Budite u kontaktu sa nama

Građevina

Uplivajte u svet bazena – ALFA d.o.o.

Objavljeno

ALFA d.o.o. bazeni

Pri pomisli na kupovinu i izgradnju bazena često se nameću razne zablude ili mitovi, kako u domenu ekonomičnosti tako i što se tiče praktičnosti i same upotrebe.

Ljudi još uvek veruju da je ovaj užitak samo “za odabrane”. Ipak, kao i kod većina ustaljenih zabluda, istina je malo drugačija. Nekada, doduše, bazen jeste predstavljao luksuz iz više razloga kao sto su: cena izrade, dostupnost na tržištu, jednoličnost materijala (beton, hidroizolacija, pločice) i sl.

Takođe, zbog nedovoljno znanja o novim metodama izgradnje mnogi su odustajali od ovakvih, samo na prvi pogled komplikovanih, poduhvata. Tako je usled oskudnog znanja o održavanju vode dolazilo do poteškoća u vidu slabijeg kvaliteta vode u bazenu, a povrh svega su korisnici bazena gubili svoje dragoceno vreme za uživanje u samom procesu pripreme bazena za korišćenje.

Novije vreme i tehnologije donele su nam odgovore na neka od ovih pitanja i rešenja za gore navedene probleme.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Pojavile su se uskospecijalizovane kompanije koji se bave isključivo i jedino ovom granom industrije i kao takvi nalaze rešenja za svaki problem kupca i korisnika bazena. Štaviše, pojavile su se specijalizovane firme (od kojih jednu i prezentujemo u našem glasilu) koje se trude da svojim radom i zalaganjem izađu u susret svojim korisnicima, ne samo pri kupovini, već i nakon kupovine, odnosno izgradnje bazena.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Usled pojave novih materijala za bazensku industriju vreme izgradnje je skraćeno, a troškovi niži i dostupni široj populaciji. Ne moraju bazeni više biti samo “betonski” već se koriste materijali kao što je čelični pocinkovani lim ili styropool kako bi se zid bazena formirao.

Sami zidovi više ne moraju biti sačinjeni od pločica već su se pojavili “lajneri” ili specijalne folije raznih boja, dezena, debljina pa i kontura, a među kojima će i naizbirljiviji naći rešenje za izgled svog bazena. Korišćenjem navedenih obloga za zidove umnogome se povećava bezbednost u bazenu, jer nema pojave oštrih ivica, a podovi i zidovi nisu konstantno hladni kao sto je to slučaj sa bazenima obloženim pločicama.

Manuelno održavanje vode više ne mora biti komplikovano. Nakon različitih istraživanja nastale su hemije specijalizovane za bazen koje usled pravilnog i pravovremenog korišćenja kao rezultat daju najkvalitetniju vodu za kupanje. Na tržištu su se pojavili i proizvodi za automatizovano održavanje vode (elektroliza ,tačnije, slana voda). Ovi proizvodi automatski mere, a nakon merenja i doziraju komponente kako bi voda u svakom momentu bila kristalno čista i pH ispravna. Korišćenjem ovih proizvoda minimalizuje se upotreba hemije što je vrlo bitno za porodice sa decom, a korisnik u svakom momentu ima spreman bazen za upotrebu.

Ukoliko je okolno uređenje bazena formirano od drveća i drugih biljaka može doći do fizičkog prljanja vode, ipak, razvoj tehnologije se pobrinuo da i za to postoje adekvatna rešenja. Reč je o automatskim usisivačima tzv. robotima. Ovi roboti poseduju programe po kojima rade i automatski čiste podove i zidove bazena.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Značajno je napomenuti da se voda pri pravilnom tretmanu ne mora menjati i do 5 godina. Zimi se pri konzerviranju ispusti voda iz bazena do određenog nivoa ispod skimera (15-20cm) i iz instalacije zbog zamrzavanja iste. Posle toga sledi hemijski tretman vode. Kada je sve spremno bazen se prekrije i na proleće se posle otkrivanja dosipa tih 20cm, tretira hemijom i bazen je spreman za korišćenje.

Nadamo se da smo vam makar malo približili ovu oblast i vrstu uživanja u Vašem domu. Ako ništa drugo, barem ne biste trebali više da budete u zabludi. Detaljnije ćemo se baviti ovom temom i u narednim izdanjima našeg časopisa.

ZAŠTO ALFA BAZENI?

 • Zato što su već 25 godina u bazenskoj industiji
 • Zato što su jedna od prvih kompanija na ovim prostorima specijalizovanih za bazene
 • Zato što imaju impresivnih 300 realizovanih projekata
 • Zato što su zastupnici najboljih svetskih brendova

www.alfabazeni.com

ALFA d.o.o.
Novosadskog sajma 25, 21000 Novi Sad
USKORO: Admirala Vukovica 2, lokal 1, 11000 Beograd
T +381 21 6300 225
M +381 65 300 2230
M +381 63 500 106
alfabazeni@gmail.com
www.alfabazeni.com

FB stranica: alfabazeni
Instagram: alfabazeni

reklama
Klik za komentar

Ostavite komentar

Energetska efikasnost

Odgovorno projektovanje i pažljiva implementacija detalja

Objavljeno

Postavio/la

Prva Pasivna kuća na svetu: Kranichstein Passive House, Darmstadt

Realistična opcija pasivnog standarda

Standard pasivne kuće je internacionalno priznat standard, patentiran u Nemačkoj, koji je danas primenjen u brojnim zemljama Evrope i sveta. Pasivni objekti troše i do 90% manje energije u odnosu na konvencionalne, a godišnja potrebna toplota za grejanje je toliko niska, da u većini slučajeva nema potrebe za razvodom aktivnog sistema grejanja. Toplotu je moguće dovesti pomoću svežeg vazduha koji se u objekat dovodi sistemom ventilacije sa rekuperacijom. Po pravilu pasivne kuće su one koje za grejanje troše najviše 15 kWh/m2 godišnje. Pasivni standard je realistična opcija za izgradnju visoko komfornih objekata, pri kojoj je potrošnja energije i za grejanje i za hlađenje veoma niska. U vreme nestabilnog tržišta i povećanja cene energenata, pasivna kuća omogućava korisniku veoma veliku samostalnost i nezavisnost od ovih promena.

Pasivni standard se pojavio kao proizvod istraživanja na stambenim objektima u Nemačkoj i posle mnogobrojnih uspešnih projekata danas pasivna kuća kao stambeni objekat zauzima značajan udeo u novogradnji u Nemačkoj, Austriji i severnoj Italiji. Takođe i veći broj nestambenih objekata je realizovan po standardu pasivne kuće – administrativni objekti, osnovne škole, gimnazije, fabrike, zatvoreni bazeni, teretane, supermarketi, hoteli i drugi objekti.

// Pokazao se i kao veoma efikasan kod sanacije postojećih zgrada, jer je u mnogim zemljama u svetu upravo sanacija postojećih objekata sektor u građevinskoj industriji koji je najviše u porastu.

Prva Pasivna kuća na svetu: Kranichstein Passive House, Darmstadt

Slika 1: Prva Pasivna kuća na svetu: Kranichstein Passive House, Darmstadt

Prva pasivna kuća sagrađena je u Darmstadtu u Nemačkoj. U ovom stambenom objektu još uvek žive iste četiri porodice još od 1990. godine, a potrošnja je prema merenjima u proseku oko 10 kWh/m2 godišnje. Još uvek nisu uložene nikakve značajnije investicije na održavanju, svi servisi u objektu su nepromenjeni od originalnog stanja. Fasada, krov i prozori nisu zamanjivani.

Pet osnovnih principa gradnje pasivne kuće

Slika 2: Pet osnovnih principa gradnje pasivne kuće

Dobra izolacija, efikasni prozori, ventilacija sa rekuperacijom, suprzaptivenost, konstrukcija bez termičkih mostova.

Pasivna kuća za grejanje ne troši više od 15 kWh/m2 godišnje, a kada poredimo to sa prosečnom potrošnjom u stambenim objektima u Srbiji koja je procenjena na 150 kWh/m2 godišnje, to predstavlja uštedu od preko 90%. Osnovnih 5 principa pasivne kuće su:

 1. Izuzetno visok nivo termoizolacije – Spoljne građevinske konstrukcije imaju vrednost U ≤ 0,15 W/m2K
 2. Konstrukcija bez termičkih mostova – termički mostovi ψ ≤ 0,01 W/mK
 3. Superzaptivenost termičkog omotača objekta – proverena testom propustljivosti vazduha vrednost n50 pri probnom nadpritisku i podpritisku od 50 Pa, ne sme da prekorači 0,6 h-1
 4. Veoma efikasni ramovi prozora sa trostrukim zastakljenjem – Prozori su sa ukupnom Uw vrednošću ispod 0,8 W/m2K. Zastakljenje prozora sa Ug vrednošću ispod 0,8 W/m2K, pri zadržavanju visoke vrednosti koeficijenta energetske propusnosti g ≥ 50%, tako da bi zimi dolazilo do toplotnih dobitaka.
 5. Mehanička ventilacija sa visoko-efikasnom rekuperacijom – efikasnost rekuperacije toplote ventilacijom ηREK ≥ 75%

Najvažniji princip projektovanja pasivnog objekta je da termoizolacija predstavlja neprekinutu liniju oko čitavog objekta i time spreči isticanje toplote kroz prekide u izolaciji. Tu važi „pravilo olovke“ – linija olovke mora biti neprekinuta prilikom opisivanja omotača. Za svaki detalj se mora odrediti materijal i definisati veza za neizbežna mesta spojeva ili probijanja termoizolacija. Dobru termičku izolaciju moguće je primeniti na svim tipovima konstrukcija: masivnoj, drvenoj, konstrukciji sa prefabrikovanim elementima, čeličnoj, kao i konstrukcijama koje imaju mešovite elemente.

Termički omotač kod pasivne kuće prikazan žutom linijom, vazdušnonepropusni sloj prikazan crvenom linijom

Slika 3: Termički omotač kod pasivne kuće prikazan žutom linijom, vazdušnonepropusni sloj prikazan crvenom linijom

U pasivnoj kući se zbog smanjenja potrošnje energije ugrađuje sistem mehaničke ventilacije sa visokim stepenom povraćaja toplote – rekuperacijom toplote. Kvalitet vazduha u životnom prostoru postiže se neophodnom zamenom otpadnog vazduha iz stambenog prostora svežim spoljašnjim vazduhom, što je moguće postići ručnim otvaranjem prozora ili mehaničkom ventilacijom. Sistem ventilacije sa rekuperacijom koji se koristi u pasivnim kućama funkcioniše tako što se vazduh koji se izvlači iz prostorije, pre nego što se izbaci van objekta kao otpadni vazduh, vraća nazad u komoru, prolazi kroz razmenjivač i predaje toplotu hladnom spoljnom vazduhu. Na taj način, kapacitet grejača u komori je manji, odnosno stepen zagrevanja svežeg vazduha je manji, pa se na taj način štedi energija za grejanje. Otpadni vazduh izlazi iz sistema ohlađen.

Pasivna kuća, stambeni objekat

Pasivna kuća, stambeni objekat

Odgovorno projektovanje i pažljiva implementacija detalja su najbitniji za realizaciju kuće koja postiže ovako nisku potrošnju energije. Realizacija pasivnih kuća postavlja visoke zahteve za konstrukcije koje koristi. Ukoliko želimo da od nekog objekta napravimo pasivnu kuću moramo ispuniti odgovarajuće zahteve i uskladiti međusobni uticaj svih komponenti.

Pored osnovnih 5 zahteva postoje i drugi kriterijumi koje pasivne kuće moraju da ispune:

 • Minimalni toplotni gubici za pripremu i razvod sanitarne tople vode (STV)
 • Visoka efikasnost korišćenja električne energije u domaćinstvu
 • Specifična potrebna primarna energija: max. 120 kWh/m2 godišnje, uključujući el. energiju za domaćinstvo
 • Letnji komfor: Učestalost pregrevanja prostorija preko 250oC mora biti ≤ 10 %.
 • U slučaju da je potrebno aktivno hlađenje, potrebna energija za hlađenje ne sme preći 15 kWh/m2 godišnje. Kriterijum u vezi primarne energije ostaje nepromenjen,
  a energetska potreba hlađenja se mora na drugi način kompenzovati.
Kako sagraditi pasivni objekat

Kako sagraditi pasivni objekat

Sertifikacija pasivnih objekata vrši se preko Passivhause Institut-a: Die Passivhaus Dienstleistung GmbH, ili preko nekog drugog organa koji je akreditovan od strane ovog instituta za izdavanje sertifikata. Sertifikovanje pruža dodatnu kontrolu, pa sertifikat tako svedoči o kvalitetu objekta.

Autor: Sonja Krastavčević, dipl.inž.arh., EN EF Studio

Nastavite sa čitanjem

Građevina

Srbija potpisala sporazum koji bi trebao da spreči pranje novca u građevinskom sektoru

Objavljeno

Postavio/la

Gradilište

Na samom početku godine ministarstvo građevinarstva potpisalo je sporazum koji bi trebao da reši neke od problema iz ovog sektora. Resorna ministarka Zorana Mihajlović potpisala je sa v. d. direktorom Uprave za sprečavanje pranja novca Željkom Radovanovićem sporazum o saradnji. Ona je za betu rekla da je taj sporazum potpisan na osnovu dokumenta Vlade Srbije „Procena rizika od pranja novca i procena rizika od finansiranja terorizma“, gde je i sektor građevinarstva targetiran kao jedan od potencijalno rizičnih za pranje novca.

Zorana Mihajlović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture RS

„Ovaj sporazum je izuzetno važan za Ministarstvo građevinarstva, posebno imajući u vidu da se u dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine naglašava da se plasiranje prljavog novca u nekretnine najčešće odvija kroz investiranje u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i u kupovinu nepokretnosti. Ovim sporazumom učinićemo saradnju sa Upravom još efikasnijom, jer ćemo znati kada i na koji način da reagujemo“, rekla je ona.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture,u svom saopštenju prenelo je da je Srbija potpisivanjem ovog sporazuma postala jedina zemlja u regionu koja je na taj način institucionalno regulisala oblast građevine i koja na sistematski način rešava problem plasiranja „prljavog novca“ u taj sektor.

Izvor:Beta

Nastavite sa čitanjem
reklama

Industrijski podovi

Fasade

 1. Instagram
 2. Facebook
 3. Komentari
  Prijava na newsletter

  Izdvajamo

  Popularno