Connect with us
Energetska efikasnost

ÔÇ×Evropski prozoriÔÇť sve tra┼żeniji u SAD-u i Kanadi

Severnoameri─Źko tr┼żi┼íte pokazuju sve vec╠üe interesovanje za prozore ÔÇ×napravljene u EvropiÔÇť. Dve nove studije Instituta EMU sistemi daju proizvo─Ĺa─Źima prozora u Evropi osnovne informacije o specifi─Źnostima ovih tr┼żi┼íta.

Swisspacer

Foto: Swisspacer

Amerika i Kanada susti┼żu pitanja energetski efikasne gradnje. Na primer, Me─Ĺunarodni zakonik o u┼ítedi energije (IECC) godinama zahteva da se zgrade projektuju i grade da budu hermeti─Źke i energetski efikasnije. ┼átavi┼íe, fokus se sve vi┼íe prebacuje na prozore. Njihove performanse su bitne za ukupni energetski bilans i uti─Źu na temperature na ivici stakla – a time i na nivo udobnosti u kuc╠üi. Ameri─Źko Ministarstvo energetike (DoE) zahteva da se pa┼żnja posveti materijalima okvira koji se koriste u prozorima, pravilnom izboru zastakljenja, kao i upotrebi dobrih distancera.┬á

Swisspacer

Foto: Swisspacer / PRora─Źuni u Evropi i Severnoj Americi

Prema IECC standardu, zgrade moraju imati odre─Ĺeni stepen hermeti─Źnosti, ┼íto se potvr─Ĺuje obaveznim ispitivanjem vrata duvaljke. Zbog toga je potrebno pravilno upravljanje vlagom kako bi se izbeglo talo┼żenje kondenzacije, plesni i drugih vrsta o┼ítec╠üenja na prozorima i zgradama. Ovo je glavni pokreta─Ź promena kao ┼íto je uklanjanje toplotnih mostova. Trend daju dodatni podsticaj visokim zahtevima za od┼ítetu koji su moguc╠üi u ameri─Źkom pravnom sistemu. Mnogi planeri i kompanije u Severnoj Americi jo┼í uvek nisu u potpunosti razumeli rizik od ┼ítete nastale kondenzacijom.

klimatske zone

Foto: Swisspacer / Klimatske zone

To proizvo─Ĺa─Źima prozora u Evropi pru┼ża dobre moguc╠ünosti da svoj pogled okrenu prema inostranstvu. Dve studije koje je u ime SWISSPACER-a pripremio institut EMU Sistems u Koloradu daju osnovne potrebne podatke. Oni navode razlike izme─Ĺu relevantnih ameri─Źkih i evropskih standarda i pru┼żaju va┼żne uvide onima koji ┼żele da se u buduc╠ünosti pove┼żu sa severnoameri─Źkim i kanadskim tr┼żi┼ítima.

Swisspacer

Foto: Swisspacer / Temperaturne razlike

U delu ÔÇ×Uticaj staklenih distancera na energetske performanse i rizik od kondenzacije u ameri─Źkim/kanadskim prozorimaÔÇť, pet staklenih distancera kombinovano je sa devet profila prozorskih okvira. Studije istra┼żuju toplotni otpor na okviru, ivici stakla i preko celog prozora, kao i povr┼íinsku temperaturu na ivici stakla na osnovu lokalno primenljivih standarda i metoda prora─Źuna. U nekim slu─Źajevima se ovi drugi zna─Źajno razlikuju od evropskih propisa i oznaka.

Energetska ocena

Foto: Swisspacer / Energetska ocena

Dok su, na primer, odstojne ┼íipke ili distanceri uklju─Źene u formulu kao zasebni, ─Źisto linearni faktor u Evropi, u Severnoj Americi odstojna ┼íipka se u prora─Źunu smatra povr┼íinom ÔÇ×staklene iviceÔÇť. To uklju─Źuje izra─Źunavanje odgovarajuc╠üe vrednosti za podru─Źje ┼íirine 63,5 mm (2,5 in─Źa). Kako se ovo preklapa sa ÔÇ×U-okviromÔÇť, bolja odstojna traka rezultira i boljom vredno┼íc╠üu okvira. Na osnovu severnoameri─Źkih metoda izra─Źunavanja, moguc╠üe je pobolj┼íati U-vrednosti prozora do 22 procenta.

distanceri

Foto: Swisspacer / Pregled upore─Ĺenih prozorskih sistema i detalja

Studije daju relevantne rezultate u podru─Źju kondenzacionih padavina u razli─Źitim klimatskim zonama severnoameri─Źkog kontinenta. Sa visoko efikasnim distancerom izme─Ĺu stakala, rizik od kondenzacije se zna─Źajno smanjuje: tako su temperature na ivici stakla bile u proseku 7,2 ┬░C vi┼íe nego kod aluminijumskih distancera u svim sistemima. Moguc╠üe je maksimalno pobolj┼íanje do 11 ┬░C.

Swisspacer

Foto: Swisspacer / U-vrednost

Studije tako─Ĺe obja┼ínjavaju klasifikacije za oznaku Energy Star koje se koriste u SAD-u i Kanadi. Zahtevi se zasnivaju na klimatskim zonama i prvenstveno mere U-vrednost prozora i solarni dobitak. U Kanadi je za nove zgrade potreban i faktor energetske ocene od najmanje 40. ─îak i u visokokvalitetnim sistemima profila, to je moguc╠üe postic╠üi samo u kombinaciji sa najboljim raspolo┼żivim distancerima kao ┼íto je SWISSPACER Ultimate.

ÔÇ×Uticaj distancera od stakla na energetske performanse i rizik od kondenzacije u ameri─Źkim/kanadskim prozorimaÔÇť, sada je dostupan na web stranici SWISSPACER.

Više informacija na en.swisspacer.com/studies

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstra├če 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com