Connect with us
Novosti

Procesing ÔÇÖ23 obele┼żava 85 godina hemijske industrije u ┼áapcu

36. Me─Ĺunarodni kongres o procesnoj industriji ÔÇô Procesing ÔÇÖ23 odr┼żava se 1. i 2. juna u ┼áapcu, povodom 85 godina od osnivanja hemijske industrije u tom gradu.

Hemijsko in┼żenjerstvo izu─Źava se na vi┼íe fakulteta u zemlji i va┼żan je deo programa Me─Ĺunarodnog kongresa o procesnoj industriji koji po 36. put organizuje Dru┼ítvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, uz suorganizaciju Katedre za procesnu tehniku Ma┼íinskog fakulteta u Beogradu.

Program Procesinga ÔÇÖ23 sastoji se iz 12 tematskih celina, i sve se one mogu prona─çi u delatnostima kompanije Elixir Group. Proteklih godina autori zapa┼żenih radova bili su zaposleni u kompaniji Elixir Group. Za najbolji rad na Procesingu ÔÇÖ22 progla┼íen je rad pod naslovom ÔÇ×Priprema kompanije Elixir Group za uvo─Ĺenje prekograni─Źnog mehanizma za prilago─Ĺavanje ugljenika na granicama EU (CBAM)ÔÇť grupe autora: Alija Salkuni─ç, Nikola Belobaba, Bajro Salkuni─ç, Ljiljana Stanojevi─ç, Slavica Bogdanovi─ç, iz te kompanije.

Obele┼żavanje 85 godina od osnivanja hemijske industrije u ┼áapcu bio je povod da kompanija Elixir Group ove godine u─Źestvuje kao generalni pokrovitelj Procesinga ÔÇÖ23. Prilikom potpisivanja partnerskog ugovora o saradnji, g. Stefan Komazec, direktor Elixir Zorka, izjavio je slede─çe:

Zadovoljstvo nam je da sara─Ĺujemo sa Savezom ma┼íinskih i elektro in┼żenjera i tehni─Źara Srbije u organizaciji ovakve vrste skupa, odnosno da budemo generalni pokrovitelji 36. Kongresa. Radi se o nau─Źnom i stru─Źnom skupu koji ima bogatu tradiciji. Mi ve─ç godinama sara─Ĺujemo sa profesorima sa fakulteta na razli─Źitim projektima u na┼íoj industriji. Zaposleni Elixir Grupe tako─Ĺe objavljuju svoja stru─Źna znanja i ovakva vrsta saradnje je prirodno do┼íla. Ove godine se obele┼żava 85 godina hemijske industrije u ┼áapcu, ┼íto je jo┼í jedan povod da mi podr┼żimo ovaj skup.

g. Stefan Komazec, direktor Elixir Zorka

g. Stefan Komazec, direktor Elixir Zorka / Slika: Glas Podrinja

Prof. dr Aleksandar Jovovi─ç, predsednik Dru┼ítva za procesnu tehniku, slede─çim re─Źima pozdravio je partnerstvo.

Ma┼íinski fakultet je jedan od u─Źesnika u organizaciji skupa du┼że od 30 godina. Kao visoko┼íkolska ustanova od nacionalnog zna─Źaja neguje saradnju sa privredom, a Elixir je jedna od najpoznatijih ku─ça hemijske i drugih industrija u Srbiji. Verujemo da je jako va┼żno promovisati in┼żenjersko znanje u svim oblastima industrije. To fakultet sam ne mo┼że da radi, zbog toga su potrebni savezi, kao ┼íto je Savez ma┼íinskih i elektro in┼żenjera, zbog toga ┼íto onda, preko Saveza, kroz organizaciju ovakvih skupova, u direktnoj saradnji sa privredom, mo┼żete svoju misiju da poka┼żete u potpunosti.

Prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku

Prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku / Slika: Glas Podrinja

Teme Procesinga ÔÇÖ23 vezane su za kori┼í─çenje energije u procesnim postrojenjima, energetsku efikasnost procesnih postrojenja, primenu obnovljivih izvora energije, kori┼í─çenje otpadne toplote procesa, za┼ítitu ┼żivotne i radne sredine, upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji i re┼íenja za smanjenje emisije gasova staklene ba┼íte iz procesne industrije.

Elixir Group ─çe na Procesingu ÔÇÖ23 predstaviti koncepte razvojnih projekata za unapre─Ĺenja tehnolo┼íkih proizvodnih procesa u oblastima delatnosti kompanije, uvo─Ĺenje novog poslovnog modela cirkularne ekonomije sa ciljem racionalizacije potro┼ínje prirodnih resursa, pove─çanja energetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na ┼żivotnu sredinu.

Ovogodi┼ínje partnerstvo ide korak dalje, pa ─çe u saradnji sa kompanijom Elixir Group biti organizovana dva okrugla stola: Monitoring emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha i Dekarbonizacija industrije u Srbiji. Kolege iz Elixir Grupe ─çe na skupu imati stru─Źne radove i aktivno ─çe u─Źestvovati u druga dva okrugla stola predvi─Ĺena programom.

Recenzenti su prihvatili skoro 60 tema koje su prijavili autori i koautori iz zemlje i sveta, ┼íto zna─Źi da ─çe program dvodnevnog skupa biti bogatiji nego ranijih godina. Osim izlaganja radova i okruglih stolova, u─Źesnici Procesinga ÔÇÖ23 organizovano ─çe posetiti fabriku doma─çina u ┼áapcu.

Prisustvo Procesingu ÔÇÖ23 je besplatno, ali uz obaveznu registraciju┬á