Connect with us
Arhitektura

Top 8 dvoraca Evrope

Image by Julia Budiman from Pixabay

Evropa je preplavljena neverovatnim dvorcima, koji se protežu vekovima i arhitektonskim stilovima, a svaki sa svojim fascinantnim pričama. I možda nema boljeg mesta na zemlji za pronalazak strahopoštovanih zamkova nego u Evropi, gde se čini da ne možete posetiti grad ili krenuti na put, a da ne naletite na neku vrstu kraljevskog stana. I složićete se sa nama, nešto je zaista uzbudljivo u poseti zamku izgrađenom pre čitavog milenijuma.

Od fantazija iz bajki koje oživljavaju do sjajnih gotičkih građevina smeštenih na vrhovima brda i svega ostalog između njih, predstavljamo vam osam zamkova koji teško da će vas ostaviti ravnodušnim. 

Vindzor zamak, Engleska

vindzor zamak

Najveći naseljeni zamak / Image by David Mark from Pixabay

Vindzor zamak izgrađen u 11. veku nakon invazije Normana važi za najstariji i najveći stalno naseljeni dvorac na svetu, sa površinom same građevine od 45.000 m2. Ima istoriju dugu skoro 1000 godina – postojao je još pre vremena Vilijama Osvajača. Osim što je dom kraljevske porodice, Vindzor je takođe i radno mesto mnogih bibliotekara, istoričara umetnosti i turističkih vodiča koji se brinu o umetničkim delima. 

Vindzor zamak

Foto: Vindzor zamak / www.pinimg.com

Zamak obuhvata skoro 5 hektara zemlje, gde se nalaze državni apartmani, mnoge manje građevine, kao i najveća kućica za lutke napravljena za kraljicu Mariju i smatra se remek-delom minijaturne arhitekture. Park koji okružuje zamak ima preko 500 crvenih jelena u slobodnoj zoni, brojne šetačke staze i bašte.

Malbork zamak, Poljska

malbork

Najveći dvorac izgrađen od cigle / Foto: www.pinimg.com

Zamak Malbork koji se nalazi u istoimenom gradu u Poljskoj sagrađen je od crvene cigle i po površini zemlje koju zauzima predstavlja najveći zamak ne samo u Evropi, već i u celom svetu. Dvorac koji se prostire na 21 hektar izgradili su tevtonski vitezovi 1406. godine, važi za jednu od najznačajnijih građevina srednjovekovne Evrope i UNESCO-ve svetske baštine. Sagrađen na obalama Visle od strane krstaša, dvorac i dalje ostavlja snažan utisak svojom veličinom, a atmosfera viteštva privlači brojne turiste.

Bran, Rumunija

bran zamak

Dom grofa Drakule / Foto: www.pinimg.com

Sagrađen u blizini Brašova, na granici pokrajina Transilvanije i Vlaške, zamak je srednjovekovno utvrđenje i spomenik kulture nacionalnog ranga u Rumuniji. Poznat je i kao “Drakulin zamak“ po čuvenom knjiškom i filmskom imaginarnom liku, vampirskom grofu Drakuli, kojeg je stvorio režiser Brem Stoker. Opis grofovog zamka u knjizi poklapa se sa izgledom zamka Bran, a sam lik Drakule inspirisan je istorijskom ličnošću vlaškog vojvode Vlada III Cepeša. Dvorac je danas otvoren za turiste, sa postavkama umetničkih predmeta, narodne radinosti i nameštaja iz kolekcije kraljice Marije od Edinburga, rumunske kraljice koja je u zamku živela sa svojim mužem, kraljem Ferdinandom I u toku prve polovine XX veka.

Dvorac Nojšvanštajn, Nemačke

Image by Julia Budiman from Pixabay

Dvorac kao iz bajke / Image by Julia Budiman from Pixabay

Smešten na 965 metara nadmorske visine, u Bavarskoj, sa bajkovitim pogledom na jezero Alatsi, za koje se veruje da je na njegovom dnu završilo nacističko zlato nakon II Svetskog rata. Tornjevi zamka uzdižu se tako visoko da se čini kao da paraju nebo iznad oblaka. Ovaj dvorac sagradio je nemački kralj Ludvig II koji je još kao mali voleo bajke i legende. Ovo je jedna od najpoznatijih, a svakako i najlepših građevina ove vrste na svetu, koja svojom nestvarnom romantičnom lepotom zaustavlja dah velikom broju posetilaca. Upravo zbog toga što izgledom podseća na „Zamak kao iz bajke“ poslužio je čuvenom Volt Dizniju kao inspiracija za dvorac iz bajke o Pepeljugi. Od 228 prostorija razmeštenih na 5.000 kvadratnih metara u upotrebi je tek 15.

Predjamski dvorac, Slovenija

predjamski

Zamak u pećini / Foto: www.pexels.com

Na samo nekoliko kilometara od Postojnske jame, kraški svet nudi nezaboravno iskustvo u bajkovitom svetu vitezova. Smešten na ulazu u pećinu, na samoj litici visokoj 123 metra, moćan, prkosan i neosvojiv je više od 800 godina staro, nepobedivo srednjovekovno čudo. Iza najvećeg pećinskog zamka na svetu nalazi se lavirint skrivenih hodnika odakle je vitez Erazmo Predjamski išao u previde. A u pećini ispod grada slepi miševi su pronašli svoj dom. Najveći pećinski zamak na svetu, upisan u Ginisovu knjigu rekorda, slikovito govori o vremenu kada je udobnost morala ustupiti mesto stvarnosti i kada je zvek oružja često nadjačavao pesmu trubadura. Toliko poseban i jedinstven da se svrstava među deset najfascinantnijih zamkova na svetu. Toliko romantičan da ga mnogi biraju za svoju ceremoniju venčanja.

Mon Sen Mišel, Francuska

mon sen mišel

U centru ostrva / Foto: www.pinimg.com

Mon Sen Mišel je neverovatan grad, zamak, ostrvo i opatija. Dvorac koji dominira ostrvom, površine 55.000 metara kvadratnih učinio je ovu destinaciju svetski poznatom. Čuveni dvorac Mon Sen Mišel inače je okružen peskom, a zahvaljujući plimi i oseki povremeno se „pretvarao“ u ostrvce. Međutim, Francuzi su, kako bi ga u potpunosti pretvorili u ostrvo, utrošili 10 godina i gotovo 200 miliona evra. Mnoge zgrade unutar kompleksa potiču iz 13. veka i izvrstan su primer gotičke arhitekture. Do ostrva se može doći autobusom ili pešice. Od 1979. godine nalazi se na listi svetske baštine UNESCO-a.

Ešvord, Irska

Ešvord zamak

Luksuzni hotel sa 5 zvezdica / Foto: pinimg.com

Dvorac Ešvord, podignut početkom 13. veka 1939. godine pretvoren je u luksuzni hotel sa pet zvezdica. Tokom istorije, dvorac je promenio mnogo vlasnika, često je dograđivan i menjana mu je namena. Kada je 1852. Ešford kupio ser Bendžamin Ginis, dograđena su mu dva nova krila, pošumljeno je i uređeno 350 hektara šume oko imanja, izgrađeni su novi putevi i spektakularni vrtovi. Prilikom odsedanja u ovom zamku, gosti mogu da uživaju u jedinstvenim umetničkim delima, stilskom nameštaju različitih boja, specijalno dizajniranim tepisima, krevetima i izuzetnoj posteljini od egipatskog pamuka. Za nezaboravan boravak u hotelu, gostima se nudi i niz aktivnosti koje uključuju spa, golf, jahanje, veslanje i streljaštvo.

Praški dvorac, Češka

praški dvorac

Najveći dvorac na svetu / Foto: www.pinimg.com

Praški dvorac je nezaobilazna stanica kada se obilaze znamenitosti u Pragu i po Ginisovoj knjizi rekorda najveći je na svetu. Zauzima površinu od 70 000 metara kvadratnih, 570 metara je dugačak, a 128 metara širok. Praški dvorac se nalazi u delu grada Hradčani, odakle ponosno nadgleda obalu reke Vltave i „čuva“ grad već više od 1000. godina. Prvo utvrđenje na prostoru današnjeg zamka potiče iz 880. godine. Vremenom se ovo utvrđenje i sam dvorac u Pragu širio, dobijavši nove kule, katedrale, ulice i bašte, postavši grad za sebe. Danas je Praški zamak sedište predsednika Republike Češke.