Connect with us
Arhitektura

Zašto je zaustavljen projekat Frenka Gerija u Berlinu?

Planovi gradnje visokog nebodera u Berlinu od 150 metara dizajnirani od strane jednog od najpoznatijih arhitekata na svetu, Frenka Gerija, su zaustavljeni zbog sigurnosnih problema sa stanicama podzemne stanice ispod same lokacije.

Kompanija „Geri Partners“ je u 2014. godini osvojila priznanje na takmičenju za dizajn kula Hines-Hochhaus za međunarodnu firmu za nekretnine Hines. Očekivalo se da će postati najviša zgrada u nemačkom gradu. Ali sada je objekat Hines doveden u pitanje i vodi se spor sa Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), glavnom gradskom prevoznom kompanijom u gradu, o tome da li će kula ugroziti sigurnost stanice metroa U-Bahn koje se nalaze ispod te lokacije. Prema rečima Berlin Kurier-a, BVG je prošle sedmice izrazio zabrinutost da rad na gradilištu može dovesti do poplave do 17 stanica metroa. U pismu, šef BVG Sigrid Evelin izjavio je da bi ovaj katastrofalni događaj značio da će „podzemna operacija biti ozbiljno oštećena nekoliko godina“.

Frank Geri, kule u Berlinu, projekat

Inače, Gerijev predlog je za izvrnuti blok rotiranih kuboida, koji se ne razlikuje od njegovog objekta u Nju Jorku, na Menhetnu. Obložena bledim kamenom, zgrada je dizajnirana za smeštaj 300 apartmana i hotela.

Prvobitno je kula bila planirana za lokaciju malo dalje na jugu, ali Hines je pomerio gradnju na područje u kojem se proteže tunel U5.

Ova linija je okružena podzemnim vodama, zbog čega je BVG zabrinut da će građevinski radovi na visoko-kvalitetnoj stambenoj kuli dovesti do ulaska vode. „Hines“ je obećao da će graditi barijere na gradilištu kako bi zaštitili tunele od podzemnih voda, vršili dnevne provere i odmah zaustaviti gradnju ako se primeti curenje.

Sve dok se ne postigne dogovor, odeljenje za urbanizam u Senatu je stavilo plan na čekanje. Biće uvedene nove mere zaštite ili će projekat biti poništen.

Tekst preveden sa stranice: www.dezeen.com