Connect with us
Građevina

U Vranju počinje izgradnju 190 „jeftinih“ stanova

Objavljeno

:

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je danas da će izgradnja stanova za pripadnike vojske i policije prvo početi u Vranju, kao i da se očekuje da Lex specialis kojim će se proces izgradnje ubrzati nađe u skupštini najkasnije u martu.

– Vranje može da počne odmah, u pitanju je izgradnja 190 stanova na tri lokacije. Oni su pripremili sve tako da se te lokacije nalaze između škola, vrtića, sve je kompletno spremno – rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Dodala je, da je za izgradnju stanova za sada predviđeno šest gradova u Srbiji i to Beograd, Novi Sad, Niš, Kraljevo, Kragujevac, Vranje, kao i da su sve lokacije spremne, samo je pitanje da li će izgradnja početi u martu, aprilu ili maju. – Mi ove godine možemo da počnemo da gradimo u drugom i trećem kvartalu godine. Sigurno će biti izgrađeno 7.500 stanova za šta je potrebno oko godinu dana. Potrebe pripadnika snaga bezbednosti su mnogo veće od 7.500 stanova, pa postoje gradovi sa kojima razgovaramo, a koji će takođe birati lokacije za dalju gradnju – navela je Mihajlovićeva.

Kako kaže, donošenje Lex specialisa omogućiće da proces gradnje bude brži i efikasniji. – Kada je u pitanju izgradnja jedne zgrade to je regulisano sa mnogo zakona, i da bismo lakše prošli kroz sve te zakone Lex specialis će pomoći da budemo brži. Takođe, njime će se odrediti maksimalna cena stana po kvadratu, biće određen tačan model finansiranja koji čekamo od ministarstva finansija, vremenski rok i koji su to tačno pripadnici MUP, vojske koji mogu da konkurišu – objašnjava Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović rekla je da postoji pozitivan trend

Zorana Mihajlović rekla da postoji pozitivan trend

Ističe, da cena kvadrata neće moći da se povećava naknadno, jer će Lex specialis definisati maksimalnu cenu. – To nisu nikakvi socijalni stanovi, biće u skladu sa svim standardima gradnje. To je dobro za građevinarstvo, za građevinare, sve što se bude radilo je domaće proizvodnje – rekla je ministarka.

Upitana da li će jeftini stanovi biti građeni i za bračne mlade parove, umetnike… Zorana Mihajlović kaže da je to ideja, ali da je ovo tek prva faza. – Sad ćemo da vidimo da li možemo da iznesemo ovaj projekat kao država, a mislim da možemo, jer imamo stabilan budžet – kaže ona.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva

Ona je rekla i da je danas u Loznici započet pilot projekat dodele imena ulicama i brojeva na kućama i stanovima koji ih nemaju. – U Srbiji ima tri miliona građana koji imaju prijavljeno prebivalište bez broja, od toga 2,6 miliona nema naziv ulice. Mi to moramo da rešimo pre svega zbog građana, u institucijama nemate adresu, niko ne može ništa da vam dostavi na adresu. U narednih godinu dana ćemo završiti sve i neće biti dela Srbije koji nema nazive ulica i broj – rekla je Mihajlovićeva.

U ovaj projekat država će uložiti pet miliona evra, dodaje ona, dok će troškovi građana za usklađivanje dokumenata sa nazivima ulica biti minimalan. – Republički geodetski zavod je dao skupštinama opština nazive ulica, oni to usvajaju, kreće se u javne pozive za izradu tabli sa nazivima ulica, zatim se daje građanima razuman rok da usklade dokumeta sa nazivima ulica i za godinu dana će sve to biti gotovo – kaže ministarka. Upitana za obilaske radova koji kasne, Mihajlovićeva je rekla da joj je žao što mora tako, ali da se dinamika radova promeni uvek kada njen tim obiđe gradilište. – Što se tiče tunela Predejane, ja sam jako ponosna na ovo što se radi na Koridoru 10. Radi se danonoćno, radi se vikendom, u dve smene, to je jedan od najtežih tunela. Sve je spremno za asfaltiranje, negde je plan bio možda za mesec ili dva da se krene u asfaltiranje, a kreće se danas – rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: Blic

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno