Connect with us
Materijali

Nauka u slu┼żbi urbane estetike: Materijali za samo─Źi┼í─çenje

Stambeni i poslovni objekti u urbanim gradskim zonama intenzivno su izlo┼żeni razli─Źitim zaprljanjima. Smog, izduvni gasovi, industrijska i druga zaga─Ĺenja, fine ─Źestica pra┼íine i mikroorganizmi u vazduhu godinama se talo┼że na fasadama i ostavljaju op┼íti utisak sivila. Pod dejstvom sun─Źevog zra─Źenja intenzitet fasadnih boja bledi i dodatno naru┼íava kolorit i lepotu na┼íih naselja. Ali to ne mora da bude tako ako savremena nau─Źna dostignu─ça stavimo u slu┼żbu o─Źuvanja i za┼ítite vizuelnih i funkcionalnih karakteristika fasadnih povr┼íina.

Me─Ĺu savremenim trendovima u gra─Ĺevinarstvu jeste razvoj i primena funkcionalnih materijala za samo─Źi┼í─çenje. Ovi moderni materijali imaju zna─Źajne prednosti prilikom odr┼żavanja fasada stambenih, poslovnih i industrijskih objekata. Njihovom primenom se smanjuju tro┼íkovi ─Źi┼í─çenja, upotreba vode i hemijskih agenata i produ┼żava se period izme─Ĺu dve intervencije odr┼żavanja, ┼íto ima dugoro─Źne pozitivne ekonomske i ekolo┼íke efekte.

HEROMAT suspensija

Tim Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasle─Ĺu Tehnolo┼íkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu rukovodio je me─Ĺunarodnim nau─Źnim projektom HEROMAT (www.heromat.com) i u periodu od 2011. do 2015. godine intenzivno radio na dizajnu inovativnog ekolo┼íkog materijala sa funkcijom samo─Źi┼í─çenja. Sa deset partnera iz pet evropskih dr┼żava, Italije, Velike Britanije, Rusije, Slovenije i Srbije, u saradnji nauke, industrije i institucija za za┼ítitu kulturnog nasle─Ĺa razvijen je i testiran materijal koji je efikasan i ne┼íkodljiv za okolinu. Projekat je finansirala Evropska komisija u okviru programa podr┼íke nauci FP7.

Kako radi ovaj materijal?

Mehanizam dejstva ovog materijala kombinuje dva prirodna fenomena, fotokatalizu i hidrofilnost, i koristi prirodne procese poput dejstva sunca, vetra i ki┼íe. U pitanju je vodena suspenzija koja ima fotokataliti─Źki aktivne nano─Źestice inkorporirane u nosa─Ź na bazi gline. Veli─Źina ─Źestica nosa─Źa je u proseku oko 200 nanometara zahvaljuju─çi ─Źemu je ova suspenzija potpuno transparentna na svim testiranim materijalima: akrilnim i silikonskim fasadnim bojama, opeci, betonu, kamenu i malterima. Ona se nanosi u tankom sloju, jednostavnom sprej tehnikom ili ─Źetkom i otporna je na cikluse smrzavanja i otapanja, ┼íto zna─Źi da se mo┼że primenjivati u razli─Źitim klimatskim uslovima.

Eros i Akiona Fikos

Foto: Zaštita Remedovog murala

Fotokataliti─Źki aktivne nano─Źestice reaguju sa ultraljubi─Źastim zracima prirodne dnevne svetlosti i razgra─Ĺuju povr┼íinska organska zaprljanja. Pod dejstvom dnevne svetlosti (energija UV zra─Źenja) aktivira se katalizator i odvija se oksidaciona reakcija tokom koje se razgra─Ĺuju organski zaga─Ĺiva─Źi i polutanti iz izduvnih gasova do mineralnih komponenti. U slede─çem koraku hidrofilnost prevlake omogu─çava ravnomerno prijanjanje kapi ki┼íe po povr┼íini i spiranje razgra─Ĺenih ─Źestica povr┼íinske ne─Źisto─çe. Voda u kontaktu sa povr┼íinom ne stvara kapljice, kao u slu─Źaju povr┼íina hidrofobnih karakteristika, ve─ç se ona ravnomerno raspore─Ĺuje formiraju─çi tanak film. Usled dejstva gravitacije i vetra, ovaj tanak vodeni film spira akumuliranu pra┼íinu, prljav┼ítinu i razgra─Ĺene organske polutante. Na tako o─Źi┼í─çenu podlogu te┼że se vezuju ostali neorganski zaga─Ĺiva─Źi (dim, katran, pra┼íina, razni produkti sagorevanja automobilskih motora i sli─Źno). Time je povr┼íina osve┼żena i oslobo─Ĺena od ne─Źisto─ça, zadr┼żavaju─çi svoje prvobitne estetske i funkcionalne karakteristike.

Da li je materijal ekološki?

Potrebno je ista─çi da je prevlaka izrazito kompatibilna sa podlogom, tako da ne menja osobine osnovnog materijala na koji se nanosi i ne uti─Źe na promenu poroznosti i paropropustljivosti, na promenu boje i ostalih estetskih karakteristika fasade i omogu─çava joj da ÔÇ×di┼íeÔÇť. Kompatibilnost i efikasnost prevlake su ispitani u laboratoriji i na terenu. Ona je testirana na gotovo svim vrstama fasada, od istorijskih objekata, preko zaprljanih fasada u urbanim sredinama, do novogradnje. Merenjem fotokataliti─Źke aktivnosti dokazana je njena efikasnost samo─Źi┼í─çenja, ┼íto obezbe─Ĺuje da tretirane povr┼íine budu otporne na dejstvo zaga─Ĺiva─Źa iz vazduha i mikrobiolo┼íku koroziju. Na taj na─Źin, tretirane povr┼íine, iako trajno izlo┼żene dejstvu ┼ítetnih atmosferskih uticaja, dugo zadr┼żavaju svoj prvobitni izgled i osobine, uz dodatak sposobnosti da se ÔÇ×same ─ŹisteÔÇť.

Fio Silva

Foto: Zaštita Remedovog murala

Ovaj moderan materijal je potpuno ne┼íkodljiv za operatera, tretiranu povr┼íinu i ┼żivotnu sredinu. Aktivna nanokomponenta je tokom proizvodnje imobilisana u nosa─Ź, ─Źime je trajno obezbe─Ĺena njegova ne┼íkodljivost za okolinu i ┼żivi svet. Po┼íto su nano─Źestice inkapsulirane, one se ne spiraju sa povr┼íine i aktiviraju samo pod uticajem sun─Źeve svetlosti. Tako─Ĺe, s obzirom da je re─Ź o aktivnom materijalu koji nije agresivan, njegovo dejstvo ─Źi┼í─çenja zaprljanih fasadnih povr┼íina nije vidljivo odmah po nano┼íenju, ve─ç se intenzivira tokom vremena i izlo┼żenosti prirodnim uticajima koji ga aktiviraju.

Uz primarno o─Źuvanje estetskih karakteristika tretiranih povr┼íina, aktivni mehanizmi ovakvih modernih materijala dodatno uti─Źu i na smanjenje koncentracije zaga─Ĺiva─Źa iz vazduha odnosno ┼ítetnih azotnih oksida iz izduvnih gasova i industrijskih procesa. Azotni oksidi su gasovi koji doprinose efektu staklene ba┼íte, uni┼ítavaju ozonski omota─Ź i izazivaju klimatske promene, sa ┼ítetnim dejstvom oko 300 puta razornijim od ugljen-dioksida. Kada se prevlakom za┼ítite fasade objekata oko prometnih saobra─çajnih zona, to ima i pozitivne ekolo┼íke efekte.

banovina

Foto: Zgrada Pokrajinske vlade i Skupština AP Vojvodine

Inovacija i u oblasti arhitektonskog nasle─Ĺa

Materijali za samo─Źi┼í─çenje predstavljaju novinu i u oblasti za┼ítite graditeljskog nasle─Ĺa i spomenika. Ovaj moderni nau─Źni pristup omogu─çava za┼ítitu osetljivih istorijskih materijala od zaprljanja i dugotrajni efekat samo─Źi┼í─çenja bez upotrebe agresivnih hemijskih sredstava i pranja pod visokim pritiskom. Prevlaka razvijena u Laboratoriji za ispitivanje materijala u kulturnom nasle─Ĺu je inovativni proizvod koji zadovoljava stroge standarde konzervatorske prakse. Do sada je primenom savremenih nau─Źnih metoda ispitan i primenjen na srednjevekovnoj tvr─Ĺavi u Ba─Źu i na baroknom dvorcu Dornava u Sloveniji, kao i na test povr┼íini na zidinama Petrovaradinske tvr─Ĺave, na baziliki u Ara─Źi, na jednoj crkvi u Hrvatskoj, na mermernom spomeniku u Muzeju na otvorenom Sirogojno, kao i na nekoliko istorijskih objekata u Rusiji gde se pokazao efikasnim i na temperaturama do -40 ╦ÜC. Tokom 2019. i 2020. godine ovaj materijal je primenjen i u zavr┼íim radovima na ─Źi┼í─çenju, sanaciji i za┼ítiti belih kamenih fasada zgrada Vlade i Skup┼ítine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Tako─Ĺe, tim Laboratorije je izuzetno ponosan na saradnju sa novosadskim pokretom Lan─Źana reakcija i za┼ítitu novooslikanih murala na fasadama stambenih objekata u Novom Sadu ovim modernim samo─Źiste─çim materijalom. Prevlakom su do sada za┼íti─çeni neki od novih prepoznatljivih simbola ulica Novog Sada koje su oslikali poznati svetski umetnici: ÔÇ×Keep growingÔÇť, autor Artez, ÔÇ×SeedÔÇť, autor Remed, ÔÇ×Eros i AlkionaÔÇť, autor Fikos, kao i mural autorke Fio Silve koji je posve─çen na┼íoj sugra─Ĺanki Nastasji Nedimovi─ç koja je pobedila rak i ÔÇ×WarriorÔÇť autora Skoc. Zahvaljuju─çi ovoj saradnji Laboratorija je doprinela ubranoj estetici grada u kom na┼í tim ┼żivi i stvara.

Do sada je primenom savremenih nau─Źnih metoda ispitan i primenjen na srednjevekovnoj tvr─Ĺavi u Ba─Źu i na baroknom dvorcu Dornava u Sloveniji

Da li je ovaj materijal dostupan za upotrebu?

Danas se ovaj materijal, koji je razvijen u nau─Źnoj laboratoriji na Tehnolo┼íkom fakultetu, mo┼że na─çi pod komercijalnim nazivom NANOFAS proizvo─Ĺa─Źa HGP iz Novog Sada. Ovaj ÔÇ×pametanÔÇť materijal je od ideje do tr┼żi┼ínog plasmana u potpunosti doma─çi proizvod koji nalazi svoju primenu u funkciji o─Źuvanja urbane estetike na┼íih gradova. Koristi se u modernoj gra─Ĺevinskoj industriji za nove gra─Ĺevine, kao i za objekte koji su izlo┼żeni vi┼íegodi┼ínjem i vi┼íedecenijskom dejstvu atmosferskih zaprljanja, ali i u konzervatorskoj praksi za efikasno ─Źi┼í─çenje i za┼ítitu arhitektonskog nasle─Ĺa.

Autor: Tim Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasle─Ĺu