Connect with us
Budu─çnost

Danci zadaju doma─çi zadatak u vezi sa OIE

Danska vlada je jo┼í 2012. usvojila plan prema kojem udeo obnovljivih izvora u energetskoj proizvodnji treba da poraste na 50 odsto do 2020., a zatim na 84 odsto do 2035. Za ostvarivanje ovog cilja, Danci ─çe dobiti novog saborca – vetropark na moru snage 800MW.

Ministar za energetiku, komunalije i klimu Lars Lileholt je pohvalio ovaj projekat, opisav┼íi ga kao veliki iskorak Danske ka ugljeni─Źno neutralnoj budu─çnosti. – Ovo ─çe da bude na┼ía najve─ça vetroelektrana na moru za sada i zna─Źajno ─çe da doprinese lokalnom razvoju i zelenoj tranziciji – istakao je Lileholt.

Vetrenja─Źe ─çe, prema planu, ni─çi u Severnom moru na oko 20 kilometara udaljenosti od obala grada Rinkobinga, na zapadu Jilanda. Lokacija je izabrana zato ┼íto ba┼í na 20 kilometara od kopna Danci mogu da dobiju najvi┼íe ─Źiste energije za ulo┼żeni novac. Priklju─Źenje vetroparka „Tor“ na dansku energetsku mre┼żu se o─Źekuje izme─Ĺu 2024. i 2027. godine. Ogromna vetroelektrana proizvodi─çe elektri─Źnu energiju dovoljnu za oko 800 hiljada doma─çinstava.

Vlada se nada da ─çe u periodu od 2019. do 2025. srezati poreze za elektri─Źnu energiju za vi┼íe od 3 i po puta. Ukoliko se njihove te┼żnje ostvare, prose─Źna danska porodica ─çe na godi┼ínjem nivou da u┼ítedi oko 200 evra za potru┼ínju energije. Bravo Danci.