Connect with us
Novosti

Otvoren vetropark ─îibuk 1 – Vetropark doprinosi energetskoj bezbednosti i stabilnosti

ALEKSANDAR ANTI─ć: VETROPARK DOPRINOSI ENERGETSKOJ BEZBEDNOST I STABILNOSTI

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Anti─ç poru─Źio je na otvaranju vetroelektrane ─îibuk 1 kod Kovina, snage 158,46 MW, da je u pitanju jedan od najve─çih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da ─çe otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

„Ova vetroelektarna nije najve─ça samo u regionu i Srbiji ve─ç predstavlja najve─çi objekat koji Srbija pu┼íta na mre┼żu od 1991. godine, od projekata Kostolac 2 i Hidroelektrane PirotÔÇť, rekao je Anti─ç.

Vetropark, obja┼ínjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potro┼ínje energije dobija iz obnovljivih izvora, ve─ç predstavlja, kako je kazao, zna─Źajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat ─Źasova energije proizvodnje godi┼ínje predstavlja─çe gotovo 1,5 procenat na┼íe godi┼ínje proizvodnje energije i time ─çe, rekao je ministar, zna─Źajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored ─Źitavog niza va┼żnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena dr┼żave, kao ┼íto je borba za o─Źuvanje ┼żivotne sredine, ima jo┼í niz drugih prate─çih elemenata koji su va┼żni za Srbiju, izjavio je Anti─ç.

Ministar Anti─ç sa predsednikom Vu─Źi─çem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Ministar Anti─ç sa predsednikom Vu─Źi─çem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasni┼ítvo ÔÇ×Elektromre┼żi SrbijeÔÇť a koje ─çe, ka┼że ministar, predstavljati sna┼żan energetski potencijal za ─Źitav region.

„Trafo-stanica ─çe dati zna─Źajan doprinos u ukupnim naponskim prilikama u Srbiji, smanjenju gubitaka, a time i ogroman energetski zna─ŹajÔÇť, rekao je Anti─ç i podsetio da je poslednju ovakvu trafo-stanicu u rad pustio predsednik Srbije 2015. godine u Beogradu ÔÇô ÔÇ×Beograd 20ÔÇť.

Ministar energetike se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, sna┼żne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao klju─Źni doprinos da Srbija postane ekonomski i politi─Źki stabilna zemlja, koja mo┼że da privla─Źi ovakve investicije.

„Mi ─çemo da se razvijamo u svim segmentima, naravno i u energetici, uva┼żavaju─çi na┼íe resurse i na┼íe nacionalne interese pre svega, ali sa druge strane, daju─çi svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promenaÔÇť, kazao je Anti─ç.

PD Vetroelektrane Balkana je u 100% vlasni┼ítvu firme ÔÇ×Tesla WindÔÇť, koja je u zajedni─Źkom vlasni┼ítvu kompanije ABU DHABI FUTURE ENERGY COMPANY PJSC MASDAR iz UAE (60%), finske kompanije Taaleri Tesla Ky (30%) i nema─Źke kompanije DEG-Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft mbH, ─Źlanice KfW grupe (10%).

Procenjena vrednost investicija je oko 300 miliona evra, i finansira se najve─çim delom putem kredita EBRD i IFC, dok ostatak investicija finansiraju vlasnici projekta.

Vetropark ÔÇť─îibuk 1ÔÇŁ sastoji se od ukupno 57 vetrogeneratora, individualne nominalne izlazne snage od 2,78 MW.

Izvor: www.mre.gov.rs