Connect with us
Novosti

Stručni skup projektanata 2021.

OD 21. DO 23. OKTOBRA, U HOTELU FRUÅ KE TERME U VRDNIKU, KOMPANIJE RƖFIX, ROCKWOOL, ETEX BUILDING PERFORMANCE I VELUX ORGANIZOVALE SU STRUČNI SKUP PROJEKTANATA. NA OVOJ MANIFESTACIJI PREKO 120 PROJEKTANATA IMALO JE PRILIKU DA SE UPOZNA SA NAJNOVIJIM TRENDOVIMA I PRIMENI SAVREMENIH REÅ ENJA U GRAĐEVINARSTVU.

RƖFIX, ROCKWOOL, Etex Building Performance i Velux okupili preko 120 projektanata

Kako bi stručni, radni deo ovog skupa koji je bio zakazan za petak 22. oktobar proÅ”ao Å”to uspeÅ”nije, organizatori su predvideli, kako vreme za relaksaciju, tako i za zabavu, druženje i međusobno upoznavanje. Pre i posle konferencije, svi posetioci su mogli da uživaju u spa centru i relax zoni, dok je nakon stručnog dela organizovana svečena večera. Kako su nam rekli organizatori, skup je ispunio očekivanja, kako njih tako i svih gostiju.

Stručni skup projektanata u hotelu FruŔke terme u Vrdniku

Ono Å”to posebno raduje nas iz redakcije jeste činjenica da je časopis GRENEF ā€“ Građevinarstvo i Energetska efikasnost bio jedini medijski pokrovitelj ovog događaja. Svi gosti, ili preko 120 projektanata, kao i predavači, su poneli kući svoj primerak naÅ”eg časopisa.

O utiscima i novitetima koji su predstavljeni tokom predavanja razgovarali smo sa organizatorima, kao i sa gostima. Zamolili smo ih da podele svoje utiske o događaju, i očekivanja od projektanata koji su prisustvovali konferenciji.

Konferencijski dan otvorio je gospodin Narsid Murkić iz kompanije RƖFIX, a potom su usledila predavanja svake od kompanija organizatora i gostiju predavača.

Jasna Vasić, ROCKWOOL

Na samom početku novitete u kompaniji ROCKWOOL predstavila je Jasna Vasić, tehnički savetnik prodaje u ovoj kompaniji.

Naime, ona je govorila o ROCKWOOL kamenoj vuni ā€“ prednostima, pravilnoj izolaciji, problemima sa kojima se možemo susrestiā€¦ Osim toga, Jasna je govorila o ROCKWOOL izolaciji ventilisanih fasada, kao i izolaciji kosog krova, pregradnih zidovaā€¦ Takođe, predstavljeni su sertifikati koje poseduju proizvodi kompanije ROCKWOOL.

ā€žSkup projektanata je proÅ”ao u odličnoj atmosferi. Očigledno je da nam je u ovo doba pandemije bilo neophodno ovakvo druženjeā€œ, rekla nam je Jasna Vasić na samom početku razgovora.

ā€žVeoma smo zadovoljni, Å”to je pored ukupnog pozitivnog utiska, proÅ”lo sve bez virusa, uz naravno, sve mere predostrožnosti, nije bilo zaraženih, Å”to je veoma pozitivno, s obzirom na veliki broj učesnikaā€œ, naglasila je Jasna i dalje se osvrnula na saradnju sa projektantima: ā€žSa projektantima smo i do sada imali odličnu saradnju, koju nameravamo i da nastavimo. Na raspolaganju smo im i ubuduće za svaku pomoć i tehničke informacije prilikom, ne jednostavnog procesa projektovanja, da bi sve bilo maksimalnog kvaliteta, počev od projekta, pa do izvedenog objekta.

S obzirom na veliki broj predavanja, u kratkom vremenskom periodu, svi smo želeli da kažemo Å”to viÅ”e, a da to bude sažeto. Ja sam u ime ROCKWOOL-a kratko predstavila sve naÅ”e izolacione proizvode koji se upotrebljavaju kod građevinskih objekata.

NaÅ” partner, gospodin Rendulić, nažalost, nije bio u mogućnosti da nam se pridruži, pa je kratko kroz prikazan video, prikazao softver za proračun energetskih performansi objekta Thorium A+. Thorium A+ je prisutan u Srbiji već nekih godinu dana, i koristi ga određen broj projektanata. Da bismo ga joÅ” viÅ”e približili projektantima, organizovan je webinar, za koji je poziv iÅ”ao preko newsletter-a Inženjerske komore, a koji se održao 25.11.2021.ā€œ

Nakon predstavljanja proizvoda kompanije ROCKWOOL, posetioci su sluÅ”ali izlaganje GP ā€žGradinaā€œ o Izgradnji shooping mall centra Galerija.

Predrag Jeremić, project manager, podelio je iskustva sa izgradnje ovog tržnog centra, prikazao je osnovne podatke o projektu, pričao o problemima sa kojima su se susretali tokom gradnje, govorio o radovima, ali i istakaona Å”ta treba obratiti pažnju prilikom ugovaranja.

Njegov kolega Petar Radović govorio je o tehnologiji građenja tržnog centra Galerija, a o planiranju kontrole realizacije pričao je Đorđe Ristić.

ā€žTim inženjera iz GRADINE dobio je poziv da učestvuje na skupu projektanata na FruÅ”koj gori, da kao predstavnici glavnog izvođača radova, prenesu iskustva sa izgradnje tržnog centra Galerija u Beogradu. NaÅ”a prezentacija je toplo primljena od strane prisutnihā€œ, rekao nam je gospodin Predrag. Oni su pohvalili i organizatore događaja na FruÅ”koj gori. ā€žImali smo priliku da čujemo i vrlo korisne prezentacije predstavnika proizvođača RƖFIX-a, ROCKWOOL-a, kao i predavanje prof. Mijića specijaliste za akustiku. Smatram da su ova okupljanja vrlo korisna jer se u neposrednom kontaktu sa proizvođačima materijala mnogo lakÅ”e dolazi do određenih saznanja i mogućih tehnoloÅ”kih reÅ”enja. Imali smo i mogućnost da razmenimo informacije sa koleginicama i kolegama o zajedničkim problemima koji su trenutno aktuelni u građevinskoj industriji. Želeo bih da se u ime mojih kolega i svoje lično ime zahvalim organizatorima ovog skupa koji su bili krajnje nenametljivi, a vrlo prisni, tako da su napravili atmosferu u kojoj smo svi uživaliā€œ, rekao je Predrag Jeremić.

Aleksandar Marković, RƖFIX

Ispred kompanije RƖFIX prisutnima se obratio Aleksandar Marković, dipl. inž. građevine i govorio je o RƖFIX inovativnim sistemima, kao i termomalteru na bazi aerogela:

ā€žSkup je u potpunosti ispunio očekivanja, kako nas organizatora tako i samih učesnika. Nadamo se da će se saradnja nakon ovog skupa podići na joÅ” viÅ”i nivo jer je unapređenje međusobne saradnje na projektima suÅ”tinski važno za uspeh samih projekata.

U okviru predavanja predstavili smo RƖFIX inovativne sisteme: RƖFIX SycoTec (tamne boje sa VOSS ā‰¤ 25 %), RƖFIX StoneEtics (teÅ”ke obloge sigurno i trajno pričvrŔćene na TIS) i RƖFIX RenEtics (debeloslojni fasadni sistem i sistem za sanaciju fasada). Poseban naglasak u okviru predavanja stavljen je na RƖFIX Fixit 222 (termoizolacioni malter sa Ī»=0,028 W/mK, na bazi kreča i aerogela) i na RƖFIX Firestop 019 (TIS sa aerogel izolacionom pločom od mineralnih vlakana), koji spadaju u nove revolucionarne materijale, a upotrebljavaju se podjednako kako u termičkoj sanaciji postojećih objekata, tako i u novogradnjiā€œ, rekao je Marković.

Prof. dr Miomir Mijić

Veoma zapaženo predavanje imao je prof. dr Miomir Mijić koji je projektantima predstavio neke od aktuelnih problema u projektovanju poslovnih zgrada. Profesor je govorio o trendu koji treba da zadovolji zvučni komfor u open space kancelarijama, kao i o trendovima izgradnje hotela i poslovnih prostora. Primetili smo da za vreme predavanja Prof. dr Mijića niko od prisutnih nije ustao sa stolice, ili otiÅ”ao do toaleta, niti pogledao u telefon, pa je bilo očigledno da je zaintrigirao sve prisutne.

Jedan od organizatora događaja bila je i kompanija VELUX. O premium reÅ”enjima ove kompanije govorio je Stevan Ćulibrk:

ā€žS obzirom na podatak svetske zdravstvene organizacije da danas 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, održavanje dobrog kvaliteta vazduha u prostorijama u kojima boravimo je važnije nego ikad. Upravo iz tog razloga, u okviru pomenutog skupa, posebnu pažnju i interesovanje arhitekata izazvala je prezentacija o VELUX premium reÅ”enjima koja obezbeđuju prijatan ambijent i zdravu klimu u zatvorenom prostoru.ā€œ

U okviru prezentacije u FruÅ”kim termama, predstavljeni su VELUX Cabrio, krovna terasa, vertikalni elementi, krovna kućica, mini krovna kućica i studio 3u1.

Stevan je predstavio: ā€žVELUX Cabrio koji se sastoji iz dva elementa i otvaranjem pretvara krovni prozor u balkon Å”to potkrovlju daje novu dimenziju uz bolji pogled, viÅ”e dnevne svetlosti i maksimalno iskoriŔćenje prostora. Jako je važno naglasiti da donji element ima integrisanu ogradu koja pruža neophodnu sigurnost. Krovna terasa postavljena na najnižem delu krova omogućava iskoriŔćenje najvećeg dela prostora u potkrovlju. Sastoji se od krovnog prozora sa donjim upravljanjem i vertikalnih elemenata koji su fiksni ili se otvaraju ka spolja čime se obezbeđuje direktan pristup terasi.

Vertikalni elementi ugrađuju se vertikalno direktno ispod VELUX krovnog prozora, obezbeđuju viÅ”e dnevnog svetla kao i odličan pogled kako u sedećem tako i u stojećem položaju. Dostupne su tri varijante sa veÅ”anjem u donjem delu, VIU fiksni element i VFA/VFB sa bočnim i veÅ”anjem u donjem delu.

Krovna kućica predstavlja odličnu alternativu tradicionalnim krovnim badžama. Pruža dodatni životni prostor i znatno viÅ”e VFE dnevne svetlosti. Dostupna je u kombinacija sa četiri ili Å”est prozora. Sve komponente krovne kućice su napravljene po meri pa nije potrebna adaptacija na gradiliÅ”tu. Mini krovna kućica povećava iskoristivi prostor ispod kosog krova i donosi veliku količinu dnevne svetlosti u prostor. Idealno reÅ”enje za krovove malog nagiba. Dostupna je kao pojedinačna, dvostruka ili trostruka. Studio 3 u 1 sastoji se od dva prozora i jednog fiksnog elementa. Prozori su pozicionirani bočno dok se fiksni deo nalazi u sredini. Prozori su sa srediÅ”njim veÅ”anjem i ručicom za otvaranje na gornjoj strani krila, gde se nalazi i ventilacioni otvor sa filterom protiv praÅ”ine i insekata.ā€œ

Dejan Mitov, Modelart Arhitekti

Gost predavač kompanije VELUX bio je Dejan Mitov, arhitekta iz studia Modelart Arhitekti. On je govorio o uticaju dnevnog svetla na čoveka, kao i saradnji sa kompanijom VELUX, a njegove utiske o samom događaju vam prenosimo u nastavku.

ā€žDogađaj je izuzetno zanimljiv i praktično smiÅ”ljen, sa dosta zanimljivosti u prezentacijama i predavanjima. Ova vrsta događaja je praksa koju su webinari malo potisnuli zbog korone i novonastalih okolnosti, ali svakako imaju dosta prednosti u odnosu na online događaje. Ovo su izuzetne prilike da čujete probleme sa kojima se drugi suočavaju, ali i da iznesete svoje, kao i reÅ”enja koja ste primenjivali. Na taj način ostajemo budni i u koraku sa vremenom. Å to se tiče predavanja najzanimljivije je možda bilo vezano za akustiku i generalno ponaÅ”anje zvuka u zatvorenom prostoruā€œ, rekao je Mitov.

Sa novitetima kompanije Etex Building Performace prisutne na događaju upoznali su NebojÅ”a Vasić, tehnički savetnik SINIAT-a i Petar Bogunović, tehnički savetnik Promat-a.

O utiscima sa događaja razgovarali smo sa Tihomirom Kasaninom, kao i NebojÅ”om Vasićem, iz kompanije Etex Building Performance, jednim od organizatora skupa koji je rekao:

ā€žFenomenalan odziv projektanata koji su pozvani i aktivno učeŔće svih tokom prezentacija. Očekujemo da prezentovani proizvodi (sistemi) budu primenjeni u narednim projektima kao standardni.ā€œ

Sa Tihomirom se složio i gospodin Vasić i dodao: ā€žFenomenalan odziv projektanata koji su prepoznali zaista interesantne i aktuelne teme i predavače. Preovladala je atmosfera neposredne i otvorene diskusije učesnika, sa postavljanjem pitanja i iznoÅ”enjem različitih stavova. I pored velikog broja učesnika, kongresni centar nam je omogućio poÅ”tovanje svih epidemioloÅ”kih mera i koliko smo upoznati niko od učesnika nije imao simptome Covida nakon skupa. Pre svega očekujemo da projektanti usvoje najviÅ”e standarde u projektovanju sa aspekta zavrÅ”ne obrade fasada, stolarije, termike, akustike i otpornosti prema požaru, a takođe je bilo važno da se upoznaju sa predstojećim zakonskim regulativama u ovoj oblasti. Mi smo ih upoznali sa najnovijim tehničkim reÅ”enjima u pojedinim oblastima ali tek nam predstoji zajednički rad na konkretnim projektima i njihovim detaljima.

Predstavljeni su: akustični problemi u savremenim ā€˜open spaceā€™ poslovnim prostorima prof. dr. Miomir Mijić, izazovi u izgradnji TC Galerija; inženjerski tim GRADINA Zemun, novi standardi i mogućnosti instituta IMS Snežana Ilić, sistemi SINIAT protivprovalnih suvomontažnih zidova, PROMAT sistem protivpožarnog parapeta kod visokih objekata, nova tehnička reÅ”enja sa mineralnim vunama ROCKWOOL, RƖFIX nova generacija fasadnih obloga, VELUX novine u krovnim prozorimaā€œ, dodao je Vasić.

Snežana Ilić, Institut IMS

Na samom kraju izuzetno zanimljivog konferencijskog dana gost predavač bila je Snežana Ilić iz Instituta IMS koja je govorila o novim i starim tehničkim regulativama prilikom ispitivanja građevinskih konstrukcija i materijala.

ā€žMoram da pohvalim izuzetnu organizaciju, kao i raspored predavanja koji je bio odlično koncipiran, Å”to mi je omogućilo da sve predavače pomno pratim tokom njihovog izlaganja. Takođe bih morala da naglasim da su sve firme imale izuzetno interesantne i poučne prezentacije, tako da ih je bilo zadovoljstvo sluÅ”ati. Poziv za učestvovanje na skupu sam dobila od Jasne Vasić koja je u firmi ROCKWOOL tehnički savetnik prodaje. Poziv je bio upućen Laboratoriji za toplotnu tehniku i zaÅ”titu od požara koja se nalazi u sklopu Instituta IMS iz razloga Å”to su firme, koje su organizovale ovaj skup, naÅ”i dugogodiÅ”nji klijenti. Laboratorija vrÅ”i ispitivanja termoizolacionih materijala i građevinskih konstrukcija u skladu sa važećim pravilnicima Rerublike Srbije. Pravilnici obavezuju proizvođače i uvoznike da ispitaju svoje proizvode prema standardima koji su navedeni unutar pravilnika. Laboratorija za toplotnu tehniku i zaÅ”titu od požara je akreditovana za veliku većinu ispitnih metoda koje se nalaze u pravilnicima i koje obavezuju proizvođače i uvoznike ukoliko žele svoje proizvode da upotrebe u Republici Srbiji. Samim tim je to i bila tema mog predavanja u kojem sam htela da predstavim metode kojima se bavimo, kao i da upoznam ljude sa novim pravilnikom za koji se uskoro očekuje da stupi na snaguā€œ, rekla je Snežana Ilić iz IMS-a.

Pitali smo i goste o utiscimaā€¦

ā€žBilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati ovakvom skupu. Meni je bilo jako korisno čuti sva organizovana predavanja. Svi predavači su bili sjajni, teme su bile zanimljive i držale su pažnju. Gosti predavači su bili pravo iznenađenje sa svojim pričama. Bilo je korisno čuti o najnovijim reÅ”enjima u oblasti građevinarstva i arhitekture. Pohvalila bih i celokupnu organizaciju. Sve skupa je bilo veoma lepo osmiÅ”ljeno i viÅ”estruko korisno.ā€œ

Mila Joksimović, Termoprojekt d.o.o.

ā€žSkup je bio veoma zanimljiv i koristan u smislu upoznavanja nekih novih proizvoda. Istakla bih nove Veluxove prizvode, npr. prozore 3 u 1, koji su nama arhitektama veoma zanimljivi, kao i novu generaciju Siniatovih perforiranih plafona za apsorpciju zvuka, Createx. I ROCKWOOL i RƖFIX su imali interesantna predavanja, kao i kolege iz Modelart Arhitekti. Pored edukativnog karaktera, bilo je i zabavno – upoznavanje novih ljudi, razmena iskustva sa kolegama i opuÅ”tanje u predivnom ambijentu.ā€œ

Ivana Jakovljević, d.i.a. ARHI IVA

ā€žSkup projektana je bila odlična prilika da se bolje upoznamo sa jednim brojem lider brendova u građevinarstvu. Osim prezentacija, veoma je korisno bilo i popričati u neformalnom razgovoru van same konferencije. Najzanimljiviji predavači su bile kolege koje su pričale na temu energetske efikasnosti i softverskom programu koji su razvili, kao i predavanje o akustici poslovnih prostora. Bavili su se aktuelnim temama i joÅ” bitnije problemima sa kojima se stalno kao projektanti susrećemo.ā€œ

Vasilija Jović, mastr. inž. arh. Studio A&D architects

Hotel FruŔke terme u Vrdniku