Connect with us
Novosti

Procesing ’23 obeležava 85 godina hemijske industrije u Šapcu

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ’23 održava se 1. i 2. juna u Šapcu, povodom 85 godina od osnivanja hemijske industrije u tom gradu.

Hemijsko inženjerstvo izučava se na više fakulteta u zemlji i važan je deo programa Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji koji po 36. put organizuje Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, uz suorganizaciju Katedre za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Program Procesinga ’23 sastoji se iz 12 tematskih celina, i sve se one mogu pronaći u delatnostima kompanije Elixir Group. Proteklih godina autori zapaženih radova bili su zaposleni u kompaniji Elixir Group. Za najbolji rad na Procesingu ’22 proglašen je rad pod naslovom „Priprema kompanije Elixir Group za uvođenje prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika na granicama EU (CBAM)“ grupe autora: Alija Salkunić, Nikola Belobaba, Bajro Salkunić, Ljiljana Stanojević, Slavica Bogdanović, iz te kompanije.

Obeležavanje 85 godina od osnivanja hemijske industrije u Šapcu bio je povod da kompanija Elixir Group ove godine učestvuje kao generalni pokrovitelj Procesinga ’23. Prilikom potpisivanja partnerskog ugovora o saradnji, g. Stefan Komazec, direktor Elixir Zorka, izjavio je sledeće:

Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa Savezom mašinskih i elektro inženjera i tehničara Srbije u organizaciji ovakve vrste skupa, odnosno da budemo generalni pokrovitelji 36. Kongresa. Radi se o naučnom i stručnom skupu koji ima bogatu tradiciji. Mi već godinama sarađujemo sa profesorima sa fakulteta na različitim projektima u našoj industriji. Zaposleni Elixir Grupe takođe objavljuju svoja stručna znanja i ovakva vrsta saradnje je prirodno došla. Ove godine se obeležava 85 godina hemijske industrije u Šapcu, što je još jedan povod da mi podržimo ovaj skup.

g. Stefan Komazec, direktor Elixir Zorka

g. Stefan Komazec, direktor Elixir Zorka / Slika: Glas Podrinja

Prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku, sledećim rečima pozdravio je partnerstvo.

Mašinski fakultet je jedan od učesnika u organizaciji skupa duže od 30 godina. Kao visokoškolska ustanova od nacionalnog značaja neguje saradnju sa privredom, a Elixir je jedna od najpoznatijih kuća hemijske i drugih industrija u Srbiji. Verujemo da je jako važno promovisati inženjersko znanje u svim oblastima industrije. To fakultet sam ne može da radi, zbog toga su potrebni savezi, kao što je Savez mašinskih i elektro inženjera, zbog toga što onda, preko Saveza, kroz organizaciju ovakvih skupova, u direktnoj saradnji sa privredom, možete svoju misiju da pokažete u potpunosti.

Prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku

Prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku / Slika: Glas Podrinja

Teme Procesinga ’23 vezane su za korišćenje energije u procesnim postrojenjima, energetsku efikasnost procesnih postrojenja, primenu obnovljivih izvora energije, korišćenje otpadne toplote procesa, zaštitu životne i radne sredine, upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji i rešenja za smanjenje emisije gasova staklene bašte iz procesne industrije.

Elixir Group će na Procesingu ’23 predstaviti koncepte razvojnih projekata za unapređenja tehnoloških proizvodnih procesa u oblastima delatnosti kompanije, uvođenje novog poslovnog modela cirkularne ekonomije sa ciljem racionalizacije potrošnje prirodnih resursa, povećanja energetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Ovogodišnje partnerstvo ide korak dalje, pa će u saradnji sa kompanijom Elixir Group biti organizovana dva okrugla stola: Monitoring emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha i Dekarbonizacija industrije u Srbiji. Kolege iz Elixir Grupe će na skupu imati stručne radove i aktivno će učestvovati u druga dva okrugla stola predviđena programom.

Recenzenti su prihvatili skoro 60 tema koje su prijavili autori i koautori iz zemlje i sveta, što znači da će program dvodnevnog skupa biti bogatiji nego ranijih godina. Osim izlaganja radova i okruglih stolova, učesnici Procesinga ’23 organizovano će posetiti fabriku domaćina u Šapcu.

Prisustvo Procesingu ’23 je besplatno, ali uz obaveznu registraciju