Connect with us
Energetska efikasnost

Vlada Srbije usvojila Uredbu – Više od pola milijarde dinara za energetsku efikasnost

Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom se potvrđuje Program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u ovoj godini. Za te namene izdvojeno je pola milijarde dinara. Investicije su veoma važne, jer naša zemlja i dalje troši četiri – pet puta više energije od proseka Evropske unije.

Energetska zajednica u svom izveštaju za prošlu godinu navodi da je Srbija upravo u oblasti energetske efikasnosti najviše napredovala. Sa druge strane, u Srbiji i dalje ima 300.000 kuća bez izolacije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da njegovo ministarstvo, kao i Vlada Srbije, energetsku efikasnost stavljaju na vrh prioriteta. „Mi smo čak definisali energetsku efikasnost kao novi izvor energije, jer duboko verujemo da uštedama u potrošnji energije možemo da obezbedimo nedostajuće ili buduće potrebe energije za Srbiju„, kaže Antić.

On je naveo da je izdvojenih pola milijarde dinara deo Budžetskog fonda i da će biti iskorišćene, pre svega, za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama. „Iz iskustva znam da su to u najvećem delu škole, vrtići i domovi zdravlja. Mi smo imali velik broj projekata i formata u kojima smo radili na energetskoj efikasnosti. Taj Budžetski fond nije jedini. Moram da istaknem i projekat rehabilitacije daljinskih sistema grejanja„, kazao je Antić.

On je istakao da je u proteklih nekoliko godina investirano u 22 toplane širom Srbije, u šta je uloženo 130 miliona evra. „Ovih 500 miliona dinara idu preko Budžetskog fonda na osnovu konkursa na koje nam se javljaju lokalne samouprave, pre svega za javne objekte“, objasnio je Antić.

Radi se na formiranju Fonda za energetsku efikasnost

Kada se radi o pomoći građanima, ministar Antić kaže da je prioritet dati stručnu, ali i finansijsku podršku, kako bismo u tom segmentu napravili sledeći iskorak. „Mi smo u proteklom periodu ostvarili sve planirane ciljeve, ali taj segment – da uđemo u podršku građanima kada su stanovi u pitanju, to je najveći izazov„, naglašava Antić.

Naknada za energetsko unapređenje je uvedena, a ministar Antić je kazao da se uz tehničku podršku Evropske komisije i drugih partnera, radi na formiranju Fonda za energetsku efikasnost. „Uloga tog Fonda će pre svega biti sufinansiranje i podrška građanima za projekte energetske efikasnosti – izolacija, stolarija, termo-tehnički segmenti zgrada, ali i nabavka energetski efikasnih uređaja za domaćinstva„, naglasio je ministar Antić.

On je izrazio očekivanje da će Fond u svim svojim segmentima biti uspostavljen u toku 2020. godine i da će već 2021. biti finansirani prvi projekti.