Connect with us
Novosti

Stručni skup projektanata 2021.

OD 21. DO 23. OKTOBRA, U HOTELU FRUŠKE TERME U VRDNIKU, KOMPANIJE RÖFIX, ROCKWOOL, ETEX BUILDING PERFORMANCE I VELUX ORGANIZOVALE SU STRUČNI SKUP PROJEKTANATA. NA OVOJ MANIFESTACIJI PREKO 120 PROJEKTANATA IMALO JE PRILIKU DA SE UPOZNA SA NAJNOVIJIM TRENDOVIMA I PRIMENI SAVREMENIH REŠENJA U GRAĐEVINARSTVU.

RÖFIX, ROCKWOOL, Etex Building Performance i Velux okupili preko 120 projektanata

Kako bi stručni, radni deo ovog skupa koji je bio zakazan za petak 22. oktobar prošao što uspešnije, organizatori su predvideli, kako vreme za relaksaciju, tako i za zabavu, druženje i međusobno upoznavanje. Pre i posle konferencije, svi posetioci su mogli da uživaju u spa centru i relax zoni, dok je nakon stručnog dela organizovana svečena večera. Kako su nam rekli organizatori, skup je ispunio očekivanja, kako njih tako i svih gostiju.

Stručni skup projektanata u hotelu Fruške terme u Vrdniku

Ono što posebno raduje nas iz redakcije jeste činjenica da je časopis GRENEF – Građevinarstvo i Energetska efikasnost bio jedini medijski pokrovitelj ovog događaja. Svi gosti, ili preko 120 projektanata, kao i predavači, su poneli kući svoj primerak našeg časopisa.

O utiscima i novitetima koji su predstavljeni tokom predavanja razgovarali smo sa organizatorima, kao i sa gostima. Zamolili smo ih da podele svoje utiske o događaju, i očekivanja od projektanata koji su prisustvovali konferenciji.

Konferencijski dan otvorio je gospodin Narsid Murkić iz kompanije RÖFIX, a potom su usledila predavanja svake od kompanija organizatora i gostiju predavača.

Jasna Vasić, ROCKWOOL

Na samom početku novitete u kompaniji ROCKWOOL predstavila je Jasna Vasić, tehnički savetnik prodaje u ovoj kompaniji.

Naime, ona je govorila o ROCKWOOL kamenoj vuni – prednostima, pravilnoj izolaciji, problemima sa kojima se možemo susresti… Osim toga, Jasna je govorila o ROCKWOOL izolaciji ventilisanih fasada, kao i izolaciji kosog krova, pregradnih zidova… Takođe, predstavljeni su sertifikati koje poseduju proizvodi kompanije ROCKWOOL.

Skup projektanata je prošao u odličnoj atmosferi. Očigledno je da nam je u ovo doba pandemije bilo neophodno ovakvo druženje“, rekla nam je Jasna Vasić na samom početku razgovora.

Veoma smo zadovoljni, što je pored ukupnog pozitivnog utiska, prošlo sve bez virusa, uz naravno, sve mere predostrožnosti, nije bilo zaraženih, što je veoma pozitivno, s obzirom na veliki broj učesnika“, naglasila je Jasna i dalje se osvrnula na saradnju sa projektantima: „Sa projektantima smo i do sada imali odličnu saradnju, koju nameravamo i da nastavimo. Na raspolaganju smo im i ubuduće za svaku pomoć i tehničke informacije prilikom, ne jednostavnog procesa projektovanja, da bi sve bilo maksimalnog kvaliteta, počev od projekta, pa do izvedenog objekta.

S obzirom na veliki broj predavanja, u kratkom vremenskom periodu, svi smo želeli da kažemo što više, a da to bude sažeto. Ja sam u ime ROCKWOOL-a kratko predstavila sve naše izolacione proizvode koji se upotrebljavaju kod građevinskih objekata.

Naš partner, gospodin Rendulić, nažalost, nije bio u mogućnosti da nam se pridruži, pa je kratko kroz prikazan video, prikazao softver za proračun energetskih performansi objekta Thorium A+. Thorium A+ je prisutan u Srbiji već nekih godinu dana, i koristi ga određen broj projektanata. Da bismo ga još više približili projektantima, organizovan je webinar, za koji je poziv išao preko newsletter-a Inženjerske komore, a koji se održao 25.11.2021.“

Nakon predstavljanja proizvoda kompanije ROCKWOOL, posetioci su slušali izlaganje GP „Gradina“ o Izgradnji shooping mall centra Galerija.

Predrag Jeremić, project manager, podelio je iskustva sa izgradnje ovog tržnog centra, prikazao je osnovne podatke o projektu, pričao o problemima sa kojima su se susretali tokom gradnje, govorio o radovima, ali i istakaona šta treba obratiti pažnju prilikom ugovaranja.

Njegov kolega Petar Radović govorio je o tehnologiji građenja tržnog centra Galerija, a o planiranju kontrole realizacije pričao je Đorđe Ristić.

Tim inženjera iz GRADINE dobio je poziv da učestvuje na skupu projektanata na Fruškoj gori, da kao predstavnici glavnog izvođača radova, prenesu iskustva sa izgradnje tržnog centra Galerija u Beogradu. Naša prezentacija je toplo primljena od strane prisutnih“, rekao nam je gospodin Predrag. Oni su pohvalili i organizatore događaja na Fruškoj gori. „Imali smo priliku da čujemo i vrlo korisne prezentacije predstavnika proizvođača RÖFIX-a, ROCKWOOL-a, kao i predavanje prof. Mijića specijaliste za akustiku. Smatram da su ova okupljanja vrlo korisna jer se u neposrednom kontaktu sa proizvođačima materijala mnogo lakše dolazi do određenih saznanja i mogućih tehnoloških rešenja. Imali smo i mogućnost da razmenimo informacije sa koleginicama i kolegama o zajedničkim problemima koji su trenutno aktuelni u građevinskoj industriji. Želeo bih da se u ime mojih kolega i svoje lično ime zahvalim organizatorima ovog skupa koji su bili krajnje nenametljivi, a vrlo prisni, tako da su napravili atmosferu u kojoj smo svi uživali“, rekao je Predrag Jeremić.

Aleksandar Marković, RÖFIX

Ispred kompanije RÖFIX prisutnima se obratio Aleksandar Marković, dipl. inž. građevine i govorio je o RÖFIX inovativnim sistemima, kao i termomalteru na bazi aerogela:

„Skup je u potpunosti ispunio očekivanja, kako nas organizatora tako i samih učesnika. Nadamo se da će se saradnja nakon ovog skupa podići na još viši nivo jer je unapređenje međusobne saradnje na projektima suštinski važno za uspeh samih projekata.

U okviru predavanja predstavili smo RÖFIX inovativne sisteme: RÖFIX SycoTec (tamne boje sa VOSS ≤ 25 %), RÖFIX StoneEtics (teške obloge sigurno i trajno pričvršćene na TIS) i RÖFIX RenEtics (debeloslojni fasadni sistem i sistem za sanaciju fasada). Poseban naglasak u okviru predavanja stavljen je na RÖFIX Fixit 222 (termoizolacioni malter sa λ=0,028 W/mK, na bazi kreča i aerogela) i na RÖFIX Firestop 019 (TIS sa aerogel izolacionom pločom od mineralnih vlakana), koji spadaju u nove revolucionarne materijale, a upotrebljavaju se podjednako kako u termičkoj sanaciji postojećih objekata, tako i u novogradnji“, rekao je Marković.

Prof. dr Miomir Mijić

Veoma zapaženo predavanje imao je prof. dr Miomir Mijić koji je projektantima predstavio neke od aktuelnih problema u projektovanju poslovnih zgrada. Profesor je govorio o trendu koji treba da zadovolji zvučni komfor u open space kancelarijama, kao i o trendovima izgradnje hotela i poslovnih prostora. Primetili smo da za vreme predavanja Prof. dr Mijića niko od prisutnih nije ustao sa stolice, ili otišao do toaleta, niti pogledao u telefon, pa je bilo očigledno da je zaintrigirao sve prisutne.

Jedan od organizatora događaja bila je i kompanija VELUX. O premium rešenjima ove kompanije govorio je Stevan Ćulibrk:

„S obzirom na podatak svetske zdravstvene organizacije da danas 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, održavanje dobrog kvaliteta vazduha u prostorijama u kojima boravimo je važnije nego ikad. Upravo iz tog razloga, u okviru pomenutog skupa, posebnu pažnju i interesovanje arhitekata izazvala je prezentacija o VELUX premium rešenjima koja obezbeđuju prijatan ambijent i zdravu klimu u zatvorenom prostoru.“

U okviru prezentacije u Fruškim termama, predstavljeni su VELUX Cabrio, krovna terasa, vertikalni elementi, krovna kućica, mini krovna kućica i studio 3u1.

Stevan je predstavio: „VELUX Cabrio koji se sastoji iz dva elementa i otvaranjem pretvara krovni prozor u balkon što potkrovlju daje novu dimenziju uz bolji pogled, više dnevne svetlosti i maksimalno iskorišćenje prostora. Jako je važno naglasiti da donji element ima integrisanu ogradu koja pruža neophodnu sigurnost. Krovna terasa postavljena na najnižem delu krova omogućava iskorišćenje najvećeg dela prostora u potkrovlju. Sastoji se od krovnog prozora sa donjim upravljanjem i vertikalnih elemenata koji su fiksni ili se otvaraju ka spolja čime se obezbeđuje direktan pristup terasi.

Vertikalni elementi ugrađuju se vertikalno direktno ispod VELUX krovnog prozora, obezbeđuju više dnevnog svetla kao i odličan pogled kako u sedećem tako i u stojećem položaju. Dostupne su tri varijante sa vešanjem u donjem delu, VIU fiksni element i VFA/VFB sa bočnim i vešanjem u donjem delu.

Krovna kućica predstavlja odličnu alternativu tradicionalnim krovnim badžama. Pruža dodatni životni prostor i znatno više VFE dnevne svetlosti. Dostupna je u kombinacija sa četiri ili šest prozora. Sve komponente krovne kućice su napravljene po meri pa nije potrebna adaptacija na gradilištu. Mini krovna kućica povećava iskoristivi prostor ispod kosog krova i donosi veliku količinu dnevne svetlosti u prostor. Idealno rešenje za krovove malog nagiba. Dostupna je kao pojedinačna, dvostruka ili trostruka. Studio 3 u 1 sastoji se od dva prozora i jednog fiksnog elementa. Prozori su pozicionirani bočno dok se fiksni deo nalazi u sredini. Prozori su sa središnjim vešanjem i ručicom za otvaranje na gornjoj strani krila, gde se nalazi i ventilacioni otvor sa filterom protiv prašine i insekata.“

Dejan Mitov, Modelart Arhitekti

Gost predavač kompanije VELUX bio je Dejan Mitov, arhitekta iz studia Modelart Arhitekti. On je govorio o uticaju dnevnog svetla na čoveka, kao i saradnji sa kompanijom VELUX, a njegove utiske o samom događaju vam prenosimo u nastavku.

„Događaj je izuzetno zanimljiv i praktično smišljen, sa dosta zanimljivosti u prezentacijama i predavanjima. Ova vrsta događaja je praksa koju su webinari malo potisnuli zbog korone i novonastalih okolnosti, ali svakako imaju dosta prednosti u odnosu na online događaje. Ovo su izuzetne prilike da čujete probleme sa kojima se drugi suočavaju, ali i da iznesete svoje, kao i rešenja koja ste primenjivali. Na taj način ostajemo budni i u koraku sa vremenom. Što se tiče predavanja najzanimljivije je možda bilo vezano za akustiku i generalno ponašanje zvuka u zatvorenom prostoru“, rekao je Mitov.

Sa novitetima kompanije Etex Building Performace prisutne na događaju upoznali su Nebojša Vasić, tehnički savetnik SINIAT-a i Petar Bogunović, tehnički savetnik Promat-a.

O utiscima sa događaja razgovarali smo sa Tihomirom Kasaninom, kao i Nebojšom Vasićem, iz kompanije Etex Building Performance, jednim od organizatora skupa koji je rekao:

„Fenomenalan odziv projektanata koji su pozvani i aktivno učešće svih tokom prezentacija. Očekujemo da prezentovani proizvodi (sistemi) budu primenjeni u narednim projektima kao standardni.“

Sa Tihomirom se složio i gospodin Vasić i dodao: „Fenomenalan odziv projektanata koji su prepoznali zaista interesantne i aktuelne teme i predavače. Preovladala je atmosfera neposredne i otvorene diskusije učesnika, sa postavljanjem pitanja i iznošenjem različitih stavova. I pored velikog broja učesnika, kongresni centar nam je omogućio poštovanje svih epidemioloških mera i koliko smo upoznati niko od učesnika nije imao simptome Covida nakon skupa. Pre svega očekujemo da projektanti usvoje najviše standarde u projektovanju sa aspekta završne obrade fasada, stolarije, termike, akustike i otpornosti prema požaru, a takođe je bilo važno da se upoznaju sa predstojećim zakonskim regulativama u ovoj oblasti. Mi smo ih upoznali sa najnovijim tehničkim rešenjima u pojedinim oblastima ali tek nam predstoji zajednički rad na konkretnim projektima i njihovim detaljima.

Predstavljeni su: akustični problemi u savremenim ‘open space’ poslovnim prostorima prof. dr. Miomir Mijić, izazovi u izgradnji TC Galerija; inženjerski tim GRADINA Zemun, novi standardi i mogućnosti instituta IMS Snežana Ilić, sistemi SINIAT protivprovalnih suvomontažnih zidova, PROMAT sistem protivpožarnog parapeta kod visokih objekata, nova tehnička rešenja sa mineralnim vunama ROCKWOOL, RÖFIX nova generacija fasadnih obloga, VELUX novine u krovnim prozorima“, dodao je Vasić.

Snežana Ilić, Institut IMS

Na samom kraju izuzetno zanimljivog konferencijskog dana gost predavač bila je Snežana Ilić iz Instituta IMS koja je govorila o novim i starim tehničkim regulativama prilikom ispitivanja građevinskih konstrukcija i materijala.

„Moram da pohvalim izuzetnu organizaciju, kao i raspored predavanja koji je bio odlično koncipiran, što mi je omogućilo da sve predavače pomno pratim tokom njihovog izlaganja. Takođe bih morala da naglasim da su sve firme imale izuzetno interesantne i poučne prezentacije, tako da ih je bilo zadovoljstvo slušati. Poziv za učestvovanje na skupu sam dobila od Jasne Vasić koja je u firmi ROCKWOOL tehnički savetnik prodaje. Poziv je bio upućen Laboratoriji za toplotnu tehniku i zaštitu od požara koja se nalazi u sklopu Instituta IMS iz razloga što su firme, koje su organizovale ovaj skup, naši dugogodišnji klijenti. Laboratorija vrši ispitivanja termoizolacionih materijala i građevinskih konstrukcija u skladu sa važećim pravilnicima Rerublike Srbije. Pravilnici obavezuju proizvođače i uvoznike da ispitaju svoje proizvode prema standardima koji su navedeni unutar pravilnika. Laboratorija za toplotnu tehniku i zaštitu od požara je akreditovana za veliku većinu ispitnih metoda koje se nalaze u pravilnicima i koje obavezuju proizvođače i uvoznike ukoliko žele svoje proizvode da upotrebe u Republici Srbiji. Samim tim je to i bila tema mog predavanja u kojem sam htela da predstavim metode kojima se bavimo, kao i da upoznam ljude sa novim pravilnikom za koji se uskoro očekuje da stupi na snagu“, rekla je Snežana Ilić iz IMS-a.

Pitali smo i goste o utiscima…

„Bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati ovakvom skupu. Meni je bilo jako korisno čuti sva organizovana predavanja. Svi predavači su bili sjajni, teme su bile zanimljive i držale su pažnju. Gosti predavači su bili pravo iznenađenje sa svojim pričama. Bilo je korisno čuti o najnovijim rešenjima u oblasti građevinarstva i arhitekture. Pohvalila bih i celokupnu organizaciju. Sve skupa je bilo veoma lepo osmišljeno i višestruko korisno.

Mila Joksimović, Termoprojekt d.o.o.

„Skup je bio veoma zanimljiv i koristan u smislu upoznavanja nekih novih proizvoda. Istakla bih nove Veluxove prizvode, npr. prozore 3 u 1, koji su nama arhitektama veoma zanimljivi, kao i novu generaciju Siniatovih perforiranih plafona za apsorpciju zvuka, Createx. I ROCKWOOL i RÖFIX su imali interesantna predavanja, kao i kolege iz Modelart Arhitekti. Pored edukativnog karaktera, bilo je i zabavno – upoznavanje novih ljudi, razmena iskustva sa kolegama i opuštanje u predivnom ambijentu.“

Ivana Jakovljević, d.i.a. ARHI IVA

„Skup projektana je bila odlična prilika da se bolje upoznamo sa jednim brojem lider brendova u građevinarstvu. Osim prezentacija, veoma je korisno bilo i popričati u neformalnom razgovoru van same konferencije. Najzanimljiviji predavači su bile kolege koje su pričale na temu energetske efikasnosti i softverskom programu koji su razvili, kao i predavanje o akustici poslovnih prostora. Bavili su se aktuelnim temama i još bitnije problemima sa kojima se stalno kao projektanti susrećemo.“

Vasilija Jović, mastr. inž. arh. Studio A&D architects

Hotel Fruške terme u Vrdniku