Connect with us
Promo

Ugradnja ÔÇô korak po korak – SIKA ThermoCoat┬« EPS fasadnog sistema

Zbog svoje prirode kompozitnog sistema, ugradnja se vr┼íi u nekoliko faza. Svaka faza zahteva po┼ítovanje uputstava navedenih u tehni─Źkim listovima sistema i tehni─Źkim listovima svih komponenti i potrebno je da izvo─Ĺenje vr┼íe obu─Źene ekipe izvo─Ĺa─Źa.

Faze ugradnje sistema su:

  1. Provera i priprema podloge
  2. Lepljenje i fiksiranje
  3. Nanošenje i armiranje osnovnog sloja / maltera
  4. Prajmerisanje
  5. Nanošenje dekorativnog maltera
Faze ugradnje sistema

foto: Sika d.o.o.

Provera i priprema podloge

Podloga mora biti kompaktna, ─Źvrsta, bez slabo vezanih delova i odgovaraju─çe starosti. Podloga tako─Ĺe mora biti nezapaljiva. Sva ve─ça o┼íte─çenja ili neravnine betonskih povr┼íina neophodno je popuniti odgovaraju─çim reparaturnim proizvodima (SikaRep, SikaTop┬« ili Sika┬« MonoTop┬«). Ukoliko je podloga neravna, neophodno je izvr┼íiti nivelisanje. Dozvoljena odstupanja definisana su standardom DIN 18202. Ukoliko u podlozi ima vlage ili se javlja iscvetavanje, neophodno je prona─çi dotok i sanirati pojavu vlage, ukloniti isoljavanja i tek onda pristupiti ugradnji sistema. Podloga ne sme biti prekrivena razdvajaju─çim slojevima kao ┼íto su bitumen, masti i ulja, stare boje i premazi i sl. Pra┼íina, masno─ça i ulja je mogu─çe oprati vodom pod pritiskom. Nakon toga je neophodno isu┼íiti podlogu pre ugradnje sistema. Ukoliko se materijal nanosi na jako upijaju─çu podlogu (gas beton, silikatna opeka…) neophodno je podlogu tretirati prajmerom Sikafloor┬«-11 Primer W RS. Ukoliko se nanosi na neupijaju─çe podloge, pre ugradnje neophodno je podlogu tretirati specijalnim prajmerom za neupijaju─çe podloge, Sika┬« Primer-21 W i neupijaju─çe cementne podloge – SikaWall┬«-40 Primer.

Provera pripreme i podloge

foto: Sika d.o.o.

Lepljenje termoizolacionih EPS plo─Źa

Plo─Źe se lepe cementnim lepkom SIKA ThermoCoat┬« Fix.

Priprema lepka

Sika ThermoCoat┬« Fix pome┼íati sa odgovaraju─çom koli─Źinom vode pomo─çu elektri─Źne me┼íalice na malom broju obrtaja, dok se ne dobije homogena pasta bez grudvica. Ostaviti da odstoji oko 5 minuta i ponovo kratko prome┼íati pre upotrebe.

Nanošenje lepka

Proizvod se mo┼że naneti na polistirensku plo─Źu na dva na─Źina: po celoj povr┼íini pole─Ĺine izolacione plo─Źe ili ta─Źkasto.

  • Nano┼íenje lepka po celoj povr┼íini – Nazubljenim gleterom naneti materijal po celoj povr┼íini pole─Ĺine plo─Źe. Maksimalna debljina lepka je 10 mm. Ovakav na─Źin ugradnje se preporu─Źuje samo ukoliko je zid ravan (npr. ukoliko je odgovaraju─çe izmalterisan).
  • Ta─Źkasto nano┼íenje lepka Naneti materijal u vidu trake ┼íirine minimum 5 cm po obodu plo─Źe i po sredini u obliku nekoliko poga─Źa pre─Źnika maksimum 10 cm. Minimalna pokrivenost plo─Źe materijalom nakon ugradnje mora biti 50%.

Lepak je neophodno ugra─Ĺivati na obja┼ínjene na─Źine zbog spre─Źavanja dimenzionog pomeranja plo─Źa usled razlika u temperaturama unutar i oko objekta (efekat jastuka i efekat du┼íeka), prodora vode, strujanja vazduha izme─Ĺu plo─Źa i zida objekta i sl.

Slika 4. Naprezanja u termoizolacionoj plo─Źi

Slika 4. Naprezanja u termoizolacionoj plo─Źi

Ugradnja plo─Źa

Pre ugradnje plo─Źa postaviti nose─çi profil, po─Źetnu lajsnu u horizontalnom polo┼żaju. Plo─Źe je potrebno pritisnuti kako bi se obezbedila odgovaraju─ça prionjivost za podlogu vode─çi ra─Źuna da lepak ne dospe u zazore (fuge) izme─Ĺu plo─Źa. Plo─Źe se postavljaju odozdo prema gore, smaknuto u odnosu na prethodni red i bez zazora (fuga), izme─Ĺu plo─Źa. Ukoliko se stvore zazori ne treba ih puniti cementnim materijalima, ve─ç materijalima koji imaju sli─Źne termi─Źke osobine kao EPS plo─Źe (PUR pena i sl.). Slika 5.

Slika 5. Pravilno postavljene plo─Źe na uglovima objekta

Slika 5. Pravilno postavljene plo─Źe na uglovima objekta

Na uglovima objekata potrebno je izvr┼íiti naizmeni─Źno prepu┼ítanje plo─Źa, a na otvorima u fasadi (vrata, prozori…) usecanje plo─Źa. Slike 6.i 7. Povr┼íina postavljenih plo─Źa mora biti ravna. Ukoliko postoje neravnine, neophodno je izbrusiti i poravnati plo─Źe, a potom usisati nastalu pra┼íinu. Vi┼íak plo─Źa na obodima i ivicama objekta se mo┼że ukloniti nakon o─Źvr┼í─çavanja lepka, a to je otprilike nakon minimum 48 sati od postavljanja plo─Źa.

Mehani─Źko pri─Źvr┼í─çivanje

Osim lepljenja EPS plo─Źa, potrebno je izvr┼íiti i mehani─Źko pri─Źvr┼í─çivanje tiplovima. Tiplovanje je obavezno kada se sistem postavlja na malterisane povr┼íine, prilikom restauracije starijih objekata i sl. Pre─Źnik rozete tipla mora biti minimum 60 mm. Du┼żina tiplova zavisi od slojeva u podlozi (malter, reparacije i nivelacija), kao i od debljine termoizolacione plo─Źe, imaju─çi u vidu da tipl mora prodreti minimum 35 mm u podlogu. Rupe za postavljanje tiplova se bu┼íe tek nakon potpunog o─Źvr┼í─çavanja lepka (minimum 48 sati).

Mehani─Źko pri─Źvr┼í─çivanje

foto: Sika d.o.o.

Malter armiran staklenom mre┼żicom

Nakon izravnjavanja i pri─Źvr┼í─çivanja plo─Źa tiplovima, pristupa se izradi armiranog sloja maltera. Ovaj sloj predstavlja najva┼żniji sloj kada se posmatra mehani─Źka izlo┼żenost celog sistema i zbog toga se mora veoma pa┼żljivo izra─Ĺivati.┬á Za izradu ovog sloja koriste se malter oboga─çen polimerima, vlaknima i specifi─Źnim dodacima Sika ThermoCoat┬« Uni/Net i staklena mre┼żica za armiranje Sika ThermoCoat┬« Mesh.

Priprema maltera

Sika ThermoCoat┬« Uni/Net pome┼íati sa odgovaraju─çom koli─Źinom vode pomo─çu elektri─Źne me┼íalice na malom broju obrtaja, dok se ne dobije homogena pasta bez grudvica. Ostaviti da odstoji oko 5 minuta i ponovo kratko prome┼íati pre upotrebe.

Izrada armaturnog sloja

Armaturni sloj se izra─Ĺuje u dva radna koraka. U prvom koraku se pripremljeni malter Sika ThermoCoat┬« Uni/Net nanosi nazubljenim gleterom po povr┼íini plo─Źa. U sve┼że nanet materijal utiskuje se staklena mre┼żica za maltere Sika ThermoCoat┬« Mesh. Mre┼żica se utiskuje tako da nakon kona─Źnog gletovanja ostane u gornjoj polovini materijala. Prilikom utiskivanja neophodno je izvr┼íiti preklapanje mre┼żice minimum 10 cm.

Nakon minimum 24 sata gletuje se preko armiranog materijala i ovo bi bio drugi radni korak. Glatkim gleterom se nanosi materijal i popunjava armirani sloj. Voditi ra─Źuna da se u potpunosti popune svi zazori i da mre┼żica ostane u gornjoj polovini materijala. Minimalna debljina sloja maltera nakon armiranja i gletovanja mora biti 4 mm.

S obzirom da ovaj sloj trpi najvi┼íe mehani─Źkih naprezanja, neophodno je kriti─Źne delove posebno i ┬ádodatno oja─Źati: delove oko uglova prozora, vrata i drugih otvora na fasadi, ivice i uglove objekta. Za armiranje oko otvora se koriste gotovi fabri─Źki elementi, ali se mogu koristiti i na gradili┼ítu pripremljeni elementi od staklene mre┼żice.

Za oja─Źavanje ivice fasade se tako─Ĺe mogu koristiti gotovi elementi sa staklenom mre┼żicom, a mo┼że se izvr┼íiti prelaz mre┼żicom preko ivice objekta u du┼żini od minimum 20 cm i onda preklop u du┼żini od minimum 10 cm. Ugradnja elemenata i dodatnog oja─Źavanja se vr┼íi pre postavljanja osnovnog sloja mre┼żice.

Slika 8. Dodatno armiranje oko prozora

Slika 8. Dodatno armiranje oko prozora

Prajmerisanje

Nakon su┼íenja armaturnog sloja, neophodno je izvr┼íiti prajmerisanje sa strukturalnim podlogama na akrilnoj, silikatnoj ili silikonskoj osnovi, u zavisnosti od vrste dekorativnog maltera koji se ugra─Ĺuje nakon nano┼íenja podloge. Podloge se proizvode u beloj boji, ali se preporu─Źuje toniranje u istu nijansu kao ┼íto je i nijansa zavr┼ínog dekorativnog maltera, prema Sika┬« ton karti. Pre upotrebe, neophodno je prome┼íati materijal me┼ía─Źem na malom broju obrtaja (do 400 o/min), a potom razrediti sa vodom (maksimalno dodati 15 % vode). Materijal mora biti dobro homogenizovan. Pripremljen materijal se nanosi dugodlakim valjkom ili ─Źetkom.

Prajmerisanje

foto: Sika do.o.

Dekorativni završni malter

Kao zavr┼íni, dekorativni sloj u temoizolacionim fasadnim sistemima upotrebljavaju se dekorativni, pastozni malteri razli─Źiti po vezivu, strukturi, granulaciji. Prema tipu veziva, dele se na akrilne, silikatne, si&si, silikonske maltere, a prema strukturi na zagla─Ĺene i zaribane. Granulacije mogu da idu od najsitnijih, 1.0 mm do najkrupnijih koje idu i preko 3.0 mm. Naj─Źe┼í─çe su u upotrebi zagla─Ĺena struktura 1.5 mm, a zatim zaribana struktura 2.0 mm. U zavisnosti od potreba investitora u pogledu vodoodbojnosti, paropropusnosti, intenziteta nijansi, dugoro─Źnosti, estetskih zahteva i sl., zavisi─çe i izbor odgovaraju─çeg zavr┼ínog, dekorativnog maltera.

Pre upotrebe materijala, neophodno je prome┼íati materijal me┼ía─Źem na malom broju obrtaja (do 400 o/min). Ukoliko je proizvod toniran, neophodno je izvr┼íiti egalizaciju proizvoda, tako ┼íto se pome┼ía sadr┼żaj minimum ─Źetiri kante u odgovaraju─çoj posudi. Pre egalizacije neophodno je prome┼íati materijal u svakoj kanti posebno. Pripremljen materijal se nanosi ru─Źno, ─Źeli─Źnom gletericom u debljini maksimalnog pre─Źnika zrna. Nakon dovoljnog su┼íenja, koje zavisi od mikroklimatskih uslova na gradili┼ítu i karakteristika podloge, pristupa se zavr┼ínoj obradi ugra─Ĺenog materijala plasti─Źnom gletericom, kako bi se dobila finalna, zagla─Ĺena odnosno zaribana struktura.

Dekorativni završni malter

foto: Sika d.o.o.

Zaribavanje materijala vr┼íiti ravnomerno i homogeno po celoj povr┼íini. Na velikim povr┼íinama, neophodno je kontinuirano ugra─Ĺivati materijal, jer ─çe se posledice prekida u radu videti na zavr┼ínom sloju. Drugim re─Źima, svi prelazi se moraju izvoditi u kontinuitetu tj. nije mogu─çe izvr┼íiti neprimetno spajanje delova fasade nakon su┼íenja jednog dela. Voditi ra─Źuna o uslovima na gradili┼ítu, naro─Źito o izlo┼żenosti direktnoj sun─Źevoj svetlosti, izlo┼żenosti mrazu, visokoj vlazi, visokoj/niskoj temperaturi podloge i sl. Optimalni uslovi za ugradnju akrilnih dekorativnih, zavr┼ínih maltera su temperatura vazduha (5 ÔÇô 30)┬░C, temperatura podloge (5 ÔÇô 25)┬░C, vla┼żnost vazduha manja od 70 %, itd.

Sika logo

Sika Srbija d.o.o.
Patrijarha Pavla 1 ÔÇô 22310 ┼áimanovci ÔÇô Srbija
Tel: +381 22 2155 778
W. www.sika.rs