Connect with us
Energetska efikasnost

Promocija objekata koji su dobili LEED / BREEAM sertifikat izme─Ĺu WGBW 2020 i 2021

Sve─Źanost promocije sertifikovanih objekata, je jedna od pet aktivnosti vidljivih na Globalnoj mapi, koje je Savet zelene gradnje Srbije realizovao u skladu sa ovogodi┼ínjom Kampanjom Building Resilience for Climate, People and Economies. Tematske kampanje su deo Svetske nedelje zelene gradnje, koju SerbiaGBC, kao nacionalni ─Źlan WorldGBC, ve─ç tradicionalno svake godine poslednje nedelje septembra obele┼żava.

Cilj ove inicijative Saveta je bio da se istaknu lideri koji na na┼íem tr┼żi┼ítu promovi┼íu zelenu gradnju putem sertifikacije svojih objekata. Posebna Zahvalnica Saveta (SerbiaGBC), na tome ┼íto doprinose da vrednost zelene gradnje bude prepoznata na na┼íem tr┼żi┼ítu, dodeljena je za 16 sertifikovanih objekata koji su sertifikate dobili izme─Ĺu dve Svetske nedelje zelene gradnje WGBW2020 ÔÇô 2021.

Zahvalnica za 16 sertifikovanih objekata

O va┼żnosti zelene gradnje posebno je istakla g─Ĺa Aleksandra Damnjanovi─ç, Zamenica ministra i Dr┼żavna sekretarka MGSI, rekav┼íi da je ÔÇťNjeno prisustvo danas i prisustvo Pomo─çnice ministra Danice Uskokovi─ç znak da dr┼żava prepoznaje zna─Źaj zelene gradnje i posebnu ulogu koju je Savet zelene gradnje Srbije preuzeoÔÇŁ osvr─çu─çi se na edukaciju ne samo gra─Ĺana i privrede ve─ç i institucija. U svom obra─çanju najavila je i uspostavljanje bli┼że saradnje sa Savetom u skladu sa planovima da se resorni Zakoni, koji imaju na─Źela zelene gradnje, dopune sa eksplicitno prepoznatom zelenom gradnjom, od pojma do standarda koji se primenjuju u toj oblasti, u cilju odr┼żive gradnje u Srbiji.

Zelene zgrade su prepoznate kao deo Zelenih projekata od strane Zelenih obveznica koje RS po prvi put objavljuje, a inicijativa je doprinos Saveta zelene gradnje Srbije sa idejom da podstakne takve projekte i ubrza zelenu gradnju u našoj zemlji.

Ova podr┼íka je ujedno na┼í poziv Biznisu da se zna─Źajno okrene ka za┼ítiti ┼żivotne sredine, klime, energije, resursa, ka zelenom u sektoru gra─Ĺevinarstva i izgra─Ĺene sredine kako bi najja─Źa grana na┼íe privrede bila i najzelenija.

Obra─çanje g─Ĺe Aleksandre Damjanovi─ç, Zamenice ministra i Dr┼żavna sekretarka MGSI pogledajte OVDE.

Video: Milan Nikoli─ç

Foto: Predrag Prpi─ç

Bulevar Mihajla Pupina 165g
11070 Novi Beograd
TEL/FAX: + 381 11 220 5 809
TEL: +381 63 470570
Info@serbiagbc.rs
www.serbiagbc.rs