Connect with us

Budućnost

Umesto za 8, do Budimpešte za 3 sata!

Objavljeno

:

Umesto za osam sati, modernizovanom i rekonstruisanom prugom, od Beograda do Budimpešte, putovanje vozom će trajati drastično manje – tri sata. Obnova 184 kilometara pruge kroz Srbiju odvijaće se u tri faze, a nakon radova očekuje se da će brzina kretanja voza biti do 200 kilometara na čas.

Ukupna vrednost radova - dve milijarde evra

Ukupna vrednost radova – dve milijarde evra

Prva deonica na kojoj započinju radovi na pruzi koja će spajati srpsku i mađarsku prestonicu je Beograd Centar – Stara Pazova, a njena dužina je 34,5 kilometra.

Beograd-Batajnica 120 km/sat, od Batajnice do Stare Pazove 200 km/sat

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar – Batajnica do 120 kilometara na sat, dok bi od Batajnice do Stare Pazove iznosila do 200 kilometara na sat. Deonica pruge Beograd – Budimpešta, Beograd Centar – Stara Pazova, delom će imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji, te da će na dva koloseka vozovi ići brzinom od 200 kilometara u putničkom saobraćaju i na druga dva brzinom od 120 kilometara u teretnom saobraćaju. Planirano je da bude izgrađena u narednih 36 meseci.

Kredit kineske Eksim banke za prvu deonicu do Stare Pazove

Radove na toj prvoj deonici će izvoditi „China Railways International“ i „China Communications Construction Company“, a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara. Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je polovinom maja u Pekingu sa kineskom Eksim bankom potpisala sporazum o zajmu, kojim će biti finansirana rekonstrukcija i modernizacija prve faze brze pruge od Beograda do Budimpešte. Rok otplate je 20 godina, sa grejs periodom od pet godina.

Tunel dug 1,1 kilometar na Fruškoj gori

Ruski kredit za deonicu od Stare Pazove do Novog Sada

Izgradnja deonice Stara Pazova – Novi Sad bi trebalo da bude završena do 2020. godine, dok oko deonice Novi Sad – Subotica bi tek trebalo da predstoje razgovori. Inače, deonica Stara Pazova – Novi Sad je jedna od najzahtevnijih na toj ruti jer prolazi kroz Frušku Goru pa se prilikom njenog projektovanja moralo voditi računa o ekologiji. Srpske železnice sa kompanijom ruskih železnica „RŽD Internešnel“ potpisale su ugovor o ruskom kreditu za gradnju pruge Stara Pazova – Novi Sad u dužini od 40 kilometara. Vrednost radova je 338 miliona dolara, a planirana je modernizacija postojećeg i izgradnja drugog koloseka.

Tunel dug 1,1 kilometar na Fruškoj gori

– U sastavu projekta postoji i tunel, ukupne dužine 1,1 kilometar koji se sastoji iz dve cevi i vijadukt, odnosno železnički most sa dužinom većom od četiri kilometra – najavio je Mansurbek Sultanov iz „RŽD Internešenel“.

Projektom na trasi buduće pruge Beograd – Novi Sad obuhvaćeno je 111 kilometara koloseka u stanicama i na otvorenoj pruzi, od čega će biti oko 84 kilometra rekonstruisanih i 27 kilometara potpuno novih koloseka. Predviđena je zamena i ugradnja 150 novih skretnica, od kojih one na glavnim kolosecima podržavaju brzine od 220 na pravcu i 100 kilometara na čas pri skretanju.

Na pruzi će biti primenjeni najsavremeni elektrosistemi, a biće postavljena nova kontaktna mreža kao i signalno-sigurnosni sistemi. Takođe, predviđeno je uklanjanje svih ukrštanja sa putnom infrastrukturom, a projektovani su podvožnjaci i nadvožnjaci.

Ukupna vrednost radova – dve milijarde evra

Inače, ukupna vrednost radova na pruzi je dve milijarde evra, a plan je da cela deonica pruge Beograd – Budimpešta bude izgrađena do početka 2023. godine. Trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, prvi je prekogranični projekat u okviru okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina. Ovaj projekat modernizacije železnice dogovoren između Mađarske, Srbije i Kine 2013. godine i jedan je od naj­va­žni­jih u sklo­pu ini­ci­ja­ti­ve „Je­dan po­jas, je­dan put” i od stra­te­ške va­žno­sti za „No­vi put svi­le”.

Izvor: www.blic.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno