Connect with us
Budućnost

London zatvara ulice za saobraćaj – Više staza za bicikliste

Nakon Milana i Pariza, i London kao odgovor na epidemiološku krizu uvodi plan koji preusmerava ulični prostor od automobila ka vožnji bicikla i šetnji. Ulice u Londonu biće transformisane, sa širim trotoarima i više biciklističkih staza. Planiraju se zone bez automobila. London ima za cilj da ovim merama izbegne prebukiranost javnog saobraćaja, ali i da podstakne alternativne načine prevoza koji su manje štetni. 

Radovi na ulicama Londona su već započeti i očekuje se da će biti završeni za šest nedelja. London će tim izmenama dobiti 10 kilometara biciklističkih staza i pet kilometara staza za pešake, navodi se u saopštenju gradske uprave i londonskog transportnog preduzeća TFL.

Centralne ulice Londona biće zatvorene za automobile, kako bi se građani podstakli da idu peške ili biciklom

Biće ovo najveći izazov u istoriji TFL, organ lokalne vlasti odgovoran za javni prevoz. Ovim poduhvatom osiguraće se potrebne mere društvenog distanciranja, kao i podstaknuti minimalni zahtevi za svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Štaviše, uklanjanjem automobila iz saobraćaja smanjiće se zagađenje vazduha, stvarajući zdraviji grad.

Na samom početku biće zatvorene veće ulice Londona za automobile i kombije, kao i mostovi Waterloo i London Bridge.  

„Ako želimo da London postane bezbedan i da održi globalnu konkurentnost, nemamo drugog izbora osim da brzo promenimo ulice Londona i učinimo ih bezbednim za ljude. Osiguravanjem zelenog oporavka našeg grada, takođe ćemo se pozabaviti zagađenim vazduhom, što je od presudne važnosti da ne zamenimo jednu krizu javnog zdravlja drugom. Pozivam sve opštine da rade s nama kako bi ovo bilo moguće„, izjavio je gradonačelnik Sadik Kan.