Connect with us

Građevina

Udeo građevinarstva u BDP-u povećan na 6,2 odsto

Objavljeno

:

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je u prethodne dve godine udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije povećan sa 4,3 na 6,2 odsto. „To je rezultatat povećane vrednosti infrastrukturnih radova i rasta stanogradnje. Čeka nas bum u stanogradnji, a to je izgradnja stanova za pripadnike bezbednosnih službi“, kazala je ona.

Mihajlović je rekla i da je procena da će izgradnja stanova za pripadnike bezbednosnih službi uposliti građevinsku industriju i da se u naredne dve godine očekuje rast zaposlenosti u građevinarstvu za 10 do 15 odsto, kao i rast zarada. „Brine me koliko će naše kompanije biti u stanju da se organizuju i da se udruže kako bi mogle da isprate sve predstojeće projekte. Nisam sigurna da pojedinačno mogu da završe sve poslove i odgovore izazovu stanogradnje. Mi ne govorimo o nekoliko stotina stanova, već o 20.000 stanova u narednih nekoliko godina“, rekla je ona i pozvala građevinske kompanije da se udružuju.

Uštede budućim investitorima dovešće do povećanja investicija u građevinarstvu

Procene su, kako je rekla, da će u poslednjem kvartalu ove godine, naročito 2019. i 2020, Srbija sigurno imati rast od 1,5 do 2,5 procenata BDP-a zahvaljujući izgradnji stanova za snage bezbednosti.

Vrednost radova povećana za 50 odsto

Kako je istakla, vrednost građevinskih i infrastrukturni radova u 2017. u odnosu na 2016. godinu povećana je za 50 odsto i dodala da očekuje da se taj trend rasta nastavi. „Osnovni razlozi rasta su elektronske građevinske dozvole, jeftinije i brže procedure i ukidanja parafiskalnih nameta u oblasti građevinarstva“, rekla je Mihajlović.

Navela je i da u Srbiji trenutno ima 23.369 gradilišta, a da ih je pre četiri godine bilo 570.

Podsetila da se već dugo zalaže i za građevinsku školu. „Nedostaje nam zanatlija u ovoj oblasti. Smatrala sam uvek da, u zavisnosti od toga šta država pravi, ako se opredeli da gradi, onda mora da postoji škola koja će da primi i animira mlade da to završavaju. To je posao za narednih deset godina, jer je priča o stanogradnji priča za narednu deceniju“, zaključila je Mihajlović.

 

Izvor: Tanjug

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno