Connect with us

Građevina

Uplivajte u svet bazena – ALFA d.o.o.

Published

on

ALFA d.o.o. bazeni

Pri pomisli na kupovinu i izgradnju bazena često se nameću razne zablude ili mitovi, kako u domenu ekonomičnosti tako i što se tiče praktičnosti i same upotrebe.

Ljudi još uvek veruju da je ovaj užitak samo “za odabrane”. Ipak, kao i kod većina ustaljenih zabluda, istina je malo drugačija. Nekada, doduše, bazen jeste predstavljao luksuz iz više razloga kao sto su: cena izrade, dostupnost na tržištu, jednoličnost materijala (beton, hidroizolacija, pločice) i sl.

Takođe, zbog nedovoljno znanja o novim metodama izgradnje mnogi su odustajali od ovakvih, samo na prvi pogled komplikovanih, poduhvata. Tako je usled oskudnog znanja o održavanju vode dolazilo do poteškoća u vidu slabijeg kvaliteta vode u bazenu, a povrh svega su korisnici bazena gubili svoje dragoceno vreme za uživanje u samom procesu pripreme bazena za korišćenje.

Novije vreme i tehnologije donele su nam odgovore na neka od ovih pitanja i rešenja za gore navedene probleme.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Pojavile su se uskospecijalizovane kompanije koji se bave isključivo i jedino ovom granom industrije i kao takvi nalaze rešenja za svaki problem kupca i korisnika bazena. Štaviše, pojavile su se specijalizovane firme (od kojih jednu i prezentujemo u našem glasilu) koje se trude da svojim radom i zalaganjem izađu u susret svojim korisnicima, ne samo pri kupovini, već i nakon kupovine, odnosno izgradnje bazena.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Usled pojave novih materijala za bazensku industriju vreme izgradnje je skraćeno, a troškovi niži i dostupni široj populaciji. Ne moraju bazeni više biti samo “betonski” već se koriste materijali kao što je čelični pocinkovani lim ili styropool kako bi se zid bazena formirao.

Sami zidovi više ne moraju biti sačinjeni od pločica već su se pojavili “lajneri” ili specijalne folije raznih boja, dezena, debljina pa i kontura, a među kojima će i naizbirljiviji naći rešenje za izgled svog bazena. Korišćenjem navedenih obloga za zidove umnogome se povećava bezbednost u bazenu, jer nema pojave oštrih ivica, a podovi i zidovi nisu konstantno hladni kao sto je to slučaj sa bazenima obloženim pločicama.

Manuelno održavanje vode više ne mora biti komplikovano. Nakon različitih istraživanja nastale su hemije specijalizovane za bazen koje usled pravilnog i pravovremenog korišćenja kao rezultat daju najkvalitetniju vodu za kupanje. Na tržištu su se pojavili i proizvodi za automatizovano održavanje vode (elektroliza ,tačnije, slana voda). Ovi proizvodi automatski mere, a nakon merenja i doziraju komponente kako bi voda u svakom momentu bila kristalno čista i pH ispravna. Korišćenjem ovih proizvoda minimalizuje se upotreba hemije što je vrlo bitno za porodice sa decom, a korisnik u svakom momentu ima spreman bazen za upotrebu.

Ukoliko je okolno uređenje bazena formirano od drveća i drugih biljaka može doći do fizičkog prljanja vode, ipak, razvoj tehnologije se pobrinuo da i za to postoje adekvatna rešenja. Reč je o automatskim usisivačima tzv. robotima. Ovi roboti poseduju programe po kojima rade i automatski čiste podove i zidove bazena.

ALFA d.o.o. bazeni

ALFA d.o.o. bazeni

Značajno je napomenuti da se voda pri pravilnom tretmanu ne mora menjati i do 5 godina. Zimi se pri konzerviranju ispusti voda iz bazena do određenog nivoa ispod skimera (15-20cm) i iz instalacije zbog zamrzavanja iste. Posle toga sledi hemijski tretman vode. Kada je sve spremno bazen se prekrije i na proleće se posle otkrivanja dosipa tih 20cm, tretira hemijom i bazen je spreman za korišćenje.

Nadamo se da smo vam makar malo približili ovu oblast i vrstu uživanja u Vašem domu. Ako ništa drugo, barem ne biste trebali više da budete u zabludi. Detaljnije ćemo se baviti ovom temom i u narednim izdanjima našeg časopisa.

ZAŠTO ALFA BAZENI?

  • Zato što su već 25 godina u bazenskoj industiji
  • Zato što su jedna od prvih kompanija na ovim prostorima specijalizovanih za bazene
  • Zato što imaju impresivnih 300 realizovanih projekata
  • Zato što su zastupnici najboljih svetskih brendova

www.alfabazeni.com

ALFA d.o.o.
Novosadskog sajma 25, 21000 Novi Sad
USKORO: Admirala Vukovica 2, lokal 1, 11000 Beograd
T +381 21 6300 225
M +381 65 300 2230
M +381 63 500 106
alfabazeni@gmail.com
www.alfabazeni.com

FB stranica: alfabazeni
Instagram: alfabazeni

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Arhitektura

Šta će biti sa stepeništem na Kalemegdanu?

Published

on

By

Počeli su radovi na rekonstrukciji Velikih stepenica na Kalemegdanu. Projekat je vredan 14,5 miliona dinara, a kako kažu gradski čelnici, rok za izvođenje radova je 120 dana. Mnogi Beograđani na društveni mrežama su burno reagovali na fotografije na kojima se vidi izlomljeno gazište, prenosi portal b92.info.

Iz JP „Beogradska tvrđava“ za Prva TV kažu da je rekonstrukcija Velikog stepeništa važan projekat da bi se zaštitio kulturno-istorijski spomenik i osigurala bezbednost posetilaca. Sve se obavlja uz stručni, konzervatorski i arheološki nadzor koji je obavezan u toku radova.

Izvor:b92.info / Prva TV

Continue Reading

Budućnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: lepa vest za proizvođače striropora, Beograd na vodi, reciklaža gume

Published

on

By

ALUMIL - BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

I protekle sedmice pisalo se o raznim temama u vezi sa građevinskom sezonom koja tek počinje, Privredna komora Srbije donela je neke odluke koje bi trebalo da olakšaju rad proizvođača određenih materijala, ali I donese garanciju kvaliteta i bezbednosti krajnjim potrošačima.

Tako nas je obradovala vest da domaći proizvođači stiropora, zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije, mogu da računaju na veću proizvodnju tog termoizolacionog materijala i proširenje kapaciteta. Naime, na ovaj način je rešeno pitanje opstanka 14 domaćih fabrika stiropora.

Ovo se dogodilo na inicijativu Grupacije proizvođača hidro i termoizolacionih materijala PKS. S tim u vezi izmenjen je Pravilnik o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada iz 2017. godine. Na taj način domaća regulativa usklađena je sa regulativom Evropske unije i praksom zemalja u okruženju, što proizvođačima otvara vrata za veći plasman stiropora u toplotno izolacionim sistemima na fasadama objekata.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije rekao da je na ovaj način, posle godinu i po aktivnih napora da se izmene podzakonska akta, rešeno veliko pitanje opstanka 14 fabrika stiropora u Srbiji.

Članovi Grupacije navode bavili su se, pored proširenja primene stiropora, i jednim od prioriteta u novom Pravilniku – protivpožarnom zaštitom i to tako što su prikupljeni primeri dobre prakse zemalja okruženja i Evropske unije i razmotreni u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Domaći Pravilnik, sa aspekta protiv-požarne zaštite u građevinarstvu, stroži je u odnosu na praksu u Evropskoj uniji i jasno određuje upotrebu stiropora kao izolacionog materijala. Milan Tasić, predsednik Grupacije proizvođača termo i hidroizolacionih materijala PKS, vlasnik i direktor „FIME“, ističe da su u protekloj godini proizvođači stiropora imali pad od 30 odsto plasmana na tržištu ovog građevinskog materijala zbog prethodnog Pravilnika.

Stiropor, Foto: eps – tehnocomerc

PKS uz inicijativu proizvođača guma

Još jedna odluka o kojoj se raspravljalo u privrednoj komori odnosi se na proizvodnju guma u Srbiji. Naime, proizvođači guma iniciraće promenu propisa kako bi se kroz novi sistem prikupljanja otpadnih automobilskih guma ostvarili bolji rezultati u reciklaži, više zaštitila životna sredina i smanjili troškovi upravljanja otpadom, najavljeno je na sastanku Grupacije proizvođača guma Privredne komore Srbije sa nadležnima iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. Dakle, proizvođači guma zatražiće da se kroz izmene Zakona o upravljanju otpadom i Pravilnika o upravljanju otpadnim gumama uvedu obaveze sadržane u direktivama Evropske unije po kojima bi trebalo formirati kolektivne operatere za brigu o otpadnim gumama, a oni bi bili produžena odgovornost proizvođača. Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala ocenjuje da rastuće investicije u proizvodnji guma u Republici Srbiji moraju da budu praćene i promenama regulatornog okvira odgovornosti proizvođača, transparentnog postupka sakupljanja i ponovne upotrebe guma , izveštavanjem države o tokovima otpada i smanjenja troškova kompanija. Kroz produženu odgovornost proizvođača obezbeđuje se kontrolisan proces koji snižava troškove upravljanja otpadom a efikasan je u zaštiti životne sredine i u većoj meri uvažava principe cirkularne ekonomije.

automobilske gume/ Foto: Pixabay.com

Protekle sedmice pisalo se i o ceni kvadrata i to onim najvišim, od Hong Konga za koji smo saznali da ima najkuplje rentanje stanova na svetu, do naše zemlje i najaktuelnijeg projekta u Srbiji, Beograda na vodi. Naime, u Srbiji je u 2018. najskuplji metar kvadratni stambenog prostora prodat je upravo na ovom mestu, a cena je iznosila 7.866 evra, saopštio je Republički geodetski zavod, a preneo N1. Kvadrati poslovnog prostora još su skuplji, a najviša cena postignuta u 2018. godini je 9.302 evra po metru kvadratnom. Poslovni prostor je površine 43 metra kvadratna i nalazi se u prizemlju stambeno poslovne zgrade u Knez Mihailovoj ulici. U prošloj godini ni garaže nisu bile baš povoljne, a najskuplji kvadrat plaćen je 2.000. Pomenuta garaža je površine 12 metara kvadratnih, a nalazi se u beogradskoj opštini Savski venac.

Continue Reading
Advertisement

Industrijski podovi

Fasade

Prijava na newsletter

Izdvajamo

Popularno