Connect with us
Arhitektura

Online 3D konfiguratori u funkciji vizuelnog i akusti─Źnog komfora

Online 3D konfiguratori su inovativni digitalni alat, koji je nastao sa ciljem da omogu─çi proces ko-dizajna (Co-design), odnosno uklju─Źi kupce u proces kreiranja proizvoda. Online 3D konfiguratori su sve vi┼íe prisutni u arhitekturi i dizajnu i mogu biti velika pomo─ç arhitektama koji ┼żele da integri┼íu vizuelni i akusti─Źni komfor u enterijerima objekata ali se mogu oni mogu iskoristiti i za kreiranje drugih tipova proizvoda u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu.

Akusti─Źni komfor je jedna od nezaobilaznih tema u procesu projektovanja objekata i enterijera razli─Źitih namena od stanovanja preko javnih prostora i koncertnih dvorana.

Neki tipovi prostora kao ┼íto su koncertne dvorane zahtevaju kvalitetan i estetski do┼żivljaj zvuka umetni─Źkog izvo─Ĺa─Źa ili aktera na sceni, dok je za neke druge tipove prostora kao ┼íto su restorani ili kancelarijski prostori presudna absorbcija zvukova, tako da korisnici prostora ne ometaju jedni druge.

Prikaz interfejsa online 3D konfiguratora

Prikaz interfejsa online 3D konfiguratora kome se mo┼że pristupiti preko web pretra┼żiva─Źa (https://ddc-make.com/3D-configurator/Acoustic-baffles/variant2.html )
Sa desne strane su slajderi za menjanje forme

Osim funkcije akusti─Źnog komfora, akusti─Źni elementi su deo enterijera i va┼żno je da se i vizuelno uklope u prostor. Neki savremeni primeri enterijera kao ┼íto su Shiseido u Njujorku i Mead Johnson u ─îikagu, prikazuju interesantan spoj akusti─Źnog i vizuelnog komfora primenom akusti─Źnih panela.

Jedan od problema kod implementacije akusti─Źnih elemenata u enterijeru je kompleksnost oblikovanja. Modelovanje i vizuelizacija velikog broja predloga, kao i provera cene svake varijacije je posao koji oduzima puno resursa i arhitekti i klijentu, zbog ─Źega se smanjuje ┼íansa za implementaciju re┼íenja. To je stvorilo ┼żelju proizvo─Ĺa─Źa i prodavaca akusti─Źnih panela da ponude ┼íto jednostavnije alate za personalizaciju dizajna i jednostavnu vizuelizaciju koja kupcima omogu─çava lak odabir najboljeg re┼íenja.

3D konfiguratori prikaz panela

Dizajnerska re┼íenja nastala pomo─çu online 3D konfiguratora za akusti─Źne panele

Ovaj problem prepoznao je i tim arhitekata i in┼żenjera iz Centra za Digitalni Dizajn, Fakulteta tehni─Źkih nauka, koji su u okviru Start-up firme DDC-make razvili online 3D konfigurator, odnosno internet alat koji omogu─çava da korisnik veoma brzo i efikasno kreira interesantna dizajnerska re┼íenja od akusti─Źnih panela-pregrada koji absorbuju zvukove.

3D konfigurator nudi mnogo prednosti i u┼íteda i arhitektama i proizvo─Ĺa─Źima panela uz estetski veoma zanimljiva re┼íenja.

Slo┼żene i interesantne geometrijske oblike u vidu talasa koji se veoma lako mogu prilagoditi bilo kom prostoru, mogu se isprojektovati bez upotrebe specijalizovanih 3D softvera za veoma kratko vreme direktno na web stranici. Na projektu 3D konfiguratora za akusti─Źne panele koji je DDC-make radio u saradnji sa ┼ívajcarskom firmom Spacious. Korisnik koji nema nikakvo predznanje iz 3D modelovanja i arhitekture mo┼że veoma jednostavno da kreira i prilagodi dimenzijama sopstvenog prostora interesantna re┼íenja sa akusti─Źnim panelima za absorpciju buke, uz veoma jednostavnu izmenu boja, parametara oblika, veli─Źine prostorija i da usput automatski dobija podatke o ceni i gotove radioni─Źke crte┼że.

Online 3D konfigurator za akusti─Źne panele trenutno nudi tri varijante dizajna koje pru┼żaju re┼íenja za plafone i zidove pravougaonih prostorija.

Svaka izmena u broju, dimenziji ili obliku elemenata, automatski a┼żurira i tehni─Źke crte┼że za se─Źenje na CNC ma┼íini, a korisniku osve┼żava novi prikaz sa izgledom panela i cenom izra─Źunatom na osnovu koli─Źine utro┼íenog materijala i du┼żine se─Źenja. Online konfigurator nudi izbor boja za akusti─Źne panele i osnovne tipove materijala zidova, poda i plafona, ─Źiji se realisti─Źan prikaz generi┼íe u realnom vremenu.

Ukoliko postoji potreba proizvo─Ĺa─Źa ili prodavca panela za pro┼íirenjem mogu─çnosti konfiguratora u daljem razvoju projekta je mogu─çe izmeniti opcije ili dodati nove dizajnerske scenarije kao ┼íto je, na primer, 3D konfigurator kod kojeg bi ulazni podatak bio osnova prostorije sa pozicijom stubova, zidova i polo┼żaja panela u .dwg ili drugom vektorskom formatu, a konfigurator bi sam kreirao prilago─Ĺen parametarski 3D model, koji dalje omogu─çava pravljenje razli─Źitih varijacija formi, jednostavnim pomeranjem kliza─Źa na web stranici.

3D konfiguratori prikaz panela na plafonu

Dizajnerska re┼íenja nastala pomo─çu online 3D konfiguratora za akusti─Źne panele

Sve nabrojane karakteristike donose veliku u┼ítedu u vremenu i smanjuju mogu─çnost gre┼íke u procesu od dizajna do realizacije. Proces za koji bi arhitektama trebalo da urade za nekoliko sati (nekad i du┼że) uz pomo─ç 3D konfiguratora mo┼że da se uradi za par minuta.

Na taj na─Źin online 3D konfigurator za akusti─Źne panele dragoceno ┼ítedi vreme u procesu projektovanja, jer se za veoma kratko vreme mogu napraviti brojne varijacije i re┼íenja ┼íto korisniku omogu─çava da izabere najbolji personalizovani dizajn.

ŠTA SU ONLINE 3D KONFIGURATORI?

Online 3D konfiguratori su deo trenda ─Źetvrte industrijske revolucije. Po─Źetak XX veka je obele┼żen masovnom proizvodnjom, 70-tih godina je nastala nova industrijska revolucija pod uticajem razvoja automatizacije i robotike, a ─Źetvrta industrijska revolucija donela je proces digitalizacije sa unikatnom personalizovanom proizvodnjom.

Trend razvoja online konfiguratora zapo─Źet je u drugim industrijama kao ┼íto je automobilska i modna industrija, ali je se od nedavno pojavila i u polju arhitekture i gra─Ĺevinarstva. Kompanija Nike nudila je svojim kupcima jo┼í 2005. godine da sami personalizuju svoju porud┼żbinu sa proizvodom Nike by You, a danas ve─çina automobilskih brendova nudi personalizaciju kola sa odabirom razli─Źitih boja i detalja.

Trend kupovine unikatnih personalizovanih proizvoda je u porastu i prema istra┼żivanjima Delloite-a iz 2015. godine, ─Źak 36% proizvo─Ĺa─Źa je zainteresovano za ovakav vid kupovine. Od potro┼ía─Źa koji su zainteresovani za personalizaciju proizvoda, 71% je spremno da plati vi┼íe za takvu uslugu.

Uz online prodaju koja je u konstantnom porastu, digitalni alati koji pru┼żaju da kupci uz prodaju stvaraju sebi prilago─Ĺene, unikatne proizvode imaju svetlu budu─çnost.

Za razliku od automobilske i modne industrije, kod kojih unikatni dizajn nastaje naj─Źe┼í─çe samo zamenom boje, arhitektonski objekti kao celina su sami po sebi razli─Źiti.

Varijacije forme (donji red) i boja (gornji red) u procesu dizajna uz pomo─ç online 3D konfiguratora za akusti─Źne panele

Varijacije forme (donji red) i boja (gornji red) u procesu dizajna uz pomo─ç online 3D konfiguratora za akusti─Źne panele

Iz tog razloga je fokus na personalizaciji proizvoda u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu okrenut ka pojedinim segmentima gra─Ĺevinskih proizvoda kao ┼íto su dizajn fasada, podova, zidova, elemenata enterijera, nadstre┼ínica, ograda, klupa, stolarije, plakara i kuhinja po meri. Prema prethodno pomenutom istra┼żivanju Delloite-a, za personalizaciju proizvoda iz domena name┼ítaja, u ku─çi, proizvoda u stanovanju i ÔÇ×uradi samÔÇť proizvoda, zainteresovano je 42% potro┼ía─Źa, dok taj procenat raste na 50% za potro┼ía─Źe starosne dobi izme─Ĺu 25-39 godina.

Neki svetski brendovi iz oblasti arhitekture, dizajna i gra─Ĺevinarstva, kao ┼íto su Zahner proizvodnja metalnih fasadnih panela i proizvo─Ĺa─Ź name┼ítaja Ikea su ve─ç prepoznali zna─Źaj 3D konfiguratora i koriste ih za razli─Źite svrhe. Ikein planer za kupatila omogu─çava jednostavno planiranje kupatila uz primenu name┼ítaja Ikea, dok Zahner-ov 3D konfigurator omogu─çava kreiranje zanimljivog i intrigantnog dizajna pomo─çu perforiranih metalnih panela koji kreiraju slike na fasadi.

KAKO RADE ONLAJN 3D KONFIGURATORI?

Kroz parametre koji odre─Ĺuju dizajn, patern i oblik elementa, online 3D konfiguratori koji se primenjuju u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu omogu─çavaju da korisnici zaista u─Źestvuju u procesu dizajna i na taj na─Źin kompanije zajedni─Źki stvaraju vrednost sa svojim kupcima. Zbog mogu─çnosti izmene parametara oblika i tekstura, takvi konfiguratori se jo┼í nazivaju i parametarski konfiguratori.

Kodizajn (Co-design) odnosno uklju─Źivanje korisnika u proces dizajna primenom parametarskih konfiguratora omogu─çio je da i korisnici koji nemaju prethodno razvijene ve┼ítine u projektovanju i oblikovanju mogu da kreiraju zanimljiva dizajnerska re┼íenja.

Onlajn 3D konfiguratori postali su pristupa─Źni u poslednjih par godina, usled razvoja alata za njihovo kreiranje koji omogu─çuju realisti─Źan i estetski privla─Źan 3D vizuelni prikaz ┼żeljenog objekta u realnom vremenu i brzog interneta koji omogu─çava nesmetano kori┼í─çenje konfiguratora. Onlajn konfigurator je pristupa─Źan za kori┼í─çenje jer ne zahteva instalaciju niti poznavanje bilo kog ra─Źunarskog programa. Pode┼íavanja i vizuelni 3D prikaz otvaraju se direktno u web pretraiva─Źu (kao ┼íto su Google Chrome, Mozzila Firefox i sli─Źno) na pametnom telefonu, tabletu ili ra─Źunaru.

3D konfigurator podrazumeva da korisnik u realnom vremenu mo┼że da okre─çe model ili da se kre─çe kroz prostor i sagledava ga sa svih strana, ┼íto je za arhitektonske elemente vrlo va┼żno.

U slu─Źaju konfiguratora za akusti─Źne panele koji je prikazan u ovom tekstu, parametarski dizajn omogu─çava je da se kreira ogroman broj varijacija inspirisan formom talasa tako da su sva re┼íenja na visokom estetskom nivou.
Sli─Źno, za razli─Źite dizajn scenarije kao i razli─Źite proizvode mogu─çe je prethodno utvrditi parametre kojima korisnici mogu stvarati beskrajan broj re┼íenja koja zadovoljavaju funkcionalne i estetske ┼żelje.

Potencijal onlajn 3D konfiguratora

Integrisanje vizuelnog i akusti─Źnog komfora u procesu projektovanja otvara nove mogu─çnosti kojima se mogu unaprediti prostori za boravak ljudi. Inovativni digitalni alati kao ┼íto je online 3D konfigurator za dizajn akusti─Źnim panelima pru┼żaju nov i interesantan na─Źin projektovanja i demokratizaciju dizajna u kome klijenti, arhitekte i partneri iz industrije zajedni─Źki grade vrednosti.

FAKULTET TEHNI─îKIH NAUKA
Univerzitet u Novom Sadu, departman za arhitekturu

Centar za digitalni dizajn