mesto gde se sreću najbolji!

O već tradicionalno velikoj popularnosti ovog sajma govore brojke o poseti i broju izlagača koji se sa svakim novim sajmom, povećavaju. Sajam Tüyap, kojem smo prisustvovali i mi iz redakcije časopisa “GRENEF”, privukao je interesovanje posetioca iz inostranstva u jednakom broju kao i domaće, i oborio dotadašnje rekorde. Stavljajući svoj pečat na 585 kompanija iz 24 zemlje sveta, na području od 110.000 metara kvadratnih, Sajam o vratima i prozorima svakog marta uradi veliki posao povezujući ljude iz ovih sektora sa kupcima iz 30 zemalja. Ono što smo mi primetili, kao neko ko se bavi strukom kao takvom, je da je ovaj sajam još jednom dokazao da je najbolji u povezivanju ljudi koji, ne samo izlažu svoje proizvode i o njima diskutuju razmenjujući iskustva u tom smislu, već i na licu mesta, sklapaju poslove i ostvaruju saradnju koja je, u najavi, dobra i efikasna. Naišli smo, kao stručan časopis, i na podršku od strane Turaka koji smatraju da je edukacija u oblasti prozora i vrata, veoma korisna svim ljudima koji se bave ili praniraju da se bave ovom delatnošću.
BAU – Domaćini koji podižu lestvicu visoko

Vodeći svetski sajma arhitekture, građevinskih materijala i sistema BAU održava se svake godine u Minhenu već početkom godine kako bi glavni igrači iz polja građevinarstva razmenili iskustva i sklopili poslove pre početka sezone. Na sajamskom prostoru od 200.000 m2 predstavljaju se izlagači iz oblasti arhitekture, materijala i sistema za privredne i stambene namene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata. Deo redakcije časopisa “Grenef” bio je prisutan na ovoj manifestaciji i ove godine i ono što smo mi primetili je svakako odlična organizacija domaćina. Uvek nas iznova fascinira njihova sposobnost da misle na svaki detalj. Sasvim nam je jasno zbog čekaju se ovaj Sajam pominje kao jedan od primarnih na svetu i zbog čega su brojke o njegovoj posećenosti svakim održavanjem veći nego na prethodnom. Mi na ovom impresivnom događaju iskoristimo priliku da posetimo naše uspešne klijente, učestvujemo na njihovim konferencijama i na prezentacijama novih ili unapređenih proizvoda, kao i da se informišemo o novim tehnologijama kako bismo iste preneli našim čitaocima i na taj način opravdali njihovo ukazano poverenje. Ono što nam je jasno svakim novim dolaskom je da ćemo se, zbog svega pomenutog, ponovo vratiti.

45. Međunarodni Sajam građevinarstva

Sajam građevinarstva Beograd

HANOVER MESSE – vodeći SAJAM INDUSTRIJE

Vodeći svetski sajam industrijskih tehnologija Hannover Messe održava se u aprilu, u mesecu koji se u građevinskom svetu označava kao početak velikih projekata I početaka gradnje. Prati trendove, pa će ove godine fokus staviti na pitanje veštačke inteligencije. Organizator sajma je zato za vodeću temu godine odabrao “Integrated Industry – Industrial Intelligence” (Integrisana industrija – Industrijska inteligencija) koja podrazumeva digitalno povezivanje ljudi, mašina i podataka kroz zajedničke digitalne platforme, čime se umnožava znanje i optimizuju proizvodni procesi.

Ova tema ukazuje na sve veći značaj veštačke inteligencije i mašinskog učenja u industriji i u energetskom sektoru. Na dnevnom redu industrijskog sajma sve više se ističu teme efikasnog korišćenja energije i autonomnih proizvodnih procesa, kao i izazovi u pogledu interfejsa, protokola i bez- bednosti. Najznačajniji svetski sajam industrijskih tehno- logija Hanover Messe 2020 održaće se od 20. do 24. aprila 2020. godine.

CERSAIE – diktira trendove u svetu keramike i kupatilskog nameštaja

Kao i svake godine, decenijama unazad, kraj septembra je najinteresantniji period u svetu keramike. U to doba se u italijanskom gradu Bolonja održava CERSAIE, svetski sajam keramike kojem prisustvuju svi renomirani svetski proizvođači . Održava se u više od 40 hala, traje pet dana i okuplja više od 1000 izlagača iz celog sveta. To je mesto na kojem se kultura i navike raznih nacija prepliću kroz primenjeni dizajn sveta keramike. Sam sajam nema neke velike potrebe opisivati jer staje u jednu reč – grandiozno. Ipak, ono što najviše pažnje odvlači svakom posetiocu je upravo pažnja posvećena i najmanjem detalju na štandu svakog proizvođača. Upravo ta italijanska majstorija vladanja detaljima je i učinila da se ovaj sajam u kontinuitetu održava baš u Bolonji istim žarom kroz decenije.

CERSAIE

CERSAIE, Sajam

BATIMAT – Najveći građevinski igrači u gradu svetlosti

BATIMAT je najveći međunarodni sajam ovakve vrste. Tokom pet dana, 350.000 izlagača i građevinskih stručnjaka dolaze U Pariz da kupuju, prikupljaju inspiraciju i traže inovacije za svoju proizvodnju. Idealna prilika da direktno kontaktirate proizvođače iz celog sveta I na taj način ostvarite bližu saradnju ili partnerstvo. Na ovom mestu se mogu naći odgovori na sva pitanja o regulatornim i tehnološkim promenama, kao i videti materijale, tehnologije, alate i rešenja za bolje poslovanje, u sektorima kao što su: energetska efikasnost, udobnost i pogodnosti, smanjenje troškova i pove- zivanja. Postoji jaka usmerenost na obuku, demonstracije i razmenu iskustava, koja daje svim posetiocima i izlagačima priliku da razviju svoje poslovanje. Sajam obuhvata sledeće sektore: građevinski materijal i oprema, oprema i alati, oprema za građevinarstvo, arhitektonska rasveta i elektrika, podne obloge, prozori i fasade, vrata, a početak je zakazan za 4. novembar.

SEEBE – NAŠ i SVE BOLJI Sajam građevinarstva

Ne možemo, a da se ne osvrnemo i na Sajam koji svake godine, barem u jednom danu za vreme njegovog održavanja u aprilu svake godine, obiđu predstavnici svih relevantnih kompanija iz sveta građevinarstva iz naše zemlje. I naravno, bićemo realni kao što smo uvek bili, pa tako i u sudu koji dajemo o ovoj manifestaciji, a osvrnuvši se na sajmove na globalnom novou. Kao i svi koji obilaze sajmove u svetu, jasno nam je da je Srbija samo neko ko još uvek teži ovakvoj popularnosti i posećenosti kakve imaju gore pomenuti događaji. I to, istina, nije krivica organizatora Sajma već celokupnog poslovanja u našoj zemlji koje ima uslovno rečeno “još mnogo toga da nauči” od velikih svetskih igrača. Ipak, mišljenja smo da Sajam građevinartsva treba da postoji, da se iz godine u godinu oseća pomak kao i profil posetioca istog. Zbog toga i zbog činjenice da se sa nekim saradnicima iz ove branše ne biste, da nije ove manifestacije, ni sreli niti započeli saradnju, bilo u formalnom ili neformalnom ambijentu. Sajam građevinarstva je, dakle, mesto, skupa pravnih lica iz ove, zaista uspešne sfere, koja iz godine u godinu, koliko to naši uslovi dozvoljavaju, doživljava preporod. U skladu sa tim, preporod doživljava i sama manifestacija.

Advertisement

Budućnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: mere Vlade o ekologiji, postupak protiv Srbije, pravilnik o plastičnim kesama

Objavljeno

:

Od

Magla, Foto:bbc.com

U sedmici za nama najviše se pričalo o aero- zagađenju koje je zbog magle, ali povećanog broja grejanja, zadesilo našu zemlju toliko da su čak postojale preporuke da ređe izlazimo napolje. Zbog toga Vlada naše zemlje danas zvanično formira radno telo koje bi trebalo da reši problem aero-zagađenja u našoj zemlji, a već sledeće nedelje počinje primena konkretnih mera u ekologiji, energetici i saobraćaju.

Radno telo Vlade, koje će pokušati da donese konkretna rešenja kako bi se smanjilo aero-zgađenje u zemlji, biće formirano danas, a prvi sastanak očekuje se već u ponedeljak. Ovo je za „Novosti“ potvrdio ministar životne sredine Goran Trivan. On je dodao da će članovi komisije biti gotovo svi oni koji su učestvovali i na vanrednom sastanku u sredu sa premijerkom Anom Brnabić.

– Kratkoročne mere ne mogu da reše pitanje industrije, koja je i najveći zagađivač, iako je samo EPS poslednjih godina uložio 500 miliona evra u ekologiju – naglasio je Trivan. – Teško je, međutim, precizno reći koliko je potrebno novca da se sanira zagađenje. Zagađivači su i gradske toplane, individualna ložišta i saobraćaj. Postoje procene, ali ne i precizni podaci u kom procentu ko zagađuje.

Da bi izašla na kraj sa enormnim zagađenjem, Vlada je najavila opsežne mere, od kojih su neke revolucionarne za naše prilike, poput subvencija za kupovinu električnih automobila ili zamene nekih energenata biomasom. Tu su i ubrzana gasifikacija, usmeravanje na pelet umesto uglja i lož-ulja, rigorozna tehnička kontrola vozila, zamena filtera na termoelektranama, pojačano pošumljavanje… Resorno ministarstvo insistira i na zabrani uvoza automobila „evro 3“ i gašenju individualnih kotlarnica. Ne postoji precizna računica, ali se procenjuje da su za čistiji vazduh potrebne milijarde dinara.

Evropska energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije

Da cela priča oko zagađenja nije nimalo naivna govori i činjenica da je Sekretarijat Evropske energetske zajednice u sredu pokrenuo postupak protiv Srbije za rešavanje spora zbog nepotpune primene Direktive EU o velikim ložištima kojom se smanjuje emitovanje zagađujućih materija i neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija. U uvodnom pismu upućenom našoj zemlji ističe se da je Sekretarijat odobrio nacrt NERP koji mu je Srbija dostavila još 2016. godine i da je poslednjih godina pozivao nadležne u našoj zemlji na njegovo usvajanje. Ukazuje se da je od 16 velikih postrojenja, devet obuhvaćeno procedurom za rešavanje spora. Za svako ložište, kako se navodi, mora da bude primenjeno jedno od dva moguća rešenja – poštovanje graničnih vredosti emisija četiri vrste zagađujućih materija, koje propisuje Direktiva, ili primena NERP.

Plastične kese

Platične kese, Foto:pixabay

PKS inicirala novi pravilnik o kesama

Na samom početku godine pričalo se i o rešenjima za plastične kese, na radost svih nas koji preziremo ovu pojavu. Naime, ubrzano se radi na novom pravilniku o tehničkim uslovima za plastične kese, koji će sledeće nedelje biti predstavljen na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upućen Ministarstvu zaštite životne sredine, kazao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović.

Prema važećem pravilniku, u Srbiji su kese oksorazgradibilne i biorazgradibilne, što je, objasnio je Stevanović za Tanjug, nemoguće jer kese mogu biti ili oksorazgradive ili biorazgradive.

„Zbog situacije nastale oko terminologije bivšeg Pravilnika ubrzano se radi novi pravilnik o tehničkim uslovima za kese koje se stavljaju na tržište Srbije, a to radi Udruženje za hemiju, odnosno Grupacija proizvođača plastičnih proizvoda zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda“, kaže Stevanović.

Dodaje da će tekst nacrta vrlo brzo izaći na videlo, a Komora će sledeće nedelje organizovati okrugli sto na koji će pozvati sve relevantne činioce. Učestvovaće predstavnici nauke, fakulteta, trgovina, kao i proizvođači kesa koji bi dali svoja mišljenja o novom tekstu pravilnika.

Od 1. januara u Beogradu se primenjuje nova gradska odluka o prodaji kesa. „Zbog novonastale situacije oko terminologije i nemogućnosti nekih biorazgradivih kesa da uđu na tržište – Beograd je doneo odluku da inspekcije, prilikom nadzora u narednih šest meseci, imaju samo savetodavni karakter što znači da do 30. juna nema kažnjavanja“, kaže Stevanović.

Izvor: novosti.rs, pks.rs

Nastavi sa čitanjem

Energetska efikasnost

Pasivne kuće – 10 prednosti

Objavljeno

:

Zdrav i komforan život uz kvalitetnu gradnju

Pasivne kuće su energetski efikasne, ekološke i zdrave kuće, koje pružaju komfornu temperaturu unutar objekta tokom cele godine uz korišćenje samo 10% energije inače potrebne za grejanje i hlađenje standardne kuće.

* Pasivna kuća predstavlja koncept energetski efikasnog objekata koji nije dodatak arhitektonskom projektu, nego konstrukcijski proces integrisan s arhitektonskim i koji može biti primenjen na najrazličitijim tipovima objekata, ne samo kućama. *

Kada govorimo o prednosti pasivne kuće u odnosu na standardnu, pre svega mislimo na veliku uštedu u energiji. Energetska efikasnost je način korišćenja i očuvanja energije gde, po definiciji, ona predstavlja delovanje koje proizvodi više usluga uz istu količinu utrošene energije ili proizvodi iste usluge uz manju količinu utrošene energije. Međutim, to možda i nije najveća vrednost pasivne kuće.

Zdrav i komforan život uz kvalitetnu gradnju

Foto: Baumit / zdrav i komforan život uz kvalitetnu gradnju

* Samo postizanje energetske efikasnosti u stambenim objekatima nema smisla ako ono ne donosi i značajno povećanje kvaliteta stanovanja. *

U praksi, ljudi mnogo pozitivnije reaguju na povećanje komfora i estetike prostora u kome žive ili borave, nego što reaguju na smanjenje troškova grejanja ili smanjenje emisije CO2. Ovo povećanje komfora, koje se teže može brojčano izraziti od smanjenja potrošnje energije, predstavlja zapravo i najveću prednost stanovanja u pasivnoj kući. Možemo tako reći da pasivna kuća koristi manje energije za stvaranje ne samo istog nivoa komfora u kući (grejanje i hlađenje) već i višeg nivoa od standardne kuće. Ovo su glavnih 10 prednosti života u pasivnoj kući:

01 Temperatura u kući je uvek ista

Pasivne kuće daju veliku stabilnost temperature unutrašnjeg prostora. Veoma dobra izolacija kuće i sprečavanje toplotnih mostova uz mehaničku ventilaciju, koja kontrolisano ubacuje predgrejan svez vazduh u prostorije, pruža ujednačenost temperature u celom prostoru kuće. Prozori su dobro zaptiveni, tako da nema produvavanja, strujanja vazduha i hladnih delova konstrukcije, što sve dovodi do povećanog komfora i većeg osećaja toplote tokom zime.

02 Toplotni komfor je isti u svim delovima kuće

Pasivni standard zahteva da sve unutrašnje površine zidova i prozora imaju temperaturu veću od 17ºC. To znači da u odnosu na temperaturu unutrašnjeg vazduha od 20ºC, razlika ne sme biti veća od 3ºC. Ovo ima velik uticaj na osećaj komfora u prostoriji. U standardnoj kući, na primer, površina prozora je mnogo hladnija u odnosu na unutrašnju sredinu i stvara se neprijatno strujanje hladnog vazduha, zbog čega se postavljanje radijatora za grejanje uvek vrši ispod prozora kako bi se ovaj neprijatan osećaj ublažio.

Pasivne kuće - Toplotni komfor je isti u svim delovima kuće

Pasivne kuće – Toplotni komfor je isti u svim delovima kuće

 

03 Računi za grejanje su 75-90% manji

Pasivna kuća je dizajnirana tako da omogući veoma velike uštede u korišćenju energije. Prozori za ove kuće su 70% efikasniji u očuvanju toplote unutar objekta u odnosu na obične prozore sa dvostrukim staklima. Visoko kvalitetna izolacija koja je projektovana tako da spreči pojavu toplotnih mostova u kući štedi 90% energije u odnosu na tradicionalnu gradnju. Takođe, ovakva izolacija bolje štiti konstrukciju i produžava vek trajanja objekta, pa time sprečava dodatne troškove na njenoj sanaciji tokom vremena. Pošto se kuća ventiliše pomoću sistema ventilacije sa rekuperacijom, ventilacioni gubici mogu biti redukovani do 90%. To znači da je veoma malo dodatne energije za grejanje objekta potrebno da se obezbedi komforna temperatura unutar kuće.

04 Nema pregrevanja prostora leti

Dobrim rešavanjem arhitektonskih detalja i orjentacije objekta, veoma efikasnim prozorima i dobrom izolacijom, kao i obaveznom proračunskom proverom, sprečava se pregrevanje prostora u letnjem periodu preko 25ºC, što sa promenama klimatskih prilika, postaje sve značajniji problem u našem područiju. Ova provera performansi objekta u letnjem periodu sprečava prekomerne troškove za hlađenje leti koji u najtoplijim mesecima, čak mogu i prevazići troškove za grejanje zimi.

Pasivne kuće su energetski efikasne, ekološke i zdrave kuće

Pasivne kuće su energetski efikasne, ekološke i zdrave kuće

05 Kvalitet vazduha je bolji – manje CO2 u kući

Pasivne kuće koriste mehaničku ventilaciju koja kontrolisano ubacuje svež vazduh u prostor. Standardne kuće se vetre onda kada korisnik sam to učini otvaranjem prozora. Ispitivanja koja su izvršena na uporednim analizama dve identične kuće sa sistemom ventilacije i bez ovog sistema u Nemačkoj, ustanovila su da su u standardnoj kući koncentracije CO2 u nekim periodima u toku dana bile kritično visoke, na primer u toku noći kada korisnici nemaju priliku da sami provetre prostor. U pasivnoj kući je koncentracija CO2 uvek bila na nižem nivou, što znači da je kvalitet vazduha bio mnogo bolji, bez potrebe korisnika da brinu o tome.

06 Prevencija alergija, zdravija sredina i manje čišćenja

U razvijenim zemljama sveta, ljudi trenutno provode 90% svog vremena u zatvorenom prostoru. To znači da kvalitet vazduha u toj zatvorenoj sredini u velikoj meri utiče na zdravlje ljudi koji u njemu borave. Svež vazduh iz spoljašnje sredine prolazi kroz filtere koji na sebi zadržavaju čestice prašine i polena pre nego što se vazduh ubacuje u pasivne kuće. Na taj način se čuva zdravlje ljudi, ali i smanjuje potreba za konstantnim čišćenjem prašine u kući. To je dodatni benefit za ljude sa alergijama.

Standard pasivne kuće, zaptivenost prozora

Standard pasivne kuće

07 Odlična zvučna izolacija od spoljašnje buke

U pasivnoj kući se posebna pažnja vodi prilikom instalacije prozora i vrata. Ove kuće su veoma dobro zaptivene, što doprinosi kako smanjenju gubitaka toplote kroz loše spojeve zidova i prozora, tako i zaštiti od buke. Kada su prozori zatvoreni, kuća je skoro potpuno bešumna.

08 Sistem je automatizovan i lak za korišćenje

Sistemi klimatizacije u kući su automatski i prilagođavaju se trenutnim potrebama kuće u odnosu na spoljašnju temperaturu i klimatske prilike. Korisnici ne moraju da brinu o kvalitetu vazduha i provetravanju prostorija, kao ni o prevelikim računima, jer je sistem napravljen tako da pruža maksimalne uštede i komfor. Povremeno održavanje u smislu zamene filtera za ventilaciju je jedino što je potrebno.

09 Investicija u budućnost

Niko ne može sa sigurnošću predvideti kako će se građevinska struka razvijati i kako će se propisi za gradnju menjati. Pre osam godina propisi za energetsku efikasnost u Srbiji su tek stupili na snagu. Veoma je moguće da će se u cilju smanjenja klimatskih promena ovi propisi tokom vremena pooštravati. Standard pasivne kuće je osmišljen tako da je postignuta energetska efikasnost najviše kategorije prema trenutnim zakonima, tako da ukoliko se propis bude pooštravao pasivna kuća će i dalje ispunjavati standarde i biti konkurentna na tržištu, što održava vrednost nekretnine na visokom nivou u slučaju eventualne buduće prodaje.

10 Ekološka svesnost i doprinos zajednici

Iako je fokus većine korisnika usmeren na direktne benefite u smislu uštede i komfora života u pasivnoj kući ne smemo zaboraviti ni jedan viši nivo satisfakcije koju možemo ostvariti znajući da svojim delovanjem utičemo pozitivno na okolinu u kojoj živimo. Standard pasivne kuće podrazumeva da je potrošnja energije za grejanje ispod 15kWh/m2 godišnje, dok ukupna potrošnja energije ne prelazi 120kWh/m2 godišnje u šta ulazi energija za grejanje, hlađenje, ventilaciju, električnu energiju za aparate u kući, osvetljenje, pranje veša, kuvanje itd.

Stavljanje fokusa na ukupnu energiju pre nego na utrošenu na grejanje ima mnogo veći uticaj i daje mnogo realniji podatak o stvarnoj potrošnji u objektu. S obzirom da pasivna kuća postiže najveću uštedu samim dizajnom i konstrukcijom objekta, gde je veoma mala količina dodatne energije potrebna, smanjuje se ukupna potrošnja energije i u letnjem i u zimskom periodu i ostvaruje manji negativan uticaj na spoljašnju sredinu sa čak 90% smanjenja emisije CO2. Mlađe generacije postaju svesnije svog uticaja na životnu sredinu, pa možemo reći da pasivna kuća predstavlja koncept stanovanja za budućnost, gde je korisnikov negativan uticaj na klimatske promene sveden na minimum.

Autor teksta: Sonja Krastavčević, dipl.inž.arh, EN EF studio

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno