Connect with us
Građevina

Uplivajte u svet bazena – ALFA d.o.o.

Pri pomisli na kupovinu i izgradnju bazena često se nameću razne zablude ili mitovi, kako u domenu ekonomičnosti tako i što se tiče praktičnosti i same upotrebe.

Ljudi još uvek veruju da je ovaj užitak samo “za odabrane”. Ipak, kao i kod većina ustaljenih zabluda, istina je malo drugačija. Nekada, doduše, bazen jeste predstavljao luksuz iz više razloga kao sto su: cena izrade, dostupnost na tržištu, jednoličnost materijala (beton, hidroizolacija, pločice) i sl.

Takođe, zbog nedovoljno znanja o novim metodama izgradnje mnogi su odustajali od ovakvih, samo na prvi pogled komplikovanih, poduhvata. Tako je usled oskudnog znanja o održavanju vode dolazilo do poteškoća u vidu slabijeg kvaliteta vode u bazenu, a povrh svega su korisnici bazena gubili svoje dragoceno vreme za uživanje u samom procesu pripreme bazena za korišćenje.

Novije vreme i tehnologije donele su nam odgovore na neka od ovih pitanja i rešenja za gore navedene probleme.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Pojavile su se uskospecijalizovane kompanije koji se bave isključivo i jedino ovom granom industrije i kao takvi nalaze rešenja za svaki problem kupca i korisnika bazena. Štaviše, pojavile su se specijalizovane firme (od kojih jednu i prezentujemo u našem glasilu) koje se trude da svojim radom i zalaganjem izađu u susret svojim korisnicima, ne samo pri kupovini, već i nakon kupovine, odnosno izgradnje bazena.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Usled pojave novih materijala za bazensku industriju vreme izgradnje je skraćeno, a troškovi niži i dostupni široj populaciji. Ne moraju bazeni više biti samo “betonski” već se koriste materijali kao što je čelični pocinkovani lim ili styropool kako bi se zid bazena formirao.

Sami zidovi više ne moraju biti sačinjeni od pločica već su se pojavili “lajneri” ili specijalne folije raznih boja, dezena, debljina pa i kontura, a među kojima će i naizbirljiviji naći rešenje za izgled svog bazena. Korišćenjem navedenih obloga za zidove umnogome se povećava bezbednost u bazenu, jer nema pojave oštrih ivica, a podovi i zidovi nisu konstantno hladni kao sto je to slučaj sa bazenima obloženim pločicama.

Manuelno održavanje vode više ne mora biti komplikovano. Nakon različitih istraživanja nastale su hemije specijalizovane za bazen koje usled pravilnog i pravovremenog korišćenja kao rezultat daju najkvalitetniju vodu za kupanje. Na tržištu su se pojavili i proizvodi za automatizovano održavanje vode (elektroliza ,tačnije, slana voda). Ovi proizvodi automatski mere, a nakon merenja i doziraju komponente kako bi voda u svakom momentu bila kristalno čista i pH ispravna. Korišćenjem ovih proizvoda minimalizuje se upotreba hemije što je vrlo bitno za porodice sa decom, a korisnik u svakom momentu ima spreman bazen za upotrebu.

Ukoliko je okolno uređenje bazena formirano od drveća i drugih biljaka može doći do fizičkog prljanja vode, ipak, razvoj tehnologije se pobrinuo da i za to postoje adekvatna rešenja. Reč je o automatskim usisivačima tzv. robotima. Ovi roboti poseduju programe po kojima rade i automatski čiste podove i zidove bazena.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Značajno je napomenuti da se voda pri pravilnom tretmanu ne mora menjati i do 5 godina. Zimi se pri konzerviranju ispusti voda iz bazena do određenog nivoa ispod skimera (15-20cm) i iz instalacije zbog zamrzavanja iste. Posle toga sledi hemijski tretman vode. Kada je sve spremno bazen se prekrije i na proleće se posle otkrivanja dosipa tih 20cm, tretira hemijom i bazen je spreman za korišćenje.

Nadamo se da smo vam makar malo približili ovu oblast i vrstu uživanja u Vašem domu. Ako ništa drugo, barem ne biste trebali više da budete u zabludi. Detaljnije ćemo se baviti ovom temom i u narednim izdanjima našeg časopisa.

ZAŠTO ALFA BAZENI?

  • Zato što su već 25 godina u bazenskoj industiji
  • Zato što su jedna od prvih kompanija na ovim prostorima specijalizovanih za bazene
  • Zato što imaju impresivnih 300 realizovanih projekata
  • Zato što su zastupnici najboljih svetskih brendova

www.alfabazeni.com

ALFA d.o.o.
Novosadskog sajma 25, 21000 Novi Sad
Admirala Vukovica 2, lokal 1, 11000 Beograd
T +381 21 6300 225
M +381 65 300 2230
M +381 63 500 106
alfabazeni@gmail.com
www.alfabazeni.com

FB stranica: alfabazeni
Instagram: alfabazeni