Connect with us

Novosti

EESTech Challenge – internacionalno takmičenje

Published

on

EESTech Challenge

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – lokalni komitet iz Novog Sada, EESTEC LC Novi Sad, već treću godinu za redom organizuje lokalnu rundu projekta EESTech Challenge.

EESTech Challenge je internacionalno takmičenje u programiranju sa ciljem da poveže studente širom Evrope i omogući im sticanje novih znanja i veština iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Tema ovogodišnjeg takmičenja je Internet of Things, a datum održavanja je 2. mart 2019. godine.

Internet of Things

Internet of Things

Pored samog hakatona, u sklopu EESTech Challege-a organizovana su i predavanja, na istu temu, na kojima će se studenti steći razna saznanja iz oblasti Internet of Things koja će moći primeniti na sam dan hakaona. Prvo predavanje, koje je predstavljalo uvod u IoT, održano je 25. januara. Najavljena su još dva predavanja, 20. i 26. Februara.

EESTech Challenge je koncipiran tako da se sastoji iz dve runde: lokala i finalna. Tokom lokalne runde, učesnici će pored takmičenja, imati priliku da steknu i mnoga teorijska saznanja. Pobednici lokalnih rundi se plasiraju dalje u finalnu rundu takmičenjima, gde će se susresti sa najboljim studentima iz Evrope i vodećim stručnjacima iz ove oblasti. Ove godine finalna runda održava se u Minhenu, gde će se okupiti pobedničke ekipe iz 20 gradova iz cele Evrope.

Dodatne informacije o samom takmičenju, kao i o temi Internet of Things možete naći na zvaničnoj Facebook i Instagram stranici EESTech Challenge LC Novi Sad.

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (Electrical Engineering STudents’ European assoCiation)

Trg Dositeja Obradovića 6, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad 21000
T. +381 60 333 49 07
T. +381 60 333 49 08
novisad@eestec.net
www.eestecns.org

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Novosti

Sve je spremno za naučno stručnu konferenciju „Sfera 2019: Tehnologija betona“

Published

on

By

Kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Građevinskim fakultetom Sarajevo, IGH institutom iz Zagreba, te GIT institutom iz Tuzle, organizuje VII po redu Međunarodnu naučno stručnu konferenciju “Sfera 2019:Tehnologija betona“ koja će se održati 26. i 27.03.2019. godine u Hotelu Hills u Sarajevu.

Kompanija Sfera ovakve događaje uvijek radi u saradnji sa realnim sektorom.

„Naravno, uvijek u toku svečanog obraćanja obrate se i gosti, koji doprinose razvoju određenog sektora ili regije. Ovog puta, pored obraćanja ispred Građevinskog fakulteta iz Sarajeva i kompanije Sfera d.o.o., u svečanom dijelu otvaranja manifestacije, imat ćemo obraćanje i ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kao i gdina Branimira Muidže u ulozi direktora Tvornice Cementa Kakanj d.d. i predsjednika Vijeća stranih investitora BiH. Konferenciju će službeno otvoriti gospodin Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH“, kazali su iz kompanije Sfera.

Konferencija je dvodnevnog karaktera, te će se oba dana održavati predavanja i prezentacije stručnjaka koji će govoriti o različitim temama, a vezanim za tehnologiju betona. Drugi dan bit će održana i panel diskusija o temi konferencije, u kojoj će govoriti predstavnici kompanija i nauke.

Sponzori ovogodišnje konferencije su kompanije: Sika BH d.o.o., Tvornica Cementa Kakanj d.d., Pinky-S d.o.o., te kompanija Penetron. Partneri i izlagači konferencije su: TKK d.o.o., Fabrika cementa Lukavac d.d., Put Inženjering d.o.o., Brend Xypex, MC Bauchemie d.o.o., Nexe beton d.o.o, Tehna d.o.o., Transportbeton d.o.o., BT3BH d.o.o., Beton Lučko d.o.o., Xella d.o.o., Hering d.d., Martini Gradnja d.o.o., Kelteks d.o.o., Guma-M d.o.o., Inter d.o.o., Duly d.o.o., te kompanija Beton Ing d.o.o.

Sfera 2019: Tehnologija betona

Sponzori i partneri konferencije SFera 2019: Tehnologija betona”

„Ovo je konferencija na kojoj ćemo imati najviše izlagača, a neki od njih su direktni konkurenti na terenu. Naravno, to što su svi podržali ovakav događaj, nama daje za pravo da kažemo da se definitivno u ovoj industriji teži ka zajedničkim ciljevima porasta rada i stabilnosti tržišta“, dodaju iz Sfere.

SFera d.o.o.
Čevrina 9a, 88000 Mostar
T. +387 36 578 259
M. +387 66 589 305
marketing@sfera.ba
www.2019.sfera.ba

Continue Reading

Budućnost

Da li će Havaji biti prvi u ukidanju plastike u restoranima?

Published

on

By

Havaji bi, prema najavama, mogli da budu prva američka država koja će zabraniti upotrebu predmeta od plastike u restoranima.

Naime, to će se dogoditi ako bude usvojen zakon čiji je cilj smanjenje otpada koji zagađuje okean, a desetine američkih gradova već je donelo odluku o zabrani plastičnih kutija za hranu ili piće, prenosi AP.

Drugi, daleko ambiciozniji predlog zakona predviđa zabranu restoranima brze hrane i drugim ugostiteljskim objektima distribuiranja i korišćenja plastičnih boca za piće, slamčica, štapića i kesa. Aktivisti veruju da prva mera, ipak, ima bolje šanse da bude usvojena.

Ugostitelji su, očekivano, imali svoje viđenje ove najave zakona i objasnili da će ih novi zakon primorati da povećaju cene zato što još nije dostupna dovoljno dobra alternativa plastici. Tako paket od 200 plastičnih kutija za hranu košta 23 dolara, dok isti broj biorazgradivih kutija košta 57 dolara, ističu oni. Krist Jankovski iz Havajske asocijacije restorana, koja okuplja 3.500 ugostiteljskih objekata, kaže da razume dobru nameru u uvođenju ovog zakona, ali misli da poslanici pokušavaju da urade „previše prebrzo“.

Izvor: Tanjug

Continue Reading
Advertisement

Industrijski podovi

Fasade

Prijava na newsletter

Izdvajamo

Popularno