Connect with us

Arhitektura

Prva 3d štampana zgrada nikla na očekivanom mestu

Objavljeno

:

3d zgrada Dubai

Građevinska firma „Apis Kor“ iskoristila je svoju savremenu tehnologiju za izgradnju najveće svetske zgrade 3D metodom u projektu dvospratne kancelarije u Dubaiju.

Naime, firma „Apis Kor“ je napravila konstrukciju od 9,5 metara visine i površine 640 kvadratnih metara za koju kompanija tvrdi da je to najveća građevina ikad napravljena 3D tehnikom.

Inače, „Apis Kor“ je razvio materijal na bazi gipsa koji prolazi kroz poseban 3D printer, a koji pravi lokalna firma za proizvodnju i skladištenje građevinskog materijala. Štampanje se odvijalo na otvorenom, kako bi se u ovakvom ambijentu dokazalo da ova tehnologija može da podnese teško okruženje bez kontrole vlažnosti i temperature, piše Deezen.

Mašina za 3D štampanje „Apis Kora“ premeštena je iz prostorija kompanije na mesto izgradnje kako bi se mogli praviti različiti delovi objekta dok je zgrada postavljena na konvencionalnim temeljima, a otisnuta 3D oplata pojačana je betonom i armaturom.

Isto tako, za podove su korišćene ploče koje su prethodno odštampane, a konvencionalne prozore i krovove dobavljač je dodao kada su zidovi podignuti.

Ova firma planira 2020. da upotrebi svoju mašinu za 3D štampanje za izgradnju posebnih kućišta u američkim saveznim državama Floridi, Luizijani i Kaliforniji. Kompanija je takođe dizajnirala staništa za Mars, za potrebe takmičenja agencije NASA.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Popularno