Connect with us
Arhitektura

Prva 3d ┼ítampana zgrada nikla na o─Źekivanom mestu

Gra─Ĺevinska firma „Apis Kor“ iskoristila je svoju savremenu tehnologiju za izgradnju najve─çe svetske zgrade 3D metodom u projektu dvospratne kancelarije u Dubaiju.

Naime, firma „Apis Kor“ je napravila konstrukciju od 9,5 metara visine i povr┼íine 640 kvadratnih metara za koju kompanija tvrdi da je to najve─ça gra─Ĺevina ikad napravljena 3D tehnikom.

Ina─Źe, „Apis Kor“ je razvio materijal na bazi gipsa koji prolazi kroz poseban 3D printer, a koji pravi lokalna firma za proizvodnju i skladi┼ítenje gra─Ĺevinskog materijala. ┼átampanje se odvijalo na otvorenom, kako bi se u ovakvom ambijentu dokazalo da ova tehnologija mo┼że da podnese te┼íko okru┼żenje bez kontrole vla┼żnosti i temperature, pi┼íe Deezen.

Ma┼íina za 3D ┼ítampanje „Apis Kora“ preme┼ítena je iz prostorija kompanije na mesto izgradnje kako bi se mogli praviti razli─Źiti delovi objekta dok je zgrada postavljena na konvencionalnim temeljima, a otisnuta 3D oplata poja─Źana je betonom i armaturom.

Isto tako, za podove su kori┼í─çene plo─Źe koje su prethodno od┼ítampane, a konvencionalne prozore i krovove dobavlja─Ź je dodao kada su zidovi podignuti.

Ova firma planira 2020. da upotrebi svoju ma┼íinu za 3D ┼ítampanje za izgradnju posebnih ku─çi┼íta u ameri─Źkim saveznim dr┼żavama Floridi, Luizijani i Kaliforniji. Kompanija je tako─Ĺe dizajnirala stani┼íta za Mars, za potrebe takmi─Źenja agencije NASA.