Connect with us
Novosti

WV International Emergy gradi solarnu elektranu od 80 megavata u op┼ítini ┼Żabalj

Energetska grupacija WV International Emergy zavr┼íila je prvu fazu projekta razvoja solarne elektrane snage 80 megavata (MW), koju ─çe izgraditi u op┼ítini ┼Żabalj. Nakon pribavljanja svih dozvola i izrade tehni─Źke dokumentacije, prve kilovat-sate iz sunca kompanija bi trebalo da proizvede i isporu─Źi u mre┼żu 2025-2026. godine.

Prva faza je uspe┼íno realizovana nakon ┼íto su Skup┼ítina op┼ítine ┼Żabalj i AD Elektromre┼ża Srbije usvojile dokumenta potrebna za dalji razvoj projekta, ─Źija je investiciona vrednost 55 miliona evra, saop┼ítila je energetska grupacija WV International Emergy.

Naime, Skup┼ítina op┼ítine ┼Żabalj usvojila je Odluku o izradi planova detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „PV Power Plant“ i Odluku o izradi plana detaljne regulacije za priklju─Źni dalekovod 110 kV, koji ─çe isporu─Źivati u mre┼żu elektri─Źnu energiju koju ova elektrana proizvede. Tako─Ĺe, AD Elektromre┼ża Srbije usvojila je Studiju priklju─Źenja predmetne fotonaponske elektrane na mre┼żu, ─Źime su se stekli uslovi za dalju realizaciju projekta.

Nakon izrade projektne tehni─Źke dokumentacije i pribavljanja neophodnih dozvola, i uz po┼ítovanje najvi┼íih standarda za┼ítite ┼żivotne sredine, po─Źetak izgradnje solarne elektrane planira se za 2025-2026. godinu, kada se o─Źekuje i priklju─Źenje na mre┼żu i pu┼ítanje u rad.

Grupacija WV International Emergy (ranije WV International NBT) se bavi razvojem projekata izgradnje elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, prete┼żno vetar, a u Srbiji posluje od 2012. godine. Ukupan portfolio grupacije objedinjuje sedam vetroparkova u razvoju u Banatu (op┼ítine Pan─Źevo i Alibunar) ukupne planirane snage 800 MW. Vetroelektrane bi po planu trebalo da se priklju─Źe na mre┼żu sukcesivno u periodu od 2023. do 2026. godine.

„Veoma nam je drago ┼íto smo napravili prvi uspe┼ían korak u razvijanju na┼íe prve fotonaponske elektrane u Srbiji. Nakon prete┼żnog bavljenja vetroelektranama prethodnih godina, ulazak u sektor solarne energije za nas je bio izazov, ali imaju─çi u vidu da Republika Srbija obezbe─Ĺuje stabilan okvir za investicije u zelenu energiju, i da je dono┼íenjem paketa energetskih zakona potvrdila posve─çenost ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije i Zelene agende, na┼ía grupacija je odlu─Źila da nastavi da ula┼że u Srbiji i diverzifikuje svoj portfolio,ÔÇť istakla je Neda Lazendi─ç, direktorka za Srbiju WV International Emergy.