Connect with us

Arhitektura

Zašto je najviši neboder u Evropi dva puta upisan među Ginisove rekorde?

Objavljeno

:

Najviši neboder u Evropi

Najviši neboder u Evropi zvanično je završen 2018. godine, a u njegovoj izgadnji učestvovalo je više od 20.000 radnika kojima je trebalo osam godina da završe ovaj velelepni objekat od 90 spratova.

Radnici su došli iz 18. zemalja da bi završili Lahta Center u istorijskoj četvrti Lahta u Sankt Peterburgu. Čak tri sprata ovog nebodera nalaze se pod zemljom, a preostalih 87 izdiže se na 462 metara visine. Zbog svega navedenog smatra se najvišim neboderom u Rusiji i Europi i drugom najvišom građevinom u Rusiji i Evropi, odmah iza 500 metara visokog Ostankinskog televizijskog tornja u Moskvi.

Impresivan je podatak o utrošku materijala, pa je tako, kako bi mogla održati težinu nebodera od 670.000 tona, na temelje trebalo preliti čak 19.624 kubna metra betona. Ovo je bilo dovoljno da Lahta Center uđe u Ginisovu knjigu rekorda za najduže kontinuirano prelivanje betona na svetu.

Lahta Center prostire se na površini od 400.000 kvadratnih metara, a veći dio nebodera čine kancelarije energetske kompanije sa više od 5.000 zaposlenika. Tu se mogu naći i druge poslovne kancelarije, radnje, mesta za rekreaciju, kafići i čak 34 lifta. Na visini od 370 metara nalazi se vidikovac sa kojeg se pruža predivan pogled na okolinu Sankt Peterburga, piše portal Pun kufer.

Izvor: b92

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno