Connect with us

Građevina

Žeželjev most u Novom Sadu „isprobao“ novi voz

Objavljeno

:

Da je gradnja novog drumsko-železničkog mosta, koji je među Novosađanima poznat i kao novi Žeželjev most, konačno pri kraju govori i to što je u utorak, 20. marta na njemu bio prvi voz u sklopu testiranja.

Fotografije prvog voza na mostu objavio je na forumu NSbuild odgovorni projektant novog drumsko-železničkog mosta Aleksandar Bojović, navodeći da se radi o vozu sa linije Novi Sad-Sombor koji je „skoknuo“ na jedan sat sa Železničke stanice, kako bi se testirao novi most.

Foto: Aleksandar Bojović

„Putnici su bili desetak inženjera Železnica Srbije, specijalisti za razne tehničke discipline železnice. Oni će biti i deo komisije koja će pregledati i primiti železničku opremu pre puštanja mosta u saobraćaj, uskoro! Divno je zaista videti ovaj crveni voz na belom mostu! Sam boravak ovog voza od dvoja kola, ukupne mase od 90 tona (prazan), zabeležili su i mnogobrojni uređaji na mostu, spremni za probno opterećenje. Senzori kablova su registrovali jedva primetan skok sile. Ovih 90 tona je komarac prema hiljadama tona koje će se naći na testu probnog opterećenja. Ipak, i pored toga što je RŽD-ova oprema za ugradnju tucaničkog zastora mnogo teža, jedan vagon sa tucanikom je 70 tona, ipak je ovo pravi voz, pa se drugačije doživljava. Inače, ostalo je još za nanošenje oko 15 cm debljine tucaničkog zastora. Taj posao bi trebalo da se završi u petak. Reper za procenu debljine tucanika je nivo gornje ivice šine koji bi morao da bude približno jednak gornjoj ivici zatege“, napisao je Bojović uz fotografije voza.

Podsetimo da se očekuje da prvih dana aprila železnički saobraćaj počne da saobraćaja preko novog drumsko-železničkog mosta koji se gradi na mestu nekadašnjeg Žeželjevog. U početku će preko mosta prelaziti samo vozovi dok se ne završe prilazni putevi za drumski saobraćaj.

Izvor: www.021.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno