Connect with us
Novosti

eKatastar omogu─çava pretra┼żivanje podataka

Online aplikacija eKatastar predstavlja elektronsku uslugu koja omogu─çava pretragu baze podataka katastra nepokretnosti. Ova baza predstavlja centralni registar podataka o nepokretnostima Republike Srbije i sastoji se od informacija kojima raspola┼żu slu┼żbe za katastar nepokretnosti Republi─Źkog geodetskog saveza.

Servis eKatastar omogu─çava pretragu informacija o nepokretnostima koje su u ovoj slu┼żbi bile ozna─Źene statusom „aktivno“. Pretragu vr┼íite po op┼ítinama, a nepokretnosti prema katastarskim celinama. Npr Beograd i Ni┼í imaju status Gradova, tako da morate da odaberete ┼żeljenu op┼ítinu pre pretrage.

Posetite eKatastar na linku

Svaki posetilac usluge eKatastar mo┼że da dobije samo osnovne informacije o odabranoj nepokretnosti i osnovne informacije o nosiocima prava. Nije mogu─ça, dalja pretraga podataka prema mati─Źnim brojevima (po┼ítuju se pravila o za┼ítiti podataka o li─Źnosti). Ova usluga je ipak, izme─Ĺu ostalog, omogu─çena registrovanim korisnicima.

Katastar nepokretnosti je javni dokumenat koji sadr┼żi osnovnu evidenciju o nepokretnostima i pravima vezanim za njih. Katastar sadr┼żi podatke o zemlji┼ítu (naziv katastarske op┼ítine, broj, oblik, povr┼íina, na─Źin kori┼í─çenja, bonitet, katastarska klasa i katastarski prihod katastarske parcele), zgradama, stanovima i poslovnim prostorijama, kao posebnim delovima zgrada (polo┼żaj, oblik, povr┼íina, na─Źin kori┼í─çenja, spratnost i sobnost) i drugim gra─Ĺevinskim objektima, kao i podatke o pravima na njima i nosiocima tih prava, teretima i ograni─Źenjima.

Osnovna namena ove usluge jeste omogu─çavanje gra─Ĺanima i pravnim subjektima jasan uvid u podatke o nepokretnostima kao i da se umanji koli─Źina fizi─Źkih poseta ┼íaltera u katastarskim slu┼żbama nepokretnosti.

Dalji razvoj predvi─Ĺa i omogu─çavanje identifikacije nepokretnosti alatima za prostorno pretra┼żivanje i pregled podataka u digitalnom katastarskom planu kao i ortofofto snimcima.

Kontakt i adrese slu┼żbi za katastar nepokretnosti mo┼żete na─çi OVDE .