Connect with us
Energetska efikasnost

Prelazak na zelenu ekonomiju, novi prostor za velike investicije

Privredna komora Srbije formira Alijansu za zelenu tranziciju koju ─çe ─Źiniti konzorcijum kompanija, lidera niskougljeni─Źne ekonomije u na┼íoj zemlji, a ─Źiji je cilj da predvode promene u oblasti ÔÇ×zeleneÔÇť cirkularne ekonomije u srpskoj privredi.

Potencijalni privredni sektori koji su identifikovani kroz Strategiju industrijske politike Srbije od 2021. do 2030. godine za zelenu tranziciju su prera─Ĺiva─Źka industrija, posebno prehrambena, drvna industrija, gra─Ĺevinarstvo, primarna poljoprivreda i industrija plastike.

Ovi sektori su tako─Ĺe prepoznati i u Mapi puta za cirkularnu ekonomiju Srbije i sada ih je potrebno dalje razraditi kroz Program za cirkularnu ekonomiju i Akcioni plan sprovo─Ĺenja aktivnosti za Strategiju industrijske politike, ka┼że Sini┼ía Mitrovi─ç, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije (PKS).

ÔÇ×S obzirom da je EU u procesu tranzicije ka odr┼żivom poslovanju, a Srbija u procesu pristupanja EU, i da su na raspolaganju IPA i drugi bespovratni finansijski fondovi, potrebno je pristupiti planiranju investicija za narednu dekadu kako bi se sprovela tranzicija odr┼żivog poslovanja i ekonomskog oporavka privrede na┼íe zemljeÔÇť, ka┼że Mitrovi─ç.

Kompanije su svesne da je neophodno uvo─Ĺenje ─Źistih tehnologija i novih ve┼ítina, me─Ĺutim, naro─Źito u vreme krize, prinu─Ĺene su da smanjuju investicije i odr┼żavaju teku─çe poslovanje sa minimalnim tro┼íkovima, obja┼ínjava Mitrovi─ç. Prema njegovim re─Źima, to dovodi do problema u sprovo─Ĺenju aktivnosti zelene tranzicije, upravo kada je va┼żno imati usagla┼íenu fiskalnu i taksenu politiku prema privredi.

ÔÇ×Privredna komora Srbije u februaru pokre─çe digitalnu platformu kroz CE HUB, kako bi pomogla privredi, posebno sektoru malih i srednjih preduze─ça, da unaprede tehnolo┼íka re┼íenja, digitalizuju proizvodnju i pre─Ĺu na niskokarbonski i resursno efikasnu proizvodnjuÔÇť, najavio je Mitrovi─ç.

Srbija planira da dostigne godi┼ínje stope rasta BDP-a od 6 odsto, a Mitrovi─ç ka┼że da PKS u tom smislu zagovara godi┼ínja ulaganja od 500 miliona evra do 2030. u izgradnju odr┼żive infrastrukture, posebno za tretman otpadnih voda i ─Źvrstog otpada.

ÔÇ×Za poslednjih 20 godina direktna ┼íteta od klimatskih promena po privredu i lokalne zajednice ko┼ítala je na┼íu zemlju preko sedam milijardi evra. Nedavni ekolo┼íki akcidenti u Leposavi─çu, pucanje brane jalovi┼íta, i Potpe─çko jezero koje je zatrpano ambala┼żnim otpadom, pokazuju ranjivost sistema i slabu infrastrukturu za tretman otpadaÔÇť, ka┼że Mitrovi─ç.

U protekle dve decenije nije se došlo do cifre od pet odsto recikliranog komunalnog otpada godišnje. Na smetlištima, navodi, završi više od 100 miliona evra vrednih sirovina koje mogu da se recikliraju, ponovo upotrebe, ili iskoriste za dobijanje nekog oblika energije.

Potrebno je, ukazuje, obezbediti investicije za tretman tekstilnog i farmaceutskog otpada, nikl kadmijumskih i alkalnih baterija, otpada od hrane, ambala┼że od pesticida, postrojenja za opasan otpad…

Izgradnja 356 postrojenja za tretman otpadnih voda je u planu, kao i vi┼íe od 20 centara za tretman ─Źvrstog komunalnog otpada u Srbiji.

ÔÇ×Ovo je velika investiciona ┼íansa za privatne fondove i privatni kapital, da sna┼żno podr┼żi modele investiranja u infrastrukturu za treman otpadnih, pija─çih voda i ─Źvrstog otpada. Potrebne investicije u ┼żivotnu sredinu u Srbiji su oko 15 milijardi evra u narednih 20 godina, a benefit je rast BDP od jedan odsto godi┼ínje u procesu zelene tranzicije srpske ekonomijeÔÇť, obja┼ínjava Mitrovi─ç.

U Srbiji se godi┼ínje proizvede oko 12 miliona tona otpada, dok se iz doma─çinstava sakupi vi┼íe od 2,5 miliona tona komunalnog otpada. Od te koli─Źine, svega 500.000 tona zavr┼íi na sanitarnim deponija, a ostatak na ukupno 137 registrovanih smetli┼íta, od kojih se na 42 otpad odla┼że bez ikakve kontrole, ka┼że Mitrovi─ç.

Kako bi se ovi problemi re┼íavali, predstavnici Centra za Cirkularnu ekonomiju PKS i Nordijske poslovne alijanse u Beogradu potpisali su 19. januara Pismo o namerama usmereno na ja─Źanje saradnje dve poslovne asocijacije na polju razvoja cirkularne ekonomije, zajedni─Źkih zelenih projekata, i osnivanja HUB-a i digitalne platforme za cirkularnu ekonomiju.

Izvor: pks.rs