Connect with us
Gra─Ĺevina

Akusti─Źni plafoni – Kontrola buke za pobolj┼íanje akusti─Źnog konfora u prostorijama

Plafonske obloge se moraju posebno razmatrati kada se u prostoriji zahtevaju osnovne akusti─Źke performanse. Dok su pregradni zidovi najverovatnije predvi─Ĺene za zvu─Źnu izolaciju, akusti─Źni plafoni mogu da pobolj┼íaju akustiku u prostoriji i apsorpciju zvuka.

Postoje dve vrste akusti─Źnih plafona: plafoni za zvu─Źnu apsorpciju i plafoni za zvu─Źnu izolaciju. Oba re┼íenja su tehni─Źki razli─Źita i koriste se za re┼íavanje razli─Źitih problema.

APSORPCIJA ZVUKA SA PLAFONSKOM OBLOGOM

Za buku iz izvora zvuka (koja bi se reflektovala od svih povr┼íina u prostoriji kao ┼íto su zidovi, plafoni, podovi, name┼ítaj i sl.) apsorbuju sistemi akusti─Źnih plafona kako bi se smanjio nivo buke i pobolj┼íala njegova ─Źisto─ça.

U zvu─Źno apsorbujuc╠üim plafonskim sistemima koriste se perforirane gips-kartonske plo─Źe ili kasetirane akusti─Źne plafonske plo─Źe.

KAKO PLAFONSKI SISTEM U SISTEMU SUVE GRADNJE MO┼ŻE DA SMANJI NIVO BUKE – APSORPCIJA I REVERBERACIJA ZVUKA

apsorpvija zvuka

Kad emitovani zvuk udari o površinu, deo njegove energije se reflektuje, a ostatak se apsorbuje

U prostoriji (bez bilo kakvog apsorbujuc╠üeg materijala) emitovani zvuk ─çe se odbijati, odnosno reflektovati od svih povr┼íina ┼íto c╠üe imati za rezultat me┼íavinu nekoliko refleksija koje stvaraju efekat eha. Ovaj eho smanjuje razumljivost zvuka koji tako postaje buka. Nelagodnost u prostoriji je veoma ─Źesto povezana sa ovom pojavom koja se naziva┬áreverberacija┬áili┬áodjekivanje.

Reverberacija zvuka

Reverberacija zvuka

Dodavanje apsorbuju─çih materijala na reflektujuc╠üe povr┼íine je jedan od naj─Źe┼íc╠üih na─Źina za pobolj┼íanje akusti─Źkog komfora u zgradama. Plafonski sistemi za apsorpciju zvuka koriste plo─Źe za apsorpciju zvuka, koje su specijalno konstruisane tako da smanjuju reverberaciju zvuka, a samim tim i eho. One tako─Ĺe pobolj┼íavaju razumljivost govora, omoguc╠üavajuc╠üi da se govor ─Źuje i razume.┬á

Apsorpcija i reverberacija zvuka

Apsorpcija i reverberacija zvuka

KAKO DA ODABEREM NAJBOLJI PLAFON ZA APSORPCIJU ZVUKA ZA MOJ PROJEKT?

Da biste izabrali odgovaraju─çi sistem akusti─Źnih plafona, morate da defini┼íete slede─çe:

  • Izvor i ja─Źina buke koja se stvara u prostoriji
  • Namena prostorije (uklju─Źujuc╠üi ograni─Źenja propisima)
  • Koje apsorbujuc╠üe povr┼íine vec╠ü postoje u prostoriji.

Na osnovu ovoga se mo┼że izabrati pravi sistem kako bi se postiglo ┼żeljeno vreme reverberacije ili koeficijent apsorpcije.

Pogledajmo kako se meri zvuk i kako se bira najbolji sistem akusti─Źnih plafona.

AKUSTI─îKA KLASIFIKACIJA

Va┼í izbor akusti─Źnog plafonskog sistema treba da se zasniva na akusti─Źkoj klasifikaciji zgrade.

KAKO SE MERI APSORPCIJA ZVUKA?

Merenje apsorpcije zvuka

Merenje apsorpcije zvuka

Nivo sposobnosti apsorpcije materijala se meri koeficijentom akusti─Źke apsorpcije ╬▒ koji zavisi od frekvencije.

Ponderisani koeficijent apsorpcije ╬▒w┬á(alfa) upore─Ĺuje relativnu veli─Źinu sposobnosti apsorpcije proizvoda (kada apsorpcioni spektri nisu potrebni ili dostupni), pri ─Źemu vec╠üe vrednosti ╬▒w predstavljaju bolje performanse apsorpcije zvuka sistema.

 

Ovi koeficijenti akusti─Źke apsorpcije defini┼íu klase akusti─Źkih performansi i zastupljeni su u standardima┬áEN ISO 11654.

 

 

Proizvodi i sistemi klase A imaju najbolja svojstva apsorpcije i zna─Źajno pobolj┼íavaju akusti─Źki komfor.┬áOni koji imaju koeficijent apsorpcije manji od 0,1 uop┼íte se ne smatraju apsorbuju─çim proizvodima jer se vec╠üi deo zvuka reflektuje o njihovu povr┼íinu.

Na primer, prvi crte┼ż prikazuje betonsku konstrukciju od koje se vec╠üi deo zvuka odbija i ponderisana apsorpcija zvuka bic╠üe bliska 0 (╬▒w =0). Na drugom crte┼żu, samo se 25 % zvuka odbija, tako da c╠üe ponderisana apsorpcija zvuka biti blizu 75 % (╬▒w = 0,75).

Razli─Źite vrste zgrada imaju razli─Źite zahteve za apsorpcijom.

Bioskopi, hoteli ili koncertne dvorane, na primer, zahtevaju visok nivo apsorpcije zvuka, tako da treba primeniti nivoe klase A ili B. Za druge zgrade, nizak koeficijent apsorpcije (klasa D ili E) mo┼że biti dovoljan da se osigura akusti─Źki komfor.

Klase apsorpcije zvuka nisu definisane za odre─Ĺene vrste zgrada, ali vec╠üina propisa se odnosi na klasu C. Obi─Źno propisi o zvuku defini┼íu vreme reverberacije.

 

ZVU─îNA IZOLACIJA SA PLAFONSKIM OBLOGAMA

Fizi─Źki principi koji defini┼íu zvu─Źnu izolacionu mo─ç lake plafonske konstrukcije su identi─Źni kao i oni koje se primenjuju na pregradnim zidovima. Zvu─Źna izolaciona mo─ç se pobolj┼íava na isti na─Źin, tj. upotrebom┬áodgovarajuc╠üih gipskartonskih plo─Źa,┬ákonstrukcija i┬áveznog pribora.┬áMe─Ĺutim, vezni pribor koji mo┼że da pobolj┼ía zvu─Źnu izolacionu mo─ç nije isti izme─Ĺu pregradnih zidova i plafona, jer su zidovi vertikalne a plafoni su horizontalni.

Da bi se povec╠üala zvu─Źna izolaciona mo─ç plafona, mogu se koristiti odgovarajuc╠üe akusti─Źne ve┼íaljke, spojnice ili obujmice, u zavisnosti od specifi─Źnosti regionalne gra─Ĺevinske prakse.

AKUSTI─îNI PLAFONSKI SISTEMI SINIAT

Nudimo velik broj plo─Źa i┬áperforiranih plafonskih plo─Źa┬ákoje ─Źine deo akusti─Źnog plafonskog sistema. One se izra─Ĺuju u razli─Źitim veli─Źinama i varijantama, a mogu se ugra─Ĺivati i na gornjim delovima pregradnih zidova kako bi se postigla potrebna akusti─Źka svojstva.

 

 

 

 

 +381 21 210 10 90
 siniat.rs@etexgroup.com

www.siniat.rs