Connect with us
Novosti

EBRD i UniCredit Leasing podr┼żavaju prelazak malih i srednjih preduze─ça u Srbiji na zelenu ekonomiju

  • Investicije u zelene tehnologije podsti─Źu profitabilnost i konkurentnost preduze─ça
  • 20 miliona evra na raspolaganju lokalnim biznisima preko UniCredit Leasing Srbija
  • Investiranjem u zelene tehnologije preduze─ça smanjuju potro┼ínju energije i negativan uticaj na ┼żivotnu sredinu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Fond za zelenu klimu (GCF) i Vlada Luksemburga podr┼żavaju mala i srednja preduze─ça u Srbiji. Finansiranje u iznosu od 20 miliona evra dostupno je kroz kreditnu liniju plasiranu preko UniCredit Leasing Srbija za investicije u klimatske i projekte zelene ekonomije.

GEFF Srbija lizing je finansijska linija EBRD-a u ukupnom iznosu do 40 miliona evra, koja poma┼że malim i srednjim privatnim preduze─çima u Srbiji, uklju─Źuju─çi preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva, da unaprede svoje poslovanje kroz primenu visokoefikasnih, odr┼żivih i zelenih re┼íenja u poslovanju.

Investicije u energetsku efikasnost, kao i efikasno upravljanje vodom, zemlji┼ítem i prirodnim resursima, kao i investicije u primenu obnovljivih izvora energije, podsti─Źu profitabilnost i konkurentnost preduze─ça i smanjuju negativan efekat poslovanja na ┼żivotnu sredinu, globalno zagrevanje i klimatske promene.

Lizing linija namenjena je privatnim pravnim subjektima iz sektora proizvodnje, poljoprivrede, uslu┼żne delatnosti, gra─Ĺevinarstva, trgovine i transporta.Putem lizinga preduze─ça ─çe mo─çi da investiraju i u fotonaponske solarne elektrane za proizvodnju elektri─Źne energije.

Osim finansijske komponente, kroz GEFF Srbija lizing liniju obezbe─Ĺena je i tehni─Źka podr┼íka u vidu onlajn baze podataka koja se zove Tehnolo┼íki selektor. Baza sadr┼żi spisak i karakteristike visokoefikasne, prethodno procenjene i odobrene opreme za finansiranje u okviru kreditne linije.

Zsuzsanna Hargitai, EBRD direktorka za Zapadni Balkan izjavila je: ÔÇťU saradnji sa na┼íim donatorima i UniCredit Leasing Srbija obezbe─Ĺujemo zna─Źajnu podr┼íku srpskoj ekonomiji da uspe┼íno sprovede prelazak na zelenu ekonomiju. Ohrabruju─çe je to ┼íto u Srbijipostoji potra┼żnja za zelenim finansiranjem dok zemlja nastoji da se oporavi od ekonomskih posledica izazvanih pandemijom COVID-19.ÔÇŁ

Ana Mili─ç, predsednica Izvr┼ínog odbora UniCredit Leasing Srbija je izjavila: ÔÇťSvesni smo va┼żnosti zelene ekonomije i zbog toga smo ponosni ┼íto nam je EBRD ukazao poverenje da radimo na promociji va┼żnosti unapre─Ĺenja za┼ítite ┼żivotne sredine u Srbiji. Finansiranja koja ─çemo ponudimo na┼íim klijentima, ne samo da ─çe im pomo─çi da svoje poslovanje u─Źine odr┼żivijim na du┼że staze, ve─ç ─çe omogu─çiti zdraviju budu─çnost za nas i naredne generacijeÔÇť.

GEFF Srbija lizing linija deo je globalnog GEFF programa EBRD-a vrednog preko 4 milijarde evra koji obezbe─Ĺuje finansijska sredstva za biznis sektor i gra─Ĺane koji ┼żele da investiraju u zelene tehnologije. EBRD je vode─çi institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do sada investirala preko 6 milijardi evra u 267 projekata u Srbiji, sa fokusom na razvoj privatnog sektorai tranziciju ka odr┼żivoj i zelenoj ekonomiji.

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com