Connect with us
Enterijer

Beton u slu┼żbi podne obloge koja napreduje

Vreme kada je u svetu podova beton isklju─Źivo va┼żio za pomo─çni materijal, podlogu koja se izliva kao osnova za odabranu zavr┼ínu podnu oblogu, odavno je stvar pro┼ílosti. Nakon preduge i, slobodno mo┼żemo re─çi, mukotrpne borbe, beton je na┼íao svoje mesto na spisku dekorativnih podova i tako postao ÔÇ×glavni glumacÔÇť na mnogim scenama, a ÔÇ×betoniranjeÔÇť je prestao da bude izraz koji se odnosi na neku nu┼żnu prate─çu, tehni─Źku radnju. Zapravo, aktuelni trend poimanja betona kao izlo┼żene podne povr┼íine i njegove primene u enterijeru podjednako kao i u eksterijeru, ispravnije je nazvati njegovom renesansom.

Foto: www.podovi.org

NAJSTARIJI TRAGOVI o upotrebi materijala nalik betonu vezuju se za polovinu sedmog milenijuma pre nove ere, a nearmirani beton po sastavu sli─Źan dana┼ínjem rado su koristili neimari u Rimskom carstvu, o ─Źemu svedo─Źe monumentalne gra─Ĺevine poput Koloseuma i Panteona.

Interesantno je da se posle propasti Rimske imperije ugasila i betonska gradnja, najverovatnije zato ┼íto majstori tajnu njegovog spravljanja iz revolta nisu ┼żeleli da otkriju germanskim osvaja─Źima, ili je, pak, ve─çina njih stradala u varvarskim razaranjima koja su prethodila kona─Źnom padu Rima. Tehnologija proizvodnje bi─çe obnovljena tek sredinom 18. veka, a danas beton va┼żi za najkori┼í─çeniji materijal napravljen ljudskom rukom.

U staro doba beton se ru─Źno me┼íao i ru─Źno izlivao, a njegova dekorativna varijanta mogla se dobiti pravljenjem plo─Źa i ukrasnih elemenata pomo─çu kalupa, ili pak klesanjem ornamentnih ┼íara po suvoj, potpuno o─Źvrsloj povr┼íini. Nakon mnogo vekova manuelne, savremena gra─Ĺevinska industrija donela nam je ma┼íinsku obradu, zahvaljuju─çi kojoj smo umesto ukra┼íenog klasi─Źnog betona dobili ─Źitavu jednu novu kategoriju proizvoda, poznatu pod nazivom ÔÇ×dekorativni betonski podoviÔÇť.

Polirani beton, komercijalna primena

Beton je materijal iz grupe kompozita u ─Źiji sastav ulaze cement, voda i agregat (fizi─Źka me┼íavina ┼íljunka i peska u odgovaraju─çem odnosu). Stari na─Źin spravljanja, koji je u gradnji privatnih ku─ça tokom druge polovine 20. veka ponegde jo┼í uvek bio prisutan, za rezultat ima vrlo grubu masu, ─Źesto dosta heterogene strukture, zavisno od snage majstora i njegove volje da dobro izme┼ía sastojke. Dana┼ínji betoni proizvode se industrijski: spajanje komponenti vr┼íi se u velikim me┼íalicama koje posti┼żu visok nivo homogenosti, a ugradnja betonskih plo─Źa laserskom metodom ÔÇô istovremenim ravnanjem i vibriranjem (nabijanjem) sve┼że mase kako bi se spre─Źila pojava mehuri─ça vazduha i ┼íupljina, a povr┼íina bila ┼íto ravnija. Ovakav beton vrlo je zgodan za mehani─Źku obradu koja se bazira na poliranju i bru┼íenju, ali i za neke vidove hemijskog tretiranja.

Zaboravite prljave, sive betonske podove, kojima je mesto u nekoj industrijskoj hali ili magacinu! Obradom pomo─çu specijalnih dijamantskih brusilica i ma┼íina za poliranje odstranjuje se slabi povr┼íinski sloj, a obradom ─Źvrste materije u betonu dobija jak i otporan habaju─çi sloj ┼żeljenog stepena glatko─çe povr┼íine. Dobro je poznato da beton ni u jednom pojavnom obliku nije pogodan za razvoj gljivica, plesni i mikroorganizama, a u gla─Źanoj formi ovaj ekonomski isplativ materijal pretvara se u sanitarno i ekolo┼íki savr┼íeno podobnu oblogu, za ─Źije odr┼żavanje ne─çe biti potrebna nikakva hemijska sredstva niti agensi za poliranje ÔÇô samo voda. Osim toga, jedan ovako obra─Ĺen pod ima neograni─Źen vek trajanja, u najmanju ruku isti kao vek gra─Ĺevine u kojoj je instaliran.

Modeli poliranog i bru┼íenog betonskog poda razlikuju se po tome kojim tipom diska se povr┼íina obra─Ĺuje i kolika je dubina bru┼íenja, a koncepti obrade nose nazive po plemenitim metalima. Platina je koncept koji podrazumeva duboko bru┼íenje u vi┼íe ciklusa, i daje najsjajniju zavr┼ínicu poda sa krupnim, jasno vidljivim sastavnim komponentama, od kog se blago reflektuje svetlost. Primenom zlatnog koncepta pod se ne brusi toliko duboko, ┼íto zna─Źi da je manje izlo┼żena dubinska struktura, ali tako─Ĺe uklju─Źuje zavr┼íno poliranje da bi se dobio sjaj skoro jednak platinastom. Ovaj metod idealan je za podove koji su ve─ç dobro nivelisani i ravni, pa nisu neophodne nikakve eventualne korekcije na ovaj na─Źin. Srebrna obrada je varijanta platinaste kod koje se primenjuje ista dubina bru┼íenja, samo bez poliranja. Na ovaj na─Źin dobija se pod sa vidljivom dubinskom strukturom, ali matirane povr┼íine, zbog koje ima prefinjen starinski izgled. Obrada bronza ima najmanje ciklusa bru┼íenja i poliranja. Kod nje nema eksponiranja dubljih slojeva betona ve─ç se habaju─çi sloj plitko povr┼íinski ispolira, s tim da se ta fina pra┼íina ne uklanja, ┼íto doprinosi njegovom ja─Źanju, a rezultuje u umereno sjajnom podu sitne vizuelne granulacije.

Deo teksta preuzet sa: www.podovi.org