Connect with us
Novosti

Preuredite dvorište u susret proleću

Redovno odr┼żavanje dvori┼íta i ba┼íte ─Źini da va┼í li─Źni deo Edena bude stvoren za odmor i u┼żivanje. Neki pak radovi u dvori┼ítu zahtevaju da se urade u odre─Ĺeno vreme godine. Sezonsko sre─Ĺivanje spolja┼ínjeg prostora uslovljeno je vremenskim prilikama. U susret du┼żim i sun─Źanim danima, osve┼żite ili pak potpuno renovirajte va┼íe dvori┼íte, staze i ostale poplo─Źane povr┼íine sa Semmelrockom behatonom.

Pregledajte dvori┼íte posle zimskih meseci i utvrdite da li su potrebna ve─ça preure─Ĺenja

Osvrnite se na spolja┼ínji ┼żivotni prostor, kao ┼íto su bazen, pergola i poplo─Źano dvori┼íte, i vidite da li je potrebno bilo kakvo preure─Ĺenje. Ako postoje ozbiljne pukotine ili o┼ítec╠üenja od zimskog vremena, ili predmeti koje je potrebno zameniti, sada je pravi tenutak. Prednost staza i ve─çih povr┼íina poplo─Źanih behatonom jeste ┼íto su maksimalno otporni i ┼íto se lako odr┼żavaju. Ako su odre─Ĺene izmene ipak neophodne, behaton kocke se lako uklone i zamene drugom. Na ovaj na─Źin ┼ítedite i vreme i tro┼íkove reparacije. Sve benefite poplo─Źavanja Semmelrock behatonom mo┼żete na─çi OVDE.

Obluci / foto: Wienerberger

─îi┼í─çenje i odr┼żavanje razli─Źitih spoljnih povr┼íina

U zavisnosti od toga koliko je vremena pro┼ílo od poslednjeg kori┼íc╠üenja spolja┼ínjeg prostora, vrlo je verovatno da c╠üe povr┼íine morati da se pometu i isperu. Pra┼íina i ostale ─Źestice se nakupljaju na behatonu kao i na bilo kojoj drugoj povr┼íini. Razli─Źite povr┼íine zahtevaju razli─Źitu pripremu pred prole─çe i leto. Ivi─Źnjaci oko bazena, stepenice kao i plo─Źnici se lako mogu oprati uz pomo─ç creva i ujedna─Źenog mlaza vode. Ako imate ve─çe travnate povr┼íine, razmotrite i upotrebu duvaljke za li┼íc╠üe ili grabulja kako biste suve gran─Źice i li┼í─çe uklonili.

Dvori┼íta koja imaju ve─çu povr┼íinu pokrivenu oblucima, zahtevaju i optimalnu drena┼żu ki┼ínica i drugih voda. ┼áljunak ili dekorativni kamen u tom slu─Źaju mo┼żete postaviti na povr┼íinu koja ima blage kosine, odnosno, nagibe ka odvodnim kanalima. Ako va┼í stil te┼żi zen ure─Ĺenju ba┼íte, onda su ve─çe povr┼íine pokrivene oblutkom idealne za ┼żeljenu estetiku. Zen ba┼íte i njihov minimallisti─Źki izraz daju primat zelenilu i ostalim elementima u belim i pesak tonovima, te su idealni beli obluci.

foto: Wienerberger

Osim behatona, razmislite i o stazama od podne opeke

Postavljanje glinenih cigli na staze, dvori┼íne prilaze ali i gradske trgove ima dugu istoriju ali i modernu primenu. U zavisnosti od stila kom te┼żite va┼íe staze mogu dati rusti─Źnu notu dvori┼ítu, ili ga u─Źiniti funkcionalnim u minimalisti─Źkom stilu. Osim uklapanja spolja┼ínjeg prostora sa fasadom doma, potrebno je da dvori┼íte bude koherentno u celini. Zato je i odabir ┼żbunastih biljaka i cve─ça koje prate staze bitan. U savremenom duhu svedenosti, staze mogu biti oivi─Źene oblucima ili dekorativnim mal─Źom, a rusti─Źna dvori┼íta mo┼żete oplemeniti tujama ili ┼íim┼íirom.

Umbriano behaton inspirisan pejza┼żima Umbrije

Za kraj smo ostavili na┼í favorit kada su u pitanju moderna ure─Ĺenja dvori┼íta. Sam pogled na ovaj behaton daje utisak da se radi o povr┼íini prirodnog granita. Naime, svaka je behaton plo─Źa jedinstveno pro┼íarana. Ne postoje dva proizvoda s istim rasporedom granitnih zrnaca u povr┼íini. Upravo u ovoj jedinstvenosti le┼żi lepota Umbriana, odnosno, dvori┼íta i staza koji su sa njim poplo─Źani.