Connect with us

Novosti

Park sa ekološkim i energetski efikasnim rešenjima

Objavljeno

:

U kineskom gradu Šenzen otvoren je park Šenvan na površini od 1.16 ha. Ovaj park ne samo da zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva za sportom i interakcijom, već je i primer urbanoj ekologiji i promociji zdravlja. Zahvaljujući ekološkim i energetski efikasnim rešenjima za čuvanje i recikliranje vode, park Šenvan koji je delo arhitektonskog biroa Aube Conception napaja se isključivo kišnicom.

park u kini

Park sa ekološkim i energetski efikasnim rešenjima

Rezervoar za kišnicu je 283,5 m3, a prikupljena kišnica osim što se koristi za zalivanje zelenila, služi i za punjenje vodenih instalacija. Duž celog parka je akvadukt kojim se kišnica vodi do slapa sa kojeg voda pada sa visine od 10 metara, zadržava se i pročišćava, stvarajući kaskadne vodopade pre nego što se vrati nazad u cirkularni sistem. 

kišnica

Duž celog parka je akvadukt

Na severnoj strani parka nalazi se metro stanica sa natkrivenim ulazom, taxi stajalište, privremeni parking za gradski autobus, kao i stajalište za pešake na pešačkom prelazu. Sve ove mere pomažu da pešaci lakše i jednostavnije koriste ovaj javni prostor.

park

Park u kineskom gradu Šenzen

U centru parka je 3.500 m2 travnjaka okruženog drvećem, gde stanovnici mogu pronaći beg od gradske vreve i prepuste se uživanjima sa porodicom i prijateljima, kako preko dana, tako i u večernjim satima jer je ceo park osvetljen.

Sve sisteme u parku napaja jedna vetrenjača koja pretvara energiju vetra u struju. Zelena energija dobijena na ovaj način dovoljna je da pokrene svu rasvetu, ali i pumpe u ovom parku, uključujući i one koje su potrebne za funkcionisanje spektakularnog slapa u centru parka.

vetrenjača

Sve sisteme u parku napaja jedna vetrenjača koja pretvara energiju vetra u struju

Vetrenjača u parku

Vetrenjača u parku

Vodeni slap u parku

Vodeni slap u parku

vodeni slap

Vodeni slap visine 10 metara

park

U centru parka je 3.500 m2 travnjaka

park

Idealno mesto za beg od gradske gužve

rasveta

Noćna rasveta u parku

 

 

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno