Connect with us

Budućnost

Vetropark vredan 97 milona evra od 2019. u Srbiji

Objavljeno

:

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljani na četiri lokacije

Ugovor o kreditu od 80 miliona evra za gradnju vetroparka „Kostolac“ potpisan je juče između EPS-a i Nemačke razvojne banke (KfW).V.d. generalnog direktora EPS Milorad Grčić rekao je da će kapacitet vetroparka biti 66 megavata što je jednako potrošnji oko 30.000 potrošača.

– Vetropark je vredan ukupno oko 97 miliona evra, 80 miliona je iz kredita Nemačke banke, od čega je milion evra bespovratno, dok će EPS obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava. Gradnja treba da počne 2019, a prvi kilovati biće proizvedeni 2020. godine – rekao je Grčić.

Obnovljivi izvori nemaju alternativu

Obnovljivi izvori nemaju alternativu

Navodi, da je izgradnja vetroparka pokazatelj da energetski sistem Srbije sigurnim koracima ide ka usaglašavanju proizvodnje električne energije sa proizvodnjom zelene energije na nivou koji postoji u EU.ž

Obnovljivi izvori nemaju alternativu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, kao i da je to način proizvodnje energije koji će biti jedini u budućnosti.

– Zato moramo da uđemo u te procese i imamo ovakve projekte. Važo je da EPS kao najveća energetska kompanija u ovom delu Evrope uđe u ovakve projekte. Mi imamo cilj da do 2020. godine 27 odsto potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora – rekao je Antić. Dodaje, da se za sada 100 megavata proizvodi iz obnovljivih izvora, dok se gradi još 500 megavata.

– U proteklih nekoliko dana imali smo postavljanje kamena temeljca za Kostolac B3, odlagač u Kolubari, potpisali smo izgradnju toplo-dalekovoda koji će povezati TENT Obrenovac i Beogradske elektrane u Budimpešti, to je sve pokazatelj da se energetski sektor razvija. Trenutno imamo tri milijarde evra projekata u energetici, a EPS sam ima oko dve milijarde – rekao je Antić.

Vetropark je vredan ukupno oko 97 miliona evra

Vetropark je vredan ukupno oko 97 miliona evra

Veća upotreba energija vetra

Direktor kancelarije KfW u Srbiji Arne Gos rekao je da ovaj projekat na neki način pravi put ka sve većoj upotrebi energije koja se proizvodi obnovljivim izvorima energije, kao i da se njime smanuje emisija ugljen-dioksida.

„Imali smo dobru i uspešnu saradnju sa EPS, ministarstvom energetike i ministarstvom finansija. Ovaj projekat obezbeđuje i povoljan uticaj na klimu i unapred se radujemo punoj implementaciji koju očekujemo 2021. godine“, rekao je Gos. Kako kažu iz EPS-a, plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetrogeneratorima, a gradiće se na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka „TE-KO Kostolac“.

Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metara, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara. Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljani na četiri lokacije – Klenovnik, Chirikovac, Petka i Drmno.

Izvor: Blic

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Jooble - posao u građevini

Izdvajamo

Popularno