Connect with us
Energetska efikasnost

Vlada Srbije usvojila Uredbu – Vi┼íe od pola milijarde dinara za energetsku efikasnost

Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom se potvr─Ĺuje Program finansiranja aktivnosti i mera unapre─Ĺenja efikasnog kori┼í─çenja energije u ovoj godini. Za te namene izdvojeno je pola milijarde dinara. Investicije su veoma va┼żne, jer na┼ía zemlja i dalje tro┼íi ─Źetiri – pet puta vi┼íe energije od proseka Evropske unije.

Energetska zajednica u svom izveštaju za prošlu godinu navodi da je Srbija upravo u oblasti energetske efikasnosti najviše napredovala. Sa druge strane, u Srbiji i dalje ima 300.000 kuća bez izolacije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Anti─ç isti─Źe da njegovo ministarstvo, kao i Vlada Srbije, energetsku efikasnost stavljaju na vrh prioriteta. „Mi smo ─Źak definisali energetsku efikasnost kao novi izvor energije, jer duboko verujemo da u┼ítedama u potro┼ínji energije mo┼żemo da obezbedimo nedostaju─çe ili budu─çe potrebe energije za Srbiju„, ka┼że Anti─ç.

On je naveo da je izdvojenih pola milijarde dinara deo Bud┼żetskog fonda i da ─çe biti iskori┼í─çene, pre svega, za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama. „Iz iskustva znam da su to u najve─çem delu ┼íkole, vrti─çi i domovi zdravlja. Mi smo imali velik broj projekata i formata u kojima smo radili na energetskoj efikasnosti. Taj Bud┼żetski fond nije jedini. Moram da istaknem i projekat rehabilitacije daljinskih sistema grejanja„, kazao je Anti─ç.

On je istakao da je u proteklih nekoliko godina investirano u 22 toplane ┼íirom Srbije, u ┼íta je ulo┼żeno 130 miliona evra. „Ovih 500 miliona dinara idu preko Bud┼żetskog fonda na osnovu konkursa na koje nam se javljaju lokalne samouprave, pre svega za javne objekte“, objasnio je Anti─ç.

Radi se na formiranju Fonda za energetsku efikasnost

Kada se radi o pomo─çi gra─Ĺanima, ministar Anti─ç ka┼że da je prioritet dati stru─Źnu, ali i finansijsku podr┼íku, kako bismo u tom segmentu napravili slede─çi iskorak. „Mi smo u proteklom periodu ostvarili sve planirane ciljeve, ali taj segment – da u─Ĺemo u podr┼íku gra─Ĺanima kada su stanovi u pitanju, to je najve─çi izazov„, nagla┼íava Anti─ç.

Naknada za energetsko unapre─Ĺenje je uvedena, a ministar Anti─ç je kazao da se uz tehni─Źku podr┼íku Evropske komisije i drugih partnera, radi na formiranju Fonda za energetsku efikasnost. „Uloga tog Fonda ─çe pre svega biti sufinansiranje i podr┼íka gra─Ĺanima za projekte energetske efikasnosti – izolacija, stolarija, termo-tehni─Źki segmenti zgrada, ali i nabavka energetski efikasnih ure─Ĺaja za doma─çinstva„, naglasio je ministar Anti─ç.

On je izrazio o─Źekivanje da ─çe Fond u svim svojim segmentima biti uspostavljen u toku 2020. godine i da ─çe ve─ç 2021. biti finansirani prvi projekti.