Connect with us
Energetska efikasnost

Odr┼żiva gradnja i dru┼ítveno odgovorno poslovanje

Danas je te┼íko zamisliti dru┼ítveno odgovornu kompaniju koja ne obra─ça pa┼żnju na klimatske promene i uticaj svojih aktivnosti na ┼żivotnu sredinu. Ovo je jedan od najja─Źih trendova u podru─Źju DOP-a, ─Źiji veliki deo predstavlja odr┼żiva gradnja. Investitori i arhitekti bi trebalo to da imaju na umu.

Za┼íto je DOP va┼żan?

Pro┼íla su vremena kada su kompanije brinule samo za svoj profit. Koncept odr┼żivog razvoja kompanije nagla┼íava da kompanija treba da bude od koristi svima: akcionerima, zaposlenicima, klijentima, lokalnoj zajednici u kojoj posluje i ┼żivotnoj sredini.

Ideja tzv. ESG, odnosno:

ÔÇó E = ┼żivotna sredina,
ÔÇó S = dru┼ítvena odgovornost,
ÔÇó G = korporativno upravljanje,
sve više je prisutna u poslovnom svetu, a prema podacima Broadridge Financial Solutions, sredstva koja će kompanije izdvajati za ESG do 2030. godine dostići će 30 triliona dolara.

Strategije DOP-a nisu zakonski uslovljene. Svaka kompanija samostalno odlu─Źuje da li ─çe i na kom nivou raditi za dobrobit ┼żivotne sredine, lokalne zajednice i svojih akcionara, zaposlenih i klijenata. Istovremeno, sve vi┼íe kompanija vidi potrebu za takvim postupanjem, a istra┼żivanja pokazuju da se ulaganje u DOP isplati, jer mo┼że da: pove─ça prodaju za 20%, pove─ça produktivnost za 13%, smanji odlazak osoblja ili pobolj┼ía ugled kompanije.

U Srbiji samo neke kompanije (oko 75%) sprovode elemente DOP politike, a ve─çina se fokusira na dobrotvorne donacije i realizaciju projekata za lokalnu zajednicu.

Tri razloga za┼íto je odr┼żiva gradnja deo modernog DOP-a

U sklopu DOP-a, kompanija mo┼że da preduzme mnoge aktivnosti u skladu sa svojim poslovnim smerom. Me─Ĺutim, to mo┼żda ne─çe biti dovoljno. Savr┼íena dopuna ovim aktivnostima je briga kompanije za uticaj na ┼żivotnu sredinu.

1. Zgrade su odgovorne za oko 40% potrošnje energije i 36% emisije CO2 u EU
Ove brojke ne mogu da se zanemare. Akcije u sklopu DOP-a, poput sadnje drve─ça ili smanjenja upotrebe plastike i papira u kancelarijama, donose marginalne rezultate u pore─Ĺenju sa zna─Źajnim uticajem toplotne modernizacije zgrade ili njene revitalizacije. Kompanije sve pa┼żljivije biraju lokacije svojih sedi┼íta. Pri iznajmljivanju poslovnih prostora vode ra─Źuna da li je zgrada u kojoj ─çe boraviti zaposleni ÔÇ×zelenaÔÇť.

Kancelarije u zgradama sa Cradle-to-Cradle ili BREAM sertifikatima nisu samo razlog za ponos, ve─ç i pravi element konkurentske prednosti, koji se koristi kako u Employer Branding-u tako i u komunikaciji sa akcionarima.

ÔÇô Vidimo to svakodnevno u komunikaciji sa investitorima koji biraju na┼ía re┼íenja kao ┼íto je fasadni sistem MB-SR50N HI+ sa sertifikatom Cradle to Cradle ÔÇô ka┼że Viktor Stojanoski, Regional Manager (Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo, Albania) Aluprof. ─îine to, jer i sami brinu o ┼żivotnoj sredini, ali i zato ┼íto prepoznaju pove─çanu zainteresovanost za iznajmljivanje onih objekata koji ┼ítite ┼żivotnu sredinu. Nijedna kompanija trenutno ne ┼żeli da bude smatrana zaga─Ĺiva─Źem ÔÇô dodaje stru─Źnjak.

Hard Rock Hotel Budapest, Hungary, upotrebljeni su sistemi: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

Hard Rock Hotel, Budimpe┼íta, Ma─Ĺarska. Primenjeni sistemi: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

2. Svaka kompanija mo┼że da brine o ┼żivotnoj sredini ÔÇô a biranje njenog sedi┼íta je prvi korak ka promenama!
Kako bi DOP zaista pove─çao profit kompanije i smanjio rizik od gubitka ugleda, trebalo bi da bude u skladu sa poslovnom aktivno┼í─çu kompanije. Ekolo┼íke delatnosti ovde imaju jedinstven status, jer je svaka kompanija deo ┼żivotne sredine, tako da svaka mo┼że i da preduzme mere da je za┼ítiti.

Mogu─çnost da gra─Ĺevinski objekti koje kompanija koristi ┼íto manje negativno uti─Źu na ┼żivotnu sredinu dostupna je svakoj kompaniji. Stoga, nezavisno od toga da li se radi o tipi─Źnoj kancelarijskoj zgradi, fabrici ili skladi┼ítu, svaka kompanija mo┼że ÔÇô pri dono┼íenju odluke o iznajmljivanju ili izgradnji ÔÇô da odabere objekat izgra─Ĺen u skladu sa na─Źelima odr┼żivog razvoja ÔÇô obja┼ínjava Viktor Stojanoski.

Kompanije biraju partnere koji misle na budu─çnost

Za arhitektonske firme, pove─çanje korporativnih izdataka za DOP i odr┼żivi razvoj predstavlja poruku da ┼żele sve svesnije da budu prisutne na tr┼żi┼ítu i u svom dru┼ítvenom okru┼żenju. A to bi trebalo da se odrazi na na─Źin razmi┼íljanja o novim investicionim projektima.

Zahvaljuju─çi re┼íenjima poput sistema prozora i vrata sa pove─çanom toplotnom izolacijom, npr. MB-70HI ili na┼íeg najnovijeg sistema MB-86N, mogu─çe je projektovanje kancelarija i pomo─çnih prostora koji poma┼żu u aktivnom smanjivanju koli─Źine energije potrebne za grejanje zgrade ÔÇô nagla┼íava Viktor Stojanoski. Ako arhitekte i gra─Ĺevinari uzmu u obzir ovakva re┼íenja, ┼íalju signal svim akcionarima ÔÇô investitorima i krajnjim korisnicima da su odabrali partnera koji je svestan savremenih izazova odr┼żivog razvoja ÔÇô dodaje stru─Źnjak iz Aluprofa.

St. Andrews, Velika Britanija.

Laidlaw Music Centre, St. Andrews, Velika Britanija. Primenjeni sistemi: MB-70HI, MB-86, MB-SR50 EI, MB-SR50N, MB-SR50N EFEKT

LetÔÇÖs build a Better Future

Istra┼żivanja pokazuju da se u Srbiji dru┼ítveno odgovorno poslovanje fokusira na pet glavnih podru─Źja: obrazovanje, sport, zdravlje, ideju volontiranja zaposlenih i za┼ítitu ┼żivotne sredine. U Aluprofu jasno vidimo da ─çe za investitore i arhitekte ta─Źka konkurentske prednosti u realizovanim investicijama u narednim godinama biti ispunjenje o─Źekivanja onih kompanija koje ┼żele da posluju na odr┼żiv na─Źin. Va┼żan smo partner mnogim subjektima kojima je va┼żno da svaki segment njihove delatnosti ÔÇô kancelarije, fabrike ili maloprodajna i servisne lokacije ÔÇô bude pro-ekolo┼íki orijentisan i uskla─Ĺen sa na─Źelima odr┼żivog razvoja.

─îlanak sponzorisao Aluprof

ALUPROF

Više informacija o Aluprof ponudi:

Viktor Stojanoski
Regional manager
Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo, Albania
T. +389 702 135 63
vstojanoski@aluprof.eu
www.aluprof.com