Connect with us
Novosti

Projekat kulturne organizacije Mikser – Partneri za bolju ┼żivotnu sredinu

Kulturna organizacija Mikser ┼żeli da prepozna i mapira sve pojedince, organizacije, kompanije ili lokalne samouprave koje podsti─Źu, inoviraju i podr┼żavaju novi, odgovorniji i ekolo┼íki odr┼żiviji pristup ┼żivotu. Bilo da je re─Ź o negovanju ba┼íte usred gradske vreve, ─Źi┼í─çenje divlje deponije ili re─Źne obale, organsko gajenje hrane ili smanjenje otpada doma─çinstva, firme ili bilo kakvoj inovaciji koja na┼íu sutra┼ínjicu mo┼że da u─Źini zelenijom, vole─çemo va┼íu pri─Źu!

Dosada┼ínji surovi potro┼ía─Źki na─Źini i navike doveli su planetu do iscrpljenosti, a nedavni globalni doga─Ĺaji pokazali su nam da se na taj put ne smemo vra─çati.

Va┼íe borbe i stremljenja zabele┼żi─çe studenti novinrstva, a one ─çe biti objavljene u najrelevantnijim doma─çim medijima i predstavljene na Mikser festivalu u septembru 2020. Na ovaj na─Źin ┼żelimo da podstaknemo mejnstrim medije u Srbiji da se odva┼że da odgovorno, principijelno i istrajno izve┼ítavaju o ┼żivotnoj sredini i to kroz pet klju─Źnih tema Grin dila, a ─Źijim ─çe preporukama za Balkan i Srbija morati da se prilagodi:

  • Klima
  • Cirkularna ekonomija
  • Biodiverzitet
  • Odr┼żiva agrikultura i
  • Inovacije.

Ako ste vi borac za odr┼żivu i zdraviju budu─çnost ili poznajete nekoga ko odgovara opisu, po┼íaljite nam do 30. juna predlog u vidu kratkog video-snimka (do 2min) u kojem ─çete objasniti i pribli┼żiti ┼íiroj javnosti poduhvat ili inicijativu (problem, cilj, inicijatori, prepreke, predlog re┼íenja). Tehni─Źke propozicije: kamera telefona, dnevni uslovi, bez okolne buke. Videe mo┼żete slati u inboks Mikserove FB stranice (@mikser.belgrade)

Kako ─Źvrsto verujemo da svaka pozitivna promena polazi isklju─Źivo od pojedinca, kreiraju─çi ovu jedinstvenu mapu, ┼żelimo da ujedinjeni ohrabrimo i uti─Źemo na donosioce odluka i privatni sektor da prihvate odr┼żive, odgovorne i na zdraviju i ─Źistiju budu─çnost orijentisane principe poslovanja. Povezivanjem pojedina─Źnih, malih inicijativa ┼żelimo da napravimo mre┼żu ÔÇťekolo┼íkih preduzetnikaÔÇŁ koji ─çe udru┼żeni ┼íiriti ekolo┼íki optimizam kako na stru─Źnu javnost, tako i na svakog pojedinca obeshrabrenog i neosve┼í─çenog o sopstvenom kapacitetu da u─Źini zna─Źajnu promenu.

Pribli┼żavaju─çi se otvaranju pregovara─Źkog Poglavlja 27 o pridru┼żivanju EU, Srbija ─çe morati da usvoji i primeni niz pravila i ekolo┼íkih standarda, kao i da prilagodi zakonodavstvo preporukama Grin Dila koje se baziraju na pitanjima klime, cirkularne ekonomije, biodiverziteta, agrokulture i kvaliteta vazduha, vode i zemlji┼íta. Kako bi Srbija ┼íto lak┼íe prevazi┼íla razlike u ekolo┼íkim standardima, potrebno je da za jedan pregovara─Źki sto sednu sve zainteresovane strane: gra─Ĺani okupljeni oko zelenih inicijativa, privatni sektor i predstavnici dr┼żave.

Mikserov poziv odvija se u okviru projekta ÔÇťPartneri za bolju ┼żivotnu sredinuÔÇŁ koji finansira Balkanski fond za demokratiju Nema─Źkog Mar┼íalovog fonda i Ambasade Kraljevine Norve┼íke u Beogradu i u saradnji sa Fakultetom politi─Źkih nauka u Beogradu.

Mikser
Gunduli─çev Venac 56
11000 Belgrade, Serbia
www.mikser.rs