Connect with us
Budu─çnost

London zatvara ulice za saobra─çaj – Vi┼íe staza za bicikliste

Nakon Milana i Pariza, i London kao odgovor na epidemiolo┼íku krizu uvodi plan koji preusmerava uli─Źni prostor od automobila ka vo┼żnji bicikla i ┼íetnji. Ulice u Londonu bi─çe transformisane, sa ┼íirim trotoarima i vi┼íe biciklisti─Źkih staza. Planiraju se zone bez automobila. London ima za cilj da ovim merama izbegne prebukiranost javnog saobra─çaja, ali i da podstakne alternativne na─Źine prevoza koji su manje ┼ítetni.┬á

Radovi na ulicama Londona su ve─ç zapo─Źeti i o─Źekuje se da c╠üe biti zavr┼íeni za ┼íest nedelja.┬áLondon ─çe tim izmenama dobiti 10 kilometara biciklisti─Źkih staza i pet kilometara staza za pe┼íake, navodi se u saop┼ítenju gradske uprave i londonskog transportnog preduze─ça TFL.

Centralne ulice Londona bi─çe zatvorene za automobile, kako bi se gra─Ĺani podstakli da idu pe┼íke ili biciklom

Bi─çe ovo najve─çi izazov u istoriji TFL, organ lokalne vlasti odgovoran za javni prevoz. Ovim poduhvatom osigura─çe se potrebne mere dru┼ítvenog distanciranja, kao i podstaknuti minimalni zahtevi za svakodnevnom fizi─Źkom aktivno┼í─çu. ┼átavi┼íe, uklanjanjem automobila iz saobrac╠üaja smanjic╠üe se zaga─Ĺenje vazduha, stvarajuc╠üi zdraviji grad.

Na samom po─Źetku bi─çe zatvorene ve─çe ulice Londona za automobile i kombije, kao i mostovi Waterloo i London Bridge.┬á┬á

„Ako ┼żelimo da London postane bezbedan i da odr┼żi globalnu konkurentnost, nemamo drugog izbora osim da brzo promenimo ulice Londona i u─Źinimo ih bezbednim za ljude. Osiguravanjem zelenog oporavka na┼íeg grada, tako─Ĺe c╠üemo se pozabaviti zaga─Ĺenim vazduhom, ┼íto je od presudne va┼żnosti da ne zamenimo jednu krizu javnog zdravlja drugom. Pozivam sve op┼ítine da rade s nama kako bi ovo bilo moguc╠üe„, izjavio je gradona─Źelnik Sadik Kan.