Connect with us
Novosti

Park sa ekološkim i energetski efikasnim rešenjima

U kineskom gradu ┼áenzen otvoren je park ┼áenvan na povr┼íini od 1.16 ha. Ovaj park ne samo da zadovoljava potrebe lokalnog stanovni┼ítva za sportom i interakcijom, ve─ç je i primer urbanoj ekologiji i promociji zdravlja. Zahvaljuju─çi ekolo┼íkim i energetski efikasnim re┼íenjima za ─Źuvanje i recikliranje vode, park ┼áenvan koji je delo arhitektonskog biroa Aube Conception napaja se isklju─Źivo ki┼ínicom.┬á

park u kini

Park sa ekološkim i energetski efikasnim rešenjima

Rezervoar za ki┼ínicu je 283,5 m3, a prikupljena ki┼ínica osim ┼íto se koristi za zalivanje zelenila, slu┼żi i za punjenje vodenih instalacija. Du┼ż celog parka je akvadukt kojim se ki┼ínica vodi do slapa sa kojeg voda pada sa visine od 10 metara, zadr┼żava se i pro─Źi┼íc╠üava, stvarajuc╠üi kaskadne vodopade pre nego ┼íto se vrati nazad u cirkularni sistem.┬á

kišnica

Du┼ż celog parka je akvadukt

Na severnoj strani parka nalazi se metro stanica sa natkrivenim ulazom, taxi stajali┼íte, privremeni parking za gradski autobus, kao i stajali┼íte za pe┼íake na pe┼ía─Źkom prelazu. Sve ove mere poma┼żu da pe┼íaci lak┼íe i jednostavnije koriste ovaj javni prostor.

park

Park u kineskom gradu Šenzen

U centru parka je 3.500 m2 travnjaka okru┼żenog drve─çem, gde stanovnici mogu prona─çi beg od gradske vreve i prepuste se u┼żivanjima sa porodicom i prijateljima, kako preko dana, tako i u ve─Źernjim satima jer je ceo park osvetljen.

Sve sisteme u parku napaja jedna vetrenja─Źa koja pretvara energiju vetra u struju. Zelena energija dobijena na ovaj na─Źin dovoljna je da pokrene svu rasvetu, ali i pumpe u ovom parku, uklju─Źuju─çi i one koje su potrebne za funkcionisanje spektakularnog slapa u centru parka.

vetrenja─Źa

Sve sisteme u parku napaja jedna vetrenja─Źa koja pretvara energiju vetra u struju

Vetrenja─Źa u parku

Vetrenja─Źa u parku

Vodeni slap u parku

Vodeni slap u parku

vodeni slap

Vodeni slap visine 10 metara

park

U centru parka je 3.500 m2 travnjaka

park

Idealno mesto za beg od gradske gu┼żve

rasveta

No─çna rasveta u parku