Connect with us
Materijali

Reakcije na američke takse na aluminijum i čelik

Japanske vlasti ocenile su žalosnim američke takse na uvoz čelika i aluminijuma koje su uvedene, dodajući da će ta mera ozbiljno pogoditi svetsku privredu.

„Mi ćemo preduzeti odgovarajuće mere nakon Å”to detaljno razmotrimo posledice na japansku ekonomiju“, izjavio je Å”ef japanske diplomatije Taro Kano i dodao da će američke takse uticati na bilateralne ekonomske veze ali i na privredu u celom svetu.

sve legure aluminijuma se mogu presovati

Aluminijum

Američki predsednik Donald Tramp uveo je u četvrtak uveče takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD zanemarujući upozorenja brojnih saveznika na čelu sa Evropskom unijom.

Tramp, okružen radnicima iz industrije čelika u Beloj kući, potpisao je sporni proglas kojim se uvode visoke takse u jasnom skretanju ka protekcionizmu, 13 meseci od stupanja na dužnost.

Takse od 25 odsto na uvoz čelika i deset odsto za aluminijum stupiće na snagu za 15 dana od dana potpisivanja dokumenta. SAD su objavile uvođenje taksi od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na aluminijum, ali su za sada iz toga izuzeti Kanada i Meksiko. U 2017. godini ukupni američki uvoz čelika iznosio je 33,46 milijardi dolara u odnosu na 24,28 milijardi 2016. godine, Å”to je porast od 37,8 odsto. Uvoz aluminijuma bio je vredan 17,31 mliljardu dolara 2017. u odnosu na 13, 14 milijardi dolara prethodne godine Å”to je rast od 31,7 odsto. ;

Izvor: Beta